mareq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Wiecie co? Zobaczcie ile wydajecie na pierdoły do roweru. Zapłacenie za pełnego komoota to jest nic a przydaje się niezależnie od tego jaki licznik przyjdzie w przyszłości używać. 2
dfq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Mam pełnego komoota ale ma on jedna wadę - nie wyznaczy trasy offline bez zasięgu GMS. Poza tym ubogi jest w oznaczone trasy turystyczne, rowerowe itp co ma bardzo dobrze np mapy.cz. Ten z kolei ma zamknięty ekosystem. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez dfq
CoolBreeze Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Wiecie co? Zobaczcie ile wydajecie na pierdoły do roweru. Zapłacenie za pełnego komoota to jest nic a przydaje się niezależnie od tego jaki licznik przyjdzie w przyszłości używać.Zwłaszcza że od czasu do czasu można go za mniej niż stówkę wyrwać
eathan Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 @Łza Włóczynutka odnoszę wrażenia, że czepiasz się na siłę. Jak jesteś w Tajlandii i nagle wpadasz na pomysł jazdy na pożyczonym rowerze to jest duże prawdopodobieństwo, że nie masz Garmina ze sobą.
dfq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Oj tam może nieco przesadził ale w górach czy w jakiejś puszczy problem jest, a w Tajlandii może mieć Fenixa 6 i kłopot podobny.
eathan Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 37 minut temu, dfq napisał: Oj tam może nieco przesadził ale w górach czy w jakiejś puszczy problem jest, a w Tajlandii może mieć Fenixa 6 i kłopot podobny. Dyskutujemy o edge 530\830 w tym wątku 😛
Jimmy Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 No dobra, ale strzeliło mi do głowy jadę na weekend w góry. Albo jestem na wakacjach w tajlandi i siedzę na plaży, ale pożyczyłem rower na 2 dni i chcę pojeździć. Albo jestem na wakacjach w Alpach. To co wtedy? można by przez aplikację garmin connect w telefonie, ale nie - muszę targać laptopa, Bo garmin zapomniał dać warstw map OSM w apce. Albo wybulić 30€ na komota. Albo ślęczeć godzinami walcząc z innymi aplikacjami i starając się przewalić jakoś gpx. tak czy inaczej Lipa.I tu z pomocą przychodzi Wahoo albo Karoo gdzie są za darmo mapy całego świata, wystarczy ściągnąć z internetu.Jedynym plusem edge jest czas pracy na baterii. Wczoraj zużył mi 14procent przez 4godziny jazdy z czego około 2-2.5h było z nawigacją.
dfq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 2 godziny temu, eathan napisał: Dyskutujemy o edge 530\830 w tym wątku 😛 I o ekosystemie Garmina jak zauważyłem (Garmin Connect) który traktuje swoje produkty podobnie
PingNoMore Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 12 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał: Jak przełączę się na któryś z tych profili to nie działają pewne funkcje do MTB (np. skoki). Od wersji oprogramowania 5.50 można włączyć zapis tych informacji dla innych profili niż MTB. Oczywiście mówię o EDGE 530/830.
nyto123 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Mam pytanie dotyczące garmina 530 Czy jak jadę w trybie kursu to da się zrobić tak żeby segmenty same się włączały? Jedyną opcją jaka znalazłem to jest gdy sam włącze dany segment A drugie dotyczące segmentów zaznaczam na stravie dane segmenty później synchronizuje i nie wszystkie zapisują się w liczniku próbowałem po kilka razy odznaczać i zaznaczać i nic to nie daje
nctrns Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 1. tylko jeśli kurs jest wyznaczony na stravie.2. Jest limit liczby segmentów, które możesz oznaczyć (chyba 100), oraz segment nie może mieć ujemnego nachylenia. Nawet jeśli segment jest góra-dół, ale początek jest wyżej niż koniec, to nie da się go wgrać. Takie ograniczenie nałożone przez strave. 1
Jimmy Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/168317/map-colours-washed-out-and-wrong/911056#911056Potwierdzam że wykasowanie pliku Mountain.kmtf zmienia kolory na takie jak w trybie "ROAD" Można też wyedytować ten plik. W środku są podane kolory w zapisie dword szesnastkowo. Wystarczy zmienić te kolory które nas interesują... Jest też dostępny edytor do takich plików konfiguracji mapy - nie sprawdzałem jak działa.Ale co ja tam będę pisał. Przecież nie ogarniam tego i są wyspecjalizowane fora.
Łza Włóczynutka Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 26.06.2020 o 16:06, eathan napisał: @Łza Włóczynutka odnoszę wrażenia, że czepiasz się na siłę. Jak jesteś w Tajlandii i nagle wpadasz na pomysł jazdy na pożyczonym rowerze to jest duże prawdopodobieństwo, że nie masz Garmina ze sobą. Tak, czepiam się, ale nie na siłę: wymieniam rzetelnie garminowskie wady. Jeździcie na rowerze tylko wokół komina? Nigdy nie zabieracie roweru na łekend czy wakacje gdzieś dalej? Ja nigdzie się nie ruszam bez roweru.. W dniu 26.06.2020 o 18:30, Jimmy napisał: I tu z pomocą przychodzi Wahoo albo Karoo gdzie są za darmo mapy całego świata, wystarczy ściągnąć z internetu. Nie chodzi mi o mapy, tylko o ficzer aplikacji mobilnej Garmin Connect do planowania tras MTB. Ficzer ten używa map googla, a na tych mapach nie ma dróg polnych, leśnych, szlaków, ścieżek itp, czyli wszystkiego tego na czym rowery MTB czują się najlepiej. Akurat mapy do graminów są dostępne na cały świat, w zasadzie to nawet najłatwiej, najprościej dla dowodnego regionu jest znaleźć mapę do garmina niż do innych urządzeń Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Łza Włóczynutka
Łukasz_P Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Byłem na rowerze na Cyprze razem z Garminem. Trasy planowane przez Ride with GPS i Garmin Connect. Nigdy z niczym nie było żadnego problemu.
