SzpiceR Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Napisz do kilku firm składających koła, daveo, lemonbike itd i zobacz co Ci zaproponują.
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 3 godziny temu, m@rcin napisał: Chciałbym piasty 350 ale aby były już pod sztywną oś i do tego dobrać adapter. Szkoda mi wydawać kasę 2 razy najpierw na piasty pod QR9 a potem na sztywną oś. Nie wiem czy takie coś jest wogóle możliwe do zrobienia. Oczywiście że jest możliwe. W przypadku DT 350 na tył wymieniasz endcapy i po problemie. Adapterów do przedniej osi też nie brakuje.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 30 minut temu, Red napisał: Oczywiście że jest możliwe. W przypadku DT 350 na tył wymieniasz endcapy i po problemie. Adapterów do przedniej osi też nie brakuje. Ba,nawet przy zakupie nowych kół dostajesz komplet adapterów w zestawie. Posiadam coś takiego
m@rcin Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Dziś podczas czyszczenia roweru postanowiłem sprawdzić moje koła i ich wagę. Przednie koło bez tarczy ale z oponą (nie chciało mi się ściągać) waży równe 2kg (z tarczą 2.20 kg) Tylne koło bez kasety i tarczy waży 2.35 kg (koło z kasetą i tarczą waży 2.75 kg) W internetach znalazłem moją oponę i jej waga to 0.820 kg Jak dla mnie jest waga kół jest całkiem niezła. Czy jednak inwestować w koła ?
Accent_Szaj Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Waga OK. Patrzyłeś ostatnio na amora którego chcesz kupić? Promocja jest https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-fox-racing-shox-32-float-sc-pd13958/
m@rcin Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 Mam pytanko zerwałem przednią zębatkę 22t razem ze śrubami mocujacymi. Chcę kupić nową taka samą ale niestety nie wiem jakiej była firmy ? Czy kompletnie nie ma to znaczenia.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 Ma znaczenie.Jakoś musisz ją wyprostować i zmierzyć rozstaw śrub
ahaja Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 Powinno być 64mm, ale dla pewności urządzeniem typu suwmiarka dokonasz pomiaru. Zapewne Shimano będzie OK. Jest tego pełno na alle.
zenobek Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 6 godzin temu, m@rcin napisał: zerwałem przednią zębatkę 22t jak to zrobiłeś?
m@rcin Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 11 minut temu, zenobek napisał: jak to zrobiłeś? Sam nie wiem 😓 Miałem szybki zjazd z górki a następnie wjazd do lasu pod dość strome wzniesienie. Po redukcji z dużego blatu na mały i będąc w połowie przełożeń z tylu usłyszałem trzask 😱
Motke Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 12 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jakoś musisz ją wyprostować i zmierzyć rozstaw śrub A nie prościej zmierzyć korbę?
Accent_Szaj Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 53 minuty temu, Motke napisał: A nie prościej zmierzyć korbę? Hehe w sumie racja
Gość Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 Widalem kiedy jak gość ukrecił suport typu hollowtech musiał mieć ładna moc w nogach
Marcin.KnD Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Można temat zamknąć. Kupiłem Cube Acid 2016 29er
GóralRider123 Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 Siema, Posiadam rower MTB, mianowicie rower złożony na ramie Unbike Underground Zone Two. Ma on napęd 3x8 Shimano altusa, hamulce ( klamki: Tektro, zacisk Avida bb3) zakupiłem go przed wczoraj. Z racji tego, że mam tym rowerem gdzie jeździć (pumptruck street i lokalna traska DH/FR) Teraz pytanie: Czy opłaca się wymienić w nim korbę (bez suportu) na 1rzędową(jak tak to jaką?) Usunać tylne przerzutki i wstawić dirtową zębatkę Oprócz tego chcialbym usunąć hamulce Avida i dać nowy hamulec Deore Xt na tył a zprzodu całkowicie bez czy jest sens? Reszta w rowerze dziala znakomicie, jedyne co jest tylko potargane siodełko i wytarte gripy ale to normalne. Co sądzicie o zmianie na takie części? Piszcie, z góry dzieki i pozdrawiam
elmapeto Opublikowano 18 Października 2019 Opublikowano 18 Października 2019 Robienie napędu 1x8 to raczej słaby pomysł. Moim zdaniem na trasach DH hamulce się przydają. Xt owszem ,ale oba.
