Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zgadzam się:)
U mnie papier ścierny zawsze działa, nawet jak mi wpadł klocek w smar to pomogło.

Papier ścierny kładę na deskę i szoruję klockiem. Nie cackam się. Zdzieram sporo.

Opublikowano

Kolega Bujak jak najbardziej ma rację, papier ścierny rozwiąże problem, należy nim potraktować klocki i tarczę w miejscu gdzie klocki dociskają do tarczy. Tarczę dobrze jest tak przetrzeć aby była zarysowana w kilku kierunkach.

Opublikowano

Tarczy tak nie traktowałem, ale może się przekonam.
Technicznie rzecz biorąc tarcza jest nierdzewna, a to oznacza, że papier ścierny ma być do stali nierdzewnej!
To jest ważne, bo jak dostanie się do elementu węgiel lub opiłki stali węglowej to element może zacząć rdzewieć i to na potęgę.
W przypadku tarcz może to nie jest takie istotne, bo podlegają ciągłemu ścieraniu, ale koszt papieru do nierdzewnej nie jest wyższy.

Opublikowano

Najlepsze i najbardziej skuteczne jest wypalanie na kuchence gazowej(zapalniczka nie zda egzaminu ;) ),do momentu aż nie poczujecie smrodu.

Każdy smar ulega spaleniu,jest paliwem,rozkłada się w 100%,potem papier ścierny i na koniec alkohol.Klocek po takim zabiegu jest jak nowy.

Co do tarcz nie trzeba ich ścierać ,bo są z metalu i nie tworzą się na niej mikro pory. Wystarczy potraktować ją benzyną,bądź alkoholem

Opublikowano

Właśnie tarcze czyszczę alkoholem izopropylowym (izopropanol).

Ale klocków nie wypalam - szkoda czasu i zachodu. Papier ścierny wystarczy.

Opublikowano

Chwila nie uwagi i klocki przepalone raz tak zrobiłem aż okładzin odpadła
Ale tak generalnie jak Bujak pisał metoda dział bez problemu

Opublikowano

Klocków ogólnie nie powinno wypalać co jest wiadome ale życie życiem. 

Metaliczne można trochę przypalić, sam raz na jakiś czas biorę klocki z Saintów pod zapalniczkę żarową na kila sekund, potem alko izop. i na końcu papier ścierny, ale pamiętajmy mówimy tutaj o czysto metalicznych klockach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mąż ma problem z rowerem. Proszę o radę, jeśli w ogóle się da coś podpowiedzieć.

"Dobry wieczór. Mam taki problem. Około dwa miesiące temu kupiłem rower górski Storm Shark 3 i wszystko z nim w porządku gdyby nie te piski w przednim kole. Konkretnie dobiega z tarczy ale nie podczas hamowania tylko po prostu co obrót koła... Pisk, pisk, pisk...

Odkręciłem koło, wytarłem szmatką klocki i przez 2 dni było ok jednak problem powrócił.

Ma ktoś pomysł co jest nie tak?

Rower miał iść na przegląd ale obecna sytuacja trochę to komplikuje".

Z góry dziękuję.

Edytowane przez PrzeLuka
Interpunkcja.
Opublikowano
15 godzin temu, evcia_lina napisał:

Witam.

Mąż ma problem z rowerem. Proszę o radę, jeśli w ogóle się da coś podpowiedzieć.

"Dobry wieczór. Mam taki problem. Około dwa miesiące temu kupilem rower górski Storm Shark 3 i wszystko z nim w porządku gdyby nie te piski w przednim kole. Konkretnie dobiega z tarczy ale nie podczas hamowania tylko po prostu co obrót koła... Pisk, pisk, pisk...

Odkręciłem koło, wytarłem szmatką klocki i przez 2 dni było ok jednak problem powrócił.

Ma ktoś pomysł co jest nie tak?

Rower miał iść na przegląd ale obecna sytuacja trochę to komplikuje".

Z góry dziękuję.

Po pierwsze należy odtłuścić tarcze - najlepiej alkoholem izopropylowym. Po drugie, przecieranie szmatką klocków może je tylko zatłuścić. Po trzecie - jeśli tarcza cyklicznie ociera o klocki, to należy sprawdzić czy sama tarcza nie jest krzywa, a potem ustawić poprawnie zacisk. Przydaje się też reset tłoczków przed ustawianiem zacisku - po wyjęciu klocków, trzeba wcisnąć tłoczki do zacisku (najlepiej palcami albo czymś w miarę miękkim, żeby ich nie uszkodzić). Poradników w sieci jest cała masa i każdy praktycznie powinien sobie z tym poradzić.

Opublikowano
54 minuty temu, Sziva napisał:

po wyjęciu klocków, trzeba wcisnąć tłoczki do zacisku

Nie wiem czy jest to poprawny sposób, ale na starych klockach zanim je wyciągnę to uzywam czegoś płaskiego do rozepchania tłoczków.

