Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jeżdżę 50% do pracy (asfalt), 50% planuję jeździć po mazowieckich i dalszych okolicach (lasy, szutr, ale być może kiedyś także dalsze góry, etc) z żoną i synem. Mam miejsce w domu tylko na 1 rower. Chciałbym przyczepiać do niego fotelik hamax, i może w przyszłości przyczepkę. Chciałbym też móc wymienić opony na cieńsze jak najdzie mnie taka wena.

Po długich rozkminach gravel, cross czy mtb wymyśliłem, że jednak mtb. Myślę nad zakupem górala giant talon 1 https://www.greenbike.pl/rower-gorski-giant-talon-29-1-ge-2020-p-6236.html?gclid=Cj0KCQjwoPL2BRDxARIsAEMm9y-YE5h5LVbVFQ0RABVZwaJM1lyFNNd6MpkZXyvtSIh6aMGminXdFDUaAjLTEALw_wcB i podmianką napędu na crossowe shimano xt (z wyjątkiem manetek).

Co starszyzna @SpiderMAN @trollu @ahaja @Heboket myśli o takiej opcji. Myślę, że summa summarum jestem w stanie ogarnąć to za ok. 5k PLN.

Chodzi mi o to, żeby rower był bardziej dynamiczny, żeby można było z niego więcej wycisnąć na prostych, no i żeby napęd był bardziej długowieczny (zmiana deore na pełne xt). Z drugiej strony chcę, żeby można było nim z dzieckiem na foteliku jeździć po lasach nie bojąc się jakiejś gleby.

Pozdrawiam,

Raf

Opublikowano
40 minut temu, farkel napisał:

crossowe shimano xt

Chodzi o T8000?

44 minuty temu, farkel napisał:

jestem w stanie ogarnąć to za ok. 5k PLN.

Napisz co dokładnie chcesz zmienić.Bo cała grupa nie będzie aż tak droga,nawet z hamulcami i supportem.

Opublikowano
5 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Chodzi o T8000?

Napisz co dokładnie chcesz zmienić.Bo cała grupa nie będzie aż tak droga,nawet z hamulcami i supportem.

Hej, sorry, że dopiero teraz. Szczerze mówiąc nie znam się za bardzo i trochę ufam w tym wypadku sprzedawcy (na ten moment nie jestem w stanie podać modeli tego sprzętu, poza tym, że ma to być to XT montowane na rowerach crossowych - jak sprzedawca mówił 48 zębów na największym przełożeniu vs. 32, które są obecnie). Jak rozumiem ma być wymieniana przerzutka przednia i tylna, a właściwie "cała grupa", bez manetek. Więc jak rozumiem też korba z wnętrzem. Jutro jeszcze poproszę o pełną specyfikację.

Ale po odpowiedzi rozumiem, że takie rzeczy się robi i nie jest to jakaś lipa? :) W sensie, że gra jest warta świeczki, jeśli chce się osiągać wyższe prędkości i mieć wyższą elastyczność / uniwersalność tego roweru.

Pozdrawiam,

R.

Opublikowano
Godzinę temu, farkel napisał:

Ale po odpowiedzi rozumiem, że takie rzeczy się robi i nie jest to jakaś lipa?

Ja z tego co widzę,to sprzedawca chce CI wcisnąć towar z półki która rzadko schodzi,po zawyżonych cenach. :/ 

Poproś o konkretną specyfikację oferowanego sprzętu,wraz z cenami,bo za 5000 możesz naprawdę dużoooo ;).

Zacznijmy od początku.Jak chcesz dużą prędkość,to musisz dać większy blat z przodu,a mniejszą koronkę z tyłu.

Pamiętając jednak,że przy 40 przód i 11 tył możesz spokojnie pojechać 55-60Km/h. Piszesz,że

8 godzin temu, farkel napisał:

żeby można było nim z dzieckiem na foteliku

Czy większa prędkość będzie Ci potrzebna?

Znowu do jazdy po lasach potrzebujesz mniejszego blatu z przodu i większego z tyłu,ale znowu 22 przód i 40 tył,to nie ma góry pod którą byś nie podjechał.

Podsumowując.

