Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie pytanie było takie: co mogę zrobić z tym rowerem?

Moja odpowiedź brzmi: możesz sprezentować go mi;-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Z racji tego, że w moim 26" Krossie Level A6 z 2009 roku na osprzęcie 3x9 LX/XT i kołach Mavic Crossride kończy się korba, a i tylna przerzutka mimo zmiany linek nie pracuje jak kiedyś zacząłem się zastanawiać nad zmianą. Pomyślałem, żeby koszty rozłożyć w ten sposób, że zmodernizowałbym cały napęd z przerzutkami i manetkami na  2x11 SLX m7000, a w przyszłym roku przełożył wszystko do nowej ramy 29" + oczywiście zmiana kół. Do roweru mam sentyment, jest wygodny i służy mi do szybkiej rekreacji po lasach i kiepskich drogach.

Czy coś takiego ma sens i czy technicznie jest to wykonalne?

IMG_20190619_112731.jpg Edytowane przez adimg19
dodanie zdjęcia
Opublikowano

Jak najbardziej sens jest tylko przy dobieraniu przełożeń nowego napędu musisz pamiętać, że zmiana rozmiaru koła wpłynie na biegi - zmniejszy kadencję. Czyli jeśli robiłeś bezproblemowo podjazd na najlżejszym biegu na 26' to na 29' może potem zrobić się ciężko.

Opublikowano

Moim zdaniem koncepcja jak najbardziej słuszna. Powodzenia

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, seraph napisał:

Jak najbardziej sens jest tylko przy dobieraniu przełożeń nowego napędu musisz pamiętać, że zmiana rozmiaru koła wpłynie na biegi - zmniejszy kadencję. Czyli jeśli robiłeś bezproblemowo podjazd na najlżejszym biegu na 26' to na 29' może potem zrobić się ciężko.

Myślałem o 26-36 z przodu i 11-40 z tyłu. Mieszkam nad morzem, więc tereny raczej dość płaskie, choć trójmiejskie, morenowe wzgórza kuszą. Aktualnie najmniejszej zębatki z przodu nawet nie używam :)

Edytowane przez adimg19
Opublikowano

Aaa to jak nie używasz to może zwyczajnie zaczniesz i będzie ok. Tym bardziej, że północny jesteś.

Ja mam obecnie najlżejsze przełożenie 22/36 w 29er i i nie podjadę w Świętokrzyskim tylko tego na czym nie opanuję roweru, bo jest za stromo/nierówno. Przełożeń mi nie brakuje. U Ciebie 26/40 będzie tylko ciut cięższe.

Opublikowano (edytowane)

Ja wymienilbym koronki w korbie, kasete i łańcuch i smigal dalej.

Ew. To co jeszcze dolega naprawić. 

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
10 godzin temu, adimg19 napisał:

a w przyszłym roku przełożył wszystko do nowej ramy 29" + oczywiście zmiana kół.

+ amortyzator + 11-letnie hamulce. I co zostanie? Siodełko, kierownica.

Opublikowano
3 godziny temu, Motke napisał:

+ amortyzator + 11-letnie hamulce. I co zostanie? Siodełko, kierownica.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nowe części przełożę. W zasadzie ze starego roweru to tylko siodełko by zostało :) 

Opublikowano

Niezbyt dobry pomysł. Masz rower, który waży okolo 12 kg. Kupisz za 2-3 k pln 15 kg monstrum na kole 29 z byle jakim amortyzatorem i przelozysz napęd. Lepiej naprawić stary i sprzedać i  dołożyć do nowego. Od razu z takim napędem i lepszym amorem itp.

Opublikowano
26 minut temu, Piotr78 napisał:

Niezbyt dobry pomysł. Masz rower, który waży okolo 12 kg. Kupisz za 2-3 k pln 15 kg monstrum na kole 29 z byle jakim amortyzatorem i przelozysz napęd. Lepiej naprawić stary i sprzedać i  dołożyć do nowego. Od razu z takim napędem i lepszym amorem itp.

Kolega w przyszłym sezonie kupic chce nowa ramę ,a nie cały rower. 

Opublikowano
32 minuty temu, Piotr78 napisał:

Planuję ramę Accent Peak 29 ta-12, Recona lub Rebę i koła na zamówienie o wadze ok 1600 gr. Z racji tego, że muszę rozłożyć koszty to pomyślałem o okresie przejściowym. Kupowanie kloca za 2-3 tys nie ma dla mnie sensu, bo miałbym gorszy rower niż obecnie.

