radarrr Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 W dniu 25.07.2020 o 07:08, Łukasz_P napisał: 😉Na Stravę zawsze trening można wrzucić ręcznie. W Jaki sposób mogę to zrobić?
eathan Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Opublikowano 26 Lipca 2020 1 minutę temu, radarrr napisał: W Jaki sposób mogę to zrobić? https://support.strava.com/hc/en-us/articles/360046805811?deviceType=93 1
zaako Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 3 godziny temu, eathan napisał: Od kilku dni masz awarie. Zaczekaj aż problemy znikną i wtedy sprawdź. Nie, 2 tyg. temu sprawdzałem i to samo było.
skrzypol Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Cześć, mam pytanie chciałbym sobie wgrać nowe trasy na garmina 530 - ale jest awaria jak wszyscy wiemy i garmin connect nie działa, podłączyłem urządzenie przez USB i widzę, że katalogu Courses są pliki FIT które wczesniej wgrałem, zrobiłem konwersję GPX na plik FIT na stronie alltrails.com ale jak wgrałem tam te pliki to garmin widzi 0 bajtów i trasy nie ma, gdzieś wyczytałem że mogę wgrać pliki GPX albo KML bezpośrednio do folderu New file co zrobiłem ale nigdzie w urządzeniu nie widze opcji zaczytania _ macie jakiś sposób jak to zrobić bez Garmin Connect? Piotr
Łukasz_P Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Wrzucając coś do New File przy uruchomieniu urządzenia powinien sam je zaczytać gdzie trzeba. Aczkowiek sam tak nigdy nie wgrywałem kursów.
eathan Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Opublikowano 26 Lipca 2020 Można wgrać gpxy do new file. Działa ok. Pamiętaj aby bezpiecznie odłączyć urządzenie od komputera.
PingNoMore Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 U mnie zaczęła działać aplikacja Connect IQ. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
eathan Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Opublikowano 27 Lipca 2020 Garmin Connect powoli zaczyna działać. Szczegóły tego co już działa można podglądać tutaj https://connect.garmin.com/status/
skrzypol Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) 21 godzin temu, eathan napisał: Można wgrać gpxy do new file. Działa ok. Pamiętaj aby bezpiecznie odłączyć urządzenie od komputera. Wgrywam GPX do folderu NewFiles, odłączam bezpiecznie ale po uruchomieniu garmina nic nie mam nowego w kursach. Po ponownym podłączeniu folder NewFiles jest pusty, czyli tak jakby garmin coś z tym robił ale nie widzę efektów - czy coś robię nie tak? Przepraszam, wgrałem do testu inne pliki GPX i zaskoczył, widocznie ten co wgrywałem wcześniej testowo było z nim coś nie tak. Potwierdzam zatem że dodanie dobrego GPX do NewFiles działa Edytowane 27 Lipca 2020 przez skrzypol
eathan Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 @skrzypol teraz platforma garmina działa poprawnie. Pliki możesz wgrać przez stronę connect albo aplikację connect.
skrzypol Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Tak, zauważyłem, ale zawsze jakaś nowa nauka, że można wgrać zdalnie do katalogu - tak sobie myślę, że jest to dobra opcja na dodanie trasy bez kompa - podłączyć Garmina do komórki przez USB i wrzucić GPX jak na dysk.
eathan Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 2 minuty temu, skrzypol napisał: Tak, zauważyłem, ale zawsze jakaś nowa nauka, że można wgrać zdalnie do katalogu - tak sobie myślę, że jest to dobra opcja na dodanie trasy bez kompa - podłączyć Garmina do komórki przez USB i wrzucić GPX jak na dysk. Wiadomo, ale jak masz gpx na komórce to robisz tak: - otwierasz gpx na komórce w garmin connect, - zapisujesz jako kurs - robisz synchro z telefonem, To prościej i szybciej. No i kabla nie trzeba...
radarrr Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Mi nie działa przesyłanie plików, ani poprzez aplikacje ani poprzez stronę internetową. Licznik łączy się bez problemu, daje wyślij kurs, robię synchronizację i trasy nie pojawiają się w zapisanych kursach. Ma ktoś podobnie?