Na twoim miejscu kupiłbym napęd XT MTB,czyli M8000 3/11

Korba M8000  40/30/22 700zł

Przerzutka przód T8000 - 140zł

Kaseta M8000lub M7000 11/40 - 290zł

Przerzutka przód M8000 SGS -300zł

Support Token TK878 -100zł

Hamulce w zupełności wystarczą M6000 (jedne z najbardziej polecanych na forum) - 500zł Komplet

Tarcze RT66 - 120zł komplet 

Łańcuch -80-100zł

Całość wyjdzie Około  2250zł(I tak szukałem na allegro,więc ceny zawyżone) ;) 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, farkel napisał:

podmianką napędu na crossowe shimano xt (z wyjątkiem manetek)

Z tego co piszą doświadczeni koledzy to należy zrobić dokładnie odwrotnie - czyli manetki XT a reszta może być z niższej grupy. Ja właśnie przymierzam się do tego także nie wypowiem się nad korzyścią takiego rozwiązania z własnego doświadczenia. Ale z zebranych jak dotąd informacji wynika że to będzie sensowe.

9 godzin temu, farkel napisał:

żeby można było z niego więcej wycisnąć na prostych

To zależy od Twojej kondycji a nie od sprzętu. Ja mam napęd 1x10, zębatkę z przodu 32 a z tyłu najmniejszą 11. Jestem w stanie jechać 40 km/h tak długo jak nogi wytrzymają. A na Mazowszu gdzie obydwaj mieszkamy nie ma gór gdzie podczas zjazdów można by z nich "dokręcać" do większych prędkości. Natomiast przy zębatce 36 z przodu powinieneś bez trudu pojechać jeszcze szybciej - około 44-45 km/h. Jeżeli utrzymasz taką prędkość na MTB to bierz szosówkę, jedź na olimpiadę i złoto masz w kieszeni :)

Jak patrzę na specyfikację tego roweru to akurat napęd jest ostatnią rzeczą którą bym ruszył. Poza zmianą właśnie manetek bo moim zdaniem manetka M6000 Shimano nie wyszła. Pomyślałbym na dzień dobry o hamulcach i ich wymianie na M6000. W następnej kolejności o kołach bo te zwykle są najsłabszym ogniwem (nikt na nie patrzy to po dawać dobre).

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
12 godzin temu, farkel napisał:

Hej,

Jeżdżę 50% do pracy (asfalt), 50% planuję jeździć po mazowieckich i dalszych okolicach (lasy, szutr, ale być może kiedyś także dalsze góry, etc) z żoną i synem. Mam miejsce w domu tylko na 1 rower. Chciałbym przyczepiać do niego fotelik hamax, i może w przyszłości przyczepkę. Chciałbym też móc wymienić opony na cieńsze jak najdzie mnie taka wena.

Po długich rozkminach gravel, cross czy mtb wymyśliłem, że jednak mtb. Myślę nad zakupem górala giant talon 1 https://www.greenbike.pl/rower-gorski-giant-talon-29-1-ge-2020-p-6236.html?gclid=Cj0KCQjwoPL2BRDxARIsAEMm9y-YE5h5LVbVFQ0RABVZwaJM1lyFNNd6MpkZXyvtSIh6aMGminXdFDUaAjLTEALw_wcB i podmianką napędu na crossowe shimano xt (z wyjątkiem manetek).

Co starszyzna @SpiderMAN @trollu @ahaja @Heboket myśli o takiej opcji. Myślę, że summa summarum jestem w stanie ogarnąć to za ok. 5k PLN.

Chodzi mi o to, żeby rower był bardziej dynamiczny, żeby można było z niego więcej wycisnąć na prostych, no i żeby napęd był bardziej długowieczny (zmiana deore na pełne xt). Z drugiej strony chcę, żeby można było nim z dzieckiem na foteliku jeździć po lasach nie bojąc się jakiejś gleby.

Pozdrawiam,

Raf

Dla mnie cala tą koncepcja tak od początku mija się z celem. Kup rower. Pojeździj trochę. Sprawdź co byś chciał faktycznie zmienić. Jeśli pójdziesz w stronę wymiany o jakiej piszesz od razu w serwisie to na pewno przeplacisz i to nie mało. 

Opublikowano
11 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Ja z tego co widzę,to sprzedawca chce CI wcisnąć towar z półki która rzadko schodzi,po zawyżonych cenach. :/ 

Poproś o konkretną specyfikację oferowanego sprzętu,wraz z cenami,bo za 5000 możesz naprawdę dużoooo ;).

Zacznijmy od początku.Jak chcesz dużą prędkość,to musisz dać większy blat z przodu,a mniejszą koronkę z tyłu.

Pamiętając jednak,że przy 40 przód i 11 tył możesz spokojnie pojechać 55-60Km/h. Piszesz,że

Znowu do jazdy po lasach potrzebujesz mniejszego blatu z przodu i większego z tyłu,ale znowu 22 przód i 40 tył,to nie ma góry pod którą byś nie podjechał.

Podsumowując.

