eathan Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Wygląda na to, że za chwilę pojawią się nowe EDGE z serii 830 i 530. http://gpsdlaaktywnych.pl/2019/04/garmin-edge-530-830-prezentacja-licznikow/ Mnie szczególnie ciekawi ta poprawa szybkości przeliczania... Edytowane 5 Września 2022 przez eathan aktualizacja tematu
xulu Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 400€ za 830 w.g. mnie cena troszku wygórowana. Masa funkcjii niewiem czy wszystkie bym wykorzystal. Ciekawi mnie jak w tym modelu spisze sie nawigacja.
andrstac Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Jakby ktoś chciał zamawiać, to można użyć kodu ze strony DCRainMaker który daje 10% rabatu w sklepie clevertraining.co.uk. Protip dla tych co mają kartę revolut - sprawdźcie w jakiej walucie będzie najtaniej (można wybrać GBP, EUR, SEK, DKK, NOK) na dzień pisania tego posta najtaniej wychodzi w koronach szwedzkich (dodatkowe 8% niżej niż w funtach) 1
eathan Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Opublikowano 6 Maja 2019 Wspomniana przez @andrstac recenzja jest tutaj https://www.dcrainmaker.com/2019/04/garmin-edge-830-cycling-gps-in-depth-review.html A mnie ciągle zastanawia czy warto zmieniać 820 na 830 mając na uwadze kwestie szybkości przeliczania. Z moich obserwacji 820 słabo przelicza trasy. Właściwie u mnie to mało kiedy to przeliczenia ma sens i zadziała.
kwiatech Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) 23 minuty temu, eathan napisał: Z moich obserwacji 820 słabo przelicza trasy. Właściwie u mnie to mało kiedy to przeliczenia ma sens i zadziała. Mozesz cos wiecej napisac? Ja sie wciaz zastanawiam nad garmin 530 vs wahoo roam. Edytowane 6 Maja 2019 przez kwiatech 1
eathan Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Opublikowano 6 Maja 2019 2 minuty temu, kwiatech napisał: Mozwsz cos wiecej napisac? Ja sie wciaz zastanawiam nad garmin 530 vs wahoo roam. Mam 820. To pełna nawigacja. Dlatego zakładam, że jak mam wgraną trasę gpx i podczas jazdy coś pokombinuję i źle pojadę to oczekuję, że nawigacja dokona korekty. Niestety nie działa to tak jak w samochodowej nawi. Nie ma żadnych efektów przeliczania albo próba trwa całe wieki i się zapętla. Sporadycznie pojawiały się jakieś sensowne wyniki przeliczeń. Właściwie to przestałem tego używać bo mnie to wkurzało. Liczę, że 830 będzie tutaj szybsza i skuteczniejsza. PS możliwe, że moje doświadczenia są wynikiem tego, że ja używam 820 do jazdy po lasach, polach i innych bezdrożach
Chrismel Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Jak ktoś potrzebuje komputerka do nawigowania a nie do treningu to polecam Edge Explore. Wszystko w nim działa bez zarzutu. Włącznie z funkcją przeliczania. Ciągle zmieniam trasę z proponowanej i to przeliczanie u mnie pracuje non stop.
xulu Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 7 godzin temu, Chrismel napisał: Jak ktoś potrzebuje komputerka do nawigowania a nie do treningu to polecam Edge Explore. Też się nad nim zastanawiałem jeśli chodzi o Mtb. Edge 520 mam na szosie ale do nawigacji to się w ogóle nie nadaje, być może 530 będzie lepszy w nawigacjii. Kusi mnie Explore bo jest ciut większy od 530 A mniejszy od 1030. Poczekamy zobaczymy na pierwsze recenzje.
Stadziu Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Używam 520 edge na szosie i mtb, mapki sobie wgrałem tak jak pokazywał to szaj na jednym z jego filmików, ja nie narzekam na nawigowanie dla mnie moze być
eltomek Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) W dniu 6.05.2019 o 13:22, Chrismel napisał: Jak ktoś potrzebuje komputerka do nawigowania a nie do treningu to polecam Edge Explore. Wszystko w nim działa bez zarzutu. A jak się odnajduje w lasach? Nie gubi sygnału GPS? Ten model jest dość ograniczony jeśli chodzi o systemy lokalizacyjne, ma sam GPS, bez Glonass czy Galileo. Chciałbym go kupić jako nawigację/rejestrator trasy na MTB, a dość często jeżdżę po beskidzkich lasach. Edytowane 12 Maja 2019 przez eltomek
Chrismel Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 33 minuty temu, eltomek napisał: A jak się odnajduje w lasach? Najtrudniejsze terenowe zadanie jakie dostał ode mnie to przeprowadzić mnie przez Wieliszewską Trasę Crosową koło Legionowa. Leśny teren z pagórkami wielkości ... no jak to na Mazowszu. Poradził sobie bez problemu. Natomiast w mieście czasami, na kilka-kilkanaście sekund się zgubi.
eltomek Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 4 godziny temu, Chrismel napisał: Natomiast w mieście czasami, na kilka-kilkanaście sekund się zgubi. I zapisuje głupoty w tracku, czy jednak robi to bardziej sensownie, czyli czeka na fiksa i dopiero zapisze pozycję?
