Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie mogę po raz pierwszy sparowac Garmin Edge 830 z LG xpower. Robię to z poziomu aplikacji Garmin Connect.Proces parowania dochodzi do połowy i koniec. Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jechałem teraz wisłę 1200 z 530-tką i muszę powiedzieć, że rewelacja! Nie ma opcji zgubienia się. Jechałem jak po sznurku, wszystko cacy. Jedyny minus jaki odkryłem to brak informacji o niskim poziomie baterii w trybie nawigacji. Normalnie bez ostrzeżnenia garmin się wyłączył ;( Szkoda że nie ma jakiegoś powiadomienia albo ekran by błyskał jakimś kolorem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam. Mam dwa pytania odnośnie 830-tki.

1. Ile można maxymalnie wrzucić tras gpx na garmina 830? Z poziomu gc wysyłam trase na urządzenie i po wejściu w nawufacja/kursy mam tylko trzy trasy, wgranie kolejnej powoduje usunięcie jednej z istniejących, i więcej jak trzy nie wejdzie, tski byłby limit?

2. Można zmienić nazwę trasy/kursu w urządzeniu? Mając zapisany kurs np. w telefonie trasa to Świeradów.gpx , otwieram trase przy użyciu gc i aplikacja automatycznie zmienia mi nazwę na własną ( trasa szosowa ma nazwę "kolarstwo") i taką też wyślę do urządzenia, mając trzy kursy o takiej samej nazwie nie chce szukać tej której potrzebuje. Wiem że mogę sobie wrzucać jedną właściwą trase ale chce ich mieć kilka w razie czego. 

Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

1 ja mam na 530 chyba z 2o wgranych. A na starym garminie miałem grubo ponad 50 więc raczej nie ma limitu 3 kursów

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@radarrr wysyłaj pliki przez Connecta. Tam podajesz nazwę dla danego kursu i pod taką pojawia się w urządzeniu. Co do limitów to nie wrzucam bezpośrednio, ale przez Connecta i nie ma żadnych limitów. W 820 wgrywałem po kablu i też nie było żadnych ograniczeń. 

Opublikowano
52 minuty temu, radarrr napisał:

Witam. Mam dwa pytania odnośnie 830-tki.

1. Ile można maxymalnie wrzucić tras gpx na garmina 830? Z poziomu gc wysyłam trase na urządzenie i po wejściu w nawufacja/kursy mam tylko trzy trasy, wgranie kolejnej powoduje usunięcie jednej z istniejących, i więcej jak trzy nie wejdzie, tski byłby limit?

2. Można zmienić nazwę trasy/kursu w urządzeniu? Mając zapisany kurs np. w telefonie trasa to Świeradów.gpx , otwieram trase przy użyciu gc i aplikacja automatycznie zmienia mi nazwę na własną ( trasa szosowa ma nazwę "kolarstwo") i taką też wyślę do urządzenia, mając trzy kursy o takiej samej nazwie nie chce szukać tej której potrzebuje. Wiem że mogę sobie wrzucać jedną właściwą trase ale chce ich mieć kilka w razie czego. 

Pozdrawiam serdecznie 

Zdecydowanie robisz coś nie tak. Nie wiem czy jest jakieś ograniczenie, ale ja mam kursów 20-30 aktualnie i każdy ma swoją nazwę jak w GC na kompie/telefonie. 

Proponuję trasę Importować najpierw do Garmin Connect na komputerze: Trening -> Kursy -> Importuj.
Od razu ją widzisz w tej samej lokalizacji w telefonie. Wchodzisz na kurs, dajesz 3 kropki w prawym górnym rogu (iOS, nie wiem jak w Androidzie) i dajesz Wyślij do urządzenia, po czym wybierasz Edge 830. Po synchronizacji ten kurs powinien być w Edge w zapisanych kursach pod taką nazwą, jak było w GC. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W dniu 16.07.2020 o 14:42, Krystiano napisał:

Jechałem teraz wisłę 1200 z 530-tką i muszę powiedzieć, że rewelacja! Nie ma opcji zgubienia się. Jechałem jak po sznurku, wszystko cacy. Jedyny minus jaki odkryłem to brak informacji o niskim poziomie baterii w trybie nawigacji. Normalnie bez ostrzeżnenia garmin się wyłączył ;( Szkoda że nie ma jakiegoś powiadomienia albo ekran by błyskał jakimś kolorem.

Mam pytanko, czy podczas jazdy stopowałeś / wyłączałeś garmina, czy też cały czas był włączony ? Chodzi mi o ciągłość kursu podczas np. noclegu. Bo jak wznawiałeś / kontynuowałeś kurs, po dłuższym zatrzymaniu ?