Mario17 Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Cześć wszystkim Mam od niedawna edga 830 i kilka z nim problemów, sam już nie wiem czy jest zepsuty czy coś nie tak w konfigu (grzebałem już chyba we wszystkich opcjach) 1 - w ogóle nie widzi mi żadnych sieci wifi, wyszukuje w 830 i nic (funkcja online, wifi, ręczne dodanie sieci też nic nie daje), wyszukuje przez express jak w filmiku instruktarzowym i też nic, żadnych sieci, lapek pokazuje ich kilkanaście w mojej okolicy, ruter też nie widzi garmina 2 - a teraz perełka ! od kilku dni samoistnie włączają mi się aktywności, 830 leży mi w domu na biurku i sama startuje, włącza się stoper , działa prędkościomierz, dystans, chore to jakieś, muszę to zatrzymywać i odrzucać kurs ! to się nie dzieje raz dziennie tylko non stop, jeszcze niedawno tego nie było 3 - nic nie mogę przesłać z garmin express, próbowałem przesłać My Edge 2 - niepowodzenie, zapisane rekordy - niepowodzenie , może ma to związek z tym że nie mam wifi ? chociaż połączenie przez usb powinno przecież działać 4 - express pokazuje mi że jest nowa mapa Europy 2020.10 , na moim jest 2019.10 , no i właśnie mapa ma ponad 8GB a wolnego miejsca w nowym jeszcze garminie mam 5,6GB, to czegoś tu nie rozumiem, dla kogo te mapy skoro do 830 się nie mieszczą ? tylko do 1030 ? nie wiem ile on ma ramu mam reklamować sprzęt ? bardzo aproszę o rady, czytając wątek widać że sporo tu ludzi którzy znają te liczniki na wylot Edytowane 29 Lipca 2020 przez Mario17
pecio Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Mapy spokojnie aktualizuj i się nie przejmuj . Jak zrobisz aktualizację to zobaczysz czemu się nie musiałeś przejmować. Co do połączenia z WiFi - próbujesz łączyć się z routerem ? To oprócz nazwy sieci , hasła ważny jest też sposób zabezpieczenia i musi pokrywać się z tym który jest w routerze. Po drugie sprawdź czy router nie ma zabezpieczenia w postaci blokady adresów MAC , wtedy będziesz musiał wklepać do routera adres Garmina i dodać go do wyjątków. Po za tym w Garminie w opcjach jest taka parafka dotycząca synchronizacji i musi być odfajkowana. Po za tym proponuję najpierw zrobić przywrócenie softu do "stanu fabrycznego " i zacząć zabawy od zera bo pierun wie co ty tam poustawiałeś.
eathan Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Opublikowano 30 Lipca 2020 @Mario17 Ad. 2. poszukaj w moich wcześniejszych wpisach. Tam jest odpowiedź do wyłączyć, aby nie było tego autostartu. Ad. 4. tym się nie przejmuj, zrób aktualizację przez Garmin Express i wszystko się zmieści Aktualizacja trwa dosyć długo. Ad. 3. uporaj się z wifi, Ad. 1. sprawdź na jakich kanałach śmiga Ci to WiFi. Możliwe, że masz wysokie kanały i to często bywa powodem, że urządzenia nie chcą się połączyć. Poza tym sprawdź ustawienia sieci, hasła, zabezpieczenia oraz standardy. Upewnij się, że w Garminie włączyłeś Wi-Fi. Jak to nic nie da to zrób reset do ustawień fabrycznych.
