Koperas Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 @Accent_Szaj W sumie jedyne czego jeszcze nie robiłem to nie odginałem blaszki, idę w takim razie spróbować odgiąć i jeszcze raz ustawić zacisk.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 1 minutę temu, Koperas napisał: odgiąć i jeszcze raz ustawić zacisk. Bardzo dobry pomysł. Zobacz z tego poradnika co możesz zrobić na szybko,bez ponownego odpowietrzania układu i to zrób 1
Marko_Master Opublikowano 10 Września 2020 Opublikowano 10 Września 2020 No dobra. Przeszedłem punkt 1 i 2. Niestety dopiero wymiana okładzin pomogła.
Koperas Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 Temat moich piszczących i rezonujących hamulców nadal nie jest rozwiązany. Po rozmowie w serwisie zostałem poinformowany, że prawdopodobnie mam źle dobrany adapter. Wygląda to tak, że rama ma mocowanie IS i jest na niej zamocowany adapter na PM i tarczę 180. Zauważyłem też, że klocek powinien brać tarczę lekko wyżej czego skutkiem bierze około 2mm pająka, a nie właściwej części tarczy na której powinien pracować klocek. Bawić się w jakieś podkładki pod zacisk czy wymienić adapter? Obecny adapter nie ma żadnego logo i sam nie wiem jaki kupić aby to lepiej pasowało.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 4 godziny temu, Koperas napisał: adapter Jasne że nowy adapter,to nieduży wydatek,a masz pewność że będzie ok 1
Koperas Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 @Accent_Szaj Tylko jaki kupić żeby było wiadomo, ze ma prawidłowy wymiar? W sklepach nie podają dokładnych wymiarów. Czy brać po prostu Shimano i liczyć, że będzie dobrze?
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 36 minut temu, Koperas napisał: Tylko jaki kupić Jaki masz rower i jakie hamulce. Zrób najlepiej zdjęcie
Koperas Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 @Accent_Szaj Niestety nie mam jak zrobić zdjęcia w najbliższym czasie. Rama to Dartmoor Primal 29 2020, a hamulce to Sram Level T. Swoją drogą w przyszłości i tak planuje wymienić te hamulce na coś typu m8120, ponieważ są słabe.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 3 minuty temu, Koperas napisał: Niestety nie mam jak zrobić zdjęcia Musisz zrobić zdjęcie,bo to jest taka zgaduj zgadula
Koperas Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 @Accent_Szaj ok, postaram się zrobić w najbliższym czasie.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 Zrób,zrób 6 godzin temu, Koperas napisał: Wygląda to tak, że rama ma mocowanie IS Potem piszesz że to Primal,a one na 99% mają mocowanie PM. Może po prostu masz coś źle zamocowane.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 58 minut temu, Koperas napisał: na 100% IS. Czyli chcesz powiedzieć że masz mocowanie jak w ramie po prawej?
PiotrekGT Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 Wszystkie primale mają mocowanie IS. 1
Accent_Szaj Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 Godzinę temu, PiotrekGT napisał: mocowanie IS. Właśnie miałem Cię pytać,jak padło hasło Primal To co może być przyczyną w tym wypadku?
PiotrekGT Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Trudno powiedzieć, kiedy mialem zacisk shimano też piszczał, drgania przenosił po całej ramie, z magurami nie ma problemu. Nie sugeruje wymiany na magury, tylko mówie jak bylo u mnie Rodzaj okładziń nie miał nic do rzeczy, testowałem 3.
Koperas Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 @PiotrekGT Właśnie też u mnie idą drgania na całą ramę podczas hamowania. Mam wsadzone podkładki między zacisk, a adapter i jest troszkę lepiej, lecz nadal piszczy przy umiarkowanie mocnym hamowaniu. Jak rezonowało u Ciebie na zaciskach Shimano to jakie miałeś wtedy tarcze? Kojarzysz może czy zacisk Shimano brał tarczę wyżej/niżej niż Magury? Wydaje mi się, że w tym leży problem.