Hamulce w zupełności wystarczą M6000 (jedne z najbardziej polecanych na forum) - 500zł Komplet

Łańcuch -80-100zł

Hej, @Accent_Szajdzięki za info - czekam na specyfikację sprzętu. Postaram się podesłać. Generalnie oni mi to chcą zrobić za 2.5k - te 5k podałem za całość roweru - już po zmianach. Oni chcą tam wstawić 48/36/26. Oczywiście z fotelikiem z dużymi prędkościami nie będę jeździł. Główny cel to zrobić coś bardziej na lata (pełne xt vs deore) + żeby był realny efekt.

10 godzin temu, Chrismel napisał:

Z tego co piszą doświadczeni koledzy to należy zrobić dokładnie odwrotnie - czyli manetki XT a reszta może być z niższej grupy. Ja właśnie przymierzam się do tego także nie wypowiem się nad korzyścią takiego rozwiązania z własnego doświadczenia. Ale z zebranych jak dotąd informacji wynika że to będzie sensowe.

To zależy od Twojej kondycji a nie od sprzętu. Ja mam napęd 1x10, zębatkę z przodu 32 a z tyłu najmniejszą 11. Jestem w stanie jechać 40 km/h tak długo jak nogi wytrzymają. A na Mazowszu gdzie obydwaj mieszkamy nie ma gór gdzie podczas zjazdów można by z nich "dokręcać" do większych prędkości. Natomiast przy zębatce 36 z przodu powinieneś bez trudu pojechać jeszcze szybciej - około 44-45 km/h. Jeżeli utrzymasz taką prędkość na MTB to bierz szosówkę, jedź na olimpiadę i złoto masz w kieszeni :)

Jak patrzę na specyfikację tego roweru to akurat napęd jest ostatnią rzeczą którą bym ruszył. Poza zmianą właśnie manetek bo moim zdaniem manetka M6000 Shimano nie wyszła. Pomyślałbym na dzień dobry o hamulcach i ich wymianie na M6000. W następnej kolejności o kołach bo te zwykle są najsłabszym ogniwem (nikt na nie patrzy to po dawać dobre).

@ChrismelAle jak piszecie, że na 36 zębach można jechać non-stop 40 to ja tyle raczej nie cisnę, aczkolwiek zdarza się - tylko teraz pytanie czy jak już to robię to nie zrobić sobie tego 48 za tę samą cenę. A co z tymi manetkami?

7 godzin temu, elmapeto napisał:

Dla mnie cala tą koncepcja tak od początku mija się z celem. Kup rower. Pojeździj trochę. Sprawdź co byś chciał faktycznie zmienić. Jeśli pójdziesz w stronę wymiany o jakiej piszesz od razu w serwisie to na pewno przeplacisz i to nie mało. 

@elmapeto

Też myślałem o tym, ale generalnie jak kupię i pojeżdżę to już nie sprzedam tego sprzętu co zdemontuję jako nowy :) Na razie chyba tak zrobię z hamulcami, bo raczej nie mam budżetu na duże zmiany. Chyba, że zmienię tylko tarcze na jakieś wzmocnione.

11 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Podsumowując.

Łańcuch -80-100zł

Wszystko z grupy T8000 xt

korba xt 48 / 36 / 26 1000

łożysko 200

przerzutka przód 200

przerzutka tył 400

kaseta 350

łańcuch 150

usługa 200

Opublikowano
1 godzinę temu, farkel napisał:

coś bardziej na lata

Wg. mnie nie będzie różnicy w trwałości. Ale tak naprawdę to nie wiem czy ktokolwiek na świecie robił takie testy porównawcze wytrzymałości poszczególnych grup napędowych. XT stosuje się głównie w rowerach gdzie każdy gram wagi jest istotny. Albo ktoś ma kaprys żeby mieć rower na takiej grupie. Wracając do wytrzymałości to mi Alivio w rowerze trekkingowym wytrzymało ponad 10 lat i przebieg około 60.000-70.000 km. A Deorka jest grupą wyższą. Przyjmując że jest z lepszych materiałów to powinna wytrzymać więcej.

nie zrobić sobie tego 48 za tę samą cenę

Moim zdaniem nie użyjesz tego 48 nigdy jeżeli będziesz jeździł po Mazowszu. No chyba że specjalnie pojedziesz na Belwederską, najlepiej w nocy jak jest mały ruch i pociśniesz te 60 km/h żeby chociaż raz użyć. Poza tym w napędzie 2 blaty z przodu jest mniejszy problem z ocieraniem łańcucha o przednią przerzutkę. W ogóle to napęd 2x10 (26-36) z kasetą 11-36 jest bardzo dobrze zestrojony i aż szkoda go ruszać.

