Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma idealnych urządzeń. Wybór to sztuka kompromisu pomiędzy potrzebami w akompaniamencie zdolności finansowych a możliwościami oferowanymi przez urządzenie danego producenta. Ktoś stawia tylko na funkcje nawigacyjne, zaś inny na rozbudowane opcje treningowe. Z drugiej strony jest producent , który nie zrobi z oczywistych względów tylko komputerka dla trenującego" koksa" dedykując go tylko dla wąskiej grupy odbiorców. Dlatego powstają prawie wszystko mające kombajny do wszystkiego i do niczego . Wiele firm w tym się zatraca ( takie są oczekiwania konsumentów co najlepiej widać w telefonach  , telefon , lustrzanka i biuro w jednym). Garmin podążając tymi trendami chociaż wsłuchuje się w głosy swoich klientów i stara się sprostać oczekiwaniom na tyle na ile pozwala technika zaimplementowana w jego produktach. Zdarzają się potknięcia programowe , które szybko są " łatane". Z mojej strony kupując Garmina 830 byłem świadom wszystkich zalet i jego braków co zaakceptowałem aktem  wejścia w jego posiadanie. Nie koncentruję się teraz na płakaniu ,że taki siaki i owaki tylko staram się wycisnąć maksimum jego esencji w dziedzinie dla której u mnie zagościł na kierownicy. Jak mam jakieś sugestie czy znalazłem błąd od razu komunikuję się z producentem , gdyż takie głosy jak mój pomagają dopieszczać tą bezduszną materię. W dzisiejszych czasach nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić Brytona, Garmina, Lezyne ,Mio,Wahoo czy też inne urządzenie , sprawdzić , przetestować i gdy nas rozczaruje zapakować i odesłać. Nie wszystkie opinie od osób nie potrafiących się zdystansować mogą być na forum miarodajne . Dla tego po obowiązkowej lekturze i zdobyciu podstaw wiedzy na temat interesującego nas urządzenia polecam powyższe rozwiązanie.

Ps.

Ożeniłem się z rozsądku z Garminem , choć nie każdemu taka małżonka może odpowiadać (a to koślawa , a to garbata , braki w uzębieniu 😁). Po drodze ją zdradzałem mając burzliwe romanse z Niemkami z Azjatkami ale zawsze wracałem do mojej solidnej może niezbyt urodziwej połowicy .😉

Na koniec ucinając spekulacje - nic nie wciągałem ,  nie wąchałem .😁

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 3
  • Pomógł 2
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, pecio napisał:

W dzisiejszych czasach nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić Brytona, Garmina, Lezyne ,Mio,Wahoo czy też inne urządzenie , sprawdzić , przetestować i gdy nas rozczaruje zapakować i odesłać.

Nie do końca, żeby odzyskać całą kasę, urządzenie nie może nosić śladów używania. W nawigacjach ślad używania to już jej włączenie, ponieważ wtedy zapisuje pierwsze dane w urządzeniu i jest to już uznawane za użycie urządzenia. Chyba że sprzedawca się nie będzie czepiał. Na strone eAzymut jest dosyć dużym drukiem napisane przy zakupie, że wygenerowanie danych do pamięci urządzania jest uznane za użycie i tym samym traci się prawa do 14-dniowego zwrotu i refundacji pełnej kwoty zakupu.

Można więc wyjąć z pudełka i sobie pooglądać, ale nie można sobie ponawigować ;) Przynajmniej w teori, bo w praktyce to nie próbowałem zwracać żadnej nawigacji jeszcze.

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Robisz reset fabryczny i masz tak jakbyś przed chwilą odpakował urządzenie. Lub podpinasz pod komputer i kasujesz zawartość pewnych folderów. Większy problem ,żeby sobie przez przysłowiową kierę nie polecieć z licznikiem  uczepionym do niej.

Edytowane przez pecio
Opublikowano (edytowane)

Decathlon przyjmuje zwroty bez zająknięcia. Zwracałem 520 Plus po tygodniu używania. Tak samo Fenixa 5. 

Tak samo Aktywny nadgarstek przyjął Suunto 9 oraz X-Kom i Media Expert inne zegarki. 

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano
W dniu 19.06.2020 o 15:00, Łza Włóczynutka napisał:

Na strone eAzymut jest dosyć dużym drukiem napisane przy zakupie, że wygenerowanie danych do pamięci urządzania jest uznane za użycie i tym samym traci się prawa do 14-dniowego zwrotu i refundacji pełnej kwoty zakupu.

Jest to zapis niedozwolony więc każdy sąd to unieważni, ale żeby nie robić sobie zbędnych kłopotów wystarczy kupić tam gdzie nie mają takich zapisów...

