merex Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) W dniu 15.06.2020 o 22:41, jack3978 napisał: Szukam navi na rower. Jeżdżę raczej lokalnie po lasach na MTB w okolicach 50-100km. Czasem u siebie, czasem w innych częściach PL ale nie są to trasy typu "przemierzam kraj z sakwami" tylko kilku godzinne wycieczki. Nie potrzebuję stravy, informacji o wzniosach i innych treningowych opcji, zależy mi na tym żeby coś podpowiadało mi gdzie skręcić żeby dojechać do wyznaczonego celu i później wrócić do domu - leśnymi ścieżkami a nie asfaltem...w miarę możliwości ofcourse. Do tej pory korzystałem z apki na telefon maps.me - świetna rzecz bo ma wszystkie leśne szlaczki ale wyciąganie telefonu co chwilę jest upierdliwe. Dodatkowo wybieram opcję "pieszą" bo opcja "rower" też często wyciąga mnie na asfalt. Piesza daje najkrótszą trasę z A do B czyli przeciąga mnie fajnie przez las. I teraz pytanie o Garmina edge 830: Czy on też tak potrafi ? Bo z tego co próbowałem w apce garmina zrobić trasę to na "automatyczne" jest bez sensu bo wyznacza mi zawsze taką samą trasę (myślałem że jak w mio wybierze fajną losową trasę o wklepanej długości) i to po części ciągnie mnie drogą krajową co niezbyt mi pasi. Jak wybiorę ręczną trasę z A do B to też ciągnie mnie asfaltem zamiast najkrótszą ścieżką przez lasy. Czy w samym urządzeniu 830 jest tak samo czy można wybrać żeby np. unikał dróg asfaltowych albo prowadził najkrótszą możliwą trasą ? Oraz czy można tam klepnąć że chcę trasę na MTB np 60km i strzeli mi losową pętelkę czy też za każdym razem stworzy taka samą ? Rozważam jeszcze wahoo bo wygląda na fajną i ma super ekran ale z tego co czytałem to jak zbłądzę to nie przeliczy mi sam nowej ścieżki, podejrzewam też że jednak ma słabsze mapy niż garmin ? Czy się mylę ? Nie chcę dokupywać specjalnych aplikacji, wgrywać dodatkowych map na każdą okazję. Przegrywa tu z Garniakiem czy się mylę ? Z góry dziękuję za pomoc wszelaką U mnie sprawdza się MIO bardzo fajnie. Mapy leśnych ścieżek dokładne, wyświetlacz bardzo czytelny. Minusem jest praca na baterii - tylko kilka godzin z włączonym cały czas ekranem. Edytowane 9 Września 2020 przez merex
pecio Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Bart_Z napisał: Dziekuje. Zrobię dzisiaj. Jeszcze może głupie pytanie - czy czujnik ma być na przednim czy tylnim kole ? Może to jest przyczyną ? Mam założony z przodu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Obojętne. Działa na przednim i na tylnym bez problemów , choć lepiej na przednim bo bliżej ma do odbiornika. Co do włączającej się mapy w trybie komputera tak jak już pisałem wchodzicie w menu te trzy kreseczki na dole wybieracie profil aktywności potem ekrany danych potem wybierasz mapa i tam masz pokaż mapę i wybierasz odpowiednią opcję. Tak samo jak ktoś już pytał masz virtual partnera albo usuwasz ten ekran albo dodajesz to albo coś co jest na liście ekranów. A Mio jest hmm...... . Nie wgram tam swoich map tylko to co jest oficjalne rzadziutko aktualizowane . A do funkcjonalności Garmina bardzo dużo "Miu"😃 brakuje. A po za tym ten wątek jest o GE 530/830 anie o Miu (hehe). Edytowane 9 Września 2020 przez pecio
cichy300 Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 W dniu 8.09.2020 o 12:58, Bogen napisał: Hej. Czy ktoś wie jak wyłączyć virtualnego partnera ? Hej. znalazłeś rozwiązanie ? Nie
PiotrRockrider Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 Cześć, wiecie, czy idzie kupić wkładkę, do której wkręca się licznik ? chodzi o wkładke, która jest w uchwycie, jest ona przykręcona na dwie śrubki, chyba imbusowe.
eathan Opublikowano 11 Września 2020 Autor Opublikowano 11 Września 2020 To masz na myśli => https://tinyurl.com/y29bxvjw ?
