Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jakiś czas temu kupiłem nowe okładziny, wyczyściłem wnętrze zacisku i tarcze. Hamulec reagował całkiem nieźle, ale musiałem nieco oddalić zacisk od tarczy z powodu ocierania okładzin o tarczę w jakimś miejscu. Nieco naprostowałem tarcze domowymi metodami. Wraz z czasem i z ponownym spadkiem siły hamowania nieco przeczyściłem klocki i tarcze i próbowałem znowu regulować hamulce bo tarcza miała lekkie bicie na jedną stronę. Hamowanie znów uległo poprawie, ale znów musiałem nieco oddalić zacisk od tarczy. Mam w swoim przełaju dość tanie Shimano SM-RT56-S (resin pad only). Czy wymiana tarczy na lepszy model coś da?  Np AVID G2 lub jakąś inną Shimanowską SM-RT70/SM-RT86? Są w jakiś sposób sztywniejsze? Czy problem leży gdzie indziej? Mam zaciski mechaniczne Shimano BR-R517 i tarcze 160mm. Te Avidowskie tarcze pasują w ogóle do zacisków Shimano? Pytam bo znalazłem kilka pozytywnych opinii o ich sztywności.

Opublikowano
3 godziny temu, Mr. M napisał:

miała lekkie bicie na jedną stronę

Zrób sobie pkt 6.

Opublikowano

dzięki, zarówno odginałem blaszkę jak i ustawiałem zacisk. Klucza nie mam, ale mogę nabyć, przyda się na przyszłość i tak. Chciałem tylko wiedzieć (ponieważ efekt krzywizny wraca) czy w innych droższych tarczach jest to tak samo upierdliwe, czy może nie, bo te tańsze są np. bardziej elastyczne z uwagi na tańsze materiały z których są wykonane. 

Opublikowano
3 godziny temu, Mr. M napisał:

droższych tarczach jest to tak samo upierdliwe

Wraca

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć

Mam problem z przednim hamulcem. W momencie kiedy koło już praktycznie jest w miejscu dochodzi dźwięk takiego jakby trzeszczenia, 

Sprawdzane na dwóch różnych zaciskach, różnych klockach, tarcza odtłuszczona. M7120+RT76 180mm z adaterem. Czy winna może być tarcza? Nie jest mocno zużyta, aczkolwiek była zakladana jako używka. 

Opublikowano

Wygląda że to kwestia użytego odtłuszczacza - Wurth do tarcz. Odtłuszczone dobrze jednak w momencie zatrzymania koła, następowało dziwne skrzypienie, myślałem że może coś pracuje i wydaje taki dźwięk. Dziś trochę dotarłem hamulce i jest ciszej, więc to chyba to.

Opublikowano
W dniu 13.05.2021 o 22:37, maciekelga napisał:

jest ciszej,

Poczytaj sobie poradnik i pokombinuj ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem z tarczą hamulca ocierającą o klocki, ale tylko podczas skręcania/wychylania roweru/przyspieszania stojąc na pedałach - wtedy gdy ciężar ciała jest skierowany na prawą stronę roweru. W drugą stronę już takiego problemu nie ma. Rower to Triban RC 500, a problem pojawił się po smarowaniu sterów w Decathlonie (w tym celu zdemontowano m.in. hamulec) - wcześniej go nie było. W serwisie centralnym nie byli sobie w stanie z tym poradzić i tłumaczą, że to jest norma w każdym rowerze, nawet ze sztywnymi osiami za 20 tyś. Tylko ja przez rok takiego problemu w ogóle nie miałem. Co mogło się wydarzyć podczas demontażu tego hamulca i czy to jest norma?

