M.C Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 5 godzin temu, nctrns napisał: Dalej nie można uruchomić aplikacji IQ w czasie nagrywania śladu, ale Garmin wprowadził bezpośrednią synchronizację tras z Komoot i Stravy, bez potrzeby używania Connect IQ. https://www.dcrainmaker.com/2020/05/garmin-launches-strava-komoot-route-sync-works-on-devices-a-decade-old.html OOOOOooO. To jest coś co mi brakowało w swoim Garminie, nie byłem w stanie zmienić trasy z Komoot podczas jazdy. Dziękuję za podlinkowanie!
nctrns Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Przepraszam za wprowadzenie w błąd, w czasie jazdy dalej nie da się zmienić trasy. Podobno jest jakiś Widget groute, który to potrafi.
M.C Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) To ja wprowadziłem w błąd Chodziło mi o zgranie trasy podczas jazdy poza domem. Garmin pozwala na zmiany trasy w locie, jeżeli są wcześniej zapisane na urządzeniu. Więc jeżeli da się je zgrać poprzez synchronizacje zwykła, to poza domem można zrobić trasę na np. Komoot i zmienić nawigowanie na inną trasę. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez M.C
maniol Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 To ja wprowadziłem w błąd Chodziło mi o zgranie trasy podczas jazdy poza domem. Garmin pozwala na zmiany trasy w locie, jeżeli są wcześniej zapisane na urządzeniu. Więc jeżeli da się je zgrać poprzez synchronizacje zwykła, to poza domem można zrobić trasę na np. Komoot i zmienić nawigowanie na inną trasę.No ale, żeby z koomot było na garminie trzeba jednak to zakończyć trening, urządzenie zresetować i zacząć nowy zgrany już kurs.Można ale to już "kombinowanie".Szkoda, że nie ma opcji zrobienia tego w locie.Przecież nie będę sobie planować 4 alternatywnych tras ( choć teraz w moim edge 800 właśnie tak robię) Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
M.C Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, maniol napisał: No ale, żeby z koomot było na garminie trzeba jednak to zakończyć trening, urządzenie zresetować i zacząć nowy zgrany już kurs. Można ale to już "kombinowanie". Szkoda, że nie ma opcji zrobienia tego w locie. Przecież nie będę sobie planować 4 alternatywnych tras ( choć teraz w moim edge 800 właśnie tak robię) Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Ale nawet trasy z Komoot, jak na garminie z IQ Apps zapiszę trasę offline, to urządzenie zapisuje tą trasę normalnie jakby było z poziomu licznika zrobione. Wtedy mogę podczas treningu anulować nawigację i wybrać inną trasę która jest zapisana w urządzenia. A to według tego artykułu zostało dodane, czyli to ściąganie bez potrzeby IQ Apps. Edit. faktycznie coś nie mogę zsynchronizować, muszę przerwać aktywność żeby dało się synchronizację zrobić. Wydaje się to być bez sensu szczerze mówiąc. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez M.C
bazyl33 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, maniol napisał: Jesze go nie mam więc nie sprawdzę, ale z tego co czytałem synchronizacja z GC może być tylko gdy nie mam odpalonego treningu. Mi chodzi o sytuacje : jadę gdzieś po śladzie, w połowie drogi stwierdzam, a jednak mam siły chce jechać gdzieś dalej. Na telefonie w koomot rysuje mapę i chciałbym ją mieć od razu na garminie, by jak wrócę nie mieć 2 plików z treningu. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Da sie bo sprawdzałem. Musisz w ustawieniach komoot'a zmienić żeby synchronizowało kursy. I jak chcesz jechać po śladzie nie odpalasz trasy przez apke komoot'a w garminie tylko nawigacja -> kursy. I gdy chcesz zmienić kurs tak samo w trakcie aktywności. @ ale fakt wczasie aktywności załadowałem trasę którą już miałem wgraną. A nie świeżo wytyczoną. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez bazyl33
M.C Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 9 minut temu, bazyl33 napisał: Da sie bo sprawdzałem. Musisz w ustawieniach komoot'a zmienić żeby synchronizowało kursy. I jak chcesz jechać po śladzie nie odpalasz trasy przez apke komoot'a w garminie tylko nawigacja -> kursy. I gdy chcesz zmienić kurs tak samo w trakcie aktywności. @ ale fakt wczasie aktywności załadowałem trasę którą już miałem wgraną. A nie świeżo wytyczoną. Dokładnie, trasy z Komoot do nawigacja -> kursy synchronizuje ładnie, ale dopiero po zakończeniu aktywności.
