Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie powinno szurać nic chyba, że Ci ten dzwięk nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

Masz nowe klocki? Tłoczki pracują równomiernie i poprawnie? Tarcza ociera o oba klocki, czy tylko jeden? Szuranie jest na całym obwodzie, czy tylko w konkretnym miejscu? 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Cześć. Posiadam rower fitness Canyon Roadlite CF 7.0 z hamulcami Shimano MT201 + zacisk BR-UR300. Od nowości mam problem z przednim hamulcem. Po zakupie roweru od razu wymieniłem opony na szosowe Continental GrandPrix 5000 700x25c. Przedni hamulec po przejechaniu 200-300 km zaczął słabo hamować i piszczeć. Im dłużej eksploatowałem rower tym hamulec piszczał bardziej i hamował coraz gorzej. Byłem przekonany, że podczas wymiany opony zabrudziłem tarczę hamulcową i jej później nie odtłuściłem. Zakupiłem więc nowe klocki i zaprowadziłem rower do profesjonalnego serwisu celem wymiany kloców, odtłuszczeniu hamulców. Po wymianie przez 200-300 km był w miarę dobrze. Później wylądowałem w szpitalu na prawie 2 tygodnie i rower stał nie używany w garażu. Po powrocie ze szpitala, kiedy wyjechałem się przejechać zauważyłem, że problem powrócił. Przedni hamulec znów słabo hamuje i już zaczyna popiskiwać. Poprzednio problem zaczął się dokładnie tak samo. Co może być przyczyną problemu. Czy to może być uszkodzony zacisk który gdzieś delikatnie cieknie ? Nie sądzę, żeby w serwisie źle odtłuścili hamulce, tym bardziej ze zaraz po wymianie rower hamował względnie dobrze. Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co robić.

Opublikowano (edytowane)

Piszesz, że rower stał

6 godzin temu, pkonrad napisał:

2 tygodnie i rower stał nie używany w garażu

Kolejna rzecz to wymiana,pewnie na fabryczne żywiczne.

6 godzin temu, pkonrad napisał:

uszkodzony zacisk który gdzieś delikatnie cieknie ?

Mogły zawilgotnieć. Nie od oleju. Gdybyś miał wyciek ,to okazałby się przy jeździe. Podczas hamowania nie postoju.

Ja jak miałem problem z piszczącymi hamulcami, to zrobiłem im "Spa" :) i napisałem co zrobić,gdy ludzie pytają o:

• Jak odtłuścić tarcze ?
  • Jak odpowietrzyć hamulce?
  • Jak ustawić zaciski?
  • Jak ustawić FS w klamce?
  •  Hamulce piszczą,co zrobić?

1.Tarcze

• Mycie płynem do naczyń 
  • Mycie IPA
  • Wycieranie ręcznikiem papierowym  

2.Odpowietrzenie

• Pełne dwustronne odpowietrzenie 
  • Lekkie dobicie,aby zmniejszyć FS 
  • Ustawienie zacisków.
  • Ustawienie odległości klamek 

3.Czyszczenie klocków 

• Potraktowanie palnikiem
  • Starcie papierem
  •  Mycie IPA

4.Test

Heble są cichutko i zatrzymują rower w miejscu.Jednym słowem. Kotwice

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

@Accent_Szaj

Klocki wymieniłem na nowe oryginalne żywiczne Shimano. Zaraz po wymianie było względnie dobrze. Problem zauważyłem od razu jak wsiadłem na rower po przerwie.

Opublikowano (edytowane)

@pkonrad dokładnie tak przypuszczałem.

Moim zdaniem z powodu długiego postoju klocki zawilgotniały.

Spróbuj wykręcić je i podgrzać nawet zapalniczką,aby wilgoć odparowała.

Potem przetrzyj je papierem ściernym 160-200

Na koniec przemyj alkoholem IPA.Powinno pomóc

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Accent_Szaj napisał:
[mention=5508]pkonrad[/mention] dokładnie tak przypuszczałem.
Moim zdaniem z powodu długiego postoju klocki zawilgotniały.
Spróbuj wykręcić je i podgrzać nawet zapalniczką,aby wilgoć odparowała.
Potem przetrzyj je papierem ściernym 160-200
Na koniec przemyj alkoholem IPA.Powinno pomóc

@Accent_Szaj

Chyba już znalazłem przyczynę piszczenia.
20200615_142156.jpg20200615_142231.jpg

Na tej gumowej nakładce widać że puszcza bardzo delikatnie płyn. Czy to się da jakoś naprawić czy trzeba wymienić zacisk?

Edytowane przez pkonrad
Opublikowano

2 minuty temu, pkonrad napisał:

przyczynę piszczenia.

Wyciek z odpowietrznika? Mokro tam jest?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Wyciek z odpowietrznika? Mokro tam jest?

Tak, jest mokro. Czy to się da jakoś naprawić czy trzeba wymienić zacisk?