A co z tymi manetkami?

Przejechałem na tych manetkach 14.000 km. Od samego początku mi nie leżały. Miałem różne manetki w życiu i to jest pierwszy przypadek gdzie biegi zmienia mi się źle. Nawet temat założyłem na forum bo miarka się przebrała i postanowiłem coś z tym zrobić.

2 godziny temu, farkel napisał:

Na razie chyba tak zrobię z hamulcami

Wracając znów do naszego forum to hamulce M6000 zbierają mnóstwo pochlebnych opinii. Natomiast te podstawowe są mocno średnie. Zrobiłbym tak jak radzi:

9 godzin temu, elmapeto napisał:

Kup rower. Pojeździj trochę.

za wyjątkiem hamulców. Te bym zmienił od razu jak masz możliwość że zamontowane wezmą od Ciebie w rozliczeniu.

Opublikowano

Cześć, rowerem który teraz użytkuje jest Kross B6 z 2017 roku. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kilkoma ulepszeniami. Chciałbym zmienić przedni amortyzator na jakiś powietrzny, od razu wiązałoby się to ze zmianą koła tak aby była z przodu sztywna oś. W późniejszym etapie myślałem o zmianie hamulców oraz o zmianie napędu. Ogólnie myślę też czy nie przesiąść się na ramę z pełnym zawieszeniem. Niestety ramy Kross Earth lub Soil nie mogę nigdzie znaleźć sprzedawanej osobno. Mój obecny Kross, ma już trochę przestarzałych technologii tj. główka ramy 1 i1/8 nie taper no i brak możliwości zamontowania sztywnej osi na tył. Dlatego jak wymienię amortyzator przedni 1 1/8, a uda mi się kupić ramę Soil lub Earth to go do niej nie włożę ( chyba?). Z drugiej strony nie chciałbym kupować całkiem nowego roweru bo znając mój zapał do sprzedawania, to ten B6 u mnie zgnije w garażu. Natomiast kupując nówkę Earth'a 1.0 też musiałbym w niego z czasem zainwestować. Amortyzatory SRS i osprzęt Alivio to tak trochę średnio.  Najchętniej to na obecnym rowerze dokonał bym zmian, ale takich które będę mógł przenieść do innej ramy jeżeli taką uda mi się gdzieś wyhaczyć.

Powiedzcie mi czy jest sens robienia czegoś takiego ? Wiem że wyjdzie drożej, składanie roweru jest zawsze kosztowniejsze. Aczkolwiek z drugiej strony przy gotowym zestawie traci się cały fun właśnie ze składania, szukania, dopasowywania elementów do siebie. No i człowiek ma o wiele więcej satysfakcji jak już zobaczy efekt końcowy. Wiem że są rowery za 8, 10 czy 15 tyś i nie będą wymagały one żadnych modernizacji, ale z drugiej strony wiem że nie są one dla mnie. Nie interesuje mnie geometria pozwalająca zyskać sekundy czy gramy na wadze. Jeżdżę praktycznie codziennie w terenie od 20-50km, zawody mnie totalnie nie interesują, a tylne zawieszenie przydałoby się w momencie gdy zjeżdżam ze standardowych ścieżek i jadę sprawdzić inną drogę. Często na takich drogach mam wywrotki i nie straszne mi są jakieś odpryski lakieru czy przerysowania. Natomiast przy drogim rowerze pewnie chodziłbym i płakał że coś zarysowałem. Innymi słowy wolę wydać 3k na rower i wsadzić w niego 7k bo tego tak nie odczuję, niż kupić gotowca za 10k i bać się zjechać ze ścieżki. 

Mam nadzieję że nie napisałem zbyt chaotycznie i że znajdzie się jakaś dobra dusza która w fajny sposób odpowie na moje pytanie :) 

Opublikowano

Cześć.

Mam do odświeżenia rower BTWIN 520. Budżet przewidziany na naprawy/wymiany ~500.

Do wymiany mamy: kaseta, łańcuch, korba, support, opony i kilka innych drobiazgów (linki, klocki itp).

Kasetę, łańcuch i opony mam już wybrane, poniżej linki :

https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg51-pd16041/

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-ancuchy-ancuch-kmc-x8.99-silver-678-speed-o_l_168_1521.html

https://rowerek.pl/product-pol-9751-Opona-Continental-Double-Fighter-III-27-5-x-2-0-584-50.html

Rower jest w systemie 3x8 z korbą na kwadrat. Po odjęciu ww podzespołów zostaje mi ok. połowa budżetu. 

I teraz jest pytanie, jaką korbę i support wybrać? Zostawić to na kwadracie czy może znajdzie się coś w dobrych pieniądzach na hollowtech?