PiotrRockrider Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 2 minuty temu, eathan napisał: To masz na myśli => https://tinyurl.com/y29bxvjw ? tak, tylko w garminie są w tym plastiku nakrętki, a w tej wkładce z linku nakrętki są w uchwycie, a od strony wkładki wkłada się śrubki, które są na zdjęciu. Jest to odwrotne rozwiązanie niż w garminie.
eathan Opublikowano 11 Września 2020 Autor Opublikowano 11 Września 2020 32 minuty temu, PiotrRockrider napisał: tak, tylko w garminie są w tym plastiku nakrętki, a w tej wkładce z linku nakrętki są w uchwycie, a od strony wkładki wkłada się śrubki, które są na zdjęciu. Jest to odwrotne rozwiązanie niż w garminie. Masz rację. Teraz zwróciłem na to uwagę. Co ciekawe nie udało mi się znaleźć tych wkładów nawet na ali. Jak są to takie bez nakrętek.
PiotrRockrider Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 1 minutę temu, eathan napisał: Masz rację. Teraz zwróciłem na to uwagę. Co ciekawe nie udało mi się znaleźć tych wkładów nawet na ali. Jak są to takie bez nakrętek. Ja też odrobiłem zadanie domowe i dopiero potem tu zadałem pytanie. Nic, zamówiłem przed chwilą z ali cały uchwyt aluminiowy z wkładką od strony której wkłada się śrubki. Mam jednak nadzieję, że nie uszkodzi się wkładka tym razem i nie będę musiał sobie wkładką głowy zawracać. 1
Grz_Bo Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Takie pytanie odnośnie, zakupu 1030plus. Na bikeinn oferuką je za 2300pln. W Polsce najtaniej udało się wynegocjować 2500 pln.Brać z bikeinn? Czy później mogą być jakieś problemy z naprawami gwarancyjnymi? Tj. konieczność wysyłki do Hiszpani w celu naprawy? Czy Garmin PL może odstąpić od ewentualnego serwisu?Pozdrawiam,GB
Łukasz_P Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Reklamujesz normalnie w PL i wysyłasz do Wawy.
Mario17 Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Czy nacie problemy z połaczeniem bluetooth ? od momentu tego nowego softu 6.0 nie mogę sie połączyć z tabletem, ponowne parowanie pomaga ale tylko na jeden raz ... czy pisaliście już do garmina z problemami technicznymi ? warto ? wogóle to czytają i pomagają ? ... Edytowane 14 Września 2020 przez Mario17
Łukasz_P Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Android czy iOS? Garmin odpowiada bardzo sprawnie. Masz też ich chat.
Mario17 Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 android wiem że ten problem był juz gdzieś opisywany ale nie potrafię już tego znaleźć , może ktoś pamięta co trzeba zrobić ?
Gość Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 7 minut temu, Mario17 napisał: może ktoś pamięta co trzeba zrobić ? Kupić podręcznik do gramatyki. Forum to nie śmietnik.
pecio Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) W wersji firmware 6.0 nie ma żadnych problemów z połączeniem bluetooth . Coś musisz mieć zrąbane z ustawieniami i wina może być równie po stronie ustawień w tablecie . Jak są problemy robisz reset fabryczny w GE i ustawiasz wszystko od nowa. Jak to nie pomaga to wtedy skrobiesz do pomocy Garmina . Edytowane 14 Września 2020 przez pecio
Mario17 Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) dzięki @pecio Edytowane 14 Września 2020 przez Mario17
PiotrRockrider Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Cześc, wyłapałem, że na zawodach runda wg organizatora miała 4,6 km, a wg mojej 530 około 5,6. Na innych zawodach to samo, przekłamanie o około 1 km. Runda wg innego zawodnika ma 3,6 km, a wg mojego licznika okolo 4,6. W czym może być problem? Gdzieś coś trzeba ustawić? Obwód koła mam wpisany do czujnika na pieście 2288, na oponie napisane 29x2,1.
pecio Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) O wiele za duży masz obwód koła wpisany jak na taka oponę. Będziesz miał coś koło 2260-2270. Wyszła Panowie nowa wersja firmware 6.20. Edytowane 16 Września 2020 przez pecio 1
dfq Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Co chwile te aktualizacje. Garmin pracuje w pocie czoła 😀 U mnie jeszcze nie dostępna. Ręcznie nie chce mi sie wrzucać
PiotrRockrider Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 43 minuty temu, pecio napisał: O wiele za duży masz obwód koła wpisany jak na taka oponę. Będziesz miał coś koło 2260-2270. Wyszła Panowie nowa wersja firmware 6.20. skąd masz info o tym obwodzie? ja na stronie garmina znalazłem 29 × 2,1 - 2288
Łukasz_P Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Po prostu zmierz to i będziesz wiedział dokładnie.
