Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Górala trening treningiem jeżeli jeździsz na zawody lepiej czuć się na swojej maszynie pewniej.

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, svoboda napisał:

Słyszałem kiedyś taki żart: "Idzie dwóch studentów - jeden na uniwersytet, a drugi w trampkach". Tak mi się jakoś skojarzyło :).

A tak na poważnie - napisz więcej o sobie/otoczeniu/upodobaniach/zainteresowaniach/celach, to będzie można jakoś rzeczowo odnieść się do pytania. pozdr

Startuje w xcm. Szosa była by tylko do trenowania i ewentualnie jakiś dłuższych wycieczek, a góral to wiadomo do ścigania.  

Opublikowano

To nadal nic nie mowi o tym czego oczekujesz. Wychodzi na to, że potrzebujesz roweru do wszystkiego a taki nie istnieje choć MTB będzie bardziej uniwersalny niż szosa. 

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

To nadal nic nie mowi o tym czego oczekujesz. Wychodzi na to, że potrzebujesz roweru do wszystkiego a taki nie istnieje choć MTB będzie bardziej uniwersalny niż szosa. 

Potżebuje i tego i tego. Tylko pytam się co lepiej najpierw kupić. Górala już mam, ściągam się na nim ale jest to słaby sprzęt. Na kupienie obu rowerów mnie na razie nie stać.

Opublikowano (edytowane)

Kolego mój drogi sam zadecyduj co jest Ci na chwile obecna bardziej potrzebne. Nikt z nas nie zrobi tego za Ciebie. Gdybym ja stal przed takim wyborem wbrałbym MTB.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Chyba sobie sam odpowiedziałeś "Górala już mam, ściągam się na nim ale jest to słaby sprzęt" Skoro chcesz się ścigać to zakup sobie lepszy sprzęt na zawody a potem możesz się bawić w szosę do treningów.

Opublikowano
Potżebuje i tego i tego. Tylko pytam się co lepiej najpierw kupić. Górala już mam, ściągam się na nim ale jest to słaby sprzęt. Na kupienie obu rowerów mnie na razie nie stać.

No to musisz zdecydować:
1. Rozpoczęcie nowej przygody z szosą - podzielenie czasu dostępnego dla rowerowania. Szersze horyzonty.
2. Lepszy sprzęt MTB - koncentracja na jednej dyscyplinie i poświęcenie jej więcej czasu, czyli lepsze wyniki w wąskiej specjalizacji.

Wybór należy do Ciebie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Zainwestuj w osprzęt do MTB skoro się ścigasz i drugi komplet kół na szosowe wycieczki. I wilk syty i owca cała.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Posiadam Krossa B4 z 2016 roku i chciałbym coś w nim zmienić a mianowicie napęd i amortyzator przód wybór padł na:

GRUPA MTB NX EAGLE DUB 12B. PRZERZUTKA TYŁ, MANETKA TRIGGER, MECHANIZM KORB. 175 MM 32 Z., ŁAŃCUCH

1. Przerzutka tylna SRAM NX Eagle 12-speed
2. Manetka SRAM NX Eagle Trigger 12-sp
3. Korba SRAM NX Eagle DUB DM 1x12 175mm 32T (linia łańcucha - standard 48mm)
4. Kaseta SRAM PG-1230 12-sp 11-50T HG
5. Łańcuch SRAM PC NX Eagle 12-speed 126-ogniw

plus wkład suportu DUB BSA ENGLISH 1,37"X24 73/68

Amortyzator:

MANITOU MARKHOR 29'

W późniejszym etapie hamulce.

Moje pytanie brzmi: Czy w ogóle jest sens modyfikować ten rower czy może zastanowić się np. nad kupnem nowego roweru np. KROSS LEVEL 10.0 2019 już na carbonowej ramie lub jakiś inny rower?

