Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się tyczy czyszczenia tarczy z brudu, osadów i ewentualnej rdzy. 

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

To się tyczy czyszczenia tarczy z brudu, osadów i ewentualnej rdzy. 

Przepraszam nie to zacytowałem :D

Opublikowano

moze masz smar na obreczy? sprobuj odtlusisc obrecz/kolo

Opublikowano

Nie wiem czemu ale za każdym razem po wyjęciu klocków jak już piszczą znajduje sie jakiś czarny osad na nich 

20180820_145544.jpg
Opublikowano
35 minut temu, dawid17032 napisał:

Nie wiem czemu ale za każdym razem po wyjęciu klocków jak już piszczą znajduje sie jakiś czarny osad na nich 

Bo to normalne. Klocki się ścierają. 

Opublikowano

Problem upatruję zawsze w tarczach. Nie uważam jej za dobre rozwiązanie ponieważ zawsze mi piszczały i miałem je dość . Wzór kółek jest fatalnym pomysłem. Gdy dostałem rower na tarczach RT64 przestałem kombinować. Aktualnie mam RT66 z żywicznymi klockami i juz je prawie zjechałem do końca, a tarcze nigdy nie zapiszczały (nawet po zalaniu wodą oczyszczają się po jednym hamowaniu)  

RT56 i pokrewne https://allegro.pl/shimano-tarcza-hamulcowa-sm-rt56-160mm-6-jrk-i6671222007.html 

RT66 i pokrewne nie piszczą czy na żywicznych czy na metalicznych klockach https://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-slx-sm-rt66-160mm-i6763807976.html 

RT76 https://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-xt-sm-rt76-160mm-6-srub-i7314035415.html 

Mam tarczę 180mm na 6 srub krzywa ale w zakresie tolerancji. Jak chcesz to Ci ja za darmo wyślę dla próby 

Opublikowano
2 godziny temu, Pinifarina napisał:

RT66 i pokrewne nie piszczą czy na żywicznych czy na metalicznych klockach

Piszczą na metalicznych ale szybko przestaja 😉

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Weź te klocki wyjmij.Nalej płynu do mycia naczyń i porządnie je umyj gąbką.

Wstaw zdjęcia przez i po myciu.Klocki nie powinny wyglądać jak te Twoje jeżeli już je umyłeś.

Klocki powinny mieć metaliczny połysk.

Potem porządnie je wysusz.

Ta metoda działa u mnie ZAWSZE.

Edytowane przez Dariusz Pietrzak
Opublikowano

To raczej wina klocków, z tyłu mam takie same i deszcz czy nie deszcz nic im nie jest, a te na przodzie troche wody dostaną to jak zaczną piszczeć w deszcz to już nie przestają, dodam że z przodu oraz z tylu to taki sam model  hamulcy, klocków oraz tarcz

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, mam problem z hamulcami hayes radar.Awięc tak najpierw miałem w nich klocki żywiczne które piszczały i słabo hamowały niedawno kupiłem klocki półmetaliczne, po zdjęciu klocków wyczyściłem zaciski i odtłuściłem tarcze, założyłem nowe klocki i napoczątku hamowały słabo ale starałem się je dotrzeć i zaczeły już hamować spoko potem hamulce stopniowo z dnia na dzień hamowały coraz gorzej i zaczeły piszczeć nie wiem czemu sprawdzałem także czy hamulce nie ciekną ale tarcza jest sucha i nie tłusta nie wiem czy te hamulce trzeba dotrzeć papierem ściernym czy co

Opublikowano (edytowane)

Przetrzyj klocki papierem ściernym i jeszcze raz odtłuść wszystko. A sam układ hamulcowy masz dobrze odpowietrzony? Przy okazji zresetuj tłoczki i sprawdź czy się równo wysuwają.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nasmaruj smalcem, wtedy będą ciche :P :D 

Po pierwsze sprawdź czy klocki nie dostały jakiegoś smaru, oleju czy innego tłuszczu wtedy są do wymiany z automatu i nie, nie można ich wypalić z góry informuje. :) Dużo nie trzeba wierz mi klocki są do wymiany. Ja bym na to stawiał. 

Po drugiej odtłuść tarczę alkoholem izopropylowym czy benzyną ekstrakcyjną

Po trzecie sprawdź czy zacisk jest dobrze ustawiony, klocki mają być równolegle do tarczy. To też obniża siłę hamowania.

Możesz też przy okazji sprawdzania klocków, przetrzeć je papierem wodnym 800 -1000 gradacji.Najlepiej na szkle czy równym czymś. 

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Nie żartuj tak bo są ludzie, że wezmą to na poważnie.

Opublikowano

Jak nie masz benzyny ekstracynej czy alkoholu izpopropylowego to możesz umyć ciepłą wodą i gąbką z płynem do naczyń tylko by gąbką była nowa nie taka że zlewu

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc ale dzisiaj ściągnąłem okładziny i przyjrzałem się bliżej zaciskom i okazało się że mają delikatny wyciek i wszystko wsiąkają okładziny 

Opublikowano

Noo to by tłumaczyło problem z hamowaniem. Jak Zaciski ciekną to są do wymiany wraz z klockami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam nie dawno kupiłem rower Merida BIG. NINE 15-MD. Klamkomanetki w rowerze to Shimano ST-EF500, zaciski JAKE JAK-8 disc. Po przejechaniu ok. 200km. Hamulce zaczęły piszczeć przy hamowaniu. Czy jest możliwość naprawienia tego samodzielnie czy muszę oddać rower do naprawy. Wiem że te hamulce do najlepszych nie należą ale przeszkadza mi to. Czy zamiast naprawy lepiej wymienić na coś lepszego? Klamkomanetki są ok czy mogę wymienić np same zaciski na coś lepszego? Czy tarcze wtedy też muszą być wymienione? Proszę o radę. 

Edytowane przez Wojtek199124
Opublikowano

Jedna z pewniejszych metod jest złożenie dziewicy w ofierze bogom hamulców, inne metody mają mniejsza skuteczność. 

Niestety tarcze mają to do siebie ze czasem piszczą. 

Opublikowano

Odtłuść tarcze benzyną ekstrakcyjną lub alkoholem izopropylowym, wyciągnij klocki i popatrz czy nie ma jakiegoś tłuszczy na nich, możesz je przetrzeć czystym papierem czy chusteczką jednorazową ciut nasączoną alkoholem. Albo jest lekko krzywo zacisk ustawiony przez co też może być słychać pisk. A czasami co byś nie zrobił będą piszczeć.

Opublikowano

A co srobić gdy nie mam tej plastikowej wkładki zamiast klocków? 

Opublikowano

Co mam zrobić gdy nie mam tego plastiku do wkładania zamiast klocków? 

Opublikowano

"srobić?" chyba zrobić Kolego :) Jeśli nie masz a potrzebujesz tej plastikowej wkładki między klocki co się daje do transportu to możesz dać kawałek papieru złożonego parę razy :)