Opublikowano
3 minuty temu, Marek napisał:

Mam pytanko, czy podczas jazdy stopowałeś / wyłączałeś garmina, czy też cały czas był włączony ? Chodzi mi o ciągłość kursu podczas np. noclegu. Bo jak wznawiałeś / kontynuowałeś kurs, po dłuższym zatrzymaniu ?

Lekko ot, ale pamiętaj, że kilka GPX da się połączyć w jeden. Można to zrobić na wiele sposób. Najprościej to chyba w Endomonto rozwiązano. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marek napisał:

Jak najbardziej robiłem stop, zapis i wyłączałem garmina. Zawsze chce mieć prawdziwy obraz trasy / czasu. Dzięki temu po kilku latach wiem np. gdzie nocowałem, ile godzin jechałem itd. Nie jestem zwolennikiem ciągłości trasy na zasadzie "fajnie to wygląda i można się pochwalić" :) 

Chociaż akurat w przypadku tej imprezy, organizator daje trakery do śledzenia i jest możliwość pobrania całego  pliku gpx z przejechanej trasy. Pobrałem sobie, ale nie wrzucałem nigdzie do neta aby nie dublować zapisów. Bardziej jako pamiątka zostanie na dysku :)

Edytowane przez Krystiano
Opublikowano
1 godzinę temu, Krystiano napisał:

Jak najbardziej robiłem stop, zapis i wyłączałem garmina. Zawsze chce mieć prawdziwy obraz trasy / czasu. Dzięki temu po kilku latach wiem np. gdzie nocowałem, ile godzin jechałem itd. Nie jestem zwolennikiem ciągłości trasy na zasadzie "fajnie to wygląda i można się pochwalić" :) 

Chociaż akurat w przypadku tej imprezy, organizator daje trakery do śledzenia i jest możliwość pobrania całego  pliku gpx z przejechanej trasy. Pobrałem sobie, ale nie wrzucałem nigdzie do neta aby nie dublować zapisów. Bardziej jako pamiątka zostanie na dysku :)

Dziękuję. Bardziej chodziło mi o to, że jak zaimportowałeś plik gpx całej trasy do urządzenia, to po zastopowaniu i wznowieniu następnego dnia, garmin prowadziłby do początku trasy, a nie wznawiał kursu od momentu gdzie zakończyłeś poprzedniego dnia.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

w 830 można wdusić przycisk start/pauza, wyłączyć licznik, potem go włączyć, wdusić przycisk start/pauza i licznik kontunuje ślad. Co do zaplanowanej trasy (kursu) to nie sprawdzałem, jest niezerowe prawdopodobieństwo, że też kontunuje.

6 godzin temu, radarrr napisał:

1. Ile można maxymalnie wrzucić tras gpx na garmina 830?

Prawdopodobnie limitem jest tylko pojemność pamięci, a że jest tam coś koło 16GB to sporo tras się tam zmieści. Ja obecnie mam 10. (mam ten licznik od 2 tygodni, więc nie zdążyłem go jeszcze zapchać ;) )

6 godzin temu, radarrr napisał:

Można zmienić nazwę trasy/kursu w urządzeniu?

można: Kursy > Zapisane Kursy > (wybrany kurs) > Ustawienia > Nazwa

Nadawaj unikalne nazwy, prawdopodobnie twoje praoblemy wynikają z tego właśnie, że masz takie same nazwy. Dawaj im choćiażby nazwe kolarstwo 1, kolarstwo 2, kolarstwo 3, czy cokolwiek niepowtarzalnego

Opublikowano
3 godziny temu, Marek napisał:

Dziękuję. Bardziej chodziło mi o to, że jak zaimportowałeś plik gpx całej trasy do urządzenia, to po zastopowaniu i wznowieniu następnego dnia, garmin prowadziłby do początku trasy, a nie wznawiał kursu od momentu gdzie zakończyłeś poprzedniego dnia.

Za każdym razem po załadowaniu kursu garmin prowadził dalej ;) Ogólnie jest to urządzenie na zasadzie włącz i zapomnij - wszystko działa jak należy.

Opublikowano

Macie tez w garmin connect caly czas info o aktualizacji serverow?

Po treningu dzis garmin nie przeslal treningu do tel i garmin connect,  nie ma powodzenia, jak w garminie klikam, ze ma wyslac jazde. To przez te serwery? 

