Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, od pewnego czasu zaczął mi ocierać hamulec tarczowy. Tarcza ociera o klocki. Próbowałem to regulować.

Albo hamulec nie ociera i nie hamuje, albo hamuje ale ociera. Wiecie coś na ten temat?

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Najprostsze jest najlepsze :D

poluzuj śrubki mocujące hamulec (leciutko, tak by były lekkie luzy), naciśnij dość mocno za klamkę i cały czas trzymając dokręć śrubki : )

Wydaje mi się że skoro czasem nie hamują to może to czas na wymiane okładzin ?

Na pewno wszystko znajdziesz na kanale "SZAJBAJK" ;) 

Edytowane przez Areł123113
  • Pomógł 1
Opublikowano

U mnie z kolei przy prędkości od 28 do 32 km/h tylna tarcza(rt99 160mm, nowa) w pada w jakiś rezonans i zaczyna brzęczeć/ocierać o klocki.Trochę pomaga zabawa ze zmianą ciśnienia w oponach.Dodam,że zjawisko występuje tylko po jeździe po twardych nawierzchniach , mylę też ,że może to być wina tylnego trójkąta, który został w jakiś sposób źle wspawany i dostaje wibracji.

Opublikowano

szejki_2008 miałem podobny problem w moim MTB, gdzie przy prędkościach przekraczających 30 km/h przedni hamulec potrafił ocierać. Trochę to może być denerwujące. Też podejrzewałem jakieś wibracje, czy coś, a problem okazał się prozaiczny. Chodziło o zacisk, szybkozamykacz. Najpierw trochę mocniej go zamykałem, ale ostatecznie wymieniłem i problem zniknął całkowicie.

Opublikowano

Widziałem fajny patent. Luzujesz śrubki mocujące, wkładasz po obu stronach hamulca jakieś karty (takie plastikowe) i zaciskasz hamulec. Potem dokręcasz śrubki i wyjmujesz karty :P

• Lubię to! 1
  • Pomógł 3
Opublikowano

Musisz sprawdzić stan okładzin, jeżeli są starte to je wymienić i dopiero regulować.

Co do brzęczenia tarczy to miałem tak samo. Problem jak dla mnie leży w dwóch sprawach: oponach i zacisku. Na oponach Michelin Wild Grip'r miałem podobne objawy jak koledzy wyżej. Warto zainwestować w zacisk DT Swiss, zupełnia inna jakość.

Opublikowano

Reguluj do skutku, aż będziesz zadowolony. Sposób z kartami jest bardzo dobry i skuteczny. Też tak ustawiałem swoje zaciski.

NIEDZIELNY ROWERZYSTA
Opublikowano

Jeśli nie umiesz tak ustawić zacisków zeby nie ocierały to bardzo możliwe że masz lekko skrzywioną tarczę. Szaj sie o tym wypowiadał w filmiku o słabych punktach roweru.

• Pomógł 1
Opublikowano

Powiem tak jak tylko lekko ociera w jednym punkcie i nie hamuje koła to olej to i ciesz się jazdą, tarcza może być lekko krzywa, powinno się samo ułożyć, sam to przerabiałem szkoda zdrowia:) ewentualnie pod prostuj tarczę .

Opublikowano

Sprawdź w którym miejscu ociera i delikatnie odegnij tarczę w tym miejscu jakimiś kombinerkami lub szczypcami. Ja tak kilka razy sobie radziłem z tym problemem.

Takie dokręcanie zacisku mało co daje z zaciśniętą klamką. Lepiej na oko ustawić jednakowy luz między okładzinami. Może się okazać, że jeden tłoczek nie pracuje tak samo jak drugi i przy zaciśnięciu klamki wygina tarczę do drugiego tłoczka. Po dokręceniu zacisku problem pozostanie.

Opublikowano

Moja tarcza za to terekocze. Ale mi to nie przeszkadza.

Zacznij od sprawdzenia czy tarcza prosta. Cos mi sie wydaje ze w tym tkwi problem. 

Opublikowano
8 godzin temu, Raren napisał:

Luzujesz śrubki mocujące, wkładasz po obu stronach hamulca jakieś karty (takie plastikowe) i zaciskasz hamulec. Potem dokręcasz śrubki i wyjmujesz karty

dokładnie tak robie i nie  ociera mi się nic a regulacja stałą się prosta. Wcześniej z lampą czy latarką porównywałem szerokość szczeliny a tera .... karta i  koniec roboty :)

Opublikowano

W sklepie godoli :-) że tarcze większych rozmiarów przy większych prędkościach wpadają w wibracje powietrzne, coś na zasadzie żyroskopu dlatego dźwięczą.

