Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was pytanie w kwestii oprogramowania, bo nie mogę w internecie znaleźć informacji o polityce dystrybucji nowych wersji. Mój Edge posiada wersję 5.10, gdzie na stronie (https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=14953) jest już 5.48 Beta, a niższe wersje chyba już stabilne. Po podpięciu garmina do kompa znajduje aktualizację map, ale cisza w temacie oprogramowania. 

Nawet nie chodzi mi o to, że muszę posiadać najnowszą wersję (wszystko mi działa), ale po pierwsze jestem ciekaw czy gdzieś nie robię błędu i przez to nie widzę możliwości aktualizacji albo może wiecie jak wygląda to terminowo?

Opublikowano

@Krystiano o ile się orientuje to bety są pomijane w procesie aktualizacji. Musisz je ręcznie instalować. Po 5.10 pojawiło się 5.5 jako stabilne. U mnie garmin sam mnie powiadomił o nowości. Poza tym przez Garmin Express też lecą aktualizacje jak są. 

Może być tak, że 5.5 znikło, bo miało błędy. Dlatego nie widzisz. Coś może być na rzeczy, bo u mnie pojawił się ciekawy objaw. Po wyłączeniu aktywności następuje jej przesłanie do chmury. Potem samoczynnie Garmin zaczyna nową aktywność.

Opublikowano
3 minuty temu, eathan napisał:

@Krystiano o ile się orientuje to bety są pomijane w procesie aktualizacji. Musisz je ręcznie instalować. Po 5.10 pojawiło się 5.5 jako stabilne. 

Beta wiadomo że będzie pominięta, zresztą na stronie pod betą jest info jak wgrać ręcznie. Ale wszystko niżej nie ma dopisku beta i wydaje się "stabilne".  I np. kolejna wersja 5.24 wprowadza sporo zmian patrząc na spis. Dziwne, że nie ma ujętej wersji 5.5 w tym zestawieniu tylko od razu po 5.10 jest 5.24.

A widzisz, możesz mieć rację że cofnęli aktualizację skoro sam zauważyłeś tę małą niedogodność. Z drugiej strony jak sami cofnęli to powinni tak samo szybko dać poprawną wersję.

Opublikowano
14 minut temu, Krystiano napisał:

Beta wiadomo że będzie pominięta, zresztą na stronie pod betą jest info jak wgrać ręcznie. Ale wszystko niżej nie ma dopisku beta i wydaje się "stabilne".  I np. kolejna wersja 5.24 wprowadza sporo zmian patrząc na spis. Dziwne, że nie ma ujętej wersji 5.5 w tym zestawieniu tylko od razu po 5.10 jest 5.24.

A widzisz, możesz mieć rację że cofnęli aktualizację skoro sam zauważyłeś tę małą niedogodność. Z drugiej strony jak sami cofnęli to powinni tak samo szybko dać poprawną wersję.

u mnie 5.50 wpadło kilka dni temu. Pisałem o tym kilka postów wcześniej. O 5.24 nic nie wiem. Zresztą zobacz co podają w liście zmian "Changes made from version 5.10 to 5.50" 

Tutaj jest wątek o tych wersjach https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/226370/new-edge-830-version-5-50-now-available

• Lubię to! 1
Opublikowano

Widzę, że na 530 też wydali tą wersję oprogramowania. Dziś po pracy sprawdzę co i jak:) Testowałeś już może? W sensie poprawiły Ci się jakieś błędy? 

Opublikowano

Co prawda mam 520 Plus,ale mniemam że algorytm nawigacji jest podobny. Czy wy też tak macie? Ostatnio podczas powrotu do domu,zmieniłem ostatni odcinek trasy. Będąc już ok 800 m od domu,Garmin nachalnie kazał mi zawrócić do miejsca,gdzie zboczyłem. Czy w waszych 530-tkach i 830-tkach jest tak samo?

Pozdrawiam Andrzej

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej D  miałem 820 i ona nigdy nie potrafiła skutecznie przeliczyć trasy. 830 robi to bez najmniejszego problemu. 

Edytowane przez eathan
Opublikowano

Może się mylę,ale to raczej nie wina hardware a algorytmu. Niech przelicza wolniej,ale niech przelicza.

Opublikowano

@Andrzej D jednak 820 i 830 to różne procesowy. Ten nowszy działa o niebo sprawniej. W 820 można było odnieść wrażenia, że nie daje rady. Sprzęt plus optymalizacja kulały z tym przeliczaniem. 

