Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem Attentiona wiec rama chyba taka sama. Wzrost podobny ale ciut cięższy jestem.

Wg mnie trochę się pospieszyłeś z amorkiem. Poszukać promocji na coś z 34mm goleniami. Ja u siebie założyłem Aurona RC2. Genialny amorek i mieścił się w założonym przez Ciebie budżecie. Epixona może się okazać ze zajedziesz szybko przez masę swoją.

Mykmyka śmiało możesz kupować z kindshocka z wewnętrznym prowadzeniem. Ja u siebie zakładałem wew prowadzenie. Wystarczy malutki otwór dopasowany na ciasno wiercony po skosie tuż nad mufą suportową. 5 min roboty.

Opony polecam z przodu założyć 2,4 a z tylu 2,25. Noe oszukujmy się kawał byka z Ciebie wiec wypadało by to wziąć pod uwagę przy planowaniu upgradów.

Mój po upgrade’ach i na takich oponach wygladał tak

18a0aadb2908c368a517bd044c0c80b4.jpg

Opublikowano

A według mnie ogólnie pospieszył się z upgrade-em. Do jazdy po górskich szlakach, przy takiej wadze celowałbym w rower pokroju Dartmoor Primal/Hornet , NS Djambo Eccentric itp. Trialowa geometria, zamiennie koła 27+/29, mocna rama. Nowy Primal kosztuje ok 5k, używkę można wyrwać za 3-3,5k, ewentualnie jak część gratów już ma to ramy Dartmoora są w rozsądnych cenach - można powoli składać sprzęt.

Opublikowano
W dniu 28.09.2018 o 14:46, zibi_j1 napisał:

o czym ty gadasz chopie? Ja jestem zachwycony pracą tego amorka.

Ty masz Raidona, a nie Epixona... ;)

Różnią się tłumikiem, te w Raidonie reagują jakoś na zmiany ustawień, te w Epixonie nie są tak czułe.

Po regulacji zapewne będzie lepiej u autora wątku.

Ale jak mówię nie spodziewajcie się cudów po amortyzatorach z tego przedziału cenowego.

Opublikowano
2 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Ty masz Raidona, a nie Epixona... ;)

Różnią się tłumikiem.

Po regulacji zapewne będzie lepiej u autora wątku.

Ale jak mówię nie spodziewajcie się cudów po amortyzatorach z tego przedziału cenowego.

Nie róznią sie tłumikami, ostatnio rozbierałem epixona i jest dokładnie ten sam co w raidonie. Epixon raczej nie działa gorzej niż recon itp.

Opublikowano
7 minut temu, Kruup napisał:

Nie róznią sie tłumikami, ostatnio rozbierałem epixona i jest dokładnie ten sam co w raidonie. Epixon raczej nie działa gorzej niż recon itp.

Są tłumiki TR oraz XC, w Raidonach zazwyczaj jest XC.

Generalnie to można się pogubić.

Jeśli cokolwiek miałbym kupić to z tłumikiem TR, gdyż ma on regulację tłumienia oraz kompresji.

Reszta jest taka sobie.

Opublikowano
A według mnie ogólnie pospieszył się z upgrade-em. Do jazdy po górskich szlakach, przy takiej wadze celowałbym w rower pokroju Dartmoor Primal/Hornet , NS Djambo Eccentric itp. Trialowa geometria, zamiennie koła 27+/29, mocna rama. Nowy Primal kosztuje ok 5k, używkę można wyrwać za 3-3,5k, ewentualnie jak część gratów już ma to ramy Dartmoora są w rozsądnych cenach - można powoli składać sprzęt.

Jak miał już Cube’a to może małymi krokami upgradeować. Ja swojego robiłem powoli montując coraz lepszy osprzęt jak zaczęła już przeszkadzać geo ramy do ambitniejszej jazdy to po prostu złożyłem Attentiona do factory setupu i sprzedałem. A potem kupiłem ramę Cube’a full suspension i zabawa zaczęła się od początku.

Dlatego pisałem o Auronie bo to zakup już na długi czas i nie wymięknie jak założyciel tematu zapragnie trochę ambitniej pośmigać. Rama ta co ma to szczegół bo nowa kosztuje 70€ ;-) jak będzie chciał sztywniaka to dartmoorowe ramy chodzą po ok 700 pln. Lub fulle np Cube po ok 250-300€.