Andrew1985 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 A ja mam pytanie z innej beczki Posiadam garmina 530 i ostatnio gdy szedłem na rower okazało się , ze mam licznik rozładowany wiec odpaliłem sobie strave na telefonie i pojechałem w długą. I teraz chciałem zapytać czy da się jakoś wrzucić do licznika te km które zrobiłem ? Zbieram sobie km w liczniku i na ich podstawie serwisuje sobie rower i np wiem ile km pokonałem na danym rowerze.
PiotrRockrider Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jeśli jesteście w stanie podpowiedzieć, Gdzie najtaniej kupiłby 530 bundle? Najlepiej z PL ? Może jakiś sklep negocjuje ceny?
marecq Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, PiotrRockrider napisał: Jeśli jesteście w stanie podpowiedzieć, Gdzie najtaniej kupiłby 530 bundle? Najlepiej z PL ? Może jakiś sklep negocjuje ceny? Możesz spróbować w eazymut, ja coś kupowałem i przez chat utargowalem 150 zł-plus 3 lata gwarancji maja na garminy.
pecio Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) W Polsce jest mały ból bo wszyscy trzymają ceny. Okazji z portali aukcyjnych odradzam ze względu na gwarancję. Są sklepy niemieckie godne zaufania które mają taniej niż u nas . Ewentualnie uzbroić się w cierpliwość i czekać na promocje typu "czarny dzionek" itp. Słyszałem ,że w e-azymucie można negocjować a w dodatku dają 3 lata gwarancji. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez pecio
eathan Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 9 godzin temu, PiotrRockrider napisał: Jeśli jesteście w stanie podpowiedzieć, Gdzie najtaniej kupiłby 530 bundle? Najlepiej z PL ? Może jakiś sklep negocjuje ceny? poszukaj lokalnego sprzedawcy stacjonarnego. Nie chodzi o duże sieci ale małe sklepy. Tam można urwać coś z ceny.
PiotrRockrider Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Malo zorientowany jestem w branzy rowerowej jesli chodzi i ceny i zasady, czy mozliwosci. W branzg audio na glosniki, wzmacniacze itd 20-30% idzie dostawac od cen katalogowych. 7 godzin temu, pecio napisał: W Polsce jest mały ból bo wszyscy trzymają ceny. Okazji z portali aukcyjnych odradzam ze względu na gwarancję. Są sklepy niemieckie godne zaufania które mają taniej niż u nas . Ewentualnie uzbroić się w cierpliwość i czekać na promocje typu "czarny dzionek" itp. Słyszałem ,że w e-azymucie można negocjować a w dodatku dają 3 lata gwarancji. Wlasnie jak wertowalem forum znalazlem info o gwarancji i portalach aukcyjnych. To znaczy, ze na alledrogo jak kupie np edge 520 plus bundle za 1550-1600 zl to mam okrojona gwarancje? Czy chodzi o jakies przypadki z zanizona cena? Na co zwrocic uwage? Bo gdybym jednak na 520 plus bundle sie zdecydowal, to najlepiej dostepny jest wlasnie na alledrogo.
