Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry,

Mam pytanie od nie dawna posiadam edge 830 - są jakieś mapy które pokazują ścieżki rowerowe np. trójmiasto i okolice trasa R10 ? Wrzucałem mapę np. stąd http://garmin.opentopomap.org/#download ale szlaku nadal nie pokazuje. Na tych oryginalnych garminowych też nie pokazuje.

Jeżdżę na trybie górskim wyrzuciłem też ten plik Mountain.kmtf o wiele lepiej wygląda mapa w tym trybie.

Poniżej screeny, jak to wygląda w mapy.cz a jak na garmin (ta przerwana to r10 a na garminie to czarna droga). Czy można uzyskać takie oznaczenia na edge 830 jak w mapy.cz?

Screenshot_20200801-144510.jpg IMG_20200801_144219.jpg

Edytowane przez szakalq
Opublikowano (edytowane)

Chodzi ci o taką mapę  ?

EV_cr1.thumb.jpg.e97acdf6d95d3c19e6657dc978878b29.jpgEV_cr_cr.thumb.jpg.753056998664535f30d51f36176ef527.jpg

Edytowane przez dfq
Opublikowano

@dfq
Tak żeby były szlaki rowerowe, coś kombinowałem i ściągnąłem stąd szlaki http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/ ale to jest stare z 2018 roku przydałby się nowsze. Są szlaki w TPK ale słabo to widać u Ciebie wygląda to dużo lepiej.

Opublikowano
26 minut temu, szakalq napisał:

@dfq
Tak żeby były szlaki rowerowe, coś kombinowałem i ściągnąłem stąd szlaki http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/ ale to jest stare z 2018 roku przydałby się nowsze. Są szlaki w TPK ale słabo to widać u Ciebie wygląda to dużo lepiej.

Przyłączam się do prośby ...

Opublikowano (edytowane)

@Karaseusz

I tak i nie.  Bezposrednio na urzadzenia garmina ( w postaci pliku gpmapsupp.img) jest niestety dostępna w wersji premium (płatnej).  Wtedy wystarczy skopiowac ją do edga.

W wersji darmowej dostępny jest na tej stronie exec ktory instaluje się do programu garmina Basecamp (jest darmowy).  Z tamtąd  przy pomocy MapInstall można wrzucić do edga (zajmuje prawie 1 GB - 30.06.2020).

103a.thumb.jpg.66d1af54efb34a6a17007d64056fcf14.jpg

Edytowane przez dfq
Opublikowano (edytowane)

Bawiłem się tym velomap. Ściągnąłem velopoland.exe zainstalowałem i z niego można generować bezpośrednio plik img (trzeba doinstalować Jave JRE). Mapy niby spoko R10 jest na niebiesko, ale np. szlaki w TPK są na czarno, bez rozróżnienia szlak niebieski, żółty jedynie fajne, że są podpisane. Jest też kilka opcji generowania pliku:

press 0 for velo*.TYP (Layout optimized for small GPS screen)
press 1 for trdn*.TYP (Layout for Mapsource, Qlandkarte or pc screens. Low contrast for big resolutions (800x600 and up). No good on GPS. Simpy reinstall with other .TYP before sending maps to GPS.)
press 2 for velw*.TYP (Layout optimized for high resolution (e.g. Oregon) screen.)
press 3 for race*.TYP (Layout optimized for race biking / road biking. Optimized for GPS screen, but still quite good on Desktop.)

Wybrałem 0 i 3, plik ma rozmiar 1Gb. Najlepije to wygląda na typ 3.

@dfq Ty wyłączasz wszystkie pozostałe mapy (oryginalne Garmin) zostawiasz tylko tą velo ?

Edytowane przez szakalq
Opublikowano (edytowane)

W zależności od profilu (mam kilka profili i map) wybieram określoną i  jesli nie jest to mapa topo (nie da sie wyznaczyc na trasie profilu wysokosci w Basecamp),  zostawiam włączoną Garmina DEM i GeoCode. Ta Velo  zawiera dane DEM.

Edytowane przez dfq
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

To ja apropos map takie pytanie,  brakuje mi jednej przydatnej opcji , której na mapkach garmina nie ma (na innych być może też nie, nie mam jak porównać) . Czy da się jakoś zrobić , żeby komputerek wyświetlał nazwę miejscowości a bardziej szczegółowo nawet dzielnicy przez którą przejeżdzamy ? teraz jest tylko ulica a powiem szczerze że jażdżąc po jakiejś bardziej zagęszczonej aglomeracji pomniejszanie mapy i szukanie jest niewygodne a i tak nie zawsze da sie z niej to odczytać

2 pyt. )  w nawigacji /trasowanie/ jest opcja "przypięty do trasy" , można ją włączyć albo wył. - do czego to służy ?

Edytowane przez Mario17
Opublikowano (edytowane)

Na pierwsze ci nie odpowiem bo nie próbowałem nic w tym kierunku,

na drugie :

Przypiety do trasy - komputerek wyswietla twoją pozycję przyklejoną do drogi - niezaleznie czy GPS ma wiekszą czy mniejszą odchyłkę ( 4m +).

Nieprzypięty do trasy - będzie wyswietlane na ekranie to co pokazuje oryginalnie GPS - twoja pozycja/ślad może być pokazana obok drogi/ściezki etc.

Edytowane przez dfq
Opublikowano
17 godzin temu, dfq napisał:

Na pierwsze ci nie odpowiem bo nie próbowałem nic w tym kierunku,

na drugie :

Przypiety do trasy - komputerek wyswietla twoją pozycję przyklejoną do drogi - niezaleznie czy GPS ma wiekszą czy mniejszą odchyłkę ( 4m +).