Mario17 Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Dzięki za szybkie odpowiedzi @eathan , znalazłem Twój post z autostartem ale link mi nie działa https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/168703/auto-start-while-stationary/917390#917390 czy mógłbym Cie prosić o napisanie tego tutaj jak to naprawić ? myślę że wielu ma albo będzie miało ten problem z tym wifi to chyba się jeszcze pomęczę, kanał mam niski , nr 4 na 2,4Ghz za to wysoki na 5,0Ghz ale na tej częstotliwości chyba i tak edge nie działa, inne ustawienia też oczywiście miałem jak pisaliście, spróbowałbym jeszcze z ręcznym ale nie wiem gdzie znajdę MAC /ades mojego garmina, podpowiecie ? bo ustawienia fabrycznie wolałbym ostateczności, czy ta opcja czyści kursy, historię, ustawienia ekranów ? @pecio , " ... po za tym w Garminie w opcjach jest taka parafka dotycząca synchronizacji i musi być odfajkowana" chodziło Ci o "autoprzesyłanie" w funkcjach online/ wifi ? bo nic innego na 830 nie widze Edytowane 30 Lipca 2020 przez Mario17
eathan Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Opublikowano 30 Lipca 2020 @Mario17 nie bardzo pamiętam. Jednak tutaj masz linka do kopii w google https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4l61wYGE0DAJ:https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/168703/auto-start-while-stationary/1047408+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl @Mario17 z tego co widzę w swoim Garminie to chyba to zmieniłem: Ustawienia profilu Funkcje automatyczne Auto Pause - własna prędkość, mam 4,8 km/h i nie włącza się już więcej. Co do WIFi to sprawdź jeszcze. Można to ustawić z poziomu Connecta jak i Expressa. Może jedna z tych dróg Ci pomoże. Co do MAC to: Ustawienia System O systemie Inf. o praw. autor. I tam jest małym druczkiem pod koniec 1 ekranu.
pecio Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Jak w routerze nic nie dłubałeś z restrykcyjnymi zabezpieczeniami to nie masz ustawionego filtrowania adresów MAC. Zobacz w routerze jaki masz poziom zabezpieczenia czy hasła WEP, WPA lub WPA2 . Jak to ustalisz to w Garminie wklepać musisz nazwę sieci , potem poziom zabezpieczenia tak jak przed chwilą pisałem np WPA2 potem hasło. Potem jak sam już zauważyłeś w funkcjach online włącz autoprzesył. Garmin powinien zatrybić i ładnie robić synchro jak znajdzie się w zasięgu sieci WiFi. A Garmin ma bardzo dobre radio bo mi 15 metrów od domu już łapie sieć przez ściany itp.
eathan Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Opublikowano 30 Lipca 2020 4 minuty temu, pecio napisał: A Garmin ma bardzo dobre radio bo mi 15 metrów od domu już łapie sieć przez ściany itp. Potwierdzam. U mnie łapie z ulicy a mieszkam na 3 piętrze.
Mario17 Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Udało się, dzięki pecio, dzięki eathan chyba problemem jest jak router działa jednocześnie na 2,4 i 5,0 , po wpisaniu MAC na sztywno już się łączy natomiast z tym autostartem na początku pomogło, niestety aktywność się włącza dalej bo na starcie prędkość czasami mam na 20km/h + (raz zauważyłem nawet że było 64km/h) myślicie że to kwestia błędu softu ? mam 5.50
pecio Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 To nie wina softu bo na 5.50 nic się nie działo takiego. Ja osobiście mam manualny start bo mam pilota bezprzewodowego do obsługi i tak mnie jest wygodniej oraz ustawioną autopauzę . Prędkość czyta z czujnika czy idzie z GPSa bo tu w tych ustawieniach może być pies pogrzebany.
arekfe Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zaktualizowałem Edge 530 do wersji 5.66 i po całym procesie i odłączeniu od komputera, nie mogę się ponownie połączyć z komputerem. Garmin po podłączeniu kablem USB, cały czas się restartuje. Po odłączeniu wszystko jest ok', łączy się z telefonem i wszystkie funkcje działają. Gdybym nawet chciał przywrócić poprzednią wersję oprogramowania, to nie mam jak. Będę wdzięczny za podpowiedzi, jak rozwiązać ten problem.
alpin Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 2 godziny temu, arekfe napisał: Zaktualizowałem Edge 530 do wersji 5.66 i po całym procesie i odłączeniu od komputera, nie mogę się ponownie połączyć z komputerem. Garmin po podłączeniu kablem USB, cały czas się restartuje. Po odłączeniu wszystko jest ok', łączy się z telefonem i wszystkie funkcje działają. Gdybym nawet chciał przywrócić poprzednią wersję oprogramowania, to nie mam jak. Będę wdzięczny za podpowiedzi, jak rozwiązać ten problem. Próbuj na włączonym Edge przytrzymać przycisk LAP i podłączyć kabel USB. Po 10 sekundach pamięć powinna być dostępna na PC. Jeśli to nie pomoże to Master Reset. Wyłączyć Edge. Jednocześnie trzymać przyciski LAP i Start/Stop i włączyć Edge, trzymać jednocześnie trzy przyciski.
Rekomendowane odpowiedzi