Edytowane przez pkonrad
Opublikowano

No to masz dwie opcje.Pierwsza tańsza i nie zawsze wychodzi.Czyli:

1.Tarcze

• Mycie płynem do naczyń 
  • Mycie IPA

2.Odpowietrzenie

• Pełne dwustronne odpowietrzenie 
  • Ustawienie zacisków.

3.Czyszczenie klocków 

• Potraktowanie palnikiem
  • Starcie papierem
  •  Mycie IPA

4.Test

Druga opcja to zakup nowych klocków i pomijasz pkt 3 :/

• Lubię to! 1
Opublikowano

A spróbuj przykręcić mocniej odpowietrznik, potem dobrze wymyj zacisk, odpowietrznik zwłaszcza, nawet zrób z chusteczki rurkę i wyczyść wnętrze odpowietrznika.

Jeśli poszło na klocki to wymiana klocków. 

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem który pojawił się po założeniu koła! Mianowicie tarcza trze o mocowanie zacisku. Rower jest nowy a problem pojawił się po transporcie przez który musiałem zciągnać przednie koło. Z góry dziękuję za każdą pomoc/poradę. 

Pozdrawiam! 

https://ibb.co/LrJrQKS
https://ibb.co/vLp7ghd

Opublikowano (edytowane)

Załóż koło, poluzuj śruby zacisku hamulcowego (te którymi przykręcony do amortyzatora), mocno zaciśnij klamkę hamulca, dokręć śruby (nie za mocno) zacisku na wciśniętym hamulcu.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
48 minut temu, Matiigrass napisał:

Mianowicie tarcza trze o mocowanie zacisku

Temat stary i wałkowany 100x 

Tu na samym dole 8 strony,masz co zrobić 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie, temat znany od lat. 

Często gęsto, przy szybozamykaczu, jak zdejmuje się koło to potem po założeniu trze o o tarcze, dlatego też sztywne osie weszły.

Po prostu wyregulować musisz zacisk na nowo , tyle. 

Opublikowano

Witam mam rower kellys thorx 10 orginalnie mialem hamulce avid db 03 dwa miesiące temu zakupiłem deore m6000 ogólnie jestem zadowolony no właśnie prawie, w przednim kole raz na jakis czas( trzy cztery razy na 5km) wydaje lekki dżwiek metaliczny jakby coś obcierało no własnie coś ?na postoju wszystko ok kolo chodzi lekko nic nie chaczy . Byłem w serwisie mówią wszystko jest dobrze, a mnie to denerwuje lubie jak rowerek chodzi cichutko ,jak miałem avidy wszystko było ok prosze o pomoc pozdrawiam

Opublikowano

haczy to po pierwsze :)

Tarcza może być leciutko krzywa .

Zacisk nie jest idealnie równo ustawiony, jak nie wiesz jak go dobrze ustawić kup sobie to:

https://allegro.pl/oferta/super-b-tb-br10-przyrzad-do-regulacji-zacisku-ham-7503197246

koło w systemie na szybkozamykacz nie jest tak idealnie sztywne jak ze sztywną osią i może po mocnym deptaniu się wykrzywiać sama piasta a z nią tarcza przez co lekkie szuranie jest możliwe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, robert74 napisał:

kole raz na jakis czas

Podczas jazdy i hamowania tarcza nagrzewa się i zmienia minimalnie kształt,stąd delikatne ocieranie(do wystygnięcia).Dlatego w serwisie nie widzą problemu.

Możesz jeszcze lepiej ustawić sobie sam zacisk. Wróc do 8 strony ,na samym dole masz jak to zrobić. 

Opublikowano

Witam, mam problem ze swoimi hamulcami tarczowymi (jakieś shimano), mianowicie ostatnio wymieniłem w nich klocki na te szajbajka, wszystko zrobiłem tak jak w instrukcji, rozsunąłem tłoczki przed włożeniem okładzin i do pierwszego zaciśnięcia było wszystko okej, jednak potem tłoczki jakby ponownie się wysunęły i niee wróciły do końca, przez co trą o tarcze. Co może być tego powodem??

Opublikowano

Wymieniłem w rowerze hamulce mechaniczne na hydrauliczne (na klamkomanetkach). Przy okazji wymieniłem tarcze na nowe :
Klamkomanetki i zaciski to grupa Tiagra 4700, tarcze to RT76. W serwisie wszystko zmontowano, jednak w domu zauważyłem niewielkie ocieranie tarczy o okładziny - ewidentnie krzywa tarcza. Problem dotyczy zarówno przodu jak i tyłu. 
Wizualnie bicie tarczy jest moim zdaniem niewielkie jednak okładziny są bardzo blisko tarczy stąd to tarcie.

Próbować prostować tarczę? Czy może zostawić tak jak jest i za jakieś 200 km się temu przyglądnąć jak już się wszystko dotrze - być może okładzina troszkę się zetrze i będzie ok?

Jeszcze na rowerze nie jeździłem ale jestem zachwycony lekkością z jaką naciska się na dźwignię hamulca.

Opublikowano

Nawet nowe tarcze XTR'a z gruby hais, są leciutko krzywe. Ja zawsze sobie prostuje tarcze.