Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako nawigacja słabo, jako doraźna pomoc to już dobrze. Musisz pamiętać że wersja 130 nie ma map, więc orientacja w terenie i funkcje nawigacyjne są trudniejsze. Oczywiście da się, ale wymaga to pewnej wprawy.

Opublikowano
56 minut temu, Krystiano napisał:

Jako nawigacja słabo, jako doraźna pomoc to już dobrze. Musisz pamiętać że wersja 130 nie ma map, więc orientacja w terenie i funkcje nawigacyjne są trudniejsze. Oczywiście da się, ale wymaga to pewnej wprawy.

Oki, o to mi chodzilo. Dziekuje bardzo za pomoc, jeszcze poogladam sobie filmiki o tym liczniku i sie zastanowie :)

Opublikowano

Ja szukałem ok 3msc, a ostatecznie pomogła zwykła kartka papieru i zapisanie w punktach co potrzebuję (po lewej stronie) a obok wypisałem kilka modeli komputerków. Droga eliminacji była dość szybka;) Jeżeli nie masz szczególnych wymagań to zobacz sobie na ofertę Bryton, w podobnej cenie oferują więcej niż garmin 130. Jednak polecam wypisanie sobie to, czego potrzebujesz bo później można się zdziwić. Np. ja dowiedziałem się że niektóre nawigacje przyjmują mapę 250x250km tylko ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Ola napisał:

Cześć, 

mam pytanie odnośnie Garmin 530. Czy ktoś zamawiał to urządzenie ze strony BikeInn? Z jakiej dystrybucji pochodzi urządzenie? Czy można wybrac język polski menu? Czy dołączona jest mapa Polski? Dziękuje za informacje, pozdrawiam. 

również jestem ciekawy opinii tego sklepu ponieważ maja najlepsza cenę 

19 godzin temu, pecio napisał:

Nie ma takiej opcji . Do pobrania cały pakiet . Ale zawsze możesz sobie zapodać mapę topo PL na bazie OSM, które są o wiele dokładniejsze niż garminowskie i co tydzień aktualizowane. Serwisów z takimi mapami jest wiele dla przykładu  http://garmin.opentopomap.org/#download

można prosić o poradę jak ta mapę zainstalować i jak później z niej korzystać ??

Opublikowano

Z Bikeinn zamawiałam już kilka rzeczy (w tym kask za 1000) i zawsze byłam zadowolona. Co do dystrybucji urządzenia i wgranych map, to najlepiej jest zapytać się sklepu.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Grzeszaldo napisał:

można prosić o poradę jak ta mapę zainstalować i jak później z niej korzystać ??

Wchodzisz na ten podany przez mnie serwis i widzisz tabelkę z mapą obok. Wybierasz w tabelce Polska klikasz na niebieski napis garmin i zasysasz plik spakowany zipem. Rozpakujesz i masz tam poland .img oraz poland_coutours.img. Potem podłączasz licznik do komputera kablem i po chwili otworzy się folder gdzie będą 3 pliki oraz folder Garmin . Klikasz na ten folder Garmin i teraz na zasadzie kopiuj wklej wklejasz te dwa zciągnięte pliki do tego otwartego folderu. Uważaj aby się nie wkleiły do  folderów -tylko żeby były luzem obok tych z rozszerzeniem img. Potem odłączasz Garmina od kabla i wchodzisz do' menu'( te trzy paseczki w dolnej belce) -klik ,gdzie wybierasz 'profile aktywność' -klik  , potem twoją aktywność jaką tam masz np "jazda górska"-klik  , przewijasz do 'nawigacja'- klik potem 'mapa' -klik przewijasz do 'O mapie wybierz mapę' -klik i wyłączasz wszystko oprócz 'OpenTopoMap-Poland' i 'Poland Countor's. to jest tak proste jak budowa urządzenia do młócenia zboża .