Opublikowano

Moje zdanie jest niezmienne. Jeśli lubisz ten rower modyfikuj, bo czemu by nie. Jeśli jest budżet i możliwość zakupu nowego sprzętu to również nie ma przeciwwskazań. Po prostu twój wybór kolego. No jakby na to nie patrzeć stara rama w węgiel się nie zamieni:-D

Opublikowano
9 godzin temu, Siwiec napisał:

A może coś takiego?

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html

Masz w nim wszystkie ,,bajery,, które wymieniłeś w swoim poście plus sztywne osie. 

Całkiem spoko propozycja, za naprawdę przystępną cenę warta przemyślenia.

Ja mogę wydać powiedzmy do 6000 zł na rower a to co podałem wyżej jest propozycją tylko do modyfikacji Krossa B4.

myślę że już za tą cenę uda się kupić coś z carbonu a jak nie jakiś lekki rower z aluminium z jakimś dobrym osprzętem.

Opublikowano (edytowane)

Level B 4 ma słabe koła - marne obręcze, piasty na kulkach  bez sztywnych osi i nie ma taperowanej główki ramy. Ładowanie do niego Eagla 12 jest bez sensu. Jak już trochę pojeździłeś na rekreacyjnym MTB to teraz pewno chcesz jeszcze szybciej i w cięższy teren. Tu wymiana amora i napędu nie wystarczy. Aby rower jechał tam gdzie chcesz potrzebujesz jeszcze porządnych kół z maszynowymi piastami na sztywnych osiach:) Zainwestuj w nowy a tego sprzedaj komuś kto dopiero rozpoczyna przygodę z MTB:)

Jak masz 6000 zł to kup sobie takiego pewniaka do XC i Trailu, z którego będziesz na pewno zadowolony np. Trek X-Caliber 9 czy Specialized Chisel Comp. Satysfakcja gwarantowana:)))

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, chyba tak zrobię że zainwestuję w nowy rower ;)

Opublikowano

Tak zrób . Z tym budżetem można już powybierać troszkę;-)

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Jestem nowy ale już od jakiegoś czasu obserwuje Szaj'a na Facebook'u. 

nie jestem zapalonym rowerowcem, ale lubię czasem wybrać się  i oczekuje czegoś wiecej niż tylko toczenia się od mojego roweru. Kiedyś jeździełm więcej, teraz brak czasu i kompana spowodował ze odstawiłemrower na długi czas do szopy. Czas na zmiany, kolega kupił rower wiec moze wrócę do pedałowania, ale mój już starawy MTB chciałbym trochę poprawić i tu czekam na waszą pomoc. Jeżdzę najczęściej po utwardzonych ściażkach, ale czasem lubie wypaść w troszkę cięższy teren.

Posiadam Mexler Solaris z bodaj 2006, ówczesny konkurent dla Kross Hexagon v3. Rower mi odpowiada, rama dobrana do mojego wzrostu. Chciałbym wprowadzic zmiany w hamulcach gdyz mam jakieś Vbrake Tektro i 7 rzędową Acera'ę z tyłu, z klamkomanetkami. Na tą chwilę jedyną modyfikacją była wymiana widelca na Manitou bo mi się przytyło od czasu zakupu :)  a ten fabryczny ZOOM to wiecie.... Rower mi się podoba a nie che kupować nowego, wolę pogrzebać przy starym :)

No i tu pytanie do was, jako nie jestem zawodowcem i nie oczekuję najdroższych elementów, chciałbym kupić coś lepszego od tego co mam, oraz nie rójnować przy tym budrzetu oraz pomnażać wartości roweru każdą modyfikacją. Mogą to być części używane.

Chciałbym wyniemić Vbrake na coś lepszego, obecne nie są najgorsze ale zawsze moze byc lepiej oraz osprzęt na 9/10 rzedowy, wiadomo za tym idą kalmki, manetki, tylne koło bo mam wolnobieg. Przeróbki chciałbym robić etapami i samemu bo lubię dłubać. pomożecie?? 