Rowerek będzie przeważnie używany na utwardzonych drogach, czasami las i szutry. Użytkownik waga ok 80kg. 

Opublikowano
3 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Dobierz tylko odpowiednia ilość zębów na blatach tak aby obsłużyła je Twoja przednia przerzutka i nie została przekroczona dopuszczalna max. pojemność napędu dla tylnej przerzerzutki.

https://biostern.abstore.pl/search/text=Mt300/pl.html

Korbę chcę włożyć z ilością zębów taka jaka była czyli 22/32/42

Podpowiesz jeszcze jaki support dobrać do tego? Mufa 68, szerokość kwadratu 115mm. 

Opublikowano

Kup tą korbe w wersji 22/32/44 i wymień blat 44t na ten...

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fc-m361-42z-acera-czarna,c68,p653,pl.html

lub

https://allegro.pl/oferta/zebatka-tarcza-shimano-3x8-3x7-42t-42z-104-fc-m361-9353657864?reco_id=2a58903d-ac11-11ea-9c7d-ecf4bbd61370&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

... a wkład BB52 w zupełności wystarczy

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-suport-sm-bb52-lozyska,c68,p1386,pl.html

Do wykręcenia starego i wkręcenia nowego wkładu potrzebne będą Ci odpowiednie klucze/narzędzia. Jeśli nie chcesz ich kupować to niech zrobią Ci wymiane korby w serwisie.

Opublikowano
10 minut temu, PrzeLuka napisał:

Kup tą korbe w wersji 22/32/44 i wymień blat 44t na ten...

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fc-m361-42z-acera-czarna,c68,p653,pl.html

lub

https://allegro.pl/oferta/zebatka-tarcza-shimano-3x8-3x7-42t-42z-104-fc-m361-9353657864?reco_id=2a58903d-ac11-11ea-9c7d-ecf4bbd61370&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

... a wkład BB52 w zupełności wystarczy

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-suport-sm-bb52-lozyska,c68,p1386,pl.html

Do wykręcenia statego i wkręcenia nowego wkładu potrzebne będą Ci odpowiednie klucze. Jeśli nie chcesz ich kupować to niech zrobią Ci wymiane korby w serwisie.

Klucz do kwadratu posiadam, będę musiał kupić tylko do hollowtecha ale to żaden problem. Wolę zapłacić za narzędzie niż za wymianę :)

Dzięki za pomoc, miłego weekendu i udanych kilometrów :)

Opublikowano

Witam, posiadam rower silverback sola 4 z 2014 roku 

Specyfikacja dostępna pod tym adresem: http://www.bikeroar.com/products/silverback/sola-4-2014/specs

W związku że zaniedbałem serwis podzespołów przez ostatnie 12K, przyszła pora na generalny upgrade, najlepiej budżetowy, bo nie chciałbym przesadnie inwestować w tą ramę. 

Do wymiany kaseta, korba, łańcuch, ewentualnie przerzutka przednia + menetka. 

Jeśli ktoś z was miałby chwilę żeby rzucić okiem i mi coś doradzić byłbym wdzięczny. 

Opublikowano
16 minut temu, Radoslaw napisał:

Ja bym poszedł w 3x9.

Do wymiany kaseta 9s

Manetke 9s

łańcuch 9s

korba 3s 40/30/22 Hollowtech II

Zanim kupisz nową przerzutkę do przodu sprawdź tą co masz powinna być OK.

Opublikowano
Godzinę temu, Radoslaw napisał:

Witam, posiadam rower silverback sola 4 z 2014 roku 

Specyfikacja dostępna pod tym adresem: http://www.bikeroar.com/products/silverback/sola-4-2014/specs

W związku że zaniedbałem serwis podzespołów przez ostatnie 12K, przyszła pora na generalny upgrade, najlepiej budżetowy, bo nie chciałbym przesadnie inwestować w tą ramę. 

Jeśli ktoś z was miałby chwilę żeby rzucić okiem i mi coś doradzić byłbym wdzięczny. 

Jak bys sie zdecydował na 3 x 9 mam takie częsci że spokojnie ci wystarcza na wiele lat. Pw napisałem.

Opublikowano (edytowane)

Hej, posiadam rower Sup xp909 2018
Zastanawiam się nad zmianami  w moim rowerze. Między innymi napęd 2x10 na 1x? (Pytanie czy ma to sens i czy w ogóle jest możliwe?), amortyzator, na coś bardziej solidnego jak np. Reba RL czy Markhor oraz hamulce.
Po głowie chodzi mi też sztyca regulowana. Czy to jest w ogóle przydatne w tego typu rowerach? 