Opublikowano
Godzinę temu, Sziva napisał:

Po pierwsze należy odtłuścić tarcze - najlepiej alkoholem izopropylowym. Po drugie, przecieranie szmatką klocków może je tylko zatłuścić. Po trzecie - jeśli tarcza cyklicznie ociera o klocki, to należy sprawdzić czy sama tarcza nie jest krzywa, a potem ustawić poprawnie zacisk. Przydaje się też reset tłoczków przed ustawianiem zacisku - po wyjęciu klocków, trzeba wcisnąć tłoczki do zacisku (najlepiej palcami albo czymś w miarę miękkim, żeby ich nie uszkodzić). Poradników w sieci jest cała masa i każdy praktycznie powinien sobie z tym poradzić.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dziś będziemy działać dam znać czy pomogło:)

Opublikowano
30 minut temu, M.C napisał:

Nie wiem czy jest to poprawny sposób, ale na starych klockach zanim je wyciągnę to uzywam czegoś płaskiego do rozepchania tłoczków.

Są różne techniki. Ja ściągam koło, wyciągam klocki i resetuję tłoczki 

Opublikowano

Prostowanie tarczy kluczem nastawnym:

Tarcze czyszczę alk. izopropylowym
Klocki przecieram papierem ściernym (solidnie, żeby wyszlifować tłuszcz)
Opublikowano

Nie wciska się tłoczków, jeżeli zakładamy te same klocki.

Spowoduje to dużo większą przerwę(free stroke).Zaraz po parokrotnym naciśnięciu hamulca,tłoczki wrócą na swoje miejsce ,a klocki z powrotem zaczną ocierać :/

Jak już to można przesmarować tłoczki olejem mineralnym,aby oba(ew.4) lepiej/równomiernie się wysuwały i chowały.

Ale ustawień zacisku powinno się dokonywać po parokrotnym naciśnięciu klamki.

Poniżej temat luzowania tłoczków ;) 

16 godzin temu, evcia_lina napisał:

Jeżeli po przetarciu klocków szmatką problem ustał,to mam dwie informacje

Dobra: Jest to do ustawienia na zacisku,bądź najlepiej odgiąć blaszkę z pomiędzy klocków.

Zła,po przetarciu mógł zabrudzić klocki,najlepiej przetrzeć klocki papierem ściernym,a na koniec oczyścić alkoholem.

Ps.Niech twój mąż ,broń Boże ,nie próbuje prostować tarcz.Poprzez nieumiejętne próby prostowania,mogą pokrzywić się do tego stopnia,że nie ustawi ich już na zacisku

Opublikowano

Krzywe tarcze trzeba naprostować, bo inaczej nie da się jeździć

Opublikowano
20 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Spowoduje to dużo większą przerwę(free stroke).Zaraz po parokrotnym naciśnięciu hamulca,tłoczki wrócą na swoje miejsce ,a klocki z powrotem zaczną ocierać :/

Resetowanie tłoczków ma na celu ich rozruszanie, gdy jeden z nich chodzi leniwie, a drugi w miarę dobrze. Dodatkowo, jeśli był krzywo ustawiony zacisk, to jeden tłoczek mógł wysunąć się bardziej, a drugi mniej. Jeśli tłoczki nadal nierówno się wysuwają, to tak jak piszesz - trzeba je potraktować smarem do tłoczków lub olejem. Kilkukrotne ich wysunięcie i wciśnięcie powoduje płynniejszy ich ruch. Jest to nawet zalecane przez wielu producentów hamulców.

Po włożeniu klocków, należy wstępnie ustawić zacisk, a potem kilka razy nacisnąć klamkę, aby klocki złapały tarczę. Jeśli wszystkie tłoczki wysunęły się równo, to można teraz już precyzyjnie ustawić zacisk. 

Opublikowano

Tak,tak.Jest dokładnie tak jak piszemy 

Wszystko co napisaliśmy odnośnie "leniwych" :D tłoczków jest w filmiku,którego link dałem poniżej

19 minut temu, Bujak napisał:

Krzywe tarcze trzeba naprostować,

Wszystkie tarcze są minimalnie krzywe.Muszą być na tyle proste,aby dało się je ustawić w zacisku.Skoro po przetarciu szmatką ,tarcie ustało,to znaczy,że tarcza nie jest na tyle krzywa,żeby ją prostować.

