Winiar99 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Witajcie, mam problem kupiłem hamulce nie mogę ich tak ustawić żeby nie ocierały o tarczę... Poprzednio miałem m355 i bez problemu to dawało radę. Dodam ze hamulce odpowietrzyłem coś tam lekko były. Założyłem też nową tarczę i wygląda to tak jakby hamulce się za bardzo zaciskały, jest za mała szczelina. Przy jeździe wiadomo że na zacisku qr koło nie jest sztywne i przestawia się lekko i zaraz tak nie miłosiernie trze że się nie da jechać ... macie jakaś radę na to ?
PiotrekGT Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Być może przy odpowietrzaniu lekko wycisnąłeś tłoczki, odkręc śrubkę na klamce i wkręć strzykawke/zbiorniczek z zestawu do odpowietrzania czy co tam masz, nalej też tam troche płynu zanim rozepchasz tłoczki. Rozepchaj tłoczki, załóż koło i powciskaj kilka razy klamke aż będzie kontakt z tarczą i wtedy wyjmij zbiorniczek, zakreć śrubke w klamce. Swoją drogą, zaciski od mt500 mają dosyć ciasne pasowanie i faktycznie trzeba nad nimi posiedzieć, żeby dobrze ustawić.
Kartuzeg Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Witam otóż przychodzę z problem mianowicie miesiąc temu wymieniłem tarczę, zaciski oraz klocki hamulcowe w rowerze. W pewnym momencie klocki zaczęły piszczeć tak że aż znajomi zaczęli narzekać. Dodam też że oliwiłem łańcuch rowerowy i możliwe że trochę oleju mogło dostać się do klocków. Pytanie jest następujące: co mam zrobić w takiej sytuacji? Czytałem dużo rozwiązań na temat mojego problemu i wyczytałem takie: wypalanie klocków, odtłuszczanie klocków i tarcz hamulcowych, wymiana klocków na nowe. Coś poradzicie?
Szym3k Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Witajcie, Mam problem z w/w hamulcami. Z tylnym kole zatłuściłem klocki. Przy okazji przeglądu wumieniono klocki na nowe i hamulce zaczęły bardzo ładnie hamować. Niestety po przejechaniu około 400 km tarcze zaczęły strasznie piszczeć. Czym wyczyścić? Izopropanol będzie ok. Jeżeli to nie pomoże to co dalej? Polecicie jakiś film serwisowy w/w hamulców. Nigdy nie grzebałem przy rowerze a chciałbym się tego nauczyć. Druga sprawa. W przednim kole klocki są oryginalne i hamują raczej słabo. Nigdy nie udało mi się zablokować nimi koła. Na jakie wymienić? Ceramiki, metaliczne? Teren głównie lekki, głównie lasy, krótkie podjazdy i zjazdy. Jakąś konkretna firmę brać? Pozdrawiam, Szymon
bikemihal Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Od dobrych kilku dni walczę z odgłosami rezonansu dochodzącymi z tylnego koła... ile prób z ustawieniem zacisku hamulca, ile kombinowania... wszystko sie pojawiło po zdjęciu tylnego koła celem oddania do serwisu na naprawę piasty. musieli zdemontować ośkę, tarczę - nie wiem - nie szło ustawić hamulca. tarcza równa, klocki nie ocieraja. a w czasie jazdy po asfalcie przy wyższej prędkości coś tak okropnie rezonowało z okolic tylnej tarczy że coś mnie chciał trafić! w końcu zdjąłem dziś koło, założyłem z powrotem ale zacisnąłem troszkę słabiej niż było. i rezonans jakby ucichł... nie kumam. założyć zacisnąć raz i nie zdejmować bo trafi! nie mam pewności z jaką siłą powinno się zamykać zamykacz, koło się trzyma i jednym palcem się otworzyc nie da więc zakładam że jest ok