Co zmienić w pierwszej kolejności i na jakie części, żebym odczuł różnice? 

jeżdżę 60% teren (raczej bez szaleństw na zjazdach) 40% asfalt, płaskie ścieżki. Moja waga: 72kg ;)

Specyfikacja

WIDELEC: Rock Shox 30 Silver TK 100mm, remote Solo Air z PopLoc

STERY: FSA Orbit 1.5E ZS No.57E

SUPORT: Shimano BB-MT500

MOSTEK: ONE Race SuperFlat 31.8mm

KIEROWNICA: ONE Race flat

WSPORNIK: ONE Race

CHWYTY: KROSS CERTAIN

SIODEŁKO: Selle Royal Seta Performa

HAMULCE: Shimano BR-M396 hydraulic disc brake 180/160

MANETKI: Shimano Deore SL-M6000 RapidFire Plus

PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano FD-M6020

PRZERZUTKA TYŁ:Shimano SLX RD-M7000 Shadow Plus

KORBA: Shimano FC-M627 38/24T

KASETA: Shimano HG50-10 11-36T

PIASTY: Shimano HB-M6000, Shimano FH-M6000 CL

KOŁA: Weinmann U32 Disc Race 32H

OPONY: Continental X-King Performance 29x2.20

Edytowane przez Marcin5749
Opublikowano (edytowane)

Drodzy,

mam zagwostkę i mam nadzieję, że pomożecie mi w jej rozwianiu :)

Na wstępie - nie jestem wyjadaczem rowerowym, ale od momentu jak rok temu kupiłem świadomie swój pierwszy rower, to złapałem przysłowiowego bakcyla. Rower, który kupiłem to Unibike fusion 29er z roku 2019. Żebyście nie musieli szukać kwestii osprzętowych poniżej zamieszczam specyfikację:

KOŁA, RAMA: 29 cali/ rama L
WIDELEC: SR SUNTOUR XCM / BLOKADA HYDRAULICZNA Z DŹWIGNIĄ NA KIEROWNICY / SKOK 100MM
STERY: AHEAD FSA NO.10 / 1-1/8" / WEWNĘTRZNY
MECHANIZM KORBOWY: SHIMANO ACERA MT210-3 / 40X30X22T / ZINTEGROWANA OŚ / OSŁONA
DŹWIGNIE PRZERZ./HAMULCA: SHIMANO ALIVIO M4000/ALIVIO MT400
PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO ALIVIO M4000 / SIDE SWING / FRONT PULL
PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO ALIVIO M4000
LICZBA BIEGÓW: 27
KASETA / WOLNOBIEG: SHIMANO ALTUS HG200-9 / 11-36T
ŁAŃCUCH: KMC X9
HAMULCE: SHIMANO ALIVIO MT400 (HYDRAULICZNE)
PIASTY: SHIMANO TX505 / 32H / CZARNE
OBRĘCZE: STARS / DISC / ZAKUWKI / CZARNE
SZPRYCHY: SAPIM LEADER / NIERDZEWNE
OPONA PRZEDNIA / TYLNA: SCHWALBE SMART SAM / 27.5X2.10
DĘTKA: SCHWALBE / AV
KIEROWNICA: ZOOM / RISER / 31.8MM
CHWYTY KIEROWNICY: DDK / DOUBLE DENSITY
WSPORNIK KIEROWNICY: ZOOM / 31.8MM
WSPORNIK SIODŁA: UNO GRADE OE
SIODŁO: SELLE ROYAL VIPER

I teraz to, co mnie zastanawia :

Za chwilę wyprowadzam się z kraju na Gran Canaria (wrzucam link do oglądu tras)

Jeżeli doradzacie wzięcie roweru w fabrycznym stanie, co muszę zrobić w serwisie (jak wspomniałem, wyjadaczem ani znawcą nie jestem i jedyne co umiem to wymienić pedały i nasmarować łańcuch) by go przygotować do takiego "wycisku" jaki będzie na wyspie i czy możecie podrzucić adresy solidnych i sprawdzonych serwisów na terenie Warszawy.

Będę wdzięczny za Wasze porady :)

Z poważaniem,

Aleksander

Edytowane przez Ramfold
Chęć zamieszczenia wszystkich informacji dla forumowiczów, by nie musieli szukać po internecie :)
Opublikowano
11 godzin temu, Marcin5749 napisał:

Reba RL czy Markhor oraz hamulce.

Nie pakowałbym tyle kasy w ten rower.