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, coś mnie strzeli zaraz, wybaczcie zawracanie tyłka. Po prostu przeczytałem instrukcję roweru, obejrzałem z 15 filmów o regulacji hamulca tarczowego i wszystkie mówią o tym samym, żaden mi nie pomaga.

znaczy no, chciałem powiedzieć cześć

Mój problem jest taki, że tłoczki są za mocno wysunięte i nie daję rady już ich cofnąć dalej i po założeniu nowych okładzin przestrzeń między nimi wynosi mniej niż 1 mm, przez co nawet koła nie mogę tam wsadzić. Czy to jest kwestia regulacji czy też coś jest zepsuted?

Dane hamulca: Tektro HDC 300
Klocki: A10.11, kupione tu. To chyba zamiennik, ale akuratny, po przełożeniu okładzin z przedniego koła (oryginał), problem dalej występuje.

IMG_20210605_202236.jpg

Edytowane przez fotel
Opublikowano

Może zalane za dużo płynu.  Ustaw manetkę hamulca poziomo, odkręć zaworek odpowietrzania/zalewania i wtedy próbuj wycofać tloczki. 

Opublikowano

W jaki sposób próbujesz te klocki cofnąć? Jeśli działo wcześniej dobrze to płynu nie przybyło.

Opublikowano

płynu nie dolewałem, jest go tyle samo, dlatego nie wiem co to się stało. Zapomniałem dodać jedną ważną rzecz: problem jest tylko z jednym tłoczkiem, drugi cofa się tak jak trzeba. Cofałem łyżką do opon. Ten drugi cofa się z wielkim oporem, niewiele i mam wrażenie że i tak wraca do poprzedniej pozycji. Zaciął się czy co?

Na manetce są trzy śrubki, czy któraś nie reguluje tych tłoczków czy coś takiego? To mój pierwszy hydraulik a informacji o tym nie ma ani w instrukcji ani we wspomnianych filmach..

Opublikowano

Możesz spróbować rozruszać ten tłoczek jednocześnie smarując, one powinny wysuwać się podobnie. Ja miałem taki przypadek że jeden tłoczek zacinał się, musiałem go wyciągnąć przelecieć papierem ściernym wodnym i pastą polerską, dopiero zaczęło to działać prawidłowo.

• Lubię to! 1
Opublikowano

spróbuję nim poruszyć tak jak mi sugerujesz. Myślisz, że WD-40 się nada do popsikania tam? To taki olej-nieolej

Jeszcze mam pytanko jako nowicjusz: w manetce są 3 śrubki gwiazdkowe, czy żaden z nich nie odpowiada za regulację hamulca? może po prostu ktoś mi coś poprzekręcał, miałem jeden problem z tym rowerem poważniejszy to przekazałem go koledze. Może coś przy okazji tam nasupłał.

Opublikowano

Śrubką tego nie wyregulujesz. Nie wiem jak WD40 reaguje z gumową uszczelka. Lepszy jest olej hamulcowy mineralny lub dedykowane środki do hamulców. Ja kupiłem w motoryzacyjnym za 10 zł.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

psiknąłem lekko WD-40 i rozepchałem tłoczki przy użyciu większej siły. Metoda na brutala wydaje się działać. Jakby się okazało, że rozwaliłem to dam o tym znać dla potomnych by nie brali ze mnie przykładu.

pamiętam, że podczas mycia roweru psiknąłem odtłuszczaczem w rejon hamulca, czy możliwe że środek ten po dostaniu się na tłoczek spowodował pozbycie się warstwy smarnej na niej i dlatego zaczął się przycinać?

EDIT: dzięki za zalinkowanie allegro :D następnym razem z tego skorzystam, teraz zrobiłem to trochę na pałkę, ale zobaczymy jak wyjdzie xd

EDIT 2: oh wybaczcie moje maniery. Chciałem serdecznie podziękować za wszelkie odpowiedzi!

Edytowane przez fotel
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

jak mówiłem, daję znać o efektach mej pracy.

No więc proszę nie brać ze mnie przykładu. Po 2 tygodniach jeżdżenia zauważyłem, że olejek zaczął wyciekać ;) tak to jest jak się chce coś na pałę na szybko naprawiać

• Lubię to! 1