marecq Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 34 minuty temu, pecio napisał: Pod warunkiem , że ma się na Koomocie wykupione regiony .Inaczej zostaje tylko ten region zamieszkania tkz. " startowy". Masz racje ale ja nie brałem tego pod uwagę bo mam wykupiony cały świat, akurat trafiłem przez aplikacje na smartfonie promocje za 84.99 także kto nie ma niech sprawdza, prędzej czy później powinna być taka cena👌 Edytowane 6 Czerwca 2020 przez marecq
pecio Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Sorry, tak abstrahując trochu od tematu 530/830 ( powiązane zapytanie z funkcjonalnością Garmina) czy ma ktoś wykupiony pakiecik premium Koomota. Co oferuje jest mi znane tylko zanim wyskoczę z 50 ojro miło było by się upewnić . Chodzi o "precyzję" wytyczania tras tematycznych to znaczy tylko na szosę tylko MTB (tematyczne mapy) oraz planowanie wieloetapówek i trafności prognozy pogody powiązanej z zaplanowaną trasą.
Andrew1985 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Co do przwesylanie tras to nie tak szybko to się dzieje albo ja mam takie szczęście w swoim garniaku 530. Zaplanowałem sobie trasę 100km i robiłem to w nocy wiec nie budząc całego domu ,bo mam dźwięki włączone mówię sobie prześle z rana jak już będę miał rower pod tyłkiem i tak o to przed wyruszeniem straciłem 10minut, bo nie chciała się przesłać Trasa do Garmina ogólnie co jakiś czas nawet wyskakuje mi komunikat , ze telefon nie jest połączony 🤷♂️. Faktycznie ze zgubieniem kursu i wytyczeniem nowego to jakaś czarna magia nie wiem i nie pamietam czy w ogóle mój wytyczył mi mowy kurs oprócz komunikatów zawróć... Raz na miesiąc potrafi się zawiesić , nie wiem dlaczego. A tak to polecam 😁😋 1
eathan Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2020 13 minut temu, Andrew1985 napisał: Faktycznie ze zgubieniem kursu i wytyczeniem nowego to jakaś czarna magia nie wiem i nie pamietam czy w ogóle mój wytyczył mi mowy kurs oprócz komunikatów zawróć... Nie jest tak źle. Generalnie zjedziesz z trasy to przez chwilę pada sugestia, aby zawracać. Jeżeli dalej trzymasz się swojej wersji i nie zawracasz Garmin wylicza nową trasę. Dla jasności zawsze wylicza drogę, która pozwoli wrócić na zaplanowany ślad. U mnie działa to poprawnie. Jeżeli miałbym to ocenić w skali od 1 do 5 to dam mocną 4. Jeden punkt odejmuję za to, że na wyliczenie musisz chwilę zaczekać i w tym czasie jedziesz na czuja. Samo przesyłanie tras z KOMOOTa, Strava odbywa się sprawnie. U mnie jak skończę działać na kompie i odpalę Garmina (na dzień dobry robi synchro) mam już trasę. Wymuszenia synchronizacji zajmuje chwilę. Samo połączenia telefonu z Garminem to ciekawa sprawa. Używam OnePlusa. Jak miałem 820 łączyło się błyskawicznie. Jak zmieniłem na 830 to przez jakiś czas ciągle były problemy. Trwało to nawet kilka minut. Jednak po kilku aktualizacjach - androida oraz garmina, problem się rozwiązał. Teraz połączenie leci błyskawicznie.
Andrzej D Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Nawet jeżeli 530 przelicza trasę poprawnie,100% gwarancji nie mam,więc NIGDY nie zaryzykuję wydatku kolejnego tysiaka. Aktualnie testuję Mapy.cz na telefonie. Trasy można tworzyć w przeglądarce a podczas nawigowania mieć wyłączony ekran. Komunikaty o manewrach są tuż przed punktem. Gdybym miał zaryzykować wyprawę na setki kilometrów,polegając na Garminie,mógłbym się zdziwić,że blisko mety,nadal kazałby mi wrócić do początku
Tolis Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, mam Garmina Fenix 5x, to co mnie denerwuje w nawigacji na nim to maksymalna obsługa 50 waypointów, później już nie zegarek nie daje powiadomień przed skrętami itd. Jak to jest z nawigacjami 530/830? Edit: znalazłem ze obsługuje 200 punktów. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Tolis
Marek Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 W weekend wybrałem się na dłuższego tripa. Zaplanowałem trasę w http://trasy.ump.waw.pl/. Wyeksportowałem plik gpx i zaciągnąłem przez GC. Synchronizacja z urządzeniem 830 powiodła się. Kurs jest, więc w drogę. Wysiadam z pociągu stację dalej niż zaplanowałem, uruchamiam trasę. Urządzenie pyta czy doprowadzić do trasy/kursu. Oczywiście tak. I jakie jest moje zdziwienie, gdzie cały czas jest przeliczanie i kurs ani drgnie. Zaczynam jechać, dalej nic. Dojechałem czujem do wcześniej wyznaczonej trasy, urządzenie znalazło kurs. Myślę OK. Ale znowu niespodzianka. Zamiast komunikować o skrętach ... cisza. Przejechałem ponad 150 km i ani razu nie komunikował o skrętach. Nie wiem, czy jest to wina softu który ostatnio wgrałem (5.48 beta) czy wina błędnego exportu/importu gpx. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Krystiano Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 27 minut temu, Marek napisał: Nie wiem, czy jest to wina softu który ostatnio wgrałem (5.48 beta) czy wina błędnego exportu/importu gpx. Wgraj sobie 5.50 jest już wersja stabilna dostępna. Jeszcze nie spotkałem się z problemem o którym piszesz, ale też sam nie mam długo tego urządzenia.
Łukasz_P Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Jeśli nie komunikuje o skrętach, często wystarczy zakończyć kurs i uruchomić go jeszcze raz.
PiotrRockrider Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Przyszła do mnie 530stka. Próbuję skonfigurować. Nie widzi dostępnych sieci wifi. Miał ktoś taki problem? Czy mam zepsute urządzenie?
Jimmy Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Jeśli masz wifi na kanale wyższym niż 12 to moze nie widzieć.... Widzi jakąkolwiek sieć np od sąsiada albo "somsiada" czy nie widzi żadnego Wi-Fi? No i podstawowe pytanie... W liczniku masz włączone Wi-Fi?
PiotrRockrider Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 20 minut temu, Jimmy napisał: Jeśli masz wifi na kanale wyższym niż 12 to moze nie widzieć.... Widzi jakąkolwiek sieć np od sąsiada albo "somsiada" czy nie widzi żadnego Wi-Fi? No i podstawowe pytanie... W liczniku masz włączone Wi-Fi? nie widzi zadnego wifi, sasiadow tez nie. w garminie wifi wlaczone Nagrzebałem w ustawieniach routera i chyba już działa. Wireless mode 802.11b/g/n mixed Channel Manua 6 Channel width 20/40 mhz security wpa2-psk i działa.
Jimmy Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 830 używałem jako licznik bez nawigowania i sprawdzał się dobrze, jedna nawigacja to jakaś totalna padaka. Wgrałem ślad gpx pobrany z traseo... Niby fajnie wyznacza trasę do początku śladu ale już na samej trasie w lesie gubi się. Nie zawsze przewija widok mapy na czas tzn wyjeżdżam poza widok na ekranie i muszę przełączyć ekran na inny i spowrotem na mapę wtedy jest ok.Po zakręcie stoi i nie obraca mapy względem kierunku jazdy... Znowu przełączenie ekranu na inny i powrót ustawia mapę względem kierunku jazdy.Jeśli mam inny ekran niż mapa, to przełączy się na mapę przed zakrętem i potem jakby zwiecha... Jadę kilkaset metrów i mapa stoi zablokowana, nie przesuwa mapy, nie wraca do poprzedniego ekranu.Wgrany ostatni fw 5.50.Macie tak samo?Testowane na dwóch trasach gpx z traseo.
Łukasz_P Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Nigdy nie miałem takich sytuacji zarówno na 820, jak i na 830.
pecio Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Dokładnie u mnie też wszystko działa super. Pytanie jakie masz mapy wgrane i ewentualnie uruchomione. Może być tak ,że przy odpalonych dwóch mapach obrazujących ten sam rejon nawigacja głupieje co jest normalne w tym wypadku. Jak masz wgraną inną mapę niż firmową to musisz w opcjach wyłączyć mapy garminowskie po za plikami "wysokościowymi" bo z kolei przestanie działać Climb pro. No chyba ,że masz własny plik DEM. 1
Jimmy Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Mapy sa oryginalne Garmin i mapa trailfolks...czyli też w sumie oryginalnie wgrana przez Garmin. Podpowiedzcie które mapy wyłączyć i co to są za mapy... Wystarczy mi mapa Trójmiasta...
Łza Włóczynutka Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Czy edge 830 ogarnia w jakiś sposób automatycznie, ze rower jest transportowany samochodem/koleją/kolejką linową; czy nabija kilometry podczas transportu? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Łza Włóczynutka
Andrzej D Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Teraz, Łza Włóczynutka napisał: Czy edge 830 ogarnia w jakiś sposób automatycznie, ze rower jest transportowany samochodem/koleją/kolejką linową; czy nabija kilometry podczas transportu? Nie rozumiem sensu włączania Garmina podczas podróży pociągiem,autem... 1
Łukasz_P Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Jeśli w trakcie treningu chcesz podjechać czymś, to zatrzymujesz ręcznie rejestrowanie i potem kontynuujesz. Trudno byłoby, że odróżnić jeden ruch od drugiego, które nie różnią się niczym między sobą.
Łza Włóczynutka Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Mam licznik sigma 14.16 sts i on wykrywa w jakoś sobie znany sposób transport. (Ma jakiś czujnik "g" bo wybudza się z uśpienia jak się dotknie roweru) 15 minut temu, Andrzej D napisał: Nie rozumiem sensu włączania Garmina podczas podróży pociągiem,autem. Raczej chodzi o sklerozę, że zapomnę wyłączyć teraz nagminnie mi się to zdaża rejestrując przejażdżki telefonem że stravą. Pakuje się do auta i że zmęczenia zapomnę o stravie a ona cały czas rejestruje trasę. a potem są awantury że jakieś segmenty pokonuje z prędkością 90km/h. No i dystans i wszystkie dane dot. Jazdy też przekłamane. A jesli edge zostanie sparowany z czujnikiem prędkości (ant+) na koło, czyli będzie wiedział, że koła się nie kręcą, ale rower się przemieszcza, to dalej zgarnia ślad i nabija km, czy jednak się wyłączy/spauzuje automatycznie?
Andrzej D Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Teraz, Łza Włóczynutka napisał: A jesli edge zostanie sparowany z czujnikiem prędkości (ant+) na koło, czyli będzie wiedział, że koła się nie kręcą, ale rower się przemieszcza, to dalej zgarnia ślad i nabija km, czy jednak się wyłączy/spauzuje automatycznie? W IGPSport miałem ręczny wybór pomiaru prędkości czujnik/GPS. Jeśli masz czujnik prędkości sparowany z Garminem,on jest priorytetem i wtedy powinien liczyć obroty koła. Teraz pytanie co się stanie,gdy po dłuższym bezruchu czujnik się hibernuje a Garmin komunikuje o utracie sygnału z czujnika. Przechodzi na pomiar z GPS?
pecio Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Tak. W razie braku czujnika przejdzie w tryb pomiaru GPS. Ale jeżeli masz dalej czujnik tylko przeszedł w stan uśpienia to z chwilą ruszenia czujnik wzbudza się i Garmin melduje o połączeniu z czujnikiem . A co do funkcji "transportowej " testuję rozwiązanie sytuacji i jak uda się rozwiązać problem niezwłocznie poinformuję. 4 godziny temu, Jimmy napisał: Mapy sa oryginalne Garmin i mapa trailfolks...czyli też w sumie oryginalnie wgrana przez Garmin. Podpowiedzcie które mapy wyłączyć i co to są za mapy... Wystarczy mi mapa Trójmiasta... Nie masz żadnych dodatkowych map . Nie musisz nic wyłączać. A mapę Trójmiasta masz w pakiecie North-East. Przyczyna twoich problemów w takim razie to może być ustawienia nawigacji w Garminie.
szakalq Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Mam licznik sigma 14.16 sts i on wykrywa w jakoś sobie znany sposób transport. (Ma jakiś czujnik "g" bo wybudza się z uśpienia jak się dotknie roweru) Raczej chodzi o sklerozę, że zapomnę wyłączyć teraz nagminnie mi się to zdaża rejestrując przejażdżki telefonem że stravą. Pakuje się do auta i że zmęczenia zapomnę o stravie a ona cały czas rejestruje trasę. a potem są awantury że jakieś segmenty pokonuje z prędkością 90km/h. No i dystans i wszystkie dane dot. Jazdy też przekłamane. A jesli edge zostanie sparowany z czujnikiem prędkości (ant+) na koło, czyli będzie wiedział, że koła się nie kręcą, ale rower się przemieszcza, to dalej zgarnia ślad i nabija km, czy jednak się wyłączy/spauzuje automatycznie?Nie wiem czy chodzi o to: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge830/EN-US/GUID-C5E73CA9-B524-41D7-8D78-1114D9C35274.html używałem tej funkcji w zegarku teraz mam 830 i też używam.
pecio Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ustawienie auto pauzy nic nie da . Zatrzymasz się ,włączy pauza . Ruszysz - aktywność wystartuje. I to wszystko z czujnikiem prędkości czy z GPSu. Przykład: masz czujnik prędkości stajesz auto -pauza zatrzymuje aktywność . Wkładasz rower na bagażnik do samochodu i z chwilą ruszenia auta pomimo, że rower jako tako względem punktu odniesienia się nie porusza ale cały układ rozpoczął ruch ,GPS w Garminie rejestruje tą sytuację wznawiając aktywność. Po testach nie da się tego zrobić w ten sposób aby odbywało się to automatycznie. Na chwilę obecną tylko ręcznie modyfikacja ustawień . Napisałem do Garmina czy nie da się tego jakoś programowo ogarnąć.
Rekomendowane odpowiedzi