Mateusz91 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 8 godzin temu, bikemihal napisał: Od dobrych kilku dni walczę z odgłosami rezonansu dochodzącymi z tylnego koła... ile prób z ustawieniem zacisku hamulca, ile kombinowania... wszystko sie pojawiło po zdjęciu tylnego koła celem oddania do serwisu na naprawę piasty. musieli zdemontować ośkę, tarczę - nie wiem - nie szło ustawić hamulca. tarcza równa, klocki nie ocieraja. a w czasie jazdy po asfalcie przy wyższej prędkości coś tak okropnie rezonowało z okolic tylnej tarczy że coś mnie chciał trafić! w końcu zdjąłem dziś koło, założyłem z powrotem ale zacisnąłem troszkę słabiej niż było. i rezonans jakby ucichł... nie kumam. założyć zacisnąć raz i nie zdejmować bo trafi! nie mam pewności z jaką siłą powinno się zamykać zamykacz, koło się trzyma i jednym palcem się otworzyc nie da więc zakładam że jest ok Miałem podobny problem. Tak samo jak u Ciebie wystarczyło troszeczkę lżej dokręcił koło, dodatkowo poluzuj zaciski hamulca przy tarczy tak by delikatnie się ruszał, zaciśnij klamkę od hamulca i skręć ponownie na zaciśniętym hamulcu - u mnie pomogło
Mic Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Jaka jest przyczyna tego, że przy zaciśniętych na opór klockach mogę obracać kołem? Sprawdziłem chyba wszystko i wychodzi, że wina tarczy, tylko czemu? Z przodu hamulce żyleta, ścisnę zacisk palcami (hamulce mechaniczne) i kołem nie obrócę, z tyłu mogę nawet na pałę szczypcami zacisnąć i koło przekręcę. Tarcza przednia (grubość) 1.74 mm, tył 1.68 mm. Klocki praktycznie niezużyte, profilaktycznie wymieniłem na nowe i zero zmiany. Zamieniłem tarczę przednią z tylną i teraz tył hamuje, a przód nie. Tarcza czysta, odtłuszczona, nie przegrzana (nie ma przebarwień). Przejechane jakieś 4,5 tyś km w pół roku, po płaskim asfalcie. Tarcza jest do wymiany czy coś da się jeszcze zrobić, i jaka może być przyczyna?
Accent_Szaj Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Łukasz Tkacz napisał: Hamulce zakładane dwa lata temu, w tym roku odpowietrzane. Podczas zużywania klocków tłoczki wysuwają się i zmniejsza się FS. 4 godziny temu, Łukasz Tkacz napisał: chwilę obciera po czym samo się uspokaja Kolejna rzecz to tarcze które masz są TZW kanapki.One się odkształcają po czym wracają do swojego kształtu Jak bardzo Ci to przeszkadza to możesz zresetować tłoczki.Po czym nacisnąć parę razy klamkę i tłoczki ustawią się w innej pozycji dając większe FS
Koperas Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zakupiłem rower na hamulcach Sram Level T i po około 10 km zaczęły piszczeć, buczeć i rezonować podczas hamowania. Dotyczy to tylko hamulca tylnego. Próbowałem metod ratunkowych jednak nic nie działało. Po lekturze forum zamówiłem nowe klocki półmetaliczne accent. Przed zmianą klocków wyczyściłem tarczę i zacisk płynem do mycia naczyń i pędzelkiem>dobrze spłukałem> przetarłem tarcze papierem ściernym p600 delikatnie>wyczyściłem brake cleanerem>odtłuściłem izopropanolem razem z otworami w tarczy z 2-3 razy. Na wszelki wypadek przetarłem też nowe klocki czystą szmatką zwilżoną izopropanolem i założyłem. Jadę na dotarcie z lekko wciśniętą klamką hamulca i klocki już zaczynają delikatnie piszczeć. Po chwili wykonuję kilka hamowań najpierw słabo, później średnio bez zatrzymywania roweru i bez blokowania koła. Koniec końców jest to samo, hamulce piszczą, buczą jak zarzynane zwierze. Dzieje się to przy hamowaniu lekkim, średnim i dosyć mocnym. Co tu zrobić?
