MarcinH Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 Nie korzystałem nigdy z tworzenia trasy w aplikacji Garmina, więc sprawdziłem teraz i nie da się wyszukać po adresie nawet tu w aplikacji. Tylko wybieranie punktu na mapie. Inna sprawa, że i tak w trakcie rejestrowania trasy nie da się przesłać nawet z aplikacji Garmina żadnej trasy. Trzeba zakończyć bieżące rejestrowanie, dopiero wtedy da się zrobić sync z apki do Garmina (jeśli to by było istotne też).
jacekbomba Opublikowano 23 Lipca 2023 Opublikowano 23 Lipca 2023 Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Jacek
arturromobillini Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Bawiłem się dzisiaj Garmin Edge 540. Uważam, że obsługa tego jest jeszcze gorsza niż 530. Wydaje mi się, że interfejs jest jeszcze bardziej przystosowany pod dotyk niż w poprzedniej wersji i dlatego klawisze kuleją. Jako licznik z sensorami OK, ale jako licznik i nawigacja to ciągle lipa. Pytania do właścicieli 530/540: Czy można przesłać na czytnik listę punktów, lokalizacji, waypointów? Testowo stworzyłem trasę w OSMand i wyeksportowałem do .gpx. Garmin Connect przesłał do Eedge i jest OK. Chciałbym uzupełnić to wybranymi punktami w okolicy trasy. Czy można przesłać same punkty? Chciałbym nawigować się między nimi w offline z poziomu Garmina w razie potrzeby. Czy testowaliście jakieś aplikacje z ConnectIQ do wyznaczania trasy, importu punktów itp? Znalazłem coś takiego, ale EDge w salonie nie był zaktualizowany i nie mogłem zainstalować interesujących rzeczy. https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/20b4bbbb-6c3f-45bd-9eb5-dc81f6832965 Pozdrawiam!
bahamut24 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 3 godziny temu, arturromobillini napisał: Bawiłem się dzisiaj Garmin Edge 540. Uważam, że obsługa tego jest jeszcze gorsza niż 530. Wydaje mi się, że interfejs jest jeszcze bardziej przystosowany pod dotyk niż w poprzedniej wersji i dlatego klawisze kuleją. Jako licznik z sensorami OK, ale jako licznik i nawigacja to ciągle lipa. Pytania do właścicieli 530/540: Czy można przesłać na czytnik listę punktów, lokalizacji, waypointów? Testowo stworzyłem trasę w OSMand i wyeksportowałem do .gpx. Garmin Connect przesłał do Eedge i jest OK. Chciałbym uzupełnić to wybranymi punktami w okolicy trasy. Czy można przesłać same punkty? Chciałbym nawigować się między nimi w offline z poziomu Garmina w razie potrzeby. Czy testowaliście jakieś aplikacje z ConnectIQ do wyznaczania trasy, importu punktów itp? Znalazłem coś takiego, ale EDge w salonie nie był zaktualizowany i nie mogłem zainstalować interesujących rzeczy. https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/20b4bbbb-6c3f-45bd-9eb5-dc81f6832965 Pozdrawiam! Chyba najlepiej wyznaczyc punkty wg tego filmiku. 1
arturromobillini Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Bardzo dziękuję za podesłanie filmiku! Nie obejrzałem jeszcze w całości tylko fragmenty. Muszę sprawdzić czy da radę ogarnąć dodawanie takich punktów poza trasą z poziomu jakiś aplikacji lub stron odpalanych wyłącznie na smartfonie ponieważ chciałbym to robić na bieżąco podczas eskapad. Czy podczas podążania za śladem można dodać same punkty do listy moje lokalizacje? CZyli nie jako elementy trasy tylko oddzielna lista w tym podmenu? Czy z Waszego doświadczenia mapy dostępne fabrycznie na Edge 530 są bardziej szczegółowe od tych w Wahoo Bolt v2 pod względem jazdy poza asfaltami - szlaki i drogi w lasach, szlaki piesze? Sama nawigacja i obsługa bardziej podoba mi się w Wahoo. Czy pamięć w Garmin Edge 530 (16GB z tego chyba ok 7 GB wolne) jest wystarczająca, żeby wgrać mapę OSM lub Cyclo, UMP itp. całej polski i pozostawić plik oryginalnej mapy? Rozumiem, że do wahoo nie można wgrać jeszcze OSM, a mapy nie są często aktualizowane zbyt często. Pojawiła się jakaś aplikacja (https://github.com/treee111/wahooMapsCreator) ale to chyba jeszcze nie działa bardzo dobrze.
arturromobillini Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Mam do testów Edge 530 i wahoo Bolt v2. Obsługa przyciskami Edge 530 w porównaniu do 540 jest dużo lepsza. interfejs przystosowany pod przyciski anie pod dotyk. Dużo łatwiej się to obsługuje. Sprawdzam jak wyglądają mapy, ale nie mogę zainstalować najnowszej wersji map 2023. Program Garmin Express pokazuje, że mapa ma 11 GB ale wymagane jest 22 GB i pojawia się komunikat błędu. Czy da radę jakoś zainstalować 2023.10 jak usunę wszystkie .img z Garmina (oprócz DEM z cieniowaniem)? Czy można zainstalować nową wersję mapy do Basecamp i tam wybrać kawałek do przeniesienia na Edge 530? Odnośnie do Bolt v2 to nie chce pokazywać żadnej mapy po wszystkich aktualizacjach. Chyba, że utkwił w USA . :)))) Pozdrawiam!
arturromobillini Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 OK! Udało się zainstalować! Usunąłem jedną mapę z Garmina i zwolniłem więcej miejsca na dysku. Najnowsza mapa zainstalowała się na Edge 530.