pecio Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) 56 minut temu, PiotrRockrider napisał: skąd masz info o tym obwodzie? ja na stronie garmina znalazłem 29 × 2,1 - 2288 Jak będziesz za pewnik brał takie dane wydumane z kosmosu to nie dziw się ,że masz takie wielkie przekłamania na dystansie i prędkości. Zaznacz kreskę długopisem na oponie , potem miejsce styku opony z kreską na ziemi . Potem zrób pełen obrót koła do miejsca aż kreska na oponie znowu pokaże miejsce styku na glebie . Potem zaznacz to miejsce i zmierz metrówką dystans miedzy kreskami i będziesz znał swój obwód. Ja przy oponie 29x2,3 mam bardzo precyzyjnie zmierzone 2278. Edytowane 16 Września 2020 przez pecio
PiotrRockrider Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 1 godzinę temu, pecio napisał: Jak będziesz za pewnik brał takie dane wydumane z kosmosu to nie dziw się ,że masz takie wielkie przekłamania na dystansie i prędkości. Zaznacz kreskę długopisem na oponie , potem miejsce styku opony z kreską na ziemi . Potem zrób pełen obrót koła do miejsca aż kreska na oponie znowu pokaże miejsce styku na glebie . Potem zaznacz to miejsce i zmierz metrówką dystans miedzy kreskami i będziesz znał swój obwód. Ja przy oponie 29x2,3 mam bardzo precyzyjnie zmierzone 2278. Nie pisałem o przekłamaniu na prędkości. Zmierzylem obwód i jeszcze większy wyszedl 2338. Więc skoro wychodziło mi więcej rzejechanych km niż teoretycznie powinno byc, to teraz będzie jeszcze wiecej. Kazdy obrot kola o większym obwodzie to wiecej pokonanych metrów.
pecio Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Jakim cudem przy gumie 29x2.1 wyszedł Tobie taki pomiar. Masakra totalna ,albo się na metrówce nie znasz albo nie wiem co. Jaką masz oponę ( firma ,model )to podam Tobie obwód , bo inaczej nie dojdziemy do ładu. A jeszcze dodam skoro masz przekłamania na dystansie to automatycznie z tym jest związana prędkość , która też jest za wysoka.Te dwa parametry czy chcesz czy nie są ze sobą ściśle związane. Albo zrób jeszcze tak. Ustaw obliczanie obwodu na automatyczne z GPS. Przejedź jakąś trasę ale żeby było nie zasłonięte niebo (chodzi o precyzję GPS) i licznik sam się Tobie wykalibruje. Potem popatrz jaki wyjdzie pomiar z tej kalibracji. Edytowane 16 Września 2020 przez pecio
PiotrRockrider Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) 25 minut temu, pecio napisał: Jakim cudem przy gumie 29x2.1 wyszedł Tobie taki pomiar. Masakra totalna ,albo się na metrówce nie znasz albo nie wiem co. Jaką masz oponę ( firma ,model )to podam Tobie obwód , bo inaczej nie dojdziemy do ładu. A jeszcze dodam skoro masz przekłamania na dystansie to automatycznie z tym jest związana prędkość , która też jest za wysoka.Te dwa parametry czy chcesz czy nie są ze sobą ściśle związane. Albo zrób jeszcze tak. Ustaw obliczanie obwodu na automatyczne z GPS. Przejedź jakąś trasę ale żeby było nie zasłonięte niebo (chodzi o precyzję GPS) i licznik sam się Tobie wykalibruje. Potem popatrz jaki wyjdzie pomiar z tej kalibracji. Mierzylem po podłodze,jak pisałeś. Zmierzylem odcinek miarą budowlaną. Zmierzyłem obwód koła miarą krawiecką po oponie, wynik praktycznie ten sam, kwestia kilku mm różnicy, nieistotnej. Zmęczyłem promień koła, i ze wzoru obwód wyszedł mi zgodny z pozostałymi metodami pomiaru. Opona Hutchinson Toro Edytowane 16 Września 2020 przez PiotrRockrider
Rekomendowane odpowiedzi