Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, ensai napisał:

Dzięki za odp!

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

42 minuty temu, ensai napisał:

prawda? :D

Hehe,logiczne :D

43 minuty temu, ensai napisał:

jakby co osprzęt mogę wrzucić w inna ramę

Dokładnie tak. W sumie rama to też część 

Opublikowano

Siemka, robiąc porządki znalazłem rower na ramie Scott chyba seryjny, ale na sztywnym widelcu. Chciałbym wymienić na amortyzator i tutaj moje pytanie czy warto inwestować w spinnera 300, czy nie?

Chcąc wymienić wgl widelec, muszę mieć stery nowy mostek i kiere?

Opublikowano
9 godzin temu, matio16 napisał:

rower na ramie Scott

Zrób zdjęcia kierownicy sterów i roweru

Opublikowano
IMG_20200720_192550.jpg IMG_20200720_192612.jpg IMG_20200720_192627.jpg IMG_20200720_192632.jpg
W dniu 19.07.2020 o 10:28, Accent_Szaj napisał:

Zrób zdjęcia kierownicy sterów i roweru

Tak to wygląda

Opublikowano
5 minut temu, matio16 napisał:

to wygląda

Fajny. Jeśli masz czas i chęci działaj. Mi osobiście projekty retro mtb bardzo się podobają. Osobiście nie zmienialbym widelca. 

Opublikowano
17 minut temu, matio16 napisał:

Tak to wygląda

Lipa,masz skręcaną rurę sterową,żadnego sensownego Amora tam nie dasz :/ 

Opublikowano
21 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Lipa,masz skręcaną rurę sterową,żadnego sensownego Amora tam nie dasz :/ 

Nie pomoże wymiana sterów?

Opublikowano

@Accent_SzajJeśli mogę Ci zająć chwilkę i zapytać, czy jeślibym kupił tą ramę jestem w stanie przełożyć części z tego starego roweru powyżej i do tej już mógłbym zamontować amorek na 1 1/8?

rara.jpg
Opublikowano

@matio16Większość części powinna podejść,ale tak szczerze, to nie wiedzę sensu. No chyba że chcesz nauczyć się serwisu ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano

@matio16 zostawiłbym koła, reszta nowa i za jakiś niedługi czas nowe koła, w zasadzie budowanie roweru na nowych częściach od zera.

Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

@matio16Większość części powinna podejść,ale tak szczerze, to nie wiedzę sensu. No chyba że chcesz nauczyć się serwisu ;)

Poprostu nie mam hajsu, i chciałbym do 500zł złozyć "coś" na czym będę mógł się przemieścić z punktu a do punktu b.

Opublikowano

@matio16 czaję, tylko musisz zrozumieć, że nawet jak już dajmy na to support będzie sprawny,to wykręcić go z tak starego roweru to nie lada wyzwanie.  Dodatkowo potrzeba narzędzi. Dlatego czarno to widzę.

Jak masz 500zł ,to może poszukaj czegoś w swojej okolicy. Ja w zeszłym roku za 500zł kupiłem fula dla syna ,w Carrefour. Szału nie ma ale jeździ ;)

Opublikowano
6 godzin temu, matio16 napisał:

Rockrider z 2019 za 500zł jest dobrą opcją?

Dużo lepszą niż pakowanie kasy w stary rower 

• Pomógł 1
Opublikowano

Cześć wszystkim. Jestem użytkownikiem Unibike Evo 2019. Jeżdżę amatorsko czasami sporadycznie startując w zawodach jednak aktualnie 2-ka maluchów skupiła uwagę na innych tematach. Wiadomo, że mój rower nie należy do lekkich jednak w planach jest obniżenie jego masy. Może polecicie od czego zacząć żeby nie dostać eksmisji od żony 😁. Z góry dzięki. PZdr Krzysiek

Opublikowano

Koła, kaseta, siodło, amor, sztyca i kiera carbon, amor. Czego byś nie ruszył bez 1000zł nie podchodź, a zysk wagowy będzie nie specjalnie zauważalny. Wywalisz 800-1000zł na koła a zyskasz może 400gr. 

Opublikowano
52 minuty temu, Krisu80 napisał:

żeby nie dostać eksmisji od żony 😁

To tu musisz wybierać paczkomat ;). Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal xD

54 minuty temu, Krisu80 napisał:

obniżenie jego masy

Lepiej zrobisz jak poprawisz komfort jazdy. Wymień amora i heble,bo wszystko inne,aby zejść z masy kosztuje.

Najtańsze będą,pedały i kiere 

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałbym speców zapytać czy ma sens modernizacja / tuning tego 10-letniego roweru? (chyba dokładnie taki: Merida Matts 40 2010)

Nie wiem na ile kompatybilny tam jest montaż wszystkiego np główka ramy?

Mam do wyboru wrzucić tam shimano deore / fajne koła i oponki / amortyzator albo kupić coś za ~3000pln na następny rok a to coś opylić na targu.

Bardziej interesuje mnie lekki rower mtb/crossowy, np 40km po szlakach w beskidach i 60km wracania asfaltem (miejsca na bidony i torby musza byc)

Edytowane przez lethaljelly
Opublikowano

Za dużo do wymiany w tej Meridzie, żeby ją do jazdy po górach przystosować, w zasadzie została by sama rama i siodełko że sztycą, reszta to najtańsze komponenty z tamtego okresu, no może poza tylną alivio.

Opublikowano
2 godziny temu, lethaljelly napisał:

Nie wiem na ile kompatybilny tam jest montaż wszystkiego np główka ramy?

Jest kompatybilny. Masz prostą główkę 1i1/8

2 godziny temu, lethaljelly napisał:

kupić coś za ~3000pln na następny rok a to coś opylić na targu.

Ciężko tu doradzić. Z tego co piszesz to nie koniecznie chcesz rower do szaleństw,więc do wymiany.

Koła, napęd, (zużyty?)również przerzutki, hamulce,(amor?)

Znowu rowery do 3000zł,też szału nie ma :/.Głównie słabe amory i heble.

Dlatego sam musisz pomyśleć co będzie lepsze 

Opublikowano (edytowane)

Raczej wszystko zużyte, zresztą nie interesuje mnie ten napęd - źle działa. Hamulce hydrauliczne tektro niby katystopej pisał że słabe ale wg mnie działają miodnie. Zostawiłbym hamulce, ramę, siodełko i mostek

Wydaje mi się że taki rower jest gut pod moje potrzeby: radon scart light 8.0
Myślałem że da sie upgrejdnąć meridę do tego poziomu bo nie widzę podobnych rowerów dostępnych na polskim rynku (krossy evado ważą +14kg, porażka - a zależy mi na wadze bo jeszcze żona chce na tym pojezdzić - mamy takie same ramy)

Ma wdzięcznie przyjąć 100km trasę po szlakach i asfalcie górskim oraz dojazdy do pracy w gorszą pogodę (mam szosę na shimano 105 z kołami 700x28c oprócz tego, ale brakuje mi jazdy po beskidach)

Gravele są za drogie żeby przypiąć to do stojaka (napędy sram i grx to majątek), a te po 3000zł z przerzutkami Claris/Sora mnie nie interesują, więc pozostaje jakiś prosty rowerek

Edytowane przez lethaljelly