Bros Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 W dniu 5.05.2019 o 21:23, andrstac napisał: Jakby ktoś chciał zamawiać, to można użyć kodu ze strony DCRainMaker który daje 10% rabatu w sklepie clevertraining.co.uk. Protip dla tych co mają kartę revolut - sprawdźcie w jakiej walucie będzie najtaniej (można wybrać GBP, EUR, SEK, DKK, NOK) na dzień pisania tego posta najtaniej wychodzi w koronach szwedzkich (dodatkowe 8% niżej niż w funtach) Jak wygląda sprawa z gwarancją ? Kiedyś kupiłem Fenixa 2 z DE i gwarancja Garmina obowiązywała tylko na rok.
domek.rwa@gmail.com Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Jeżeli Garin jest kupiony w Polsce to gwarancja 2 lata (tylko eAzymut daje trzy, 2 lata od Garmina + 1 rok od siebie), przy zakupie poza Polską, gwarancja jest tylko rok. Przy zakupie na licytacji w regulaminie Garmina napisane jest, że nie ma gwarancji.
dfq Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Pojawiła się aktualizacja map Garmin Cycle dla edge 530/830 - 2019.10 Edytowane 1 Czerwca 2019 przez dfq
dfq Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 (edytowane) @eathan Więc tak : Interfejs, przesuwanie mapek, powiększanie pomniejszanie itp - błyskawicznie. Stabilność oprogramowania - żadnych zwiech, zacięć, resetów. Bateria - rewelka. Trasa 40km, non stop nawigacja, (asfalt, teren, górki, lasy itp), czas jazdy 2.30h, z przerwami 2.45h - zużycie akumulatora 11%. Miałem podpięte czujniki HR, prędkości, kadencji i pilota, mapa wysoki kontrast, podświetlenie AUTO, 15sekund, BT i WIFI wyłączone. Po ściśle wyznaczonych trasach nawiguje pięknie, super podpowiedzi (zoomy). Przy zjezdzie z trasy przez ok 100-150m namawia na powrót (czasem 2 krotnie) , wykreśla różową linię powrotu, po minięciu znaku zawracania ( na ekranie) wyszukuje nową drogę do punktu trasy (różowa linia). Robi to szybko. Przy dużych odległościach punktów wybiera trasy nie koniecznie takie którymi chciałbym jechać ( gdy znam dobrze teren). Lubi czasem zgłupieć gdy droga dojazdowa ( gdy jesteśmy poza trasą) do najbliższego punktu trasy pokrywa się z drogą powrotną. Zresztą bardzo dużo tu zalezy od ustawień nawigacji (trasowanie) i kategoryzacji ścieżek na różnych mapach. Co do GPS - w trudnych warunkach ( gęsty, wysoki liściasty las, stromy zjazd z predkoscią 40-50km/h w kierunku północnym) nieco gorzej niz w Bolcie (chyba mniejsza czułość) ale nie jest źle. GPS+Glonass - OK, GPS+ Galileo - gdy zgubi sygnał potem pojawia się offset. Coś nie do końca jest OK ( podobno Sony nad tym pracuje). W terenie odkrytym bardzo dokładnie. Nawiguje bez problemu zarówno na mapach Garmina jak i innych - OSM openfielsmap itp. Ekran - kąty patrzenia niezłe ale monochromatycznym Bolcie lepiej. Gorąco polecam uchwyt z przegubem (ten z zestawu górskiego- można go zamontować jak klasyczny przed kierownicą) bo świetnie można jednym ruchem regulować kąt pochylenia ( i widoczność ekranu) w zależności od pozycji słońca . Czasami w słońcu widać ślady palców na ekranie - może to moja folia tak zbiera - dobra sprawa pilot. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez dfq
eathan Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2019 @dfq dzięki za informacje. A w czym planujesz trasy?