Łukasz_P Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Gwarancja działa normalnie 2 lata od daty pierwotnego zakupu, więc nie bardzo wiem co tu odradzać. Więc jak masz dowód zakupu, to nie masz czym się martwić. A z ceny nie zejdzie Ci nikt raczej. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Łukasz_P
nctrns Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 13 minut temu, PiotrRockrider napisał: W branzg audio na glosniki, wzmacniacze itd 20-30% idzie dostawac od cen katalogowych. W branży rowerowej idzie coś ugrać na droższych rowerach, ale na akcesoriach ceny są bardziej sztywne.
pecio Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Na allegro sklepy mają drożej o bandycką prowizję niż kupiłbyś bezpośrednio u nich. Jak masz możliwość znajdź sklep stacjonarny w pobliżu i na pewno 5% urwiesz . Jak będziesz czarujący to może i więcej zejdą z ceny.Możesz też wysłać maile do sklepów internetowych z zapytaniem ile można dostać rabatu? Kto pyta nie błądzi i najważniejsze pytanie nic nie kosztuje.
bazyl33 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 @PiotrRockrider Teraz chyba najtaniej w sklepie Rose. Bundle ok 1500 zł
Krystiano Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Przy tych cenach co podajecie, bardzo mocno pod uwagę wziąłbym model 530. Wiem, że to 300zł różnicy (to nie mało), ale sam niedawno byłem przed wyborem garmina i w sklepie testowałem kilka modeli (520, 520 plus, explore, 530 i 830) i najlepiej wypadł 530
Cris92 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 W sklepie Rose jak wyżej wspomniał kolega jest jakaś promocja na Garminy . Nie wiem, czy na wszystkie, ale np. 530 solo kosztuje niecałe 1100zł.I znów w takim wypadku zaczynam się zastanawiać 530, czy Roam cały czas jestem zajarany tym Wahoo, a z drugiej strony cena Garmina go deklasuje. Łatwość wgrania trasy i ogólnie obslugi Wahoo jednak nadal mnie skłania do niego. I tak jestem nieco w kropce, a potrzebuje komputerka jedynie właściwie do navi i rejestrowania śladu. Może w przyszłości do pomiaru tętna. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
marecq Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Spróbuj w eazymut negocjować, mi się udało zbić cenę za 530 bundle do 1650 zł Fajne urządzenie ale denerwuje mnie w nawigacji, że jak przejadę skręt to niestety każe zawracać, zanim wymyśli alternatywę to dluuugo czasu minie a nawet czasem jak dojeżdżam do zaplanowanej trasy i wiem ze mam skręcić w prawo a ona mi w lewo(tak jakby kazała mi pojechać po to abym przejechał po wyznaczonej trasie) ale jak skręcę tak jak wiem, że mam jechać to automatycznie wtedy prowadzi zgodnie z wyznaczoną trasą. W zeszłym tygodniu garmin udostępnił możliwość wygrywania trasy przez strave i komoot-działa to tak w wahoo, bardzo dobrze. Tworzysz sobie trasę na komoot(ja przeważnie tylko komoota używam) i włączasz garmina i dosłownie 5 sekund i masz zaplanowana trasę w kursach. Do tego nie ma zastrzeżeń i szybkość działania jest naprawdę bardzo dobra, tylko do ergonomii trzeba się przyzwyczaić, nie jest tak intuicyjny Jam Wahoo. Ogólnie polecam😀
Krystiano Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 40 minut temu, marecq napisał: Tworzysz sobie trasę na komoot(ja przeważnie tylko komoota używam) i włączasz garmina i dosłownie 5 sekund i masz zaplanowana trasę w kursach. Czyli już nie trzeba korzystać z aplikacji IQ? Można powiedzieć że traktuje komoot niczym garmin connect? To by było rewelacyjne rozwiązanie. Niby czytam o nowościach bo sam niedawno kupiłem 530, ale Wy zaskakujecie mnie bardziej - i to pozytywnie!
PiotrRockrider Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki koledzy. Dogaduje się z azymutem. Drożej niż na rose ale gwaracncja 3 lata. Troche wyzsza cene klepnalem niz marecqu podaje. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez PiotrRockrider
pecio Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 4 godziny temu, marecq napisał: ......komoot-działa to tak w wahoo, bardzo dobrze. Tworzysz sobie trasę na komoot(ja przeważnie tylko komoota używam) ... Pod warunkiem , że ma się na Koomocie wykupione regiony .Inaczej zostaje tylko ten region zamieszkania tkz. " startowy".
Rekomendowane odpowiedzi