Alek_M Opublikowano 14 Października 2023 Opublikowano 14 Października 2023 Mam problem z moim E530. Chodzi o to, że bardzo długo przelicza wgrany kurs, potrafi to trwać z 10 minut. Jak zawiśnie na 13%, to potrafi tak przez 5km obliczać. Macie jakiś sposób na ten problem? Mam wgrane mapy OSM.
dfq Opublikowano 14 Października 2023 Opublikowano 14 Października 2023 Na mapach Garmina przelicza szybciej
Tapir Opublikowano 14 Października 2023 Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Witam. Nabyłem garmina 530 i mam kłopot ze zdublowanymi treningami (mam jeszcze zegarek fenix). Jest jakaś opcja aby to systemowo ustawić bez ręcznego kasowania dubli? pozdrawiam Edytowane 14 Października 2023 przez Tapir
amir Opublikowano 18 Października 2023 Opublikowano 18 Października 2023 W dniu 14.10.2023 o 22:40, Tapir napisał: Witam. Nabyłem garmina 530 i mam kłopot ze zdublowanymi treningami (mam jeszcze zegarek fenix). Jest jakaś opcja aby to systemowo ustawić bez ręcznego kasowania dubli? pozdrawiam Nie włączaj treningu na feniksie (albo na edge). Wtedy w GC będzie jeden trening. Nie będzie dubli. Nie będzie robótek ręcznych.
pep79 Opublikowano 26 Lutego 2024 Opublikowano 26 Lutego 2024 Cześć, Z tego co rozumiem, to takie dane jak pułap tlenowy czy stopień wytrenowania oparte są/mogą być na danych z czunika tętna. Tak się złożyło, że czujnik HR (pasek) mam z firmy Wahoo. Bez problemu łączy się on z edge 530 (jak i z Vivoactive) i widzę na sprzętach Garmina dane tętna. Ale w Garmin Connect nie widzę po treningu danych takich, jak pułap tlenowy. W Connect w Urządzenia Garmin->czujniki są widoczne nawet chinskie czujniki kadencji i prędkości z drugiego roweru, a paska HR od Wahoo nie ma... Da się temu jakoś zaradzić? Czy w grę wchodzi tylko wymiana paska HR na Garminowy? Pozdrawiam
pecio Opublikowano 26 Lutego 2024 Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) Żeby Garmin obliczył pułap tlenowy musisz spełnić warunek - musisz mieć czujnik na klacie i miernik mocy czy to na korbie /pedałach. Jak masz zegarek Vivoactive to tam zrobisz z poziomu zegarka bez żadnych czujników. Edytowane 26 Lutego 2024 przez pecio
Rowerowa Szajba Opublikowano 26 Lutego 2024 Opublikowano 26 Lutego 2024 Lub posiadać zegarek garmina. Tylko wiadomo że pas lepiej to liczy jak zegarek.
rowermtb Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Czy w garminie 530 da się wpisać recznie dystans całkowity? Ostatnio miałem problem z pamiecią przy aktualizacji i skasowałem.
Marek Opublikowano 10 Maja 2024 Opublikowano 10 Maja 2024 Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące wyświetlania kursu na Garmin 1040. A mianowicie bladoróżowa linia ze strzałkami która pokazuje kurs jest mało widoczna, a w słońcu praktycznie niedostrzegalna. W Garmin 830 była ona bardziej "różowa" i bardziej widoczna. Moje pytanie w związku z tym, czy da się coś z tym zrobić, aby kurs był bardziej widoczny Poniżej zamieszczam zdjęcie. Być może istotne informacje: mapy standardowe Garmina, podświetlanie: ok. 50%, wygląd map Klasyczny (chociaż na Jazda Górska wygląda podobnie) Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Krystiano Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 Mam edge 530 i nurtuje mnie trochę temat aktualizacji. Jaki macie najnowszy soft i mapy? Ja mam wersja 9.75, jednak nie pamiętam abym od zeszłego roku miał jakaś aktualizację. Nie wspomnę o mapach - cisza w tym temacie.
bahamut24 Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 Hej . Mam problem z edge 1040 który polega na błędnych wskazaniach aklimatyzacji wysokościowej. Jeżdże na wysokości 60-120m a garmin podlicza mi aklimatyzacje i podaje jakieś informację z 4 liter na poziomie 2000m i więcej. Ostatnio zresetowałem licznik i kilka jazd było ok a wczoraj znowu pojawiło się podsumowanie aklimatyzacji na poziomie 1300m . Może ktoś wie jak rozwiązać problem. Jestem w trakcie pisania z garminem ale póki co nie pomagają
Charvel Opublikowano 13 Maja 2024 Opublikowano 13 Maja 2024 W dniu 11.05.2024 o 22:41, Krystiano napisał: Mam edge 530 i nurtuje mnie trochę temat aktualizacji. Jaki macie najnowszy soft i mapy? Ja mam wersja 9.75, jednak nie pamiętam abym od zeszłego roku miał jakaś aktualizację. Nie wspomnę o mapach - cisza w tym temacie. Najnowszy stabilny firmware jest 9.75, możesz pobrać bete 9.81 -> https://forums.garmin.com/beta-program/edge-530-830-1030-series/f/announcements To będzie prawdopodobnie ostatnia aktualizacja do Edge'ów 530/830. Parcie garmina na kasę doskonale pokazuje właśnie ten przypadek - mimo, że ta seria jest już nie rozwijana, to nadal widnieje w ich sklepie.
Rekomendowane odpowiedzi