Opublikowano
W sklepie godoli :-) że tarcze większych rozmiarów przy większych prędkościach wpadają w wibracje powietrzne, coś na zasadzie żyroskopu dlatego dźwięczą.

Takich historii to jeszcze nie słyszałem. To albo trzeba byłoby jechać z 200 na h, albo tarcza musiałaby być grubości aluminowej folii spożywczej.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Też mi się nie chce w to wierzyć, taki mamy personel w sklepach rowerowych

Opublikowano

Powiem Wam, że ten personel miał trochę racji. Ja miałem taką przypadłość na kołach 26 cali qr9 przy tarczy z przodu 180 mm. Dodam, że takie zjawisko zaczęło występować gdy założyłem opony Michelin Wild Grip'r powyżej prędkości 30 km/h. Temat poruszyłem na innym forum roweowyn i znalazły się osoby, które jeździły na identycznej oponie i też miały taki problem. Tak więc jest to możliwe.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, artfal napisał:

Powiem Wam, że ten personel miał trochę racji. Ja miałem taką przypadłość na kołach 26 cali qr9 przy tarczy z przodu 180 mm. Dodam, że takie zjawisko zaczęło występować gdy założyłem opony Michelin Wild Grip'r powyżej prędkości 30 km/h. Temat poruszyłem na innym forum roweowyn i znalazły się osoby, które jeździły na identycznej oponie i też miały taki problem. Tak więc jest to możliwe.

Dziad o chlebie, baba o niebie. Wcześniej była mowa o tym, że tarcze wpadają w drgania od pędu powietrza, a Ty mowisz o wprawianiu w drgania całego koła z powodu konkretnej opony. Co ciekawe ja na Minion DHF przy tarczy 203mm niczego takiego nie odnotowuję, a to jednak bardziej klocowata opona. Kumpel na Wild Grip'R też ma podobnie, więc jest to przypadłość spowodowana tą jedną konkretną oponą i jej bieżnikiem. Dodatkowo QR 5mm nie należy do zbyt sztywnego systemu mocowania koła.

Edytowane przez Rafal_P
Opublikowano

Jeździłem chwilę na Maxxis High Roller i też nie miałem tego problemu, a sprzęt ten sam. Może u kolegi też opony powodują drgania, nie koniecznie tylko Wild Grip'r ma taką przypadłość. Samo powietrze faktycznie nie wprowadzi prostej tarczy w tak mocne drgania ale pomysł na odesłanie klienta do domu dobry heh.

Opublikowano

Mam z przodu Mountain King II 2,4 i tarcze 160mm RT64 i nic takiego nie występuje przy żadnej prędkości ;)

Opublikowano

Pierwsza sprawa, polecam wycisnąć tłoczki ile się da (trzeba uważać żeby nie przesadzić), przemyć je (benzyna ekskrakcyjna + pędzelek) następnie wcisnąć. Wóczas mamy pewność, że tłoczki będą chodzić nam najbardziej płynnie i równomiernie. Należy pamiętać że zacisk też powinien znajdować się centralnie do położenia tarczy, a jak tłoczki są wyciśnięte nierównomiernie to może się zdarzyć że tarcza nawet może ocierać o zacisk. 

Druga sprawa uważajcie z prostowaniem tarcz zwłaszcza tych składających się z kilku warstw, tarcze z aluminiowym rdzeniem łatwo skaleczyć i taki zadzior to samo złooo. ; )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy delikatnym dociśnięciu manetki hamulca słychać mega piszczenie nie wiem co jest grane lecz gdy manetkę docisnę do końca koło jest zatrzymane i pisku nie ma, wymienić klocki ?

Opublikowano (edytowane)

Brudne. Po prostu wyczyść klocki i tarcze ;)

Choć samo wymycie klocków i tarcz często przynosi efekt. Zamiast wypalania nad gazem wsadzałem klocki do pieca nagrzanego do 250 stopni na 20 minut. Jeśli nie pomoże wówczas dopiero możesz pomyśleć o wymianie klocków. Znajomej rower miał bezustanne problemy z piszczącymi hamulcami. Cudowałem z wypalaniem, wymianą klocków i pomogła dopiero wymiana tarcz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wyczyść i oceń stan zużycia. Jeśli są zużyte to wymień a jeżeli są jeszcze ok to przed założeniem posmaruj je delikatnie od strony tłoczków smarem miedziowy tak jak to się robi w samochodach czy motocyklach właśnie żeby się pozbyć piszczenia hamulców. Ze szczególną ostrożnością aby nie zatłuścić części ściernej A na koniec odtłuść tarczę i nie jakąś chemią domową tylko kup sobie odtłuszczacz do hamulców.

• Pomógł 1
Opublikowano

Moje też piszczą a hamują jak katapulta :D więc olewam to.

• Lubię to! 1