Opublikowano

Zrób tak jak zaplanowałeś. To dobry plan teraz napęd potem rama. Pamiętaj tylko ,że amor to spory wydatek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam temat jak jeden z wielu, które tu się pojawiły. Ale mam nadzieję że pomożecie mi się zdecydować na sensowne rozwiązanie mojego problemu. Posiadam Speca Rockhoppera experta z 2017. Zastanawia mnie czy opłaca się inwestować w tą ramę i np założyć cały osprzęt nowego SLX, zmienic hamulce koła itd. Czy dać sobie spokój i zbierać na coś lepszego i nowszego konstrukcyjnie. Dodam że w przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w maratonach XC. Za każdą podpowiedź z góry dziękuję.

Specyfikacja https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-expert-29/p/115148

Opublikowano

Przede wszystkim trzeba postawić pytanie : co Ci nie odpowiada w obecnym rowerze? 

Zrób serwis i startuj w nim w maratonach. W rowerze najsłabszym elementem(poza rowerzystą) są koła i jeśli chcesz coś wymieniać ale nie wiesz dokladnie co to zaczął bym od tego.

Opublikowano (edytowane)

Na pierwszy ogień pójdą hamulce bo jednym słowem są słabe. Nie pasują mi również przerzutki ciągle trzeba je regulować. Amortyzator może być, póki co w miarę dobrze się sprawuje. A jakie koła byś polecił ? Dzięki za sugestie. 

Edytowane przez m@rcin
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze wygooglowałem Twój model, ale jest podpis że Twój rocznik. Dla mnie maszyna nadaje się do maratonów praktycznie z marszu, kwestia tylko przygotowania serwisowego i jeżeli dopiero zaczynasz starty nie widzę przeszkód. Osobiście ścigam się od 2006 roku i gdybym w tamtych czasach miał Twoją maszynę to wiesz......inni chcieliby odkupić ode mnie wszystkie elementy :P

Opublikowano

Jak to się mówi nie maszyna lecz technika zrobi z ciebie zawodnika. To jest dla mnie jasna sprawa. Rama jest super bardzo mi pasuje. Niestety rower ma kilka niedociągnięć nie daje sobie rady z przerzutkami prawie po każdej jedzie trzeba je lekko regulować. Nie wiem czy to przez połączenie Shimano że sramem czy ja nieumiejętnie ich używam. Pozatym zrobiłem na nim niecały tysiąc i kaseta z tylu straciła kilka zębów, coś zaczęło skrzypieć przy suporcie. Trochę chyba słabe te komponenty stout więc jeśli można coś poprawić to czemu nie. 

Opublikowano
12 godzin temu, komandosek napisał:

Przede wszystkim trzeba postawić pytanie : co Ci nie odpowiada w obecnym rowerze? 

Zrób serwis i startuj w nim w maratonach. W rowerze najsłabszym elementem(poza rowerzystą) są koła i jeśli chcesz coś wymieniać ale nie wiesz dokladnie co to zaczął bym od tego.

w 100% się zgadam, wymienić linki i pancerze na coś z wyższej półki, hamulce można skoro są za słabe, ale reszta moim zdaniem jest wystarczająca do startów.

Opublikowano

Ja też bym został przy tym sprzęcie. Zmień tylko to co zużyte  i lecisz dalej.

Opublikowano
16 godzin temu, komandosek napisał:

są koła i jeśli chcesz coś wymieniać ale nie wiesz dokladnie co to zaczął bym od tego.

Zgadzam się,ale nie 100%. Bo zmieniając koła, wybierasz piasty i oś (sztywna czy QR9) Chcąc w przyszłości wymienić ramę,a teraz koła, zwróć uwagę,aby koła miały adaptery pod QR9

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Chyba najlepiej będzie założyć cały osprzęt SLX M7000, koła narazie zostawię bo szkoda zakładać lekkie koła jak sam mam trochę wagi do zredukowana.

Opublikowano
1 godzinę temu, m@rcin napisał:

Dzięki za podpowiedzi. Chyba najlepiej będzie założyć cały osprzęt SLX M7000, koła narazie zostawię bo szkoda zakładać lekkie koła jak sam mam trochę wagi do zredukowana.

w żadnym wypadku. Skoro mówisz ze nie jesteś lekki to tym bardziej sie przydadzą sztywniejsze koła. Tu nie ma żadnego przebacz, im jesteś cięższy tym koła się bardziej wyginają. 

Opublikowano
W dniu 6.08.2019 o 20:43, komandosek napisał:

w żadnym wypadku. Skoro mówisz ze nie jesteś lekki to tym bardziej sie przydadzą sztywniejsze koła

Dokładnie tak :D koła to najważniejsza rzecz w rowerze i nawet jak swoje ważysz! Ja również swoje ważę (96Kg) i na prawdę lekkie i porządne koła całkiem zmieniły podejście do jazdy.Rower toczy się znacznie lepiej. Kolejną rzeczą co w znaczny i bardzo odczuwalny  sposób zmieniły charakterystykę roweru,była wymiana korby na Hollowtech II