Ale już będzie wiedział czego tak naprawdę chce :-)
Opublikowano

Witam,

jestem na forum nowy, ale długo je przeglądam jak mam jakiś problem. A mam teraz podobny problem co autor tematu, posiadam rower trek superfly 7 2016 czyli typowe xc, wyciągnięta pozycja i sztywny tył. pojeździłem nim rok, brał udział w maratonach  mtb strefa zachodnia, ale tylko dla przyjemności a nie dla pudła. No właśnie i tu jest problem bo same maratony jakoś mnie nie przekonały i chciałbym częściej jeździć w przyszłym roku w góry na singletracki oraz bike parki, chciałbym się też nauczyć jakiś trików jak bunny hopy i te inne oraz jazdy na jednym kole (ogólnie mówiąc chciałbym się nim bardziej bawić, niż ścigać). Zastanawiam się czy właśnie trochę rzeczy pozmieniać, ale nie wiem czy sama geometria nie będzie przeszkodą w zrobieniu bardziej trailowej wersji (bo rzeczywiści ta geometria, że na podjazdach koło się nie odrywa działa i nie wiem czy nie będzie przeszkadzać w np wheelie). CZy sprzedać, dozbierać i kupić jakiś typowy trail full albo sztywniak, ale jednak chyba szedłbym już w stronę full (wygodniejszy). Za mało jeżdżę i trenuję żeby czerpać przyjemność z samej jazdy jak maraton a u nas trochę płasko czyli dużo pedałowania. A na takim trailu to i można maraton dla fanu przejechać. Proszę o porady.

Opublikowano

na single typu flow xc jest wystarczające i da fun. Wheelie czy bunnyhopy bez znaczenia czy sztywniak czy ht, polecam kanał GMBN na YT. Trzeba ćwiczyć i tyle. Z superflaja trailówki nie zrobisz

Opublikowano
7 godzin temu, trollu napisał:

na single typu flow xc jest wystarczające i da fun.

Na początek. Prędzej czy później pojedzie na nieco bardziej stromą trasę i okaże się że to jednak nie to.

7 godzin temu, trollu napisał:

Wheelie czy bunnyhopy bez znaczenia czy sztywniak czy ht, polecam kanał GMBN na YT. Trzeba ćwiczyć i tyle.

Ja myślę, że czołówka zawodników XC jest w stanie bez problemu objechać na swoich rowerach większość tras DH. Co nie znaczy, że rower XC jest do tego przeznaczony, każdy tak może i początkującemu będzie na nim łatwo.

8 godzin temu, trollu napisał:

Z superflaja trailówki nie zrobisz

To fakt. I dlatego, do tego o czym piszesz znacznie lepszy będzie rower o geometrii trial/enduro. Niekoniecznie full, bo jak na codzień jeździsz po płaskim, to taki full enduro jest bez sensu, będzie ciężki i wolny. Bardziej sztywniak jeśli miałby to być rower uniwersalny, chyba ze możesz mieć dwa, to na płaskie zostawisz sobie Treka a w góry kup fulla.

Opublikowano (edytowane)

Gdzie Rzym a gdzie Krym. Prosi z xc na trasach dh mają jakiś związek z bunnyhopem? Rower sam na kole nie pojedzie ani skakać nie będzie.

Co do reszty to pełna zgoda, sam dlatego zmieniłem x-calibra na fuel ex'a

Edytowane przez trollu
Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

Gdzie Rzym a gdzie Krym. Prosi z xc na trasach dh mają jakiś związek z bunnyhopem? Rower sam na kole nie pojedzie ani skakać nie będzie.

Taki, że na trailowym rowerze znacznie łatwiej się takie triki robi ze względu na inną pozycję na rowerze i rozkład obciążeń - zwłaszcza wheelie. Oczywiście (prawie) wszystko się da na (prawie) każdym rowerze - ale robią to goście którzy od lat ćwiczą. A dla początkującego lepiej mieć sprzęt dostosowany do tego co robi.

