Adrian Kanecki Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 Witam podepnie się pod temat aby nie zaśmiecać nowym tematem. https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-2-ge Posiadam taki rowerek po 8 letniej przerwie wróciłem do jazdy. Kupiłem go bo wiadome powrót do formy,Rozjazd itp nie spodziewałem się że zaczną tak szybko wychodzić mankamenty które mi nie pasują.Ogólnie co by nie kupił chętnie by się zmieniało osprzęt i tak.Zmiany które chciał bym wprowadzić to, Amortyzator ten co mam w nim to jakaś kpina, myślę coś w granicach Manitou Marvel Comp, hamulce z ostrych zjazdów przy mojej masie 120kg.nie dają rady, też są do wymiany. Na samym końcu napęd chociaż przód ma 40/32/20 tył 12/36 jakoś się to kręci ale z górek brakuje przełożeń a pod ostrą górkę też ciężko się wstrzelić z przelozeniem. Możecie pomóc ?
Gość Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 Co do hamulcówPotrzebna zmiana typuProponuję hamulce Shimano M7000https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-hamulce-tarczowe-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m7000-komplet-g02s-o_l_158_7062.htmlDo tego tarcze 180 mm powinny przynieść oczekiwany rezultatTarcze może takiehttps://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-tarcze-hamulcowe-tarcza-hamulcowa-shimano-slx-sm-rt70-cl-180mm-ice-tech-o_l_262_7064.html
Adrian Kanecki Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 Dodałem te hamulce, teraz jeszcze amortyzator i mamy narazie co chciałem w tym roku wymienić.
bicykl848 Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) rozbudowa nie ma najmniejszego sensu niestety raz nie masz tapera młody nie masz sztywnych osiek przód tył amor sprężynowy nie da się zrobić z biedronkowego roweru w przenośni oczywiście wyścigówki żebyś chociaż miał jakiś wyższy model krossa z serii level jakbyś miał jakiegoś porządnego levelasa tak w cenie od 3500 do 4000 chociaż z taperem i powietrzniakiem to wtedy można coś rozmawiać a koła 29 to na maratony obligatoryjnie 27,5 26 na trasy gdzie bardziej kierą się pracuje między drzewkami się fruwa ogólnie polecam krossa sam już drugiego krossa mam sprawuje się super polska marka nie płacisz za znaczek tylko za podzespoły i co w tym rowerze jest a jest bardzo dużo tylko zależy od modelu a temat jest aktualny jeszcze ? czy już nie jaki masz budżet młody to mogę doradzić ci jeśli chodzi o krossa oczywiście bo scotty spece gianty meridy ktmy canyony treki i inne wynalazki mnie nie interesują Pozdrower Edytowane 21 Września 2018 przez bicykl848
Adrian Kanecki Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 Ktoś mógł by jeszcze mi doradzić jakiś amorek o skoku 100/120mm rura sterowa ahead, mocowanie 9mm pod 135 mm piastę.
