Andrew1985 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 W dniu 7.04.2020 o 09:21, Grzeszaldo napisał: dziala bez Strava Premium a wystarczy zrobic tak : - Use the Strava website and grab the URL for the segment - Export the segment as a FIT file using this site: https://www.doogal.co.uk/strava.php - Connect watch via USB and copy the FIT file to \GARMIN\NEWFILES każdy własnie mówi ze trzeba mieć premium na Stravie a to absolutnie nie jest prawda !! Czyli muszę zrobić to na komputerze a potem wgrać przez program garmina do swojego urządzenia tak ?
pecio Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 6 minut temu, Andrew1985 napisał: Czyli muszę zrobić to na komputerze a potem wgrać przez program garmina do swojego urządzenia tak ? Na komputerze lub smartfonie i potem synchronizacja z urządzeniem.
Wojtek1993 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 W dniu 1.04.2020 o 23:55, Ola napisał: Cześć, mam pytanie odnośnie Garmin 530. Czy ktoś zamawiał to urządzenie ze strony BikeInn? Z jakiej dystrybucji pochodzi urządzenie? Czy można wybrac język polski menu? Czy dołączona jest mapa Polski? Dziękuje za informacje, pozdrawiam. Nie wiem czy Ci się teraz przyda ta informacja ale pewnie pytasz o te stronę bo była fajna promocja na garminy, akurat zaryzykowałem i kupiłem te 530 za 1030 zł, doszedł w poniedziałek, język do wyboru jaki chcesz, jedynie co to instrukcja po hiszpańsku, skąd pochodzi urządzenie, nie mam pojęcia, najważniejsze działa, nowe bez śladów użytkowania, mapy są wgrane, przez tą kwarantannę miałem okazję zrobić jedynie 10km ale nawigacja jak i cała reszta działa bez zarzutu. Co do map to jest obecnie na etapie dogrywania ich, niestety ale te fabryczne są dość mocno okrojone. Jeśli chodzi o cenę miałem okazję rozmawiać z szefem sklepu, w którym zaopatruje się w wszystko do roweru, cena netto w Polsce biorąc na firmę 1k zł, także tutaj za 30 zł masz brutto, polecam.
Krystiano Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Wojtek1993 napisał: Co do map to jest obecnie na etapie dogrywania ich, niestety ale te fabryczne są dość mocno okrojone. Na które mapy się skusiłeś aby dograć? Z ciekawości też podpytam, który fragment PL jest tak słabo zrobiony w org mapach garmina?
Wojtek1993 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Aktualnie pobieram mapkę z linku który polecali w tym temacie, dograłem wcześniej mapki stąd http://garmin.openstreetmap.nl/, co do słabych map, to na oryginalnych da się jeździć np. Nowy Sącz jest w miarę ok oznaczony, ale już mniejsze miejscowości zupełnie nie są oznaczone na mapie, co jest naprawdę irytujące, województwo małopolskie składało się z nowego sacza, Tarnowa, Krakowa i Zakopanego. Jestem obecnie na etapie konfiguracji i jest to naprawdę mozolny proces przebić się przez te wszystkie ustawienia.
Krystiano Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Ale się naklikałem! Nie jest tak źle, używałeś może zbliżenia? Bo mapa ma taki minus że dopiero jak zbliżasz to pojawiają się poszczególne ulice ;( Wgrałem też dla porównania mapę z tego tematu, ale przez obecną sytuację nie mogłem jej testować jeszcze ;( Ale zapowiada się petarda. Ze wstępnego klikania widzę (w tej wgranej mapie z tego wątku) nawet patyki na ścieżkach;) Ale podejrzewam że dużo zależy od rejony PL, u mnie oryginalne mapy sprawdzały się dobrze.
Krystiano Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Jeszcze jedno szybkie pytanko? Czy jest jakiś sposób aby garmin 530 wyznaczył pułap tlenowy bez miernika mocy? Przecież najtańsza opaska garmina (400zł) ma opcję szacowania pułapu tlenowego i nie potrzebuje do tego miernika mocy;) Nie mogę doszukać info w necie, oprócz tego w instrukcji garmina że trzeba podłączyć pulsometr i moc. Wpisałem na stronie GC wartość pułapu tlenowego, ale mimo to w garminie w moich statystykach brak obliczeń z tym związanych.
nctrns Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 5 minut temu, Krystiano napisał: Przecież najtańsza opaska garmina (400zł) ma opcję szacowania pułapu tlenowego i nie potrzebuje do tego miernika mocy Ale tylko przy bieganiu Rowerowe VO2max bez miernika mocy nie wyznaczysz.
