Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie duplikuj wpisuj, to nie przyspieszy odpowiedzi a wręcz odwrotnie :) Już Ci napisałem co możesz zrobić, nawet patyczek od loda dobrze wymyty przełamany na pół będzie okey :)

Opublikowano
25 minut temu, Kruk napisał:

patyczek od loda

Jak już to patyczek od lodów (l.m. t.j. drzwi, sanki, spodnie, lody).

Lód to zamarznięta woda.

Opublikowano
2 godziny temu, Motke napisał:

Jak już to patyczek od lodów (l.m. t.j. drzwi, sanki, spodnie, lody).

Lód to zamarznięta woda.

"Patyczek od loda" jest formą poprawną. Zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny.

Opublikowano
44 minuty temu, 13Surykatek napisał:

"Patyczek od loda" jest formą poprawną. Zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny.

W postaci papierowej książki? Raczej tam tego nie znajdę.

Lód - zamarznięta woda; lody - deser. I tak było od zawsze.

Pojawienie się "loda" chyba można obserwować od lat dziewięćdziesiątych i epoki pewnych filmów na kasetach VHS.
Więc to chyba kwestia pokoleniowa i dla młodych osób już to takie nie jest oczywiste.

Ja w dzieciństwie chodziłem na lody - kręcone lub lody na patyku. Dorośli "kręcili lody" (interesy) itd.
I jak do tej pory chyba jeszcze żaden producent lodów nie wypuścił produktu mającego w nazwie "lód" (l.poj.)

Opublikowano

Wielki słownik poprawnej polszczyzny PWN, z 1973r.  Mało ważne co kto kręci i produkuje. 

"W Słowniku poprawnej polszczyzny PWN z 1973 r. pod redakcją prof. Witolda Doroszewskiego sformułowania Kupić dziecku loda; Prosić o loda; Chcieć loda itp. uznano już za dopuszczalne, ale tylko wtedy, gdy chodziło o porcję takiego smakołyku w specjalnym opakowaniu"

Opublikowano

Wkładasz to w zacisk między klocki gdy zdejmujesz hamulce np w celu czyszczenia ramy (mycie wannie) lub gdy sprzedajesz i wysyłasz ,by się nie zapowietrzyły

Opublikowano

To jest właśnie ten blokada którą wkładasz do zacisku czy to w transporcie roweru ze zdjętym kołem czy do spraw serwisowych.

Opublikowano

najpierw wyregulować a jeśli nie pomoże to wymienić klocki na żywiczne

Opublikowano

Podobne pytanie na forum padło już dziesiątki razy. Wysil się odrobinę i poczytaj to co już zostało napisane.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wiem że wiele osób porusza ten temat i przepraszam za to ale naprawde mam problem. Problem występuje jedynie w tylnym hamulcu. Jak na "zimno" (jak wychodze z domu) sie mocniej za hamuje to okropnie piszczy. Po ~20min jazdy hebel przestaje piszczeć. Dzisiaj odtluszczałem tarcze i czyściłem klocki i nadal problem występuje. Jeżeli to pomoże to są to klocki B01S. Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

A co to za klocki żywiczne, Metalliki????

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj wyregulować zacisk, jak jest krzywo tarcza z klockami to powstają mikro wibracje i to słychać jako pisk :)

Żywiczne klocki nie powinny piszczeć, chyyyba że faktycznie są zasyfione, ale jakby były to byś nie mógł zahamować :)

Edytowane przez Kruk
  • Pomógł 1
Opublikowano

Tylko jak tu poprawnie wyregulować zacisk. Ja u siebie luzuję mocowanie zacisku, naciskam klamkę i ostrożnie dokręcam zacisk. Niestety super idealnie tego się nigdy nie zrobi, bo tarcza sama z siebie jest elstyczna i nawet zaciśnięty zacisk potrafi się minimalne przekręcić. To jest niemal niezauważalne ale jednak możliwe. Po prostu czekać aż okładzina się dotrze do tarczy po takiej operacji?

Opublikowano

witam czyszczenie klocków nic nie dało regulowałem i nadal piszczą. Zauważyłem ze ich siłą troche spadła i piszczą tak samo jak na tym filmie 

I podobnie sa "czarne" chodź je czysciłem. Czy wypalanie ma sens ? I czy to działa ?

Opublikowano

Nie wypala się klocków, choć niektóry to robią i twierdzą że to pomaga, ale tylko w metalicznych klockach. Należy pamiętać że struktura klocka nawet metalicznego jest porowata i zachlapany olejem klocek nie hamuje dobrze bo olej wchodzi w strukturę klocka.

Czarny osad na klocku tonie tłuszcz tylko ścierana tarcza, a raczej metal z jej, zwłaszcza że tarcze te dobre jak XT są ze stali wysokiej jakości, i po ścieraniu ma taki czarny kolor.

Opublikowano

Rozumiem dzięki. Taki zatłuszczony klocek można ratować ? Czy raczej dać sobie spokój i kupić nowe ?

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Po testuje z odtłuszczaniem jak juz śmietnik. Mam w domu nowe ale wolałbym jeszcze na tych pojeździć....

Opublikowano

Można próbować ratować klocki ale czasami to tylko odwlekanie zgonu. Masz nowe to wymień.

Opublikowano

Witam ponownie. Dziś podjąłem się wypalania klocków (wiem że się tak nie robi z żywicą). Po wypaleniu schlodziłem klocki odtłuszczaczem i i wyrownałem powierzchnie bo było pare zadziorów na kantach. Na koniec przeleciałem je papierem ściernym i odtłusciłem tarcze zacisk i klocki. Po sprawdzeniu w domu powiem że ustało piszczenie i siła hamowania jest o wiele lepsza. 

Zobaczę jak będą się sprawowały w terenie. Tylko poczekam na ładniejszą pogode.... :(

Opublikowano

Wrocilem z jazdy i hebel ładnie  hamuje tylko piewsze hamowanie trwało trch ddłużej a terazja normalnie chodzi.

Opublikowano

Proces odtuszczania
Ja robię tak małe dwa dni tem rower znajomego tarcza przednia tłusta od oleju, klocki aż się świeciły hamulec zero tylko głośno piszczal
Koło do wanny tarcza umyta zwykłym płynem do naczyń i opłukana woda nie wycieram po prostu wysycha, myje gąbką
Klocki też wyczyscilem gąbką i płynem do naczyń
Potem wypalam 30 sekund nad palnikiem po odsunięcie od ognia aż dym widać
Gdy ostygna papier ścierny na stole i kilkakrotnie szlifuje
Potem klocki przedmuchac z pyłu
Montaż wszystkiego +regulacja i działa pięknie