trollu Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 co do amortyzatora - trzeba poszukać czegoś od RS. Teraz przychodzi mi do głowy tylko XC30 i założenie sprężyny powietrznej. Sprężynowy SR będzie słabym wyborem a jak coś lepszego to zaczynają się schody pt taper czy sztywna oś. a co do hebli - SLX ok ale od razu warto założyć metaliczne klocki, żywiczne raczej nie będą zadowalające
Gość Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 Co do tarcz musisz zobaczyć czy masz mocowanie na 6 śrub, czy może na centerlock.Bo jak masz na 6 śrub i kupisz tarcze na centerlock to jej nie założysz.Gdy masz na piascie centerlock i kupisz np tarczę na 6 śrub założysz na piaste dokująca adapter centerlock (napisałem to ale raczej o tym wiesz)Co do klocków do hamulców to taj jak trollu napisał wybrać hamulce odrazu z klockami metalicznymiJeszcze trzeba pamiętać że jak masz obecnie tarcze 160 mm a zmienisz na 180 mm wystarczy dokupić adaptery koszt z 40 zł za dwie sztuki
Adrian Kanecki Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Mocowanie mam na 6 śrub, jeśli chodzi o adaptery o tym zdążyłem się doszkolić. Co do amortyzatora to szukam czegoś z golenia 32mm, powietrznego żeby dawał radę pod moją wagę. Budżet to 1.5/1.8tys zl, mój obecny to chowa golenie i przy zjeździe tak zostaję. Oś mam 9mm piastę 135mm główka ramy 1 1/8 cala koło na szybko zamykacz. Edytowane 22 Września 2018 przez Adrian Kanecki
misiek832 Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 bicykl848 dzięki za sugestię. Tak, mam w planach zakup nowego roweru ale to dopiero w nowym sezonie. Już się co nie co rozglądałem za tematem, także kwestia uzbierania odpowiedniego budżetu (ok. 5k). A obecny rower, no cóż... jego czas się kończy 😉
Gość Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 09:42, misiek832 napisał: Tak jak w temacie, czy w ogóle jest sens rozbudowywać stary rower? Głównie potrzebny mi jest do ścigania w maratonach MTB? Aktualnie posiadam https://www.unibike.pl/unibike2013/fusiongts.html Z wymianą osprzętu raczej nie będzie problemu ale ta geometra ramy Zmiana kół na 29er też chyba nie będzie możliwa Dlatego pytanie do was czy warto w takie coś się w ogóle pakować? Budżetowo tak można coś pomodzić, ale pakować hajs w słaby i to bardzo rower na małym kole sensu nie ma. Co innego by było gdyby to był Cannondale, czy jakiś inny rower z wyższej półki sprzed kilku lat. Zapytam, jak ty chcesz zmieścić w rowerze z kołami 26" koła 29"? To nie jest w ogóle wykonalne. Moim zdaniem, jeśli masz warunki finansowe, to sprzedaj ten rower, ale nie teraz, a na wiosnę, dołóż kasy u kup coś co Cię interesuje w takim budżecie jaki będziesz miał. W dniu 16.09.2018 o 16:09, leejoonidas napisał: Do tej ramy można wsadzić koła 27,5 bo nic większego nie wejdzie To nie jest takie oczywiste wcale... To już trzeba mierzyć czy prześwit będzie jako taki przy rozsądnej oponie minimum 2.1" szerokości.
Gość Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 W dniu 20.09.2018 o 19:51, morwa napisał: Czyli po kolei amor - sztyca i na koniec obręcze Koła!!! Co Ci z samych obręczy jak masz proste piasty. Niskie opory toczenia w piastach na maszynówkach są rzeczą obligatoryjną.
Adrian Kanecki Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 A duża różnica jest miedzy, slx m7000 a xt m8000? Bo są 200 zł droższe a czy widoczna różnica ?
Gość Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Tego ci nie powiem ale za cenę 829 zl,wolał bym może kupić MT5 Magura lub Shimanno ZEE są 4 tłoczkowe Miałem okazję korzystać z m7000 fajnie hamują pracują lekko , jedna obecnie mam w dwóch rowerach wyżej wymienione oraz DB3 w starym rowerze
Adrian Kanecki Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 A w tych hamulcach można sprzedawcy zaznaczyć żeby były z okladzinami nie żywicznymi ?
Gość Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Tak zawsze jest taka opcja np tutaj z żywicznymi https://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m7000-komplet-g02s-o_l_7062.html a tutaj z metalicznymi https://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m7000-komplet-j04c-o_l_7059.html Jak byś był zainteresowany nowymi hamulcami daj znać priv mam znajomego od którego kupowałem dużo części robił upusty forumowicz 666 już u niego zamawiał
Adrian Kanecki Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Interesuja mnie hamulce tarcze amortyzator i napęd.