Grzeszaldo Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 W dniu 11.04.2020 o 21:17, Wojtek1993 napisał: Nie wiem czy Ci się teraz przyda ta informacja ale pewnie pytasz o te stronę bo była fajna promocja na garminy, akurat zaryzykowałem i kupiłem te 530 za 1030 zł, doszedł w poniedziałek, język do wyboru jaki chcesz, jedynie co to instrukcja po hiszpańsku, skąd pochodzi urządzenie, nie mam pojęcia, najważniejsze działa, nowe bez śladów użytkowania, mapy są wgrane, przez tą kwarantannę miałem okazję zrobić jedynie 10km ale nawigacja jak i cała reszta działa bez zarzutu. Co do map to jest obecnie na etapie dogrywania ich, niestety ale te fabryczne są dość mocno okrojone. Jeśli chodzi o cenę miałem okazję rozmawiać z szefem sklepu, w którym zaopatruje się w wszystko do roweru, cena netto w Polsce biorąc na firmę 1k zł, także tutaj za 30 zł masz brutto, polecam. a jak wygląda sytuacja z gwarancja ??
Łukasz_P Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 2 lata na terenie UE realizowana przez Gramin Polska. 1
Wojtek1993 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Tylko, że cena już 200 zł droższa niż tydzień temu, mimo wszystko i tak lepsza oferta niz w PL, sam sklep jak najbardziej ok, wysyłka w 3-4 dni mimo obecnej kwarantanny. A wracając jeszcze do 530 jedyny duży minus jak dla mnie, a może bardziej właściwość tego komputerka to te przyciski, po latach używania ekranów dotykowych, przebijanie się przez ustawienia przyciskami jest mocno irytujące, plus sam proces konfiguracji nie należy do zbyt przyjemnych, lecz gotowe urządzenie zamontowane na kierownicy według mnie ma same plusy, nawigacja super, możliwość sterowania światłami bontrager, dokładność pomiarów(w porównaniu z zegarkiem huawei) no i satysfakcja, że w cenie bolta mam garmina. 1
Andrew1985 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 18 godzin temu, Wojtek1993 napisał: Tylko, że cena już 200 zł droższa niż tydzień temu, mimo wszystko i tak lepsza oferta niz w PL, sam sklep jak najbardziej ok, wysyłka w 3-4 dni mimo obecnej kwarantanny. A wracając jeszcze do 530 jedyny duży minus jak dla mnie, a może bardziej właściwość tego komputerka to te przyciski, po latach używania ekranów dotykowych, przebijanie się przez ustawienia przyciskami jest mocno irytujące, plus sam proces konfiguracji nie należy do zbyt przyjemnych, lecz gotowe urządzenie zamontowane na kierownicy według mnie ma same plusy, nawigacja super, możliwość sterowania światłami bontrager, dokładność pomiarów(w porównaniu z zegarkiem huawei) no i satysfakcja, że w cenie bolta mam garmina. A jaka jest tam cena ? Ja swojego kupowałem z eazymut i wiem ze można z nimi dogadać się.
pecio Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 O !! Nie wiedziałem , że można w E-azymucie negocjować ceny. A tak z ciekawości ile dają rabatu ? Jeden wielki plus u nich ,że dają trzy lata gwarancji . Ja też sobie nie wyobrażam klikania w 530 , 1030 jest za duża i dla tego idealnym wyborem jest seria 800 (której jestem wierny jak moja psinka)😄
Wojtek1993 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Teraz w bikeinn po 1250 widzę że są, ja za swojego dałem 1030 zł, garmin 830 był za 1450 zł więc trochę szkoda było dokładać 400 zł do ekranu dotykowego uwzględniając, że i tak wiekszosc czasu garmin spędzi na rowerze a nie na przeklikiwaniu się przez ustawienia 😉.
