Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Prawda zmiana kół potrafi zaskoczyć in plus. A pisze to jako amator. Dodatkowo spróbuj upolować hebla na ceramicznym tłoczku. Ja kupiłem za właściwie połowe ceny roczne M675 i są wspaniałe. Do tego na przód tarcza 180 lub 200mm a tył jak chcesz. Nie znam sie na amorach, ale reszta osprzętu wydaje sie naprawdę bdb. P.S. ja w sumie wymieniłem juz prawie wszystko w biku została rama i kiera:D Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Wojtek O.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 8 minut temu, Wojtek O. napisał: została rama i kiera:D Ja moje wymieniłem i ramę i kierownice i tak z Romet'a zrobił się Accent
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Mam kolegę w pracy który na ramie jakiejś dziwnej firmy na fullu ostatecznie ma chyba wszystko XT i XTR z używek składane. I ostatnio szukał z 10 minut czy coś poza ramą jest jeszcze z oryginału no i nie znalazł:D Ale rowerek leciutki. Narzeka tylko na damper bo fatalnie ponoć zaprojektowana tylna amortyzacja. Robi troche km. na nim i czasem trasy urlopowe po 500 km w tydzień z bagażami. Ważne że cieszy. Zmieniać można wszystko w przypadku roweru. Ważne by dopasować do siebie. Ja w sumie mieszam w rowerze brata Kiedyś napisze o tym wątek Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Wojtek O.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 10 minut temu, Wojtek O. napisał: Kiedyś napisze o tym wątek Czekam . Moim zdaniem warto inwestować z głową,aby w razie zmiany ramy podzespoły można było przekręcić do nowej. Ja tak nie zrobiłem i wiele sprzętu trzeba było kupować od nowa
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja staram sie szukać używek w dobrym stanie. Oczywiście z elementów które mozna uzywane. Ale już założyłem że jak bym dopadł fajna ramę to napęd deore+ te heble co mam i tylna przerzutka z manetką XT Ale był by szał Dopasowanie roweru pod siebie duuuuuużo daje. Producent klepie takie by pasowało ogółowi i dobrze sie sprzedało. Ja nawet samochody pod siebie dopasowuje na ile sie da:D Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Wojtek O.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Haha, Święte słowa 8 minut temu, Wojtek O. napisał: Producent klepie takie by pasowało ogółowi i dobrze sie sprzedało.
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) No a jak ma być dużo przełożeń i XTR na tyle Co z tego że na przodzie Fc-Ty10 i manetki Altus oraz do tego hamulce Tektro A i plastikowe łożyska w damperze co by tył skręcał jak w Lagunie albo Preludce Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Wojtek O.
m@rcin Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Czytam wpisy i widzę że chyba będzie trzeba założyć nowego tegorocznego slx albo xt. Do tego nowe koła a potem zaczac zmieniać całą resztę. Pozostaje pytanie czy warto inwestować w tą ramą bo taniej i łatwiej będzie kupić coś nowego na tym samym lepszym o sprzęcie.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Napiszę ci podsumowanie Zawsze warto inwestować w swój rower,bo nauczysz się majsterkować i dodatkowo duma z tego,że zrobiłeś coś sam bezcenna Co do kupna nowego,to i tak będziesz musiał powymieniać podzespoły,bo producent zawsze na czymś przyoszczędzi(przeważnie na hamulcach) I teraz- jak inwestować to z głową.Czyli .... Koła,ale takie co w razie potrzeby zostaną z tobą(na sztywną oś).Dobre koła są bardzo ważne,ale pochłaniają masę kasy W twoim wypadku zmieniłbym Amora(masz już Taperowaną główkę) na taki pod sztywną oś i dokupiłbym przednie koło,(np RS Reba) Potem zastanowiłbym się nad Heblami XT 8100 są świetne,a o dziwo tańsze od 8000 Napęd bym zostawił,bo naprawdę jest OK
GrochowaMTB Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 jeśli ciągle są kłopoty z przerzutką to jest możliwość, że masz krzywy hak i tak po prostu ona nigdy nie jest dobrze ustawiona. Sprawdź to sobie.Ustrojstwo do tego można sobie samemu zrobić z odpowiednio długich śrub.
