Gość Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Szukaj Tribana 520 lub starej 500SE Kupisz w okolicach 1500 zł a to naprawdę sensowny rower. Sam mam, zakochałem się w szosie i przez rok ukreciłem nim prawie 10 tys km... Nie schodź z osprzętem poniżej Clarisa. Zwróć uwagę na rodzaj suportu. Szukaj ze sztywną osią i zewnętrznymi łożyskami. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosa-btwin-triban-500-rozmiar-57-l-sora-CID767-IDDhL0s.html#9b5a51313ehttps://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-triban-500-jak-nowy-okazja-pelny-osprzet-sora-CID767-IDB6utv.html#9b5a51313e https://www.olx.pl/oferta/koarzowka-triban-520-btwin-carbon-shimano-sora-CID767-IDzGVxO.html#c6d0e2dbc7
mnosal Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 A jeszcze jedno pytanie bo nie jestem pewien jakiej ramy szukać - miałem okazję jechać na kolarzówce z prostą kierownicą rama 56 idealnie pasowała. Nie miałem okazji jechać z barankiem. Czy taka rama będzie dobra czy za duża? Mój wzrost 176, dł. nogi 82cm.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 A jeszcze jedno pytanie bo nie jestem pewien jakiej ramy szukać - miałem okazję jechać na kolarzówce z prostą kierownicą rama 56 idealnie pasowała. Nie miałem okazji jechać z barankiem. Czy taka rama będzie dobra czy za duża? Mój wzrost 176, dł. nogi 82cm.Za duża. Z takim wzrostem to bierz Speca od Łabędzia (rozmiar 52)
marvelo Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 56 minut temu, mnosal napisał: A jeszcze jedno pytanie bo nie jestem pewien jakiej ramy szukać - miałem okazję jechać na kolarzówce z prostą kierownicą rama 56 idealnie pasowała. Nie miałem okazji jechać z barankiem. Czy taka rama będzie dobra czy za duża? Mój wzrost 176, dł. nogi 82cm. Jeśli nie jechałeś nigdy rowerem z barankiem to jeszcze się zastanów i najlepiej najpierw wypróbuj, bo może Ci się nie spodobać. Baranek jest nieco przereklamowany pod względem wpływu na prędkość, a przynajmniej jego górny chwyt (w którym amatorzy spędzają zwykle najwięcej czasu) w porównaniu do sportowej pozycji z długim mostkiem i prostą kierownicą (najlepiej jeszcze z rogami). Wychowałem się na rowerach szosowych, a więc na baranku, ale dziś, po kilkudziesięciu latach na rowerze stwierdzam, że mógłbym bez niego funkcjonować już do końca życia. Nawet czasem sobie myślę - po co ja się tyle lat na tym męczyłem? Oczywiście wyczynowe kolarstwo szosowe bez niego nie istnieje, ale dla zwykłych ludzi, lubiących nawet szybką jazdę po szosie, wcale nie jest niezbędny i tak naprawdę nie da 5 km/h zysku czy nawet 3 km/h (na średniej prędkości, bo na maksymalnych na zjazdach może i tak). I piszę to na podstawie własnych doświadczeń z jazdy na rowerach crossowych, górskich i szosach (hybrydach) z prostymi kierownicami. Ja bym jeszcze tego crossa nie skreślał, ale założył jakieś wyczynowe gumy (np. takie: https://www.sbike.pl/continental-opona-continental-grand-prix-5000-700x32c-zwijana-o_l_12005.html - na Twoje obręcze 19C powinny wejść bez problemu), rogi, dłuższy mostek, ciaśniejszą kasetę (np. 11-28. 11-25), może i ten sztywny widelec. Na korbie masz trzy zębatki o dużym zakresie (48/36/26?), więc szybkich przełożeń nie powinno brakować nawet na zjazdach, podjazdy z najmniejszej też będziesz mógł mielić, a uzyskasz lepsze stopniowanie w zakresie wyższych prędkości. Nie jeździsz w terenie, ale może nie warto rezygnować z takiej możliwości. Ja, gdybym mógł zostawić sobie tylko jeden rower, na pewno nie zdecydowałbym się na rower szosowy. Zbyt mała uniwersalność.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 6 minut temu, marvelo napisał: Jeśli nie jechałeś nigdy rowerem z barankiem to jeszcze się zastanów ... dlaczego tyle z tym zwlekałeś Nigdy nie siedząc na szosie pojechałem po swoją pierwszą ponad 200km i to była najlepsza decyzja EVER
mareq Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Dla mnie baranek jest znacznie wygodniejszy od prostej kierownicy.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Mam w szosie baranka i prostą kierownicę w rowerze MTB, który służy mi również za rower do dojazdów do pracy i do jeżdżenia ogolnie na codzień. Dla mnie prosta kierownica nawet się nie umywa do mnóstwa możliwości chwytów, jakie daje baranek. Jest wygodniejszy, bardziej ergonomiczny i przekłada się na wiele rzeczy, na średnią prędkość też (łatwiej dłużej przyjąć pozycję aero). Co do rozmiaru roweru, to faktycznie powinieneś szukać wśród rozmiarów raczej tak jak w moim Specu na sprzedaż - 52, albo jakieś 54.