Tych fabrycznych map Garmina nawet najaktualniejszych nie polecam bo maja opóźnienie od PÓŁ ROKU do ROKU w stosunku do OSM które są co tydzień aktualizowane . Mapy Garmina bazują na OSM ale nie są aktualne w takim stopniu jak pisałem powyżej.  Z drugiej strony chodzi też o routing czyli wytyczanie drogi i tu też prym wiodą mapy z tego serwisu co podałem . Dla przykładu mapy Freizeitkarte które też są na bazie OSM lubią wytyczać zaczarowane esy floresy. Zresztą najlepiej samemu eksperymentować i wybrać to co pasuje. Aha  ! Jeszcze polecam wywalić plik mountain.kmtf  jest to plik, który jeżeli chodzi o sposób wyświetlania mapy jest nadrzędny od pliku TYP zaszytym w obrazie IMG . Z jego powodu mapa nie wyświetla się tak jak chciał jej twórca tylko tak jak sobie ubzdurał jajogłowy z garmina. Dodatkowo żeby zyskać miejsca można usunąć nie używane "języki" zostawić tylko polski. Angielski jest domyślny i on z urzędu zostaje. Potem w menu mamy tylko do wyboru angielski i polski. Zresztą po cholerę komuś duński, węgierski czy hebrajski 😁

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Zapytam całkiem na poważnie - Pecio czy zauważyłeś aby dokładność map Garmina uniemożliwiła Ci dotarcie gdzieś? Ja niestety nie zdążyłem za bardzo przetestować urządzenia, gdyż kupiłem je ok 2 tyg przed obecną sytuacją;( Co pozwoliło mi wykręcić tylko ok 350km w terenie. Mieszkam na północy i jeździłem po Trójmiejskim parku oraz kaszubach i jestem zaskoczony dokładnością map. Jeżdżę mtb i trochę już ogarniam okolicę i robiąc trening garmin zawsze widział ścieżki (ba! nawet były niektóre nazwy!). Dodatkowo zaskoczył mnie ostrzeżeniami o ostrych zakrętach/nawrotach w lesie! Oczywiście dla czytających mój post proszę nie traktować go miarodajnie - za krótko mam urządzenie oby coś stwierdzić. 

Opublikowano

Twoje spostrzeżenia są słuszne. Garmin jest bardzo dokładny i precyzyjny  (+/- 3 metry bo tyle GPS do cywilnych zastosowań pozwala) ale pamiętaj nie samo urządzenie prowadzi. Na to ma wpływ jakie mapy mamy wgrane i z jakim routingiem. U mnie w okolicy na południu mam swój wkład w tworzenie map na OSM i tam jakość nawigacji stoi na najwyższym poziomie  po każdej ścieżynce w lesie ,drodze ,etc. Choć co prawda tą dokładną sieć dostępną publicznie musiałem trochu ograniczyć ze względu na crosowców, quadziarzy i tych 4x4 co rozjeżdżają lasy. Po ostatniej dyskusji kiedy dziad z terenówki   mi powiedział "przecież tu są drogi na mapie to spie...j". Ale generalnie ja sobie nie wyobrażam jazdy turystycznej bez Garmina. Jak gdzieś się zapędzę w nieznane obszary to pozwala mi sprawnie nawigować. Fakt ,że miał choroby wieku dziecięcego  np. zaliczał zwiechy przy włączonym trybie GPS+ Galileo ale w kolejnych wersjach firmware to poprawili. Każda kolejna  wersja softu przybliża nas do "grala" w świecie rowerowych nawigacji. Dodawane są nowe funkcje , usprawnienia i poprawiane to co sknocili. Po za tym masz Connect IQ coś na wzór Google Play gdzie możesz sobie dodatkowo upiększyć swojego garniaka poprzez dodatkowe apki , ekrany co dusza zapragnie.

Opublikowano

Zainstalowałem mapy które poleciłeś - faktycznie bajecznie to proste;) Te duże pliki .img mogę usunąć z garmina? Pewnie to są mapy, zabierają łącznie trochę ponad 7gb.

Opublikowano (edytowane)

Możesz usunąć ale będzie płakał i próbował wymusić aktualizację  przez ponowne wgranie tego z czego go wykastrowałeś. Po za tym samo usunięcie tych dużych IMG jest bez sensu bez usunięcia innych składowych tej mapy a czego Tobie jako początkującemu nie polecam w samodzielny sposób robić. Zrób na początek tak jak pisałem w menu urządzenia wyłącz te mapy z których nie korzystasz ( będzie się garniak szybciej uruchamiać i nie będzie wariował przy nawigacji)

Edytowane przez pecio
Opublikowano
3 godziny temu, pecio napisał:

Możesz usunąć ale będzie płakał i próbował wymusić aktualizację  przez ponowne wgranie tego z czego go wykastrowałeś. Po za tym samo usunięcie tych dużych IMG jest bez sensu bez usunięcia innych składowych tej mapy a czego Tobie jako początkującemu nie polecam w samodzielny sposób robić. Zrób na początek tak jak pisałem w menu urządzenia wyłącz te mapy z których nie korzystasz ( będzie się garniak szybciej uruchamiać i nie będzie wariował przy nawigacji)

19 godzin temu, pecio napisał:

Wchodzisz na ten podany przez mnie serwis i widzisz tabelkę z mapą obok. Wybierasz w tabelce Polska klikasz na niebieski napis garmin i zasysasz plik spakowany zipem. Rozpakujesz i masz tam poland .img oraz poland_coutours.img. Potem podłączasz licznik do komputera kablem i po chwili otworzy się folder gdzie będą 3 pliki oraz folder Garmin . Klikasz na ten folder Garmin i teraz na zasadzie kopiuj wklej wklejasz te dwa zciągnięte pliki do tego otwartego folderu. Uważaj aby się nie wkleiły do  folderów -tylko żeby były luzem obok tych z rozszerzeniem img. Potem odłączasz Garmina od kabla i wchodzisz do' menu'( te trzy paseczki w dolnej belce) -klik ,gdzie wybierasz 'profile aktywność' -klik  , potem twoją aktywność jaką tam masz np "jazda górska"-klik  , przewijasz do 'nawigacja'- klik potem 'mapa' -klik przewijasz do 'O mapie wybierz mapę' -klik i wyłączasz wszystko oprócz 'OpenTopoMap-Poland' i 'Poland Countor's. to jest tak proste jak budowa urządzenia do młócenia zboża .

Tych fabrycznych map Garmina nawet najaktualniejszych nie polecam bo maja opóźnienie od PÓŁ ROKU do ROKU w stosunku do OSM które są co tydzień aktualizowane . Mapy Garmina bazują na OSM ale nie są aktualne w takim stopniu jak pisałem powyżej.  Z drugiej strony chodzi też o routing czyli wytyczanie drogi i tu też prym wiodą mapy z tego serwisu co podałem . Dla przykładu mapy Freizeitkarte które też są na bazie OSM lubią wytyczać zaczarowane esy floresy. Zresztą najlepiej samemu eksperymentować i wybrać to co pasuje. Aha  ! Jeszcze polecam wywalić plik mountain.kmtf  jest to plik, który jeżeli chodzi o sposób wyświetlania mapy jest nadrzędny od pliku TYP zaszytym w obrazie IMG . Z jego powodu mapa nie wyświetla się tak jak chciał jej twórca tylko tak jak sobie ubzdurał jajogłowy z garmina. Dodatkowo żeby zyskać miejsca można usunąć nie używane "języki" zostawić tylko polski. Angielski jest domyślny i on z urzędu zostaje. Potem w menu mamy tylko do wyboru angielski i polski. Zresztą po cholerę komuś duński, węgierski czy hebrajski 😁

dzięki wielkie za wytłumaczenie , piwko się należny , mapa wgrana jednak przez obecna sytuacje nie miałem jej jak sprawdzić  

Opublikowano
W dniu 2.04.2020 o 21:19, pecio napisał:

To jest opis do garmina 530 edge ? 
to jest ten serwis co wcześniej podawałes ? http://garmin.opentopomap.org/#download 

Opublikowano

Tak ten serwis i generalnie to opis instalacji i konfiguracji dotyczył Edge 830 oraz 530 bo to bliźniacze jednostki różniące się tylko w kwestii sterowania - w jednym mamy guzikologię w drugim dotyk no i bardziej rozbudowaną funkcję nawigacyjną. Reszta niczym się nie różni. Można te mapy zainstalować dokładnie na każdym urządzeniu Garmina , czy to Edge wszystkich serii ,  Nuvi , Oregon , GPSMap,  Zumo, Drive etc. Za każdym razem procedura jest ta sama -wklejamy te pliki do odpowiedniego katalogu a potem w urządzeniu konfigurujemy ustawienia wyświetlania i ogień. Na tym serwisie widzę ,że jest nawet częściej robiona aktualizacja niż zawsze . Widocznie zmian było dużo.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A tak zapytam jeszcze o segmenty stravy. Ja muszę je wgrać jakoś do urządzenia czy urządzenie samo wykrywa ze powiedzmy za 2km będzie segment i poinformuje mnie o tym ? 