m@rcin Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 19 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Napiszę ci podsumowanie Zawsze warto inwestować w swój rower,bo nauczysz się majsterkować i dodatkowo duma z tego,że zrobiłeś coś sam bezcenna Co do kupna nowego,to i tak będziesz musiał powymieniać podzespoły,bo producent zawsze na czymś przyoszczędzi(przeważnie na hamulcach) I teraz- jak inwestować to z głową.Czyli .... Koła,ale takie co w razie potrzeby zostaną z tobą(na sztywną oś).Dobre koła są bardzo ważne,ale pochłaniają masę kasy W twoim wypadku zmieniłbym Amora(masz już Taperowaną główkę) na taki pod sztywną oś i dokupiłbym przednie koło,(np RS Reba) Potem zastanowiłbym się nad Heblami XT 8100 są świetne,a o dziwo tańsze od 8000 Napęd bym zostawił,bo naprawdę jest OK Amor nie jest najgorszy chociaż też już patrzyłem na FOX-a 32, hamulce napewno są do wymiany. Zastanawiam się tylko jakie ? Myślałem o nowych SLX. Koła też można by zmienić czyli póki co na amor i koła wydałbym około 7k gdzie za rower dałem 3,5 bo był to stary rocznik. Czy w takim wypadku nie jest lepiej dołożyć jeszcze kilku k i kupić już rower z takimi częściami jakie się chce ?? 9 godzin temu, GrochowaMTB napisał: jeśli ciągle są kłopoty z przerzutką to jest możliwość, że masz krzywy hak i tak po prostu ona nigdy nie jest dobrze ustawiona. Sprawdź to sobie.Ustrojstwo do tego można sobie samemu zrobić z odpowiednio długich śrub. Musiałbym to sprawdzić, ale wie wydaje mi się aby był krzywy hak nigdy w nic nie uderzyłem. Anie nie ściągnąłem gałęzi łańcuchem
ahaja Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 7000zł na amor i koła? Jaja, pomyłka ... czy co innego ... ?
Accent_Szaj Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Godzinę temu, ahaja napisał: 7000zł na amor i koła? Jaja, pomyłka ... czy co innego ... ? Dokładnie. Co ty chcesz za rzeczy wpakować??? Amor Rock Shox Reba -1200-1300zł Koła DT swiss 1000-1500zł
m@rcin Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 43 minuty temu, ahaja napisał: 7000zł na amor i koła? Jaja, pomyłka ... czy co innego ... ? https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-fox-racing-shox-32-float-sc-pd13958/ Kilka DT Swiss też pewnie coś koło tego więc może trochę mniej niż 7k ale blisko
Accent_Szaj Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Ok super To teraz powiedz mi ile kosztuje rower,który chcesz sobie kupić. I czy ma w zestawie amor który tu prezentujesz
m@rcin Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Rowery z takimi częściami to Scott Scale 910 lub merida Big.Nine 7000. Ale świetnie mi się jeździ na moim tanim specu. Amortyzator jak dla mnie jest ok póki co i nie chciałem go ruszać. Jak pisałem na początku zastanawiam się czy opłaca się wstawić nowy osprzęt. Bo z obecnym mam ciagle problemy. Później może koła itd, amor był by ostatnią rzeczą która bym ruszał. Nie chciałbym tracić pieniędzy na inwestycje nie mającą sensu. Lepiej przemęczyć się chwile i zbierać na nowy sprzęt. Niestety jestem wielkim fanem speca a te rowery są absurdalnie drogie z dobrymi częściami.