Grzegorz_Macko Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jak nie jeździsz w terenie, a jesteś nastawiony na prędkość, szukaj szosy z barankiem. Pierwsze km na lekkim rowerze z barankiem, na cieniutkich oponach nabitych do 7barow od razu uświadomiły mi, że na szybką jazdę po asfalcie tylko takie rozwiązanie jest najlepsze. 2
marvelo Opublikowano 29 Stycznia 2020 Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) 22 godziny temu, Łabędź napisał: Mam w szosie baranka i prostą kierownicę w rowerze MTB, który służy mi również za rower do dojazdów do pracy i do jeżdżenia ogolnie na codzień. Dla mnie prosta kierownica nawet się nie umywa do mnóstwa możliwości chwytów, jakie daje baranek. Jest wygodniejszy, bardziej ergonomiczny i przekłada się na wiele rzeczy, na średnią prędkość też (łatwiej dłużej przyjąć pozycję aero). Bo prosta kierownica najlepiej się sprawdza z rogami. Wybór jest duży. Od lekkich, minimalistycznych, poprzez krótkie, profilowane i oblewane gumą, aż do długich, zagiętych w kształcie litery L (także z mocowaniem wewnątrz kierownicy - dobre do wąskich kierownic, bo nie zmniejszają szerokości chwytu głównego, choć ciężkie). Na szosie moim zdaniem najlepsze są długie typu L. Pozwalają nawet używać ich w charakterze lemondki, z przedramionami opartymi na kierownicy. https://allegro.pl/oferta/rogi-kierownicy-smica-micro-bar-magenta-lekkie-8318454905 https://allegro.pl/oferta/anatomiczne-rogi-kierownicy-marki-m-wave-alu-8501757544 http://www.centrumrowerowe.pl/ https://allegro.pl/oferta/rowerowe-rogi-kierownicy-merida-gumowe-wygodne-7322989712 https://allegro.pl/oferta/rogi-kierownicy-mt-31a-alumin-3d-zoom-8172231457 https://allegro.pl/oferta/rogi-rowerowe-wkladane-w-kierownice-aluminiowe-7934689486 Mam rogi we wszystkich swoich rowerach. Zamontowałem je nawet w złożonym na potrzeby jazdy po mieście, na zakupy, rowerze na damskiej ramie. Parę razy się nim przejechałem w trasy 30-50 km i wyraźnie mi czegoś brakowało. Bez rogów nie ma jazdy. Teraz brakuje nawet trochę szybkich przełożeń (najszybsze 42/11). Aktualnie mam tam opony Schwalbe Fast Fred Light 700x38 (nieco ponad 500g sztuka), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by założyć tam nawet 700x23 i nabić na 8 atm. Wtedy już na pewno przydałaby się korba trekkingowa (48/38/38). Nawet w obecnej konfiguracji średnie prędkości z tras są tylko o około 2-4 km/h mniejsze, niż gdybym jechał je swoją szosą z barankiem o wadze 8.5 kg (te 4km/h to już z jęzorem wywieszonym na brodzie). Sprawdzałem wielokrotnie. Oczywiście dynamika jazdy jest gorsza, prędkości maksymalne na zjazdach niższe, ale spokojnie mógłbym się wybrać tym rowerem na trasę nawet 150 km. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez marvelo
marvelo Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Czyli rogi są, oponki też już całkiem niezłe. Odnośnie tych rogów to mam takie w jednym z rowerów (od ubiegłego roku, takie niebieskie pod marką KCNC, ale to ten sam kształt) i moim zdaniem akurat ten model wiele nie poprawia pod względem aerodynamiki ani wielości chwytów, choć wyprofilowanie jest dość fajne i komfortowe. Ta wypustka do tyłu przydaje się jak ktoś chce wyprostować sylwetkę (ma nieco za długi mostek), ale trochę przeszkadza, gdy trzyma się kierownicę za gripy (czasem można o nią nawet zaczepić rękawem kurtki). Masz gripy profilowane z obejmą i ta obejma też pewnie trochę gniecie przy szerszym chwycie. Ja na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze wymiany rogów na te długie L-bend (można zamiast gripów owinąć szosową owijką, nawet wraz z rogami - będzie wygodnie i trochę lżej). Duży wydatek to nie jest i warto spróbować innych modeli. Możesz do tego mostek dać na minus albo nawet wymienić na nieco dłuższy. Po rogach pewnie poszłaby kaseta (w oryginalnej specyfikacji podają 11-32, ja bym dał 11-28, ale to może gdy się obecna już zużyje). No i ten amortyzator. Tu wymiana na aluminiowy (około 200-300 zł) dodałaby sztywności, precyzji prowadzenia i pozwoliła zejść z wagą o dobre 1,5 kg. Także opory powietrza będą nieco mniejsze. Nie twierdzę, że zakup szosy nie ma w ogóle sensu, a jedynie że warto jeszcze z obecnym rowerem poeksperymentować.