Gość Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Jak masz wybrane jakieś propozycję podlinkuj wyślę do niego i dam znać jaki koszt
morwa Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 https://allegro.pl/nowy-manitou-m30-thirty-100mm-29-1-1-8-29er-i7580499902.html#thumb/4 https://allegro.pl/rock-shox-recon-rl-29-1i1-8-os-9-mm-2019-i7461711636.html https://allegro.pl/amortyzator-suntour-epixon-29-1-1-8-czarny-poly-i7516362382.html któryś polecacie , odradzacie ?
Gość Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Według mnie z rockshox powinieneś być zadowolonyMam dwa rockshox podoba mi się w nich to że serwis obudwu jest praktycznie taki sam, używa się do nich tego samego olejuDostępność instrukcji na stronie 100% tak samo bezproblemowu dostęp do części gdy zachodzi jakaś potrzeba wymiany
morwa Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 padło na epixona z uwagi na mega promocję ( nówka z przesyłką 570zł ) . wczoraj mała trasa po płaskim - zero odczuwalnej zmiany Dziś ustawię sag i zobaczymy na szlaku jak daje radę
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 1 godzinę temu, morwa napisał: padło na epixona z uwagi na mega promocję ( nówka z przesyłką 570zł ) . wczoraj mała trasa po płaskim - zero odczuwalnej zmiany Dziś ustawię sag i zobaczymy na szlaku jak daje radę Sorry, ale wybrałeś uginacz... Nie amortyzator... Nie spodziewaj się cudów po prostym amorku powietrznym z marnej jakości tłumieniem.
Franz Mauer Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Zdecydowanie to dobrej konfiguracji kół szyciej odczujesz zmianę w komforcie i wtrakcji niż samego amortyzatora. Rozważyłbym zmianę obręczy na takie o możliwie jak najszerszej szerokości wewnętrznej np. 25mm, 30mm. Dzięki temu opona będzie się inaczej układać i zwiększy się powierzchnia jej styku i sposób z podłożem. Wtedy otrzymujesz porządną trakcję i komfort. Dodatkowo, gdybyś przeszedł na system bezdętkowy i jeździł na uszczelniaczu to mógłbyś jeszcze mocniej obniżyć ciśnienie w oponach bez ryzyka dobicia. Wtedy komfort jazdy idzie mocno w górę. Amortyzator może nie dać takiego efektu, choć warto byłoby przy okazji pomyśleć nad powietrznym, tak jak sugerują to chłopaki powyżej.
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: Sorry, ale wybrałeś uginacz... Nie amortyzator... Nie spodziewaj się cudów po prostym amorku powietrznym z marnej jakości tłumieniem. o czym ty gadasz chopie? Ja jestem zachwycony pracą tego amorka.
morwa Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 po wymianie amortyzatora jest odczuwalna zmiana w trakcji , dużo bardziej za to jest teraz zauważana różnica między przodem a tyłem ( wcześniej nie bardzo to odczuwałem że ''tył jest sztywny'' ) Kompletnie za to nie zauważam różnicy w regulacji tłumienia powrotu . Nie wiem czy z braku doświadczenia jej nie odczuwam czy coś jest nie tak ,
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Godzinę temu, morwa napisał: po wymianie amortyzatora jest odczuwalna zmiana w trakcji , dużo bardziej za to jest teraz zauważana różnica między przodem a tyłem ( wcześniej nie bardzo to odczuwałem że ''tył jest sztywny'' ) Kompletnie za to nie zauważam różnicy w regulacji tłumienia powrotu . Nie wiem czy z braku doświadczenia jej nie odczuwam czy coś jest nie tak , Tu nie trzeba mieć doświadczenia. jak dokręcisz na żółwika to ma wracać wolno, najprościej sprawdzić czy działa dobrze na sucho. naciskasz na kierownik i patrzysz jak szybko wraca. Tak robiłeś?
Rekomendowane odpowiedzi