Mymlok Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Wojtek1993 napisał: Teraz w bikeinn po 1250 widzę że są, ja za swojego dałem 1030 zł, garmin 830 był za 1450 zł więc trochę szkoda było dokładać 400 zł do ekranu dotykowego uwzględniając, że i tak wiekszosc czasu garmin spędzi na rowerze a nie na przeklikiwaniu się przez ustawienia 😉. ja 830 za 1400 wyrwałem , warto sprawdzać codziennie, cena skacze
Marek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Witam wszystkich czytających. Mam pytanie. Wyznaczyłem trasę Sanok - Białystok i wrzuciłem ją do Garmina Edge 830. Jak zachowa się nawigacja, kiedy jednego dnia przejadę pewien odcinek, zatrzymam się i zapiszę przejechaną drogę. Następnego dnia będę chciał kontynuować podróż z miejsca w który się zatrzymałem. Jak zachowa się urządzenie, czy nie będzie chciało prowadzić mnie do początku trasy ? Jak zrobić, aby kontynuować trasę ? Z góry dziękuję za info.
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 U mnie w 820 jak już wjadę na trasę z kursu, to po chwili łapie, że jestem na kursie i prowadzi dalej. Najlepiej wyznacz sobie jakiś kurs blisko domu, przejedź kawałek, zapisz sobie aktywność, a następnie rozpocznij nową lub nawet dla pewności wyłącz i włącz licznik i zobaczysz jak to się zachowuje. Gdyby licznik pytał czy nawigować do początku kursu, to kliknij nie.
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie mogę się oprzeć wrażeniu , że ekran w 830 jakby był gorszego sortu w porównaniu do 820. W czym rzecz ? W 820 jeździłem ze stałym podświetlaniem na 10 % i niezależnie od słońca wyświetlacz był zawsze czytelny i kontrastowy. Przy 10% w 830 nic nie widać w słoneczny dzień. Podkręcam na maksa 100% i owszem widać ale zależy pod jakim kątem patrzę i z której strony słońce nań pada. Od razu po kupnie nakleiłem folię Gllaser Anti-Shock 5H nie próbując jak "chodzi" bez folii. Teraz jak tak sobie śmigam to coraz bardziej zbiera mi się na dociekania. 3 godziny temu, Marek napisał: Witam wszystkich czytających. Mam pytanie. Wyznaczyłem trasę Sanok - Białystok i wrzuciłem ją do Garmina Edge 830. Jak zachowa się nawigacja, kiedy jednego dnia przejadę pewien odcinek, zatrzymam się i zapiszę przejechaną drogę. Następnego dnia będę chciał kontynuować podróż z miejsca w który się zatrzymałem. Jak zachowa się urządzenie, czy nie będzie chciało prowadzić mnie do początku trasy ? Jak zrobić, aby kontynuować trasę ? Z góry dziękuję za info. Nie zapisuj trasy , na koniec jazdy uśpij Garmina. Drugiego dnia jedziesz dalej aż do końca i wtedy zapisujesz + synchronizujesz .Pamiętaj o ładowaniu . 1
Jimmy Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Mam 830 z naklejonym szkłem i w słoneczny dzień właściwie wystarczy wyłączyć całkowicie podwietlenie. Nie mam porównania z 820 bo nie widziałem na żywo.
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak wyłączę podświetlanie to już totalnie nic nie widać w słońcu , nawet w ciemnej piwnicy po za odciskami palców na tej foli , szkle ( zwał jak zwał). Coś mi się zdaje , że będę niepokoił suporcik Garmina Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez pecio
eathan Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Miałem 820. Teraz mam 830 i uważam, że ekran jest lepszy. Czytelniejszy, lepiej reaguje na dotyk. Też mam jakąś folię. Nawet nie wiem jaką.
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Na dotyk zgadza się - jest lepszy. Widocznie mam coś nie teges . Napiszę do Garmina i ewentualnie wyślę .
Łukasz_P Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Miałem 820, mam 830 i w obu przypadkach nie używam wcale podświetlenia w dzień. 1
Jimmy Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Dla porównania z podświetleniem na auto i w tym samym miejscu z wyłączonym. Zdjęcia bez lampy
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Z ciekawości - co to za etui bo raczej nie oryginał (oryginał nie ma tego "ryflowania" po bokach) ?
Rekomendowane odpowiedzi