Nie ma sztywnej osi,więc jak byś już kupił Rebe,to pewnie i nowe koło na 15mm i zacznie się wydawanie bez końca.Lepiej w tym wypadku sprzedać tą maszynę,dołożyć kasę którą chcesz wydać na upgrade i kupić konkretny Bajk ;) 

5 godzin temu, Regesz napisał:

Epixon XC RL-R 27,5 skok 130mm

Poczytaj i będziesz miał odpowiedź 

Godzinę temu, Ramfold napisał:

kupiłem to Unibike fusion 29er z roku 2019.

Fajny rower,jedynie pomyślałbym nad amorem ;) 

Co do serwisu,to masz filmik Szaja 

Opublikowano
W dniu 16.06.2020 o 11:27, Marcin5749 napisał:

Hej, posiadam rower Sup xp909 2018
Zastanawiam się nad zmianami  w moim rowerze. Między innymi napęd 2x10 na 1x? (Pytanie czy ma to sens i czy w ogóle jest możliwe?), amortyzator, na coś bardziej solidnego jak np. Reba RL czy Markhor oraz hamulce.
Po głowie chodzi mi też sztyca regulowana. Czy to jest w ogóle przydatne w tego typu rowerach? 

Co zmienić w pierwszej kolejności i na jakie części, żebym odczuł różnice? 

jeżdżę 60% teren (raczej bez szaleństw na zjazdach) 40% asfalt, płaskie ścieżki. Moja waga: 72kg ;)

Specyfikacja

WIDELEC: Rock Shox 30 Silver TK 100mm, remote Solo Air z PopLoc

STERY: FSA Orbit 1.5E ZS No.57E

SUPORT: Shimano BB-MT500

MOSTEK: ONE Race SuperFlat 31.8mm

KIEROWNICA: ONE Race flat

WSPORNIK: ONE Race

CHWYTY: KROSS CERTAIN

SIODEŁKO: Selle Royal Seta Performa

HAMULCE: Shimano BR-M396 hydraulic disc brake 180/160

MANETKI: Shimano Deore SL-M6000 RapidFire Plus

PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano FD-M6020

PRZERZUTKA TYŁ:Shimano SLX RD-M7000 Shadow Plus

KORBA: Shimano FC-M627 38/24T

KASETA: Shimano HG50-10 11-36T

PIASTY: Shimano HB-M6000, Shimano FH-M6000 CL

KOŁA: Weinmann U32 Disc Race 32H

OPONY: Continental X-King Performance 29x2.20

Tak jak kolega pisał, pakowanie amorków który przynajmniej nowe kosztują 1000+ to średni sens finansowy... czy ten napęd 2x10 cię ogranicza, czy taka fanaberia ? Niestety "apgrejdy" takich rowerów (bez znaczenia marka) to studnia bez dna i na koniec okazuje się, że za te pieniądze kupisz dużo lepszy rower. 

W dniu 16.06.2020 o 17:56, Regesz napisał:

Witam mam rower Rockrider ST530S rozmiar L 

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-530-s-275-id_8555876.html

Zastanawiam się nad ulepszeniem tego roweru.  Na początek

Amortyzator

Epixon XC RL-R 27,5 skok 130mm

Damper

Suntour UNAIR LO-R 190x51

A w następnym etapie chciałbym wymienić napęd na slx m7000 1x11 korba 34t a kaseta 11-46

Co wy na to?

Nie chcę wyjść na tego co zniechęca, ale te sprzęty typu slx m7000 to chyba kwiatek do kożucha. Wolałbym już kompletny np. Deore np. 2x10. Ale każdy robi co lubi, i wydaje na co lubi. 

W dniu 9.06.2020 o 19:23, Ddejv napisał:

Cześć, rowerem który teraz użytkuje jest Kross B6 z 2017 roku. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kilkoma ulepszeniami. Chciałbym zmienić przedni amortyzator na jakiś powietrzny, od razu wiązałoby się to ze zmianą koła tak aby była z przodu sztywna oś. W późniejszym etapie myślałem o zmianie hamulców oraz o zmianie napędu. Ogólnie myślę też czy nie przesiąść się na ramę z pełnym zawieszeniem. Niestety ramy Kross Earth lub Soil nie mogę nigdzie znaleźć sprzedawanej osobno. Mój obecny Kross, ma już trochę przestarzałych technologii tj. główka ramy 1 i1/8 nie taper no i brak możliwości zamontowania sztywnej osi na tył. Dlatego jak wymienię amortyzator przedni 1 1/8, a uda mi się kupić ramę Soil lub Earth to go do niej nie włożę ( chyba?). Z drugiej strony nie chciałbym kupować całkiem nowego roweru bo znając mój zapał do sprzedawania, to ten B6 u mnie zgnije w garażu. Natomiast kupując nówkę Earth'a 1.0 też musiałbym w niego z czasem zainwestować. Amortyzatory SRS i osprzęt Alivio to tak trochę średnio.  Najchętniej to na obecnym rowerze dokonał bym zmian, ale takich które będę mógł przenieść do innej ramy jeżeli taką uda mi się gdzieś wyhaczyć.