m@rcin Opublikowano 13 Stycznia 2020 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Temat do zamknięcia zakupiony nowy rower 😁
mnosal Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Cześć, mam pytanie czy rozbudowa roweru opłaca się? Posiadam od nowości rower Staiger Daytona model 2015 (https://badbikes-online.de/Staiger-Daytona-Cross-Bike-2015). Niestety przy zakupie wahałem się czy wybrać szosę (nigdy nie miałem szosy) czy coś między górskim a szosowym. Po kilku latach okazało się, że w terenie nie jeżdżę a wyłącznie drogi asfaltowe. Rower jak na taki model nie jest taki ciężki w porównaniu do podobnych (niecałe 14kg). A do tego bez większego wysiłku można rozpędzić się do ponad 30kmh. Zmieniłem w nim opony na sliki 35mm - poprawiła się średnia o jakieś 1-2km/h. Rower ma amortyzator, z którego nie korzystam co zastanawia mnie czy można go wymienić na sztywny widelec np. jakiś karbonowy a tym samym zejść z wagi. Czy ta zmiana wpłynie na prędkość? Moja średnia prędkość w sezonie waha się koło 28/30kmh na dystansie 40km. Czy jednak szosa pod względem osiągów będzie poza zasięgiem takiego modelu? Chętnie zmienił bym rower na używaną szosę jednak ograniczony jestem finansowo a z drugiej strony rower jest jak nowy, szkoda 'oddać' za darmo. Myślałem jeszcze nad zmianą obręczy na podobnej szerokości jak w szosie aby założyć węższe opony - czy to możliwe i czy te zabiegi mają sens?
vdcmike Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Wywalenie amortyzatora (zakładam, że obecnie i tak go blokujesz) na samą prędkość niekoniecznie (tyle co opory powietrza), na dynamikę tyle co masa 1,5kg do masy rower + twoja. Niemniej jednak to drugie będzie odczuwalne. Węglowy wideł waży 500-550g, alu 800g - osobiście uważam, że sensu pakowania się w węgiel pod kątem takich zastosowań brak. Dalsze uszosowianie tego roweru IMHO bezskuteczne. Możesz ew. jeszcze popróbować z mostkiem -17 stopni żeby jeszcze bardziej wyłożyć się na rowerze ale pewnie pojawią się inne ograniczenia.
mnosal Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 27 minut temu, vdcmike napisał: Wywalenie amortyzatora (zakładam, że obecnie i tak go blokujesz) na samą prędkość niekoniecznie (tyle co opory powietrza), na dynamikę tyle co masa 1,5kg do masy rower + twoja. Niemniej jednak to drugie będzie odczuwalne. Węglowy wideł waży 500-550g, alu 800g - osobiście uważam, że sensu pakowania się w węgiel pod kątem takich zastosowań brak. Dalsze uszosowianie tego roweru IMHO bezskuteczne. Możesz ew. jeszcze popróbować z mostkiem -17 stopni żeby jeszcze bardziej wyłożyć się na rowerze ale pewnie pojawią się inne ograniczenia. Czyli niewiele zmian poza kosztami. A w przypadku zmiany widelca jakiego parametru należy szukać aby pasował do ramy? Podanie modelu coś powie czy za każdym razem należy rozebrać, zmierzyć?
vdcmike Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Jeśli masz tam obecnie jak w specyfikacji fabrycznej NEX HLO z rurą ahead 1 1/8" to szukasz widelca z rurą prostą 1 1/8" niegwintowanego. Istotnym parametrem jest długość oś-korona. W przypadku wspomnianego NEXa o skoku 75mm wynosi ~490mm. Powiedzmy więc, że właściwą geometrię uzyskuje się przy ugięciu wstępnym 15-20% tak więc szukasz takiego co ma długość oś-korona 490-15=475mm. Np. aluminiowy Force 29.
mnosal Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 32 minuty temu, vdcmike napisał: Jeśli masz tam obecnie jak w specyfikacji fabrycznej NEX HLO z rurą ahead 1 1/8" to szukasz widelca z rurą prostą 1 1/8" niegwintowanego. Istotnym parametrem jest długość oś-korona. W przypadku wspomnianego NEXa o skoku 75mm wynosi ~490mm. Powiedzmy więc, że właściwą geometrię uzyskuje się przy ugięciu wstępnym 15-20% tak więc szukasz takiego co ma długość oś-korona 490-15=475mm. Np. aluminiowy Force 29. Dzięki wielkie za pomoc.
jaro0011 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Ja bym nie inwestował w ten sprzęt tylko od razu zmieniał na szosę. Sporo używek teraz jest dostępnych.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Idź w szosę. Umęczysz się przeróbkami obecnego roweru, wtopisz mnóstwo kasy, a i tak nigdy nie będziesz zadowolony nawet w zadowalającym procencie. Taniej i efektywniej będzie znaleźć przyzwoitą używaną szosę i sprzedać obecną maszynę, nawet za średnio dobre pieniądze. Generalnie upgrade'y nigdy się nie opłacają finansowo - prawie zawsze wyjdzie drożej niż od razu kupić coś z tym na pokładzie. Sens w modernizacje widzę w momencie, gdy rozwijasz rower, który masz pewność, że Ci pasuje i jest tym, czego oczekujesz, tylko chcesz poprawić. A modernizacje, żeby przerobić coś na coś, czym nie jest i chciałbyś, żeby choć trochę bardziej tym było - szkoda kasy i czasu. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Gość
mnosal Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Rozglądałem się i faktycznie lepiej wyjdzie kupić używkę. Dość fajne i lekkie rowery ma firma Bulls (w kwocie do 2tyś) - czy coś z ich marki warto szukać?
Rekomendowane odpowiedzi