Nieprzypięty do trasy - będzie wyswietlane na ekranie to co pokazuje oryginalnie GPS - twoja pozycja/ślad może być pokazana obok drogi/ściezki etc.

Czyli domyślnie lepiej zostawić "Nieprzypięty do trasy" ?

Opublikowano
19 godzin temu, Mario17 napisał:

To ja apropos map takie pytanie,  brakuje mi jednej przydatnej opcji , której na mapkach garmina nie ma (na innych być może też nie, nie mam jak porównać) . Czy da się jakoś zrobić , żeby komputerek wyświetlał nazwę miejscowości a bardziej szczegółowo nawet dzielnicy przez którą przejeżdzamy ? teraz jest tylko ulica a powiem szczerze że jażdżąc po jakiejś bardziej zagęszczonej aglomeracji pomniejszanie mapy i szukanie jest niewygodne a i tak nie zawsze da sie z niej to odczytać

Wszystko się da zrobić . Możesz ustawić tak żeby zabudowania były na czerwono , trawa na niebiesko a drogi wyświetlały się na różowo. Można ustawić wielkość napisów i od jakiej skali mają się i jak wyświetlać. Można zrobić sobie szlaki w kolorze.  To wszystko robi się modyfikując pliki w mapsecie. Możesz sobie zrobić totalnie ustawioną mapę pod siebie i swoje preferencje.  Sprawa nie jest łatwa dla kogoś kto to będzie robił pierwszy raz - robi się doktorata z tego i dodatkowo trzeba zainstalować dwa programy.

Opublikowano
2 godziny temu, Karaseusz napisał:

Czyli domyślnie lepiej zostawić "Nieprzypięty do trasy" ?

Zalezy gdzie jezdzisz. Jak sie włóczysz po lasach, małych ścieżynkach  to lepiej wiedziec dokładnie co pokazuje GPS (czyli nieprzypięty) , zwłaszcza ze bywa ze na mapach te sciezki są nieco inaczej odwzorowane niz w rzeczywistosci (nie raz sie zdarzyło na Jurze że teoretycznie jechałem "przez środek lasu").

W innym przypadku spokojnie  mozna zostawić przypiety do trasy.

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj w ustawieniach- profile aktywności- twój profil- nawigacja - mapa - wyświetlanie mapy - tryb wyświetlania mapy , to klikasz i masz auto, wysoki kontrast , własny. Wybierasz własny i tam przy garminowskich mapach możesz ustawić różne parametry wyświetlania. Musisz się tym pobawić i zobaczyć czy te opcje tobie odpowiadają.

Takie małe ostrzeżenie przed nowym firmware 5.66.  Są kłopoty z łącznością WiFi , lubi gubić łącze a jak zgubi to już ma problem z inicjacją . Są też problemy z pilotem Garmina , nie potrafi nawiązać połączenia  , trzeba ręcznie w menu wyłączać i ponownie uruchamiać aby zatrybił. Jest też kilka mało istotnych błędów.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
W dniu 1.08.2020 o 22:28, Karaseusz napisał:

Przyłączam się do prośby ...

Po testach mogę stwierdzić, że najlepsze mapy ze szlakami, to są albo: OSMapa Polski - strona nie działa, ale aktualne wersje są na forum dostępne https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=11155&p=21 albo mapy Garmina (oryginalne) i sama nakładka szlaki ściągnięta w paczce z OSMapa Polski. Różnice są w dokładności (na plus dla OSMapa) i wyglądzie (to już indywidualna kwestia).

VeloMap i OpenMTBMap, jak dla mnie są nie czytelne.

@pecio

Ten firmware 5.66, to jakaś beta czy oficjalna wersja?

• Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, szakalq napisał:

Ten firmware 5.66, to jakaś beta czy oficjalna wersja?

Beta. Zrobiłem cofkę do poprzedniej wersji 5.51 i czekam na rozwój wypadków. Problem zgłosiłem do Garmina. Zresztą 5.51 to też beta ale stabilna i bez problemów.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie widzę , że v.5.66  znikła z oficjalnych kanałów. Ponoć w paczce było ransomware , ale oczywiście Garmin tradycyjnie milczy.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

9.66 dla E1030 powodował, że urządzenie przestawało się uruchamiać. Pewnie .66 dla 830 i 530 ma ten sam problem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Oglądam studio przed Tour De Pologne. Same Garminy na kierownicach.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O to widzę, że QuickStep się po 1 bodaj sezonie pozbył Brytonów na rzecz Wahoo.

Opublikowano

Wyszła nowa beta do Edga 830  o numerku 5.68 z poprawkami do szybko wycofanej 5.66. Jak na razie spoko.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Słuchajcie, miał ktoś z was problem ze wskazaniami wysokości? 
Właśnie wróciłem z alp, gdzie sobie jeździłem w bikeparku. Na dole wyświetlał poprawną wysokość 1850m, ale po wjechaniu kolejką na górę 3300 m.n.p.m, edge 830 pokazał ponad 4500  m.n.p.m. I podczas zjazdu cały czas pokazywał dużo zawyżoną wysokość.

Pamiętam, że w starym oregonie, urządzenie kompensowało wskazania wysokości używając nie tylko czujnika barometrycznego, ale patrzyło też na wskazania z satelit oraz poziomice z mapy. Dzięki temu odchylenie wskazania od rzeczywistości było akceptowalne. Edge tego nie robi i mamy 50% błąd wskazania! Szukałem opcji, żeby kompensował w/g poziomic, jednak nic nie znalazłem..

ktoś borykał się już z tym dziadostwem?