mnosal Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Miałem możliwość sprawdzenia rozmiaru ramy. Początkowo myślałem o 56... Wsiadłem na Gianta rama M byla ok. Na L trochę za daleko były hamulce. To sa test na Tribanie rozmiar M był w sam raz. Czyli patrząc na ramy szukać tych w rozmiarze 54?
Rambo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Mam swojego starego Krossa Hexagona x2 i mam ochotę rekreacyjnie pojeździć po lasach, poćwiczyć technikę (bunny hop etc.). Jest sens wydać trochę na pedały, mostek, kierownicę i inne budżetowe zmiany (do 500zł) czy lepiej wyłożyć trochę więcej i kupić lepszą maszynę?
elmapeto Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zależy czy jest budżet. Jeśli masz kesz, to każdy powie ,że lepiej kupić nowy sprzęt. Jeśli nie masz to sam wiesz... każda zmiana może okazać się zmianą na lepsze.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Za 500zł zawsze lepiej włożyć w sprzęt,bo cholera wie ile dostaniesz za swój i czy kupisz coś lepszego.
Wojtek O. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Każdą zmaiane trzeba przeanalizowac. Bo może to byc strzał w 100 lub w stope. najlepiej przejechać sie tym co nas interesuje. Jeszcze jak rozmawiamy o kierach to ja dawniej uwielbiałem lemondke, w trekingu na długie równe asfalty. A baranka zawsze sie bałem:D
BTK Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie do modernizacji mojej rurki. Na wstępie zaznaczę, że rowerem jeżdżę wyłącznie rekreacyjnie, krótkie weekendowe trasy do lasu i czasem dojazdy do pracy. Mój pojazd to Kross Hexagon 5.0 29” z 2018 roku. Ulepszenia chcę zacząć od wymiany amortyzatora przedniego, chociaż jak dotąd nic złego się z nim nie dzieje, jednak gdy tylko wstanę z siodełka i próbuję przyśpieszyć, to cały rower buja się w przód i tył. Zależałoby mi na blokadzie amortyzatora i poduszce powietrznej (Sag), dlatego wybrałem poniższy amortyzator może macie jakąś opinie na jego temat lub lepszą propozycję w podobnym budżecie 1. Widelec: Aktualnie zamontowany jest SR SUNTOUR M3030 (SKOK 75MM) sprężynowy. Wymiana na SR Suntour RAIDON XC RLR AIR (skok 100mm) za 700zł allegro.pl Amortyzator Druga część usprawnień dotycz napędu, ale nie jestem pewny czy dobrze dobrałem części. 2. Napęd: Rower wyposażony jest w korbę na kwadrat SR Suntour XCC T202 (42/32/22T) 170mm Przerzutka przednia Shimano Tourney FD-TY700 Przerzutka tył Shimano Acera RD-M360 Kasetę Shimano CS-HG31 (11-32T) Łańcuch Shimano CN-HG 40 114 6/7/8 (oryginalnie był YBN S8 116 ogniw) Hydrauliczne klamkomanetki 3x8 Wymiana na: Korba - Shimano Acera 9rz FC-MT300 44x32x22 170mm HOLLOWTECH-II allegro.pl Korba Przerzutka przód - Shimano Acera FD-T3000 9rz 44-48t allegro.pl Przerzutka Kaseta - Shimano CS-HG31 (11-34) allegro.pl Kaseta Łańcuch - Shimano CN-HG71 6/7/8 rz 116 ogniw allegro.pl Łańcuch Proszę o sprawdzenie mojej konfiguracji i ewentualną podpowiedź. Zastanawia mnie czy przerzutka tylna da sobie radę. W specyfikacji (Shimano Acera RD-M360) jest napisane „dedykowana do napędów 7 - i 8-rzędowych, pojemność: 43T, maksymalny rozmiar największej koronki kasety: 34T”.