Opublikowano

jak ma być rower do wheelie to chyba bmx jest najlepszy. Enduro łatwiej staje dęba na podjeździe, na płaskim raczej xc łatwiej poderwać przednie koło, które jest bliżej. Pomijając jazdę na kole - jeśli jazda ma iść w stronę AM czy grawitacji to superfly nie będzie dobrym wyborem i trzeba szukać czegoś innego

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Właśnie chce pójść w stronę traila hardtail typu trek roscoe 8 2019 albo spec fuse, a moim marzeniem byłby chyba Santa cruz chameleon ale za drogi. Zależy jak uda mi się superfly sprzedać. Od paru dni wertowalem temat i chyba już wiem co i jak. A napewno nie przerobie swojego bo to bez sensu.

Opublikowano

Treka Roscoe bym odpuścił - to dalej xc tylko lekko bardziej przystosowane do jazdy na dziko po lesie. Nie wiem czego oczekujesz po nowym bajku ale roscoe jest bardzo blisko superflaja i różnica może nie być taka, jakiej byś oczekiwał. Spec - na minus brak sztywnej osi (tak jak roscoe). Santa fajna ale wspomniałeś o cenie więc odpada. Spójrz na Primala czy Krossa Dust. Główka ramy już dość mocno położona ale do funu byłyby dobrym wyborem. Najlepiej perzymierzyć się do ktoregoś, może pojeździć cos żeby był łatwiejszy wybór

Opublikowano

Osobiście polecam krossa dusta

Od maja tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem  kross dust 1.0 2018 

Jedyne co zrobiłem to zamontowałem sztycę giant contact switch  i zmieniłem klocki na metaliczne ebc gold

Rower świetny i nigdzie nie miałem z nim problemu a z czasem zmienię amortyzator na sr suntour auron 

Opublikowano

No a oś z przodu 15 a z tylu 12 to nie jest sztywna oś?( chyba że cały rok żyłem w złym przekonaniu). Ten primal fajny w wersji pro, ale muszę te krosy jeszcze zobaczyc.

Opublikowano

Podstawowy Spec jest na szpilce. W ogóle kupowanie tego typu rowerów fabrycznie to przynajmniej dla mnie bezsens kiedy są framesety ram. 

Opublikowano

Tylko żeby sobie samemu złożyć to już trzeba miec pojęcie i rozeznanie jakieś. Chociaż fajnie by było sobie złożyć taki rower przez zimę. Widziałem filmiki jak ludzie składają rowery i byłem pod wrażeniem.

Opublikowano

Pojęcie, kase i czas. Jeśli ma się dużo czasu to można poskładać za rozsądną kase, czasami może coś w używce ale ogólnie - nie ma idealnego rozwiązania

Opublikowano

Z nowych części to świetna zabawa jest

Kurde w sumie to przez to że swojego sam składałem od podstaw to jakoś taki bardziej zżyty z nim jestem :-) inaczej go czuje

Opublikowano

Mam na zbyciu trzy miesięcznego trialiwego Octane One Prone z powietrznym Raidonem i szczycą regulowaną Crank Brothers. Bardziej odpowiada mi ściganie w XC i mogę go sprzedać bąć wymienić na coś do XC w rozmiarze około 16-17 cali.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
22 godziny temu, kiszkurniak napisał:

Mam na zbyciu trzy miesięcznego trialiwego Octane One Prone z powietrznym Raidonem i szczycą regulowaną Crank Brothers. Bardziej odpowiada mi ściganie w XC i mogę go sprzedać bąć wymienić na coś do XC w rozmiarze około 16-17 cali.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

To moge Ci sprzedać moją maszynę do wyścigów XC.

https://www.olx.pl/oferta/trek-superfly-7-2016-roz-17-5-fox-shimano-bontrager-specialized-mtb-xc-CID767-IDx62QM.html

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. W co lepiej zainwestować? Szosę do treningów czy lepszego górala do ścigania?

Opublikowano (edytowane)

Co mam kupić? Porsche czy Land Rovera? To dwie zupełnie inne kategorie, więc jak to porównać co lepsze? Jeśli wolisz jeździć po płaskim i szybko to szosa a jeśli wolisz szaleć po lesie to MTB.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Słyszałem kiedyś taki żart: "Idzie dwóch studentów - jeden na uniwersytet, a drugi w trampkach". Tak mi się jakoś skojarzyło :).

A tak na poważnie - napisz więcej o sobie/otoczeniu/upodobaniach/zainteresowaniach/celach, to będzie można jakoś rzeczowo odnieść się do pytania. pozdr

Edytowane przez svoboda