Accent_Szaj Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 W dniu 29.08.2020 o 19:46, Koperas napisał: Co tu zrobić? Sprawdź czy nie masz wycieku płynu. Obejrzyj klocki czy nie są tłuste. Ps. Skąd ten pomysł? W dniu 29.08.2020 o 19:46, Koperas napisał: przetarłem tarcze papierem ściernym p600 delikatnie
Koperas Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 @Accent_Szaj Sprawdzałem wszystko, zacisk i tłoczki suche, chodzą też równo. Tarczę przetarłem delikatnie papierem, ponieważ wyczytałem o tym na pewnym blogu rowerowym i widziałem, że dużo osób to robi przy ratowaniu zestawu klocek/tarcza. Widziałem na poprzednich klockach też taki „rowek” i chciałem wykluczyć ewentualny nadmiar materiału w jednym miejscu na tarczy. Jedyne czego jeszcze nie robiłem to nie wypalałem klocków, czytałem jednak, że opinie są podzielone i sam nie wiem czy półmetaliki można wypalać.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 6 minut temu, Koperas napisał: Tarczę przetarłem delikatnie papierem, ponieważ wyczytałem o tym na pewnym blogu rowerowym Nie stosuje tego. Tarcza jest metalowa i nie musisz tego robić. Ja robię tak jak Ty, poza papierem ściernym. Zrobiłeś to książkowo. W dniu 29.08.2020 o 19:46, Koperas napisał: Na wszelki wypadek przetarłem też nowe klocki czystą szmatką zwilżoną izopropanolem i założyłem. To zrobiłeś niepotrzebnie. Poleć po nich papierem. Zdmuchnij pył i wytrzyj ręcznikiem papierowym. 9 minut temu, Koperas napisał: Jedyne czego jeszcze nie robiłem to nie wypalałem klocków, Co ci szkodzi? Wypal stare. Zrób pkt 1 i 2 z poradnika
Koperas Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 @Accent_Szaj Dzięki, będę próbować jutro. Dopytam tylko, jakiej gradacji papieru użyć do przetarcia klocków?
Accent_Szaj Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 1 minutę temu, Koperas napisał: jakiej gradacji papieru Ja używam 180. Trzesz bardzo delikatnie ,do momentu aż klocek jest jak nowy i nie ma żadnych ciemnych przebarwień,to następuje dość szybko,więc nie szalej,bo szkoda klocka 1
Marko_Master Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Cześć, Podczas ostatniego czyszczenia roweru omyłkowo natłuściłem cały układ łącznie z okładzinami (sięgnąłem po zły spray) Hamulce od tego czasu niemiłosiernie skrzypią. Dzisiaj zdemontowałem wszystko i odtłuściłem preparatem w sprayu. Niby trochę pomogło ale obawiam się, że same okładziny trzeba wymienić bo "wypiły swoje". No i tu pojawia się problem ponieważ cały układ pochodzi od Rometa i jedyne co udało mi się odszukać to wzmiankę na forum o tym, że jest to produkcja firmy Nutt. Zamówiłem już okładziny z Allegro czekam żeby je porównać z obecnymi. I tutaj zaczynają się pytania 😁 - w przyszłości na jaki układ hamulcowy mógłbym wymienić obecny ? - czy istnieje jakiś prosty sposób aby odszukać lepsze okładziny dla tego modelu? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Edit : dodaję zdjęcie zamówionych okładzin. Edytowane 4 Września 2020 przez Marko_Master Dodanie screenshota
nctrns Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 4 minuty temu, Marko_Master napisał: czy istnieje jakiś prosty sposób aby odszukać lepsze okładziny dla tego modelu? Okładziny mają różne kształty, zależnie od modelu i producenta. Większość jest wzorowana na najpopularniejszych modelach shimano. Jak wrzucisz zdjęcie samych okładzin, to ktoś będzie wiedział jakie są dobre zamienniki po samym kształcie. Żeby daleko nie szukać: https://sklep.szajbajk.pl/pl/c/Klocki-hamulcowe/34 i patrzysz, które wyglądają jak twoje.