PiotrekGT Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 43 minuty temu, Koperas napisał: @PiotrekGT Właśnie też u mnie idą drgania na całą ramę podczas hamowania. Mam wsadzone podkładki między zacisk, a adapter i jest troszkę lepiej, lecz nadal piszczy przy umiarkowanie mocnym hamowaniu. Jak rezonowało u Ciebie na zaciskach Shimano to jakie miałeś wtedy tarcze? Kojarzysz może czy zacisk Shimano brał tarczę wyżej/niżej niż Magury? Wydaje mi się, że w tym leży problem. Tarcze Shimano RT86, zacisk brał tak jak powinien, adapter shimano. Poprawnie, tzn: krawędź zewnętrzna klocka = krawędzi zewnętrznej tarczy. 1
Wojtek1993 Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Prosiłbym o pomoc, mianowicie ok miesiąc temu wymieniłem tarcze i klocki, tarcze na dura ace rt 900 i klocki na żywiczne z rotorami, problem pojawił się z tylna tarcza, która podczas bardzo delikatnego naciśnięcia na klamki, lub po mocnym hamowaniu kiedy odpuszczam hamowanie, strasznie piszczy, tak jak po deszczu, dodam, że problem jest tylko z tylna tarcza, zacisk był regulowany, tarcza odtłuszczona, co może być tego powodem?
Accent_Szaj Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 50 minut temu, Wojtek1993 napisał: strasznie piszczy Polecam pkt 1 i 2 z poradnika
Fimala Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 W dniu 11.06.2020 o 20:49, santo_subito napisał: Hej wszystkim! Mam takie szybkie pytanko. Próbuję wyregulować swoje hamulce tarczowe i nie jestem pewien czy podczas kręcenia kołem w ogóle ma nie dobiegać żaden dźwięk ocierania się klocków o koło czy delikatnie szuranie jest do zaakceptowania ? NIe powinno być nic słychać.
Longer Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Cześć. W tygodniu odebrałem rower Rockrider XC100 29' z serwisu Decathlona. Był to okresowy darmowy przegląd roweru (6 miesiecy za free w cenie roweru). Zgłaszałem słabe hamulce, które zostały odpowietrzone i wymienili klocki na nowe. Problem w tym, że jest gorzej niż przed serwisem. Klamki są twarde ale ogólnie hamulce bardzo kiepsko hamują. Tylny jeszcze daje rade jako tako ale przedni to katastrofa. Nie jestem w stanie zablokowac koła nawet mocno naciskając klamkę, a wcześniej jednym palcem hamowałem i trzeba było uważać żeby nie polecieć. Do tego przedni hamulec piszczy cały czas przy hamowaniu. Nie wiem jakiego rodzaju klocki miałem fabrycznie. Na zdjęciu te, które założyli w serwisie. Po odebraniu roweru z serwisu pojeździłem ok 40km po leśnej trasie mtb i wróciłem do serwisu zgłosić problem i serwisant powiedział, że nowe klocki trzeba dogrzać i dotrzeć. Miałem kilka razu hamować mocno z dużej prędkości. Dziś znowu jeździłem, próbowałem z docieraniem i dalej tak samo. Już nie wiem czy jechać znowu do serwisu czy po prostu kupić inne klocki i samemu wymienić. Miał ktoś z was podobny problem? Mam jeszcze problem z amorem ale to nie w tym miejscu. Help please. Z góry dziękuję. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Accent_Szaj Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 26 minut temu, Longer napisał: Zgłaszałem słabe hamulce Po czy piszesz 26 minut temu, Longer napisał: wcześniej jednym palcem hamowałem i trzeba było uważać żeby nie polecieć. To co?Po serwisie chciałeś hamować siłą woli? A tak na poważnie, to skoro klamki są twarde, zrób pkt 1 i 2 z poradnika 1
johankalvatn Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Musi się dotrzeć. Czasem nawet blisko 100 km. 1
Longer Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 To co?Po serwisie chciałeś hamować siłą woli? A tak na poważnie, to skoro klamki są twarde, zrób pkt 1 i 2 z poradnika No liczyłem że będą chamować tak jak wcześniej jak rower był nowy. Spróbuję wyczyścić tarcze i klocki. Mam zmywacz do tarcz w sprayu.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi