Andrzej D Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 11 minut temu, Paul_Sz napisał: Jeśli coś mogę jeszcze dodać do dyskusji; miałem dokładnie to samo odczucie, ale kupiłem ładowarkę stacjonarną (link poniżej) i teraz leży ona na biurku i za jednym razem ładuje 830'ę, Fenix'a oświetlenie i radar Garmina oraz telefon i na prawdę mam to w głębokim poważaniu czy urządzenie ma złącze B, C czy inne... Polecam! https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sieciowa-aukey-pa-t11-6xusb-qc-3-0-8615993926?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Minimalny prąd tej ładowarki to 1,5A. Nie szkoda ci ogniwa? Ja specjalnie dla Garmina odkopałem starą ładowarkę 850 mA.
Łza Włóczynutka Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 1 godzinę temu, Łukasz_P napisał: A co by ulepszała zmiana na USB-C w takim urządzeniu jak Garmin Edge? Ile by nie kosztowało. + nie trzeba by kupować/nosić/wozić/pilnować czy ma się ze sobą specjalny kabel do ładowania licznika? + mniej zbędnych klamotów w domu/na biurku + szybsza transmisja danych + no i nie trzeba by celować czy dobrze się wkłada
Łukasz_P Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Ten kabel jest nie jest specjalny. Jest najpopularniejszy na świecie. Do ładowania zazwyczaj nie przydaje się szybsza transmisja danych. A no jak celowanie sprawia trudność, to już wszystko rozumiem
Paul_Sz Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 1 godzinę temu, Andrzej D napisał: Minimalny prąd tej ładowarki to 1,5A. Nie szkoda ci ogniwa? Ja specjalnie dla Garmina odkopałem starą ładowarkę 850 mA. Kupiłem ją 17.12.2019, czyli praktycznie pół roku temu i od tamtej pory nie korzystam z innej ładowarki. @Andrzej D masz rację, w większości ogniwa nie lubią szybkiego ładowania, ale ja zawsze używam portów standardowego ładowania (zielonych) a ładowanie w standardzie 3.0 (porty pomarańczowe) wykorzystuję tylko w przypadku telefonu, który jest do niego przystosowany. Jak do tej pory nie zauważyłem żadnego spadku w wydajności baterii. Obecnie baterie nie posiadają efektu pamięci i nie korzystne / konieczne jest ich rozładowywanie do zera, więc ładuję je w miarę często. Ale największą zaletą jest to, że zamiast ładowarki wpiętej w gniazdko i zwisającego z niej na kablu ładowanego urządzenia mam wszystko na blacie biurka (ładowarka ma 1,5 m przewodu zasilającego) a dodatkowo ładuję tyle urządzeń ile potrzebuję za jednym razem. Nie ma więc najmniejszego problemu, aby zaraz po jeździe albo przed kolejną podpiąć wszystkie wymagane urządzenia i naładować je w tym samym czasie. Tak jak mówiłem, czasami ładuję: licznik, zegarek, obie lampki i telefon za jednym razem. Wygoda tego rozwiązania jest na prawdę bezcenna.
eathan Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 12 godzin temu, Andrzej D napisał: Minimalny prąd tej ładowarki to 1,5A. Nie szkoda ci ogniwa? Ja specjalnie dla Garmina odkopałem starą ładowarkę 850 mA. Tam jest mikroprocesor, który dobiera moc ładowania. Więc nie ma problemu. Sam używam podobnej ładowarki i jestem bardzo zadowolony. To bardzo wygodne rozwiązanie. Ładowarkę mam zamocowaną pod biurkiem, na górę wychodzi komplet przewodów do różnych urządzeń. Wszystko pod ręką, wysuwam odpowiedni kable i ładuję co trzeba. Bez problemu można ładować kilka urządzeń w tym samym czasie. Mam dwie takie ładowarki i druga jeździ ze wszystkie wyjazdy. Zresztą kupiłem coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/32966766988.html i mam tam spakowaną cały zestaw wyjazdowy - ładowarka, komplet wszystkich potrzebnych kabli do ładowania różnych urządzeń. Od czasu jak zacząłem tego używać nigdy nie zapomniałem kabla, nie musiałem czegoś dokupić, etc. 1
pecio Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Ale kombinujecie jak koń pod górę. Zamiast wozić walizkę z przewodami wystarczy jedna ładowarka plus kabel na usb-c i maluśka przejścióweczka na micro. Co do szybkości transmisji danych to mając nawet usb-c możemy mieć wolniejszy transfer niż na micro , wszystko zależy od bebechów urządzenia. Fajnie jak producent montując złącze typ C daje też np. szybkie kości pamięci aby wykorzystać potencjał nowego standardu. Co do prądu ładowania to upraszczając urządzenie (telefon , Edge itp) decyduje jakim prądem ma być ładowane a nie ładowarka. Oczywiście jeżeli mówimy o porządnych urządzeniach które mają wbudowany mechanizm kontroli ładowania. Na początku ładowania winszuje sobie większy prąd aby pod koniec zredukować i dopyrkać na luzie.
Krystiano Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Ech, podpinam Edge 530 pod program i nadal nie widzi aktualizacji do oprogramowania 5.50 tylko cały czas mam 5.10. Czy coś trzeba dodatkowo ustawić? Aktualizację map znajduje i normalnie pobiera.
pecio Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Masz na telefonie apkę Connect ? Uruchom tak jak zawsze na fonie GPS +Bluetooth a w Garminie połączenie z fonem + synchronizacja. Czasami trzeba na Garminie dodatkowo odpalić połączenie Wi-Fi i potem klikaj na fonie synchronizacja czasami trzeba parę razy. Powinno znaleźć aktualizację. Inna metoda - z tej strony http://gawisp.com/perry/edge/ znajdź swoje urządzenie , zassij plik potem umieść w pamięci Garmina .
Krystiano Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Mam apkę, ale podpinam garmina normalnie usb i garmin express mam na kompie. Mapy aktualizuje bez problemu ale softu nie pokazuje nowego.
Paul_Sz Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 @Krystiano dla Twojego modelu dostępna jest już wersja beta 5.51, więc pobierz pliki wg poniższej instrukcji i zainstaluj nową wersję bezpośrednio w liczniku. https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-530/228174/new-edge-530-public-beta-5-51-now-available https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=14953 Dodatkowo w zestawie plików zawsze jest wersja do down-grade'u softu do ostatniej oficjalnej, więc w najgorszym wypadku wgrasz sobie wesję 5.50. Powodzenia
Krystiano Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 W bety wolę się nie bawić, tylko wersje stabilne. Wciąż program nie widzi wersji 5.50, chyba że z jakiś względów została wstrzymana aktualizacja.
eathan Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 W dniu 29.05.2020 o 19:42, Krystiano napisał: Jak sprawdzisz rozwiązanie tego problemu z automatycznym startem aktywności i potestujesz ogólnie nawigację to proszę daj znać na forum jak całość działa. Zanim nie dasz zielonego światła to nie będę aktualizował Sprawdziłem i problemu nie ma. Więc zmiany z podanej strony pomogły.
pecio Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 13 godzin temu, Krystiano napisał: W bety wolę się nie bawić, tylko wersje stabilne. Wciąż program nie widzi wersji 5.50, chyba że z jakiś względów została wstrzymana aktualizacja. Żeby ktoś mógł śmigać na "stabilnej" wersji ktoś inny musi mielić "testówki" i zgłaszać ewentualne błędy. Zawsze jest opcja powrotu do dowolnej wersji. Na apce z poziomu komputera na razie nie widać aktualizacji i dla tego pisałem abyś to zrobił z poziomu telefonu . Może być ,że wyskoczy za którymś razem nie od razu ! 1
eltomek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Czy 530-tka pozwala na uruchomienie aplikacji IQ w momencie gdy nagrywany jest ślad? Explore i 520 niestety na to nie pozwalały, gdy chciałem sobie wczytać nową trasę np ze Stravy czy Komoot to musiałem najpierw zakończyć nagrywanie śladu, to dla mnie spore ograniczenie.
nctrns Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Dalej nie można uruchomić aplikacji IQ w czasie nagrywania śladu, ale Garmin wprowadził bezpośrednią synchronizację tras z Komoot i Stravy, bez potrzeby używania Connect IQ. https://www.dcrainmaker.com/2020/05/garmin-launches-strava-komoot-route-sync-works-on-devices-a-decade-old.html Edytowane 4 Czerwca 2020 przez nctrns 1
eltomek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki, integracja Strava i Komoot to dobry krok, ale szkoda, że nie poradzili sobie z równoczesnym nagrywaniem tracka i IQ app, bo to nie otwiera drogi innym aplikacjom. EDIT: nie doczytałem, jest lepiej niż się spodziewałem: Garmin has released a new API that allows partners (namely, websites/platforms) to push routes straight to your Garmin, with no additional work for you. Czyli każdy może. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez eltomek
eathan Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 26 minut temu, nctrns napisał: Garmin wprowadził bezpośrednią synchronizację tras z Komoot i Stravy, bez potrzeby używania Connect IQ. https://www.dcrainmaker.com/2020/05/garmin-launches-strava-komoot-route-sync-works-on-devices-a-decade-old.html Dzięki za podpowiedź. Dodam, że do tego, aby były synchronizowane należy je oznaczyć gwiazdką. Trasy bez gwiazdki nie są synchronizowane.
bazyl33 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 @nctrns dobrze, że napisałeś. Bo nie wiedziałem. A czasem potrzebuje zmienić trasę.
nctrns Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Najlepsze jest to, że ja takie rzeczy wiem, nie mając garmina
bazyl33 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 nie śledzę informacji o aktualizacjach.
Krystiano Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 1 godzinę temu, bazyl33 napisał: nie śledzę informacji o aktualizacjach. Myślę że większość z nas nie ma czasu i chęci śledzić co tam aktualizują Bardziej szukasz info w sieci kiedy coś Cię irytuje i oczekujesz rozwiązania i wtedy takie aktualizacje mogą okazać się zbawienne. To coś jak z forum. Jeżeli wszystko działa pięknie i cudownie to nie myślisz aby zakładać konto, logować się i chwalić produkt, tylko raczej robisz to kiedy coś jest nie tak 1
maniol Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 [mention=1467]nctrns[/mention] dobrze, że napisałeś. Bo nie wiedziałem. A czasem potrzebuje zmienić trasę.Idzie zrobić by wrzucić taka trasę z koomot do garmina, bez zatrzymywania treningu? Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
nctrns Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Tak. Zsynchronizuj licznik z Garmin Connect, możesz wybrać z Kursów bezpośrednio w telefonie.
maniol Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Jesze go nie mam więc nie sprawdzę, ale z tego co czytałem synchronizacja z GC może być tylko gdy nie mam odpalonego treningu. Mi chodzi o sytuacje : jadę gdzieś po śladzie, w połowie drogi stwierdzam, a jednak mam siły chce jechać gdzieś dalej. Na telefonie w koomot rysuje mapę i chciałbym ją mieć od razu na garminie, by jak wrócę nie mieć 2 plików z treningu.Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Krystiano Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Bym musiał sprawdzić w domu, ale chyba masz rację, bo synchronizacja następuje przed odpaleniem aktywności. Z drugiej strony dwa pliki z przejażdżki to nic złego Ewentualnie można pobawić się w łączenie śladów w innym programie.
Rekomendowane odpowiedzi