Opublikowano

Musisz na Stravie zaznaczyć gwiazdką jako ulubiony. I oczywiście mieć premium. 

Opublikowano
48 minut temu, Łukasz_P napisał:

Musisz na Stravie zaznaczyć gwiazdką jako ulubiony. I oczywiście mieć premium. 

@Łukasz_P właśnie u koleżanki na strawie zaznaczyłem segment i zapisało mi bez konta premium ale robiłem to w telefonie i teraz kolejne pytanie czy ten segment po synchronizacji z urządzeniem pojawi mi się w garminie ? Przepraszam za tyle pytań , może to banalne pytanie ale dla mnie jak narazie czarna magia. 

Opublikowano

No zaznaczyć możesz, ale bez premium Strava Live Segments nie działa na urządzeniu. 

Opublikowano

Musisz mieć na Garminie zainstalowany widżet eksploratora segmentów Strava. I generalnie tam wybierasz wszystkie segmenty które są akurat w pobliżu twojej trasy przejazdu. Nie potrzebujesz grzebać w telefonie czy na komputerze. Ważne aby podczas jazdy  Garmin był cały czas online czyli sparowany z telefonem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.04.2020 o 14:29, Łukasz_P napisał:

No zaznaczyć możesz, ale bez premium Strava Live Segments nie działa na urządzeniu. 

dziala bez Strava Premium a wystarczy zrobic tak

- Use the Strava website and grab the URL for the segment
- Export the segment as a FIT file using this site: https://www.doogal.co.uk/strava.php
- Connect watch via USB and copy the FIT file to \GARMIN\NEWFILES

każdy własnie mówi ze trzeba mieć premium na Stravie a to absolutnie nie jest prawda !!

Edytowane przez Grzeszaldo
Opublikowano

W ten sposób tworzysz z segmentów Stravy segmenty Garmina. Więc tak, do segmentów Garmina możesz korzystać za free, z segmentów Stravy tylko w opcji Premium. Znaczenie ma w tym momencie ustawienie w Garmin Connect z których segmentów korzystasz. 

Opublikowano
58 minut temu, Łukasz_P napisał:

W ten sposób tworzysz z segmentów Stravy segmenty Garmina. Więc tak, do segmentów Garmina możesz korzystać za free, z segmentów Stravy tylko w opcji Premium. Znaczenie ma w tym momencie ustawienie w Garmin Connect z których segmentów korzystasz. 

zgadza się , jednak tak czy siak można korzystać za free i nie trzeba wykupować premium , ja tak mam i to jest praktycznie to samo co bym wykupił premium 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzeszaldo napisał:

zgadza się , jednak tak czy siak można korzystać za free i nie trzeba wykupować premium , ja tak mam i to jest praktycznie to samo co bym wykupił premium 

A jak ustawić w Garminie właśnie te segmenty o których wspomniałeś? Używałem okresu próbnego w stravie i miałem 5 ulubionych segmentów (działało to świetnie!), jednak uważam że cena za taką "zabawę" jest trochę wysoka i Twój post jest wręcz dla mnie;) Na stronie którą podałeś przerobiłem swoje segmenty na .fit, podłączyłem Garmina i wgrałem do wspomnianego folderu. Pytanie co teraz?

Na komputerze po zalogowaniu do garmic connect w zakładce segmenty mam pusto i nie widzę tych wgranych do urządzenia. 

Opublikowano

W GC na telefonie: Trening - Segmenty i w prawym górnym rogu 3 kropki i wybierasz segmenty Garmina. 

Opublikowano

Tylko nadal nie widać tych segmentów które wgrałem do urządzenia.

Opublikowano
6 godzin temu, Krystiano napisał:

A jak ustawić w Garminie właśnie te segmenty o których wspomniałeś? Używałem okresu próbnego w stravie i miałem 5 ulubionych segmentów (działało to świetnie!), jednak uważam że cena za taką "zabawę" jest trochę wysoka i Twój post jest wręcz dla mnie;) Na stronie którą podałeś przerobiłem swoje segmenty na .fit, podłączyłem Garmina i wgrałem do wspomnianego folderu. Pytanie co teraz?

Na komputerze po zalogowaniu do garmic connect w zakładce segmenty mam pusto i nie widzę tych wgranych do urządzenia. 

ja wchodzę w swoim Garminie w "trening" następnie w "segmenty" i tam mam wszystkie segmenty które wprowadzielm tak jak wcześniej napisałem