Opublikowano
Macie tez w garmin connect caly czas info o aktualizacji serverow?
Po treningu dzis garmin nie przeslal treningu do tel i garmin connect,  nie ma powodzenia, jak w garminie klikam, ze ma wyslac jazde. To przez te serwery? 
Globalny problem. https://niebezpiecznik.pl/post/garmin-zhackowany-stanela-linia-produkcyjna-i-synchronizacja-zegarkow/?fbclid=IwAR3a8uNhd1nwKlHcQ-jO7Eq-DbZvtdYHBZi3XHpF8NNIoJ33pZyt7C6Y9xk

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Łza Włóczynutka
Opublikowano

Wcale mnie to nie dziwi biorąc pod uwagę jaki poziom sobą reprezentuje software garmina.

Ciekawe, czy będzie podwyżka cen urządzeń. Jakoś trzeba sobie będzie odbić okup za odkodowanie danych. chyba że zdecydują się ich utratę, ale wtedy pewnie sporo klientów będize wściekła bo im statystyki wyparują ;)

Opublikowano

A ja czekam aż pojawią się ogłoszenia o sprzedaży tego badziewia od Garmina... Chętnie przygarnę ze dwa Fenixy 6. Skoro nie działają to nie powinny kosztować więcej niż 1/3 ceny sklepowej :D

Opublikowano

Mam  edge 830 i Fenixa 6X Pro i bardzo lubię te badziewia. Znacznie bardziej niż poprzednie Wahoo bolt i  Polara m430   🤣

• Lubię to! 2
Opublikowano
7 godzin temu, dfq napisał:

Mam  edge 830 i Fenixa 6X Pro i bardzo lubię te badziewia. 

Otóż to! Mam podobnie i stąd chętnie kupię od tych co marudzą ;) 

Opublikowano

Akurat w tej sytuacji sprzęt fitness dla Garmina, to najmniejszy problem. Garmin wspiera też wojsko i lotnictwo i tu mają największy problem. 

Poza tym urządzenia działają w najlepsze, nie działa tylko synchronizacja z serwerami, a z tym parę dni da się naprawdę przeżyć 😉. Na Stravę zawsze trening można wrzucić ręcznie. 

Opublikowano
7 minut temu, Łukasz_P napisał:

Poza tym urządzenia działają w najlepsze, nie działa tylko synchronizacja z serwerami, a z tym parę dni da się naprawdę przeżyć 😉. Na Stravę zawsze trening można wrzucić ręcznie. 

No wiesz... Ja tam wstałem rano, patrzę na zegarek i nie wiem, czy się wyspałem czy nie... Dramat jest. Wczoraj było podobnie. Nie wiem, jak żyć bo nie wiem, czy mam być uśmiechnięty (bo się wyspałem) czy zmierzły (bo się nie wyspałem). 

A tak poważnie to mam do tego duży luz. Od początku Garmin służył mi do przerzucania danych do Strava. Więc nawet jakby coś poszło nie tak to mam całą kopię aktywności w Strava. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, eathan napisał:

Od początku Garmin służył mi do przerzucania danych do Strava. Więc nawet jakby coś poszło nie tak to mam całą kopię aktywności w Strava. 

Mam dokładnie tak samo. Aczkolwiek zerkanie na Garmin Connect w celu przejrzenia statystyk aktywności dnia było bardzo miłym dodatkiem i w sumie to człowiek się do tego przyzwyczaił. 

W każdym razie też chętnie przytulę te badziewia.  😁

Opublikowano

No ja mam całość i w Stravie, ale przede wszystkim w Training Peaks, gdzie robimy całą analizę. 

A co do wyspania, to ja jestem wiecznie nie, więc to mam z głowy 😅

• Lubię to! 1
Opublikowano

E530 - jak mam włączona navi i podłączony telefon. To czasami telefon mi mówi komunikaty z edge. Zaraz skręt, zaczyna się segment itp. Nie zawsze tak się dzieje. Raz gada, innym razem nie.
Jak to na stałe wyłączyc?

Opublikowano

Panowie,

Nie bardzo rozumiem dlaczego E830 w osobistych rekordach pokazuje mi tylko Wynik najszybsze 40km. Reszta niedostępna.Najdluzszy dystans, wznios, najlepsza moc itp. 
Coś nie włączyłem?

Opublikowano
17 minut temu, zaako napisał:

Panowie,

Nie bardzo rozumiem dlaczego E830 w osobistych rekordach pokazuje mi tylko Wynik najszybsze 40km. Reszta niedostępna.Najdluzszy dystans, wznios, najlepsza moc itp. 
Coś nie włączyłem?

Od kilku dni masz awarie. Zaczekaj aż problemy znikną i wtedy sprawdź.