cieq Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeżeli rama Ci odpowiada, to zrobiłbym nie wymianę a serwis napędu żeby wszystko hulało jak należy. Do tego wymiana klocków na mocniejsze. Starty zweryfikują Twoje dalsze potrzeby, wtedy będzie łatwiej odpowiedzieć na pytanie czy inwestować w takie elementy jak koła, amor czy kompletny napęd. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez cieq
ahaja Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Ten napęd, który masz musi działać dobrze - to kwestia poprawności złożenia i ustawień. Łaski nie robi, to nie 10 letni Tourney. Jak koledzy wcześniej pisali: 1. hak - sprawdzenie 'prostoty' i ew. korekcja 2. nowe linki (nierdzewne, wyciągane) i pancerze (z teflonem i smarem teflonowym psikniętym przed montażem) poprawnie pociągnięte. Nie zawsze tak jak to producent sobie wykoncypował jest najlepsze. Im mniej załamań/krzywizn tym lepiej. To jakieś 50-100zł. Max. Z tego co widziałem na tym filmiku to tam jest pełen pancerz do tylnej zmieniarki, zatem można pokombinować i puścić np pod górną rurą. Może Twoje pancerze np są źle przycięte i lekko blokują linkę. Tego nie wiesz, bo tego nie widać. Jak sam tego nie zrobisz to wydaj na to pieniądze, będzie sensownie. ------------------------------------ Kwota 7000zł wystarczy na sprzęt o jakim pisałeś - zerknij na olx, są tam nawet takie Scott'y z gwarancją, na karbonie z mnóstwem X'ów w napędzie . Szybsze to nie będzie bo to zależy od Twojej nogi i płuc. Swojego sprzedasz za +-2500zł, dołożysz i masz. ------------------------------------ Ps. Należy też sprawdzić łańcuch i kasetę - jeśli są zużyte to będą powodować problemy z biegami. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez ahaja
m@rcin Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Kaseta straciła ilka zębów na najmniejszej koronce. Nie wiem czym to było spowodowane. Napewno kaseta jest do wymiany jak i łańcuch. Wymienię też pancerze i linki. Może poprawi to działanie napędu. Macie jakieś sprawdzone linki i pancerze.
komandosek Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 jagwire. Wraz z pancerzami i końcówkami musisz kupić dobry obcinacz do kabli, inaczej efekty cięcia pancerzy będą słabe.
m@rcin Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 6 minut temu, komandosek napisał: jagwire. Wraz z pancerzami i końcówkami musisz kupić dobry obcinacz do kabli, inaczej efekty cięcia pancerzy będą słabe. Dzięki wielkie.
kondzix234 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam przychodzę z pytaniem co mogę wymienić na lepsze w moim rowerze,rower to Grand Canyon Al slx 9.9, przerzutki xt, manetki xt, hamulce xt, korba xt... Pytanie co opłaca się tu wymieniać i czy pakować się np. W xtr do tyłu czy nie, czy wymieniać hamulce na jakieś magury czy też nie, i co byście polecili wymienić bądź ulepszyć jeżeli już, dodam że bez dętki już zrobione Pozdrawiam 💪 Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez kondzix234
cepelia Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Z tego co widać na zdjęciu to pedały sobie wymień...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Napisz jaki masz amortyzator?Lub najlepiej czego oczekujesz od roweru?Bo tak by coś wymienić żeby zmienić to tak dziwnieTo jak ja bym napisał wymień hample na magura MT7 kup amor fox 36 na kashimieNajlepiej napisz co chcesz uzyskać będzie łatwiej doradzić tobieI zacznij od dobrych platform bo nie za bardzo pasują do roweru
m@rcin Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Witam ponownie Póki co wymieniłem łańcuch, pomogło na problemy z przerzucaniem ale niestety do pierwszego wjazdu w błoto. Wyczytałem w internetach że niektóre SLX-y są nie do ustawienia. Po prostu ten typ tak ma Może pomożecie mi z kołami bo nie mam pojęcia jak to ugryźć. Moje przednie koło ma piastę Shimano HB-RM35, Center Lock disc, 9x100mm, 28 szprych, natomiast tylne Shimano FH-RM35, Center Lock disc, 10x135mm, 32 szprychy. Przeglądałem oferty kół DT Swiss na stronie http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=common/home. Chciałbym piasty 350 ale aby były już pod sztywną oś i do tego dobrać adapter. Szkoda mi wydawać kasę 2 razy najpierw na piasty pod QR9 a potem na sztywną oś. Nie wiem czy takie coś jest wogóle możliwe do zrobienia.
Rekomendowane odpowiedzi