Chodzi mi o to,że nieumiejętne prostowanie może pogorszyć sprawę.Chyba się zgodzisz ;) 

Ps.Na filmiku który posłałeś.Chłop prostuje najtańsze hamulce mechaniczne,które free strok mają jak Wielki Kanion i dodatkowo chodzi w nich jeden tłoczek.Przez co prostowanie wygląda bajecznie prosto.Moim zdaniem chodziło o pokazanie w nim,że tarcze da się prostować przy pomocy klucza"fancuza" 

Opublikowano
52 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Jak już to można przesmarować tłoczki olejem mineralnym,aby oba(ew.4) lepiej/równomiernie się wysuwały i chowały.

Ale ustawień zacisku powinno się dokonywać po parokrotnym naciśnięciu klamki.

Poniżej temat luzowania tłoczków ;) 

Jeżeli po przetarciu klocków szmatką problem ustał,to mam dwie informacje

Dobra: Jest to do ustawienia na zacisku,bądź najlepiej odgiąć blaszkę z pomiędzy klocków.

Zła,po przetarciu mógł zabrudzić klocki,najlepiej przetrzeć klocki papierem ściernym,a na koniec oczyścić alkoholem.

Ps.Niech twój mąż ,broń Boże ,nie próbuje prostować tarcz.Poprzez nieumiejętne próby prostowania,mogą pokrzywić się do tego stopnia,że nie ustawi ich już na zacisku

Tak też zrobimy. Miał właśnie taki pomysł, żeby prostować kombinować. Strasznie zły bo rower nowy a takie akcje.

Opublikowano

Tak, chodziło mi o użycie klucza nastawnego.
"Specjalne" klucze do prostowania tarczy są gorsze niż klucz nastawny.
Ps: to nie klucz francuski tylko angielski:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Klucz_nastawny

Z prostowaniem tarczy nie ma strachu, tylko trzeba prostować na przedłużeniu ramion, a nie gdzie popadnie. Na YouTube jest pełno wskazówek.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@evcia_lina Ja bym w pierwszej kolejności zrobił tak:

1. Wyjąć i odgiąć blaszkę pomiędzy klockami,bez odkręcania zacisku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.2
  2. Ustawianie zacisku.Patrzysz pod światło gdzie klocek jest bliżej tarczy.Luzujesz jedną śrubkę i delikatnie starasz się ustawić klocki centralnie po środku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.3
  3. Luzujesz tłoczki wg. zaleceń z filmiku Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.4
  4. Prostowanie tarcz przy pomocy Klucza nastawnego/angielskiego ;) Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt 5
  5. Wymiana tarczy i powrót do pkt 1.
9 minut temu, Bujak napisał:

"Specjalne" klucze do prostowania tarczy są gorsze niż klucz nastawny.

W 100% się zgadzam,mam ten "specjalny" i ma dużo mniejszą powierzchnie,którą prostujemy. Klucz nastawny sprawdza się DUŻŻŻŻO lepiej 

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

@evcia_lina Ja bym w pierwszej kolejności zrobił tak:

1. Wyjąć i odgiąć blaszkę pomiędzy klockami,bez odkręcania zacisku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.2
  2. Ustawianie zacisku.Patrzysz pod światło gdzie klocek jest bliżej tarczy.Luzujesz jedną śrubkę i delikatnie starasz się ustawić klocki centralnie po środku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.3
  3. Luzujesz tłoczki wg. zaleceń z filmiku Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.4
  4. Prostowanie tarcz przy pomocy Klucza nastawnego/angielskiego ;) Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt 5
  5. Wymiana tarczy i powrót do pkt 1.

Pomógł pkt. 2 i zobaczymy na jak długo.

Dziękuję Wam bardzo w imieniu męża mego za wszelkie rady.

Opublikowano
43 minuty temu, evcia_lina napisał:

Pomógł pkt. 2 i zobaczymy na jak długo.

Dziękuję Wam bardzo w imieniu męża mego za wszelkie rady.

Taki serwis warto sobie przyswoić, bo zdarza się, że po zdjęciu i założeniu koła trzeba delikatnie skorygować ustawienie zacisku. To czy rower jest nowy czy stary nie ma tutaj żadnego znaczenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry. Niedawno kupiłem swój pierwszy, używany rower z hamulcami hydraulicznymi, tarczowymi shimano. Na początku odpowietrzyłem oba hamulce, wymieniłem okładziny hamulcowe na nowe (żywiczne), bo tylko do takich przystosowane są moje tarcze. Odtłuściłem tarcze benzyną ekstrakcyjną. Przednią tarczę lekko podprostowałem, bo ocierała o okładziny, mimo korygowania ustawienia zacisku. Hamulce zaczęły piszczeć niemiłosiernie - ot dotarcie. Poczytałem jeszcze jak najlepiej docierać te hamulce i faktycznie pomogło... Ale, teraz hamulce w końcowej fazie hamowania piszczą (chodzi mi o fazę z ok. 5 km/h -> 0). Czy to jest normalne? Jeśli nie, to co jeszcze byście doradzali?