Powiedzcie mi czy jest sens robienia czegoś takiego ? Wiem że wyjdzie drożej, składanie roweru jest zawsze kosztowniejsze. Aczkolwiek z drugiej strony przy gotowym zestawie traci się cały fun właśnie ze składania, szukania, dopasowywania elementów do siebie. No i człowiek ma o wiele więcej satysfakcji jak już zobaczy efekt końcowy. Wiem że są rowery za 8, 10 czy 15 tyś i nie będą wymagały one żadnych modernizacji, ale z drugiej strony wiem że nie są one dla mnie. Nie interesuje mnie geometria pozwalająca zyskać sekundy czy gramy na wadze. Jeżdżę praktycznie codziennie w terenie od 20-50km, zawody mnie totalnie nie interesują, a tylne zawieszenie przydałoby się w momencie gdy zjeżdżam ze standardowych ścieżek i jadę sprawdzić inną drogę. Często na takich drogach mam wywrotki i nie straszne mi są jakieś odpryski lakieru czy przerysowania. Natomiast przy drogim rowerze pewnie chodziłbym i płakał że coś zarysowałem. Innymi słowy wolę wydać 3k na rower i wsadzić w niego 7k bo tego tak nie odczuję, niż kupić gotowca za 10k i bać się zjechać ze ścieżki. 

Mam nadzieję że nie napisałem zbyt chaotycznie i że znajdzie się jakaś dobra dusza która w fajny sposób odpowie na moje pytanie :) 

Krótko i konkretnie:

1. NIe nie ma sensu

2. Twoja filozofia kupna roweru z 3 tys i wpakowanie w niego 7 tyś to jest ... delikatnie ujmując nielogiczna. 

3. Rozumiem zakup roweru za 7k i doinwestowanie 3k np. w lepsze koła i opony + hamulce. 

4. Na Twoim miejscu zostałbym przy tym co masz i trochę pojeździł, bo jeżeli piszesz, że masz wywrotki to chyba technika Cię na razie przerasta. Żeby odczuć 

5. Nie dziw się, że ramy Earth i Soil są praktycznie niedostepne, bo po co ma je oferować producent. Producent taki jak Kross sprzedaje rower jako pakiet, marże ma na osprzęcie bo zamawia go w ilościach hurtowych. 

6. Generalnie pakowanie kasy w ten rower to słaba inwestycja... poszukałbym nawet czegoś z Decathlon nawet świeżynka AM100S 29"... tani ścieżkowiec skonfigurowany w mojej ocenie bardzo przyzwoicie. 

Pozdrawiam

Opublikowano
13 godzin temu, DarekH napisał:

Tak jak kolega pisał, pakowanie amorków który przynajmniej nowe kosztują 1000+ to średni sens finansowy... czy ten napęd 2x10 cię ogranicza, czy taka fanaberia ? Niestety "apgrejdy" takich rowerów (bez znaczenia marka) to studnia bez dna i na koniec okazuje się, że za te pieniądze kupisz dużo lepszy rower. 

W zasadzie jest całkiem ok, poza tym, że nie mogę sobie poradzić z jego regulacją i są problemy na przełożeniach 3-4-5. Wszyscy teraz jeżdżą na 1x12 i... mi też się taki zamarzył :D 
W takim razie poza siodełkiem i hamulcami nie będę planował większych inwestycji w ten rower. Będę zbierał na jakiegoś Primala czy może coś wyżej... ;)

Opublikowano
16 minut temu, Marcin5749 napisał:

W zasadzie jest całkiem ok, poza tym, że nie mogę sobie poradzić z jego regulacją i są problemy na przełożeniach 3-4-5. Wszyscy teraz jeżdżą na 1x12 i... mi też się taki zamarzył :D 
W takim razie poza siodełkiem i hamulcami nie będę planował większych inwestycji w ten rower. Będę zbierał na jakiegoś Primala czy może coś wyżej... ;)

1x12 czy 1x11 nie rozwiązuje de facto prawie żadnych problemów... często nawet trudniej jest te napędy wyregulować, i są bardzo wrażliwe na zmiany. De facto odpada tylko regulacja przedniej przerzutki, który chyba jest najłatwiejsza ze wszystkiego... ale współczynnik lansu jest zdecydowanie po stronie 1x.