Opublikowano

Powtórzę,niech się poci,niech pierdzi ale niech przelicza. A nie kilka kroków od domu każe mi wracać >:(

Opublikowano

Masz rację. U mnie przez sporo czasu i wiele aktualizacji 820 nie chciała przeliczać. Rozstałem się bez żalu. 

Opublikowano
58 minut temu, eathan napisał:

Masz rację. U mnie przez sporo czasu i wiele aktualizacji 820 nie chciała przeliczać. Rozstałem się bez żalu. 

Jak sprawdzisz rozwiązanie tego problemu z automatycznym startem aktywności i potestujesz ogólnie nawigację to proszę daj znać na forum jak całość działa. Zanim nie dasz zielonego światła to nie będę aktualizował ;) 

Opublikowano

Jasne dam znać. Jutro ma padać więc pewnie chwilę to potrwa ale daj znać

• Lubię to! 1
Łza Włóczynutka
Opublikowano

Jakie złącze do ładowania mają garminy edge? Usb-C czy jakieś średniowiecze?

Opublikowano

Grunt żeby w końcu poprzestali na jakimś standardzie i nie zmieniali co jakiś czas, wtedy jest pewność że nawet w małej wiosce ktoś będzie miał taki kabel;)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

58 minut temu, Łza Włóczynutka napisał:

Jakie złącze do ładowania mają garminy edge? Usb-C czy jakieś średniowiecze?

Nie rozumiem Waszych problemów, czy do każdego urządzenia Garmin nie dodaje przewodu USB???...

Jaki jest problem w ładowaniu za pomocą złącza typu "B" lub "C"? Ktoś nie potrafi podłączyć kabla do urządzenia bo jest innego typu? Bzduram i tyle!

Jak się wybierasz na trasę to naładuj licznik na 100% a jak czujesz, że to za mało to zabierz przewód i power bank.

A jak Ci nie odpowiada port ładowania to po prostu kup licznik innego typu i tyle. Pewnie będzie miał właściwy port ładowania a co do funkcji i użyteczności to już inna sprawa... No ale jak komuś zależy na "nowoczesnym" porcie ładowania to rzeczywiście, powinien zrezygnować z zakupu Garmina bo tu dalej króluje pre-historia.

Nigdy nie wybierałem licznika patrząc na typ złącza do ładowania, tylko na inną jego funkcjonalność, no ale cóź może jestem już starej daty...

Edytowane przez Paul_Sz
Literówka...
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Zdecydowanie bierzesz do siebie zbyt personalnie rzeczy, o które nie warto się spinać ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Paul_Sz napisał:

Nie rozumiem Waszych problemów, czy do każdego urządzenia Garmin nie dodaje przewodu USB???...

W 100% zgoda. Jedyne co mnie osobiście irytuje, to jeżeli każde urządzenie w domu ma inną ładowarkę ;) Jeżeli miałbym stworzyć idealny świat, to wybrałbym jeden standard a do urządzeń nie dodawał bym kabla w zestawie. Po kilku latach w mieszkaniu wala się masa kabli wątpliwej jakości o źle dobranej długości itd. Elektro-syf. 

Opublikowano

Myślę, że to nie prehistoria, tylko standard w kolarstwie ;). Garmin Edge, Bontrager lampki - jeden przewód do ładowania, a 2 całkiem innej firmy. 

Opublikowano

Niektóre nowe lampki są już ładowane USB-C.  Na razie nie za wiele.

Opublikowano
24 minuty temu, Krystiano napisał:

W 100% zgoda. Jedyne co mnie osobiście irytuje, to jeżeli każde urządzenie w domu ma inną ładowarkę ;) Jeżeli miałbym stworzyć idealny świat, to wybrałbym jeden standard a do urządzeń nie dodawał bym kabla w zestawie. Po kilku latach w mieszkaniu wala się masa kabli wątpliwej jakości o źle dobranej długości itd. Elektro-syf. 

Jeśli coś mogę jeszcze dodać do dyskusji; miałem dokładnie to samo odczucie, ale kupiłem ładowarkę stacjonarną (link poniżej) i teraz leży ona na biurku i za jednym razem ładuje 830'ę, Fenix'a oświetlenie i radar Garmina oraz telefon i na prawdę mam to w głębokim poważaniu czy urządzenie ma złącze B, C czy inne... Polecam!

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sieciowa-aukey-pa-t11-6xusb-qc-3-0-8615993926?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Trochę lipa, że nowoczesne urządzenie za 2000zł używa standardów złącz sprzed 10 lat. (Już nawet chińskie telefony z niskiej półki mają USB-C)

Opublikowano

A co by ulepszała zmiana na USB-C w takim urządzeniu jak Garmin Edge? Ile by nie kosztowało. 

• Lubię to! 2