jaro0011 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Też się przymierzam do zmiany z 520 na 830. Gdy kupowałem 520 to zastanawiałem się nad 820 ale jak zobaczyłem jak to zamula to sobie odpuściłem. Teraz patrząc na recenzje 830 widzę że jest już bardzo dobrze i nic nie zamula a dotyk działa płynnie
dfq Opublikowano 7 Czerwca 2019 Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Dziś kolejny test na tej samej trasie i jestem coraz bardziej zadowolony z e830. To już 4 jazda, nieco dłuźsza bo musiałem się wrócić po pas HR (skleroza !) 😀 Tym razem w konfiguracji GPS+Galileo, mapa OSM Openfietsmap, wysoki kontrast, ze ścisłą nawigacją po wybranych ścieżkach tak jak lubię. Podświetlenie AUTO 30sek, WŁĄCZONY BT SPAROWANY z Galaxy S5+, bez LiveTracking ale z powiadomieniami sms itp. Podłączone czujniki HR i prędkości, bez kadencji i pilota na drugim rowerze ( w pierwszym poleciała mi szprycha). Jedyna zmiana to włączenie dowiązania do drogi. Odległość 42km czas jazdy 2.38h, 2,55h z przerwami. GPS+Galileo tym razem mnie zaskoczył - w leśnym górzystym terenie nie stracił łączności, ładnie dowiązywał do drogi. Info nawigacyjne bardzo dobre, żadnych zacięć, zwiech, resetów (łączność ze smartfonem cały czas utrzymana). Po dłuższym postoju sam się znów szybko parował. Tym razem trochę mniej bawiłem się ekranami w czasie jazdy (brak pilota). Zużycie baterii - 10% ( 77% na starcie, 67% na mecie). Co do map - najcześciej używam BaseCampa z różnymi mapami. Może nie jest najłatwiejszy w obsłudze ale ma duże możliwości i jest w stanie wyświetlić zawartość map na edge 830 i jednym kliknieciem zapisać na nim utworzone trasy. Polecam mapy OSM z holenderskiego serwera (http://garmin.openstreetmap.nl/) - zwłaszcza Routable Bicycle (Openfietsmap Lite). Wizualnie nie najbardziej atrakcyjna ale tam jest masa ścieżek rowerowych których w OSM Garmina praktycznie nie ma. Czasem używam też Komoota a w terenie bez żadnego zasięgu można bardzo wygodnie utworzyć dłuższą trasę na Locusie w komórce i wrzucić na e830 przez BT (są dodatki do tego). I jeszcze raz powtórzę - z tych wszystkich gadżetów do edga MUST BE ten uchwyt z przegubem. Niewiarygodnie poprawia czytelność ekranu w różnych warunkach oświetleniowych. ps Rozbawiła mnie funkcja przypominania o nawadnianiu. Wychodzi na to że powinienem pić co 10km jak smok po spożyciu siarki. Na 42km trasie to 3-3.25 butelki 620ml. Ja wypijam jedną a resztę nawadniam w domu. Natomiast funkcja zalecanego odpoczynku wydaje mi sie OK. Po ostatnich 4 takich codziennych trasach powinienem teraz odpoczywac przez 31h. A tu weekend za pasem 😉 Edytowane 7 Czerwca 2019 przez dfq 2
Paul_Sz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Witam! Dołączę się do tematu ponieważ również jestem zainteresowany zakupem EDGE 830 a śledzę ten wątek od samego początku. Sprawdziłem na eAzymut.pl i w wersji Performer z czujnikami jest on praktycznie równy cenowo EDGE 1030. Jak sądzicie, który warto zakupić? Jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami? Pozdrawiam Paweł
dfq Opublikowano 8 Czerwca 2019 Opublikowano 8 Czerwca 2019 1030 ma większy ekran, starszy moduł GPS (bardziej prądozerny ) trzyma teoretycznie do 15h ( 830 do 20h), ma dostać upgrade z funkcjonalnosciami serii 830 ,poza uslugą Trailforks (wzgledy licencyjne). Upgrade w wersji beta jest juz dostepne. Ciezki wybor
kwiatech Opublikowano 8 Czerwca 2019 Opublikowano 8 Czerwca 2019 (edytowane) Sprawdzaliscie moze jak dziala ekran w 830 na mokro oraz w rekawiczkach z palcami? Edytowane 8 Czerwca 2019 przez kwiatech
dfq Opublikowano 8 Czerwca 2019 Opublikowano 8 Czerwca 2019 (edytowane) Na mokro ekran działa ok ( wsadzalem e830 pod kran) z rekawiczkami nie próbowałem ale może być kłopot bo to mały ekran. Z rękawiczkami też działa - dowolnymi, nawet bawełnianymi. Edytowane 8 Czerwca 2019 przez dfq dopisek
Paul_Sz Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 W dniu 8 czerwca 2019 o 07:03, dfq napisał: 1030 ma większy ekran, starszy moduł GPS (bardziej prądozerny ) trzyma teoretycznie do 15h ( 830 do 20h), ma dostać upgrade z funkcjonalnosciami serii 830 ,poza uslugą Trailforks (wzgledy licencyjne). Upgrade w wersji beta jest juz dostepne. Ciezki wybor @dfq dzięki za odpowiedz! Masz rację trudny wybór a duży ekran kusi... a Ciebie co przekonało, że zdecydowałeś się na wybór 830'ki? Czy nie okaże się, że w następnych miesiącach Garmin wypuści na rynek następcę, czyli model 1040?
Rekomendowane odpowiedzi