Marko_Master Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 10 minut temu, nctrns napisał: Żeby daleko nie szukać: https://sklep.szajbajk.pl/pl/c/Klocki-hamulcowe/34 i patrzysz, które wyglądają jak twoje. Byłem na 90% pewien, że będą pasować te od Shimano Tektro (wyglądają praktycznie identycznie) ale niestety nie... są minimalnie szersze i już nie wchodzą
nctrns Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-CERAMICZNE-do-SRAM-Avid-Elixir-XX-X0-Level/336 jeśli zdjęcie z allegro jest poprawne, to to będą te, czyli z avidów. 1
Marko_Master Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 8 minut temu, nctrns napisał: https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-CERAMICZNE-do-SRAM-Avid-Elixir-XX-X0-Level/336 jeśli zdjęcie z allegro jest poprawne, to to będą te, czyli z avidów. Poczekam a na te z allegro i ewentualnie zamówię te które wysłałeś. Dzięki. Co do drugiego pytania. Łatwo jest dopasować jakiś lepszy zestaw ? W sumie pierwszy raz w życiu jeżdżę na hydraulicznych i średnio wiem co z tym fantem zrobić.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 @Marko_Master zanim ci przyjdą możesz spróbować pkt 1 i 2 z poradnika Wyrzucić klocki zawsze zdążysz 50 minut temu, Marko_Master napisał: przyszłości na jaki układ hamulcowy mógłbym wymienić obecny ? Jaki masz budżet? Najlepszym wyjściem cena/jakość to M6000 1
nctrns Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Jak są na bazie avidow, to pewnie są na płynie dot. Więc jak chcesz po kosztach, to można spróbować wymienić zaciski na coś lepszego kompatybilnego (nie pomogę bo się nie znam).Przy większym koszcie po prostu wymieniasz klamki i zaciski jako komplet, bierzesz to co Ci pasuje finansowo i nie ma tu żadnego problemu. Trzeba tylko uwzględnić system mocowania zacisku (u ciebie post mount) i wielkość tarczy. 1
Marko_Master Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 10 minut temu, Accent_Szaj napisał: @Marko_Master zanim ci przyjdą możesz spróbować pkt 1 i 2 z poradnika Wyrzucić klocki zawsze zdążysz Jaki masz budżet? Najlepszym wyjściem cena/jakość to M6000 Dobra cena. Tak właśnie myślałem żeby dać max 500 zł. 13 minut temu, Accent_Szaj napisał: @Marko_Master zanim ci przyjdą możesz spróbować pkt 1 i 2 z poradnika Zrobię tak jak napisałeś i dam znać w weekend czy coś pomogło 😁
Accent_Szaj Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 2 godziny temu, Marko_Master napisał: żeby dać max 500 zł. Poniżej 500zł kupisz w rowerplus.pl , biostern.abstore.pl ,lub sbike.pl Bardzo ciężko znaleźć kogoś kto byłby niezadowolony z tych hebli
Koperas Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Piszczenie moich hamulców opisane na poprzedniej stronie nie ustępuje. Jednak bardziej jest to rezonans/wibracje i piszczenie. Temat zatłuszczenia tarcz lub klocków odrzucam, wszystko było sprawdzane, klocki wypalane i problem nadal występuje. Pomyślałem, że problem może stanowić mocowanie zacisku więc rozebrałem wszystko, przetarłem lekko papierem ściernym wszystkie punkty styku zacisku z adapterem i adaptera z ramą aby wyeliminować Ew rezonans spowodowany drobnym nadlaniem lakieru na którymś z elementów. Jednak to nic nie dało. Wszystkie śruby wkręcone na klej do gwintów niebieski. Ktoś ma pomysł co jeszcze może powodować piski i wibracje ? Nie występuje to zawsze ale przeważnie podczas takiego mocnego hamowania bez blokowania koła.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Godzinę temu, Koperas napisał: to zawsze ale przeważnie podczas takiego mocnego hamowania Zawsze podczas mocnego hamowania tarcza minimalnie odkształca się,aby po wystygnięciu wrócić do swojego pierwotnego kształtu.Jeżeli po paru sek-do minuty piszczenie/ocieranie nie ustępuje,to z powrotem zapraszam do poradnika i wykonaj pkt 6. 1
Rekomendowane odpowiedzi