Łza Włóczynutka Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) MTB czy po drogach? Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Łza Włóczynutka
Krystiano Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Równie dobrze jak będziesz za granicą i nagle zapragniesz się przejechać to z poziomu urządzenia możesz wybrać interesujący Cię punkt i też ładnie Cię doprowadzi Chociaż dla mnie argument słaby, bo ja przeważnie jadę sobie na czuja, gdzie mnie oko i zmysł zaprowadzi a później korzystam z opcji powrotu na kwaterę;) Jeżeli nie znam miasta/państwa to po drodze lepiej zapytać lokalsów gdzie warto podjechać niż udawać że się zna i machać myszką trasę na kompie
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Czy istnieje w Garmin 830 opcja nawigacji trasy w przeciwnym kierunku niż zaplanowany ? Bo w razie jazdy "odwrotnej" cały czas będzie krzyczał zawróć.
Łukasz_P Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 17 minut temu, Marek napisał: Czy istnieje w Garmin 830 opcja nawigacji trasy w przeciwnym kierunku niż zaplanowany ? Bo w razie jazdy "odwrotnej" cały czas będzie krzyczał zawróć. Skopiowanie kursu w GC, edycja i ustawienie "Odwróć kierunek".
cichy300 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Panowie przy nawigacji po lesie garmin pokazuje 2sciezki. Ciemno rozowa to ta wlasciwa i jasno rozowa ktora nie wiadomo gdzie prowadzi. Przez nia mapa jest nieczytelna. Co zrobić zeby ja wylaczyc? Przy kursie zaznaczam zeby garmin NIE nawigowal do poczatku a mimo wszystko dalej jest ta jasno rozowa. Mam wrazenie ze Garmin probuje mnie prowadzic sciezkami ktore on widzi i pozniej takie sa efekty
Eneen Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Cześć, Noszę się z zamiarem zakupu 530. Na rowerze chciałbym mieć możliwość nawigacji tbt z wgranego gpxa, a poza rowerem chciałbym wykorzystać go jako nawigację pieszą. Obecnie korzystam z osmand i tam mapy są całkiem ok, mają nachylenie i poziomice oraz szlaki. Czy takie mapy mogę wgrać do 530? Czy gpxa wyznaczonego w osmand mogę szybko i łatwo wgrać do 530 bez dostępu do internetu i będę mieć tbt? Z góry dzięki za pomoc. Która mapa na 530 pozwala na cieniowanie terenu jak w osmand? Edytowane 1 Lipca 2020 przez Eneen
Łza Włóczynutka Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) nie mam 530, mam 830: Cieniowania map nie znalazłem, chyba nie ma. Można tylko włączyć/wyłączyć poziomice. Mapy osm da się wgrać, nawet fabrycznie mam wgrany jakiś garminowski klon OSM. Jak chcesz mieć pół na pół navi pieszą i rowerową, to chyba bardziej jakiś bardziej uniwersalny garmin. Np. Oregon/Montana. Nie wiem jak Edge 530, ale 830 się kompletnie nie nadaje do pieszych wędrówek, to jest urządzenie bardzo nakierunkowane na rower i na rowerze działa nawet przyzwoicie (co dla urządzeń garmin nie jest nigdy oczywiste). Natomiast do pieszych wędrówek mój stary oregon 450 na emeryturze sobie lepiej radzi niż edge - imho ekran 830 jest za mały do turystyki pieszej. Gpxy da się importować z innych aplikacji, za pomocą dedykowanej aplikacji Garmin Connect, na 830 nawet to działa bez większych problemów. Trochę rekalkulacja kuleje, w przypadku zejścia z trasy, (czasem garmin zaskakuje dopiero po kilometrze albo i dłużej) ale jakoś to można przeboleć. Ale gdybym miał używać pół na pół to raczej szedłbym w kierunku oregon/montana. Tam są tryby piesze i rowerowe i jeszcze parę innych. uchwyty na rower są, do plecaka są, generalnie można używać w szerszej randze aktywności. Edge raczej jest stricte rowerowy. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Łza Włóczynutka
eathan Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Można jeszcze pomyśleć o eTrex https://explore.garmin.com/pl-PL/etrex/ to chyba taki uniwersalny patent.
bikczest Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 W nowym Edge 130 Plus funkcja LIVETRACK pozwala zobaczyć osobom którym udostępniamy swoją lokalizacje nie tylko informacje o aktualnej lokalizacji ale także całą planowaną trasę, tj. ślad który już przejechaliśmy jak i ten który zgodnie z kursem mamy jeszcze do przejechania. Czy model 530 też wysyła całą trasę? Czytałem że wyświetla się tylko dotychczasowy ślad, zastanawiam się czy zostanie to w jakiś sposób zaktualizowane, czy model 130 Plus będzie miał bardziej rozbudowaną tę funkcję?
PingNoMore Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 Ta funkcja ma być dodana dla E530 i E830.
Rekomendowane odpowiedzi