Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 To się tyczy czyszczenia tarczy z brudu, osadów i ewentualnej rdzy.
dawid17032 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 2 minuty temu, PrzeLuka napisał: To się tyczy czyszczenia tarczy z brudu, osadów i ewentualnej rdzy. Przepraszam nie to zacytowałem
warmen Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 moze masz smar na obreczy? sprobuj odtlusisc obrecz/kolo
dawid17032 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Nie wiem czemu ale za każdym razem po wyjęciu klocków jak już piszczą znajduje sie jakiś czarny osad na nich
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 35 minut temu, dawid17032 napisał: Nie wiem czemu ale za każdym razem po wyjęciu klocków jak już piszczą znajduje sie jakiś czarny osad na nich Bo to normalne. Klocki się ścierają.
Pinifarina Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Problem upatruję zawsze w tarczach. Nie uważam jej za dobre rozwiązanie ponieważ zawsze mi piszczały i miałem je dość . Wzór kółek jest fatalnym pomysłem. Gdy dostałem rower na tarczach RT64 przestałem kombinować. Aktualnie mam RT66 z żywicznymi klockami i juz je prawie zjechałem do końca, a tarcze nigdy nie zapiszczały (nawet po zalaniu wodą oczyszczają się po jednym hamowaniu) RT56 i pokrewne https://allegro.pl/shimano-tarcza-hamulcowa-sm-rt56-160mm-6-jrk-i6671222007.html RT66 i pokrewne nie piszczą czy na żywicznych czy na metalicznych klockach https://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-slx-sm-rt66-160mm-i6763807976.html RT76 https://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-xt-sm-rt76-160mm-6-srub-i7314035415.html Mam tarczę 180mm na 6 srub krzywa ale w zakresie tolerancji. Jak chcesz to Ci ja za darmo wyślę dla próby
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Pinifarina napisał: RT66 i pokrewne nie piszczą czy na żywicznych czy na metalicznych klockach Piszczą na metalicznych ale szybko przestaja 😉
Dariusz Pietrzak Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) Weź te klocki wyjmij.Nalej płynu do mycia naczyń i porządnie je umyj gąbką. Wstaw zdjęcia przez i po myciu.Klocki nie powinny wyglądać jak te Twoje jeżeli już je umyłeś. Klocki powinny mieć metaliczny połysk. Potem porządnie je wysusz. Ta metoda działa u mnie ZAWSZE. Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Dariusz Pietrzak
dawid17032 Opublikowano 1 Września 2018 Opublikowano 1 Września 2018 To raczej wina klocków, z tyłu mam takie same i deszcz czy nie deszcz nic im nie jest, a te na przodzie troche wody dostaną to jak zaczną piszczeć w deszcz to już nie przestają, dodam że z przodu oraz z tylu to taki sam model hamulcy, klocków oraz tarcz
Dawid14 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Cześć, mam problem z hamulcami hayes radar.Awięc tak najpierw miałem w nich klocki żywiczne które piszczały i słabo hamowały niedawno kupiłem klocki półmetaliczne, po zdjęciu klocków wyczyściłem zaciski i odtłuściłem tarcze, założyłem nowe klocki i napoczątku hamowały słabo ale starałem się je dotrzeć i zaczeły już hamować spoko potem hamulce stopniowo z dnia na dzień hamowały coraz gorzej i zaczeły piszczeć nie wiem czemu sprawdzałem także czy hamulce nie ciekną ale tarcza jest sucha i nie tłusta nie wiem czy te hamulce trzeba dotrzeć papierem ściernym czy co
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Przetrzyj klocki papierem ściernym i jeszcze raz odtłuść wszystko. A sam układ hamulcowy masz dobrze odpowietrzony? Przy okazji zresetuj tłoczki i sprawdź czy się równo wysuwają. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Gość
Dawid14 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Tak są odpowietrzonie i jest zalany nowy olej
Kruk Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Nasmaruj smalcem, wtedy będą ciche Po pierwsze sprawdź czy klocki nie dostały jakiegoś smaru, oleju czy innego tłuszczu wtedy są do wymiany z automatu i nie, nie można ich wypalić z góry informuje. Dużo nie trzeba wierz mi klocki są do wymiany. Ja bym na to stawiał. Po drugiej odtłuść tarczę alkoholem izopropylowym czy benzyną ekstrakcyjną Po trzecie sprawdź czy zacisk jest dobrze ustawiony, klocki mają być równolegle do tarczy. To też obniża siłę hamowania. Możesz też przy okazji sprawdzania klocków, przetrzeć je papierem wodnym 800 -1000 gradacji.Najlepiej na szkle czy równym czymś. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Kruk
User56sz Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nie żartuj tak bo są ludzie, że wezmą to na poważnie.
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jak nie masz benzyny ekstracynej czy alkoholu izpopropylowego to możesz umyć ciepłą wodą i gąbką z płynem do naczyń tylko by gąbką była nowa nie taka że zlewu
Dawid14 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Dzięki wszystkim za pomoc ale dzisiaj ściągnąłem okładziny i przyjrzałem się bliżej zaciskom i okazało się że mają delikatny wyciek i wszystko wsiąkają okładziny
Kruk Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Noo to by tłumaczyło problem z hamowaniem. Jak Zaciski ciekną to są do wymiany wraz z klockami.
Wojtek199124 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam nie dawno kupiłem rower Merida BIG. NINE 15-MD. Klamkomanetki w rowerze to Shimano ST-EF500, zaciski JAKE JAK-8 disc. Po przejechaniu ok. 200km. Hamulce zaczęły piszczeć przy hamowaniu. Czy jest możliwość naprawienia tego samodzielnie czy muszę oddać rower do naprawy. Wiem że te hamulce do najlepszych nie należą ale przeszkadza mi to. Czy zamiast naprawy lepiej wymienić na coś lepszego? Klamkomanetki są ok czy mogę wymienić np same zaciski na coś lepszego? Czy tarcze wtedy też muszą być wymienione? Proszę o radę. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Wojtek199124
IOO Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Jedna z pewniejszych metod jest złożenie dziewicy w ofierze bogom hamulców, inne metody mają mniejsza skuteczność. Niestety tarcze mają to do siebie ze czasem piszczą.
Kruk Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Odtłuść tarcze benzyną ekstrakcyjną lub alkoholem izopropylowym, wyciągnij klocki i popatrz czy nie ma jakiegoś tłuszczy na nich, możesz je przetrzeć czystym papierem czy chusteczką jednorazową ciut nasączoną alkoholem. Albo jest lekko krzywo zacisk ustawiony przez co też może być słychać pisk. A czasami co byś nie zrobił będą piszczeć.
Kapix Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 A co srobić gdy nie mam tej plastikowej wkładki zamiast klocków?
Kapix Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Co mam zrobić gdy nie mam tego plastiku do wkładania zamiast klocków?
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 "srobić?" chyba zrobić Kolego Jeśli nie masz a potrzebujesz tej plastikowej wkładki między klocki co się daje do transportu to możesz dać kawałek papieru złożonego parę razy
Rekomendowane odpowiedzi