PiotrekGT Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Troche brakuje tej przerzutce pojemności (2 ząbków konkretnie) ale nie przejmowalbym sie, jak będziesz dobrze używąl napędu bez koszenia łancucha to nic się nie stanie.
Accent_Szaj Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 W dniu 20.04.2020 o 10:16, BTK napisał: Widelec: Aktualnie zamontowany jest SR SUNTOUR M3030 (SKOK 75MM) sprężynowy. Wymiana na SR Suntour RAIDON XC RLR AIR (skok 100mm) za 700zł allegro.pl Amortyzator Całkiem fajny amor Używałem go i poza wagą nie ma się do czego doczepić W dniu 20.04.2020 o 10:16, BTK napisał: Korba - Shimano Acera 9rz FC-MT300 44x32x22 170mm HOLLOWTECH-II allegro.pl Korba Przerzutka przód - Shimano Acera FD-T3000 9rz 44-48t allegro.pl Przerzutka Kaseta - Shimano CS-HG31 (11-34) allegro.pl Kaseta Łańcuch - Shimano CN-HG71 6/7/8 rz 116 ogniw allegro.pl Łańcuch Wszystko,tak jak napisał kolega powyżej powinno działać poprawnie. Pojemność w twoim wypadku liczymy tak (44-22)+(34-11)=Co daje nam 45,czyli o dwa za dużo(przerzutka ma 43)
Morfeusz Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć szajki W tym sezonie czekać mnie będzie remont mojego roweru, a że chciałbym też nowe części przetestować w dalszej części sezonu to remont chciałbym przeprowadzić max do sierpnia Ale do szczegółów, pacjent to Kross level 1.0 z 2019 roku na oryginalnych fabrycznych częściach, Zamysł jest taki żeby poprawić funkcjonalność ,wygląd oraz jakość zmienianych podzespołów,ma być po prostu lepszy niż fabryczny -powiedzmy mały tuning Dużo jeżdzę i zależy mi na jakości a nie chcę wydawać na nowy rower,do ramy się przyzwyczaiłem mam do niej sentyment i nie chcę jej zmieniać Podpowiedzcie jaki sprzęt byłby odpowiedni dla mojego roweru? Do wymiany będą następujące żeczy : Hamulce,kompletne z dzwigniami - chciałbym dobre tarczowe Korba na kwadrat Suport Łańcuch Kaseta/wolnobieg w tej chwili takie są części: KorbyShimano Tourney FC-TY301 (42/34/24T) SuportFP-B902-2NL, 122,5mm ŁańcuchShimano CN-HG40 Kaseta / WolnobiegShimano CS-HG200 (12-32T) Na razie myślę to tyle ,zapraszam do dyskusji i pomocy, z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Morfeusz
Radek123321 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Witam, Aktualnie mam Krossa Hexagona 4.0 w wersji kola 29' i rama L. Mysle o wymienieniu kilku czesci, bo aktualnie jezdze wiecej niz 5km dziennie na jakie rower by wystarczal. Aktualnie jezdze 15-20km dziennie w predkosci 17-20km/h. Wszystkie czesci sa bazowe. Za tydzien bede mial budzet w wysokosci ok.1300zl. Prosze o pomoc i chetnie podyskutuje Z gory dzieki
dmxzor Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Hej, wygrzebałem taki oto rower na strychu..;) Warto robić jego renowację? Jaką grupę do niego założyć, by jeszcze go trochę pokatować po lesie? Do wymiany w zasadzie wszystko, koła, cała grupa, hamulce 😜 Jak to cenowo może wyjść?
Accent_Szaj Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 5 godzin temu, dmxzor napisał: No prawie Scott Napisz proszę,czy ty tak poważnie,czy tylko chciałeś się pochwalić coś wygrzebał
Grz_Bo Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Witam, Właśnie udało mi się wywrócić na moim GIANT Trance 29, porysowaniu uległa kierownica i mostek. Ponieważ jeżdżę tym rowerem w górach dużo zjazdów, trasy enduro a części porysowane stanowią o bezpieczeństwie zastanawiam się nad ich wymianą.I teraz pytanie na jakie?Czy te same oem? Czy może coś lepszego?Kierownicę myślałem może w karbonie. Nie bardzo znam się na dobrych akcesoriach rowerowych dlatego proszę o sugestie.Z góry dziękuję.Pozdrawiam,GB
alek45.plock@gmail.com Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Witam, posiadam takiego oto Rometa https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-romet-rambler-29-2-0-2015.html jestem dość zielony w tych wszystkich częściach rowerowych itp. ale chciałbym go jakoś ulepszyć. Jak myślicie od czego warto by było zacząć?
Rekomendowane odpowiedzi