Wrzucę trochę zdjęc żeby było wiadomo o czym rozmawiamy

cbcf38e1d4b8.jpg b841d93685f8.jpg c29913ca2d0a.jpg 3b13c747627b.jpg 

5124971f613c.jpg 61b33c9c8649.jpg b2c928ef588d.jpg  178ce4f9798a.jpg

Co wy na to?

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-slx-m670-manetka-deore-7925934908?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Marcin.KnD
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Opublikowano

Według specyfikacji widelec powinien mieć większy skok niż 100 mm 

Suport podałeś z grupy szosowej według mnie

Łańcuch i kaseta będzie działać, manetka też,koła też będą pasować

Mocowanie hamulcy w ramie is ,a te co linkujesz są pm

Opublikowano
22 minuty temu, _N0REK_ napisał:

Widelec

Tutaj bym szukał czegoś np na sztywnej osi i z większym skokiem bo do tej ramy wsadzisz nawet spokojnie 140 mm

26 minut temu, _N0REK_ napisał:

Suport

Możesz go zastąpić tym

https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/?v_Id=73932

Generalnie co chcesz robić i gdzie chcesz jeździć tym rowerem ?

Bo przyznam że zacząłem przeglądać co chcesz zbudować i na ramie zacząłeś grubo ale potem poszedłeś po bandzie i wiozłeś wszytko co najtańsze

Np przy napędzie 1x w twojej konfiguracji kaseta 11-36 raczej średnio widzę byś gdzieś podjechać

Hamulce słabe lepsze by już był np M615

Przerzutka słabo nadaje się do napędu 1x nie posiada sprzęgła będzie spadał łańcuch lub będzie obijał o dolny trójkąt

Opublikowano

Napisz do czego ten rower chcesz złożyć i wtedy jeśli chcesz tą ramę to spróbujemy coś do tego dopasować. 

Ten plan to raczej padaka.

Opublikowano

Dorzucę coś od siebie...w cenie tego XCR Air kupisz Recona powietrznego ...hamulce tak jak inni piszą szkoda kasy trochę i lepiej dołożyć choćby do 615-tek, bo np.395 to samo licho...i koła weź sobie droższe, tak od 300pln w górę za komplet. Ostatnio kupiłem koła w tej cenie ojcu do roweru i porażka straszna, krzywe obręcze i nie da się wyregulować luzu na tylnej piascie, bo albo się kręci z luzem, a jak się już luz skasuje to w ogóle się nie kręci po taniości to w zasadzie 2x wydane pieniądze, bo i tak będziesz musiał kupić drugie koła... Proponuję szukać części zdemontowanych z Nowych rowerów ...na Alle... i na olx tego trochę jest...szacun

Opublikowano

Do czego rower?

Rekreacyjna jazda po lasach z kolegą , jakieś hopki i raczej tyle.

Z uwag które dostałem zmieniłbym kasete na 10-cio rzędową , do hamulców i kół moge dołożyć jak najbardziej

Opublikowano
1 minutę temu, _N0REK_ napisał:

Do czego rower?

Rekreacyjna jazda po lasach z kolegą , jakieś hopki i raczej tyle.

Z uwag które dostałem zmieniłbym kasete na 10-cio rzędową , do hamulców i kół moge dołożyć jak najbardziej

Kasetę, łańcuch, przerzutkę i manetkę...

Proponuję policzyć ile wyjdzie Ci zestaw z grupy Deore M6000 z kasetą 11-42T, która już coś ogarnie w napędzie 1x10, dasz radę cokolwiek podjechać.

Przy napędzie 1x musisz mieć sprzęgło w przerzutce, bo inaczej łańcuch będzie spadał na byle fałdzie w terenie.

Opublikowano

Tak jak @SpiderMAN pisze. W takiej konfiguracji łańcuch będzie żył własnym życiem . Jaki budżet przewidujesz na ten projekt?