Zgodnie z prawem:

Cytat

Odpowiedzialność konsumenta za korzystanie produktu

Klient ma prawo skorzystać z produktu w sposób pozwalający na stwierdzenie jego jakości, cech, sposobu funkcjonowania. Oznacza to, że produkt można rozpakować z oryginalnego opakowania, przymierzyć i sprawdzić jego działanie.

Jednak, jeśli produkt nosi ślady użytkowania wykraczające poza standardowe sprawdzenie produktu, a tym bardziej uszkodzenia, to sprzedający może wymagać od klienta pokrycia strat.

Zwracam uwagę na zapis "sprawdzić działanie". Trudno sprawdzić działanie produktu typu nawigacja bez włączania go...

W dniu 19.06.2020 o 15:18, Łukasz_P napisał:

Decathlon przyjmuje zwroty bez zająknięcia

i to jest dobry sklep... Niestety chyba jedyny z polityką przyjazną klientowi.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Drodzy użytkownicy 530/830 jak ustawić mapę w trybie MTB żeby wyświetlała się taka kolorowa jak w trybie Road?
Czyli zielony las, żywe kolory dróg itp. kombinowałem w ustawieniach i nie mam już pomysłu...

wygląd w trybie MTB                                           tryb Road

.IMG_20200623_231922.jpgIMG_20200623_232112.jpg

Edytowane przez Jimmy
Opublikowano (edytowane)

Możesz zrobić aby mapy były jednakowe dla każdego typu jazdy i dodatkowo możesz spersonalizować widok mapy pod swoje upodobania ale to wiąże się z modyfikacją pewnych plików i wywaleniem paru plików z domyślnych map garminowskich. Dla Ciebie raczej temat nie do ogarnięcia . Dodatkowo są do tego potrzebne dwa programy jeden do modyfikacji oraz jeden do wyodrębniania i scalania.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Dla Ciebie raczej temat nie do ogarnięcia .

Nie ma to jak ocena przygodnego usera z forum. Szacun. Takich ludzi nam trzeba.
A na przyszłość po prostu nie odpisuj. Ogarniasz?
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Są wyspecjalizowane fora w tym temacie zdobądź odpowiednią wiedzę i metodą prób i błędów dojdź do tego. Wtedy będziesz wiedział dla czego tak napisałem.Tego zagadnienia nie zamkniesz w jednym poście .

Edytowane przez pecio
Opublikowano
Drodzy użytkownicy 530/830 jak ustawić mapę w trybie MTB żeby wyświetlała się taka kolorowa jak w trybie Road?
Czyli zielony las, żywe kolory dróg itp. kombinowałem w ustawieniach i nie mam już pomysłu...
wygląd w trybie MTB                                           tryb Road
.IMG_20200623_231922.thumb.jpg.8f739649d30d66ec404c39178788bbaf.jpgIMG_20200623_232112.thumb.jpg.7b2bd267174c577a2a79be78eb70aca2.jpg
A tak przy okazji nawet tego nie zauważyłem. Ciekawe dlaczego jest to tak rozwiązane przez Garmina?

Pozdrawiam,
GB

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Spoko, że jest taki wygląd mapy,możliwe że w lesie, błocie na wybojach, na singletrackach w górach taki wygląd jest bardziej czytelny. Ale należy postawić pytanie, dlaczego użytkownik urządzenia za 2Kzł nie ma możliwości wyboru wyglądu mapy. Skoro nie chcieli tego pakować w soft urządzenia, to mogli chociaż umożliwić to w apce (GarminConnect).

9 godzin temu, pecio napisał:

Są wyspecjalizowane fora w tym temacie zdobądź odpowiednią wiedzę i metodą prób i błędów dojdź do tego. Wtedy będziesz wiedział dla czego tak napisałem.Tego zagadnienia nie zamkniesz w jednym poście .

Podlinkowałem wyżej takie, gdzie ten problem jest rozwiązany w jednym poście, a nawet zasadniczo w jednej linijce. Dzieci w zerówce spokojnie to ogarną. (przynajmniej moja córa radzi sobie ze znacznie bardziej skomplikowanymi zadaniami niż usunięcie pliku)

• Pomógł 1
Opublikowano

Przecież możesz wybrać mapę, jak zrobisz profil turystyka czy szosa to widzisz inaczej
Poza tym, możesz wgrać sobie mapy osm (na stare garmin szło więc na te pewnie też)
A co do warstw mapy w gc. Widocznie takie było założenie. Zawsze możesz użyć komoot na którym już mapy są bardziej szczegółowe.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam forumowiczów. Przymierzam się do zakupu Edge 530, mam nieużywany czujnik prędkości i kadencji Sigma. Czy Edge 530 będzie z nim współpracował czy lepiej kupić w kpl. z oryginalnym czujnikiem Garmina?

Opublikowano

Jaki masz ten czujnik sigma? Jak obsługuje BT albo ANT+, to będzie działał, jak to jest czujnik sigma STS, to musisz kupić nowe, bo STS jest kompatybilne tylko z urządzeniami sigmy.

Opublikowano

To jest Sigma R2 Duo Combo więc mam nadzieję że zadziała.

Opublikowano

Będzie działał,ma ANT+ więc nie powinno być problemów. U mnie z Garminem chodzi kadencja,prędkość i tętno od iGPSPORT.

Łza Włóczynutka
Opublikowano
21 godzin temu, maniol napisał:

Przecież możesz wybrać mapę, jak zrobisz profil turystyka czy szosa to widzisz inaczej

Jak przełączę się na któryś z tych profili to nie działają pewne funkcje do MTB (np. skoki). 

Widocznie takie było założenie.

No to bardzo ciekawe założenie - mapy google do planowania tras MTB 😆

Zawsze możesz użyć komoot na którym już mapy są bardziej szczegółowe

Ale muszę wyłożyć dodatkowe 30€, bo w darmowej wersja obejmuje kilka km od domu..

Opublikowano
2 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał:

Ale muszę wyłożyć dodatkowe 30€, bo w darmowej wersja obejmuje kilka km od domu..

Zależy do czego. Do planowania nie musisz mieć konta płatnego. Sam tak używam Komoota. Rysuję trasy, lecą do Garmina. Nie kosztuje to nic. 

Płatne mapy są potrzebne do tego by używac Komoota jako nawigacji w trybie off-line.

Opublikowano
45 minut temu, eathan napisał:

Zależy do czego. Do planowania nie musisz mieć konta płatnego. Sam tak używam Komoota. Rysuję trasy, lecą do Garmina. Nie kosztuje to nic. 

Płatne mapy są potrzebne do tego by używac Komoota jako nawigacji w trybie off-line.

Jeśli wybrałeś jeden region to tylko na nim możesz rysować i wrzucać na urządzenie. Jeśli chcesz narysować trasę która będzie przechodzić przez kilka regionów (województw) to niestety musisz mieć wykupione Premium. Tak samo jakbyś chciał narysować trasę w innym regionie niż masz obecnie wybrany z darmowego planu.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Jeśli wybrałeś jeden region to tylko na nim możesz rysować i wrzucać na urządzenie. Jeśli chcesz narysować trasę która będzie przechodzić przez kilka regionów (województw) to niestety musisz mieć wykupione Premium. Tak samo jakbyś chciał narysować trasę w innym regionie niż masz obecnie wybrany z darmowego planu.

Ważne żeby punkt startu był w twoim regionie.

Robiłem trasy Poznań - Kołobrzeg/ Toruń/ Wrocław/ Gdańsk.

Wszystkie przerzuciło. Zrobiłem Świnoujście - hel - już wolało o $

@Łza Włóczynutka

Co do planowania tras mtb, no tu przecież raczej robisz to w domu, gdzie możesz na pc w gc wybrać warstwy. Planowanie tras na telefonie to bardziej "koło ratunkowe".

Zawsze możesz zaplanować trasę mtb w telefonie w zewnatrzym serwisie (naviki czy inne mapy.cz czy co tam wiara poleca) i z telefonu przez przeglądarkę wrzucić gpx do gc. Trochę na około ale da się wink.png

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@maniol otóż to. Telefon to koło ratunkowe jak coś pójdzie nie tak. A tak to ogarniasz dokładnie to co chcesz w domu na komputerze. Nie ma lepszej opcji. I nie ma znaczenia jakie masz urządzenia do nawigacji. 

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Jak mam laptopa pod ręką to nie potrzebuję żadnych płatnych serwisów, bo w serwisie online garmin connect (przez www) jest warstwa OSM, która ma większość ścieżek i dróg polnych/leśnych. Zresztą wtedy mogę użyć dowolnej mapy desktopowej (np. Garmin Base Camp), więc nawet internety mi nie są potrzebne.

No dobra, ale strzeliło mi do głowy jadę na weekend w góry. Albo jestem na wakacjach w tajlandi i siedzę na plaży, ale pożyczyłem rower na 2 dni i chcę pojeździć.  Albo jestem na wakacjach w Alpach. To co wtedy? można by przez aplikację garmin connect w telefonie, ale nie - muszę targać laptopa, Bo garmin zapomniał dać warstw map OSM w apce. Albo wybulić 30€ na komota. Albo ślęczeć godzinami walcząc z innymi aplikacjami i starając się przewalić jakoś gpx.

tak czy inaczej Lipa.

Opublikowano

Wcale nie. Ja to robię przy pomocy Locusa w kilka chwil  w dowolnym miejscu w lesie  pod chmurką nawet bez zasięgu komórkowego . Wystarczy że jest zasięg GPS. 

• Lubię to! 1