Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli nie jeździłeś do tej pory na blokach to oprócz spd kup sobie jeszcze ochraniacze na kolana i łokcie. Przydadzą się jak zaliczysz glebę kiedy zapomnisz o wpiętych butach w pedały na jakimś skrzyżowaniu.
Bez przesady. Też się przesiadłem na SPD dwa miesiące temu i jedną małą glebę zaliczyłem, ale bez jaj żeby ochraniacze kupować... Raz się wyłożysz i zapamiętasz. Ja tak miałem.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 2
Opublikowano

jestem świadom możliwych upadków, ale nie będę świrował z jakimiś ochraniaczami, plan jest aby zamontować spd początkowo w moim dotychczasowym rowerze, żeby nowego oszczędzić

Popieram założenie na stary rower, osobiście zaczynałem z SPD na rowerze MTB i w trudnym terenie. Zaliczyłem może 3 gleby przez 3 lata z czego dwie to połączenie braku umiejętności jazdy i SPD
Opublikowano
W dniu 25.05.2019 o 21:20, polluks napisał:

Czy jest tu ktoś z posiadaczy Nuroad Pro 2019 z Torunia lub okolic?

Zastanawiam się na tym modelem i Marin Gestalt 2. Rozmiar raczej 58 (187 i 85).

Osprzęt ten sam (poza korbą), wizualnie wygrywa Cube. Marin minimalnie większy i sprzedawca/serwisant prawie na tej samej ulicy.

Ciężko oj ciężko wybrać...

Jeszcze pytanie bo nie znalazłem nigdzie: Czy obie osie w Cubiku są sztywne?

Hej,

Zapraszam do BDG jesli bedziesz w okolicy. Od kwietnia jestem posiadaczem takiego Cube (kupiony przez bikester), rozmiar 61.

Rower bajera 😉

pozdr,

stranGer

Opublikowano

Dziękuję. Jak tylko będę w Bydzi to się odezwę. Niestety ten Cube w nr 61 jest już nieosiągalny.

W związku z tym może uda mi się kupić innego Cuba czyli Cross Race Pro. Jednak mam pytanie o pozycje na tym rowerze Nuroad vs Race. Patrząc na geometrie to na Nuroad będzie bardziej pochylona, a Race bardziej wyprostowana?

Opublikowano

Co do SPD to nigdy nie zaliczyłem gleby. W swoim poprzednim rowerze MTB założyłem pedały Shimano z jednej strony SPD a z drugiej platforma. MTB sprzedałem bez tych pedałów, które przełożyłem do Cube-a. Jak chcę podjechać do sklepu to nie muszę szukać butów rowerowych. Jestem 2 miesiące po operacji kolana i lekarz jak dotąd nie pozwolił jeździć na rowerze zwykłym a tylko stacjonarnym. A strasznie byłem ciekaw jazdy na nowym gravelu Cube. Wczoraj w końcu wybrałem się na przejażdżkę zapoznawczą w teren. Ciekaw byłem prędkości względem wcześniejszego MTB.  No i łba nie urwało ale to zapewne nie wina roweru a moja. Rehabilitując się mam przetrenowane nogi i nadal osłabione. Trasę 26 km zrobiłem z prędkością średnią 25 km/h przy średniej kadencji 95 obrotów na minutę. Nogi nie dawały radę. W ubiegłym roku tą samą trasę na MTB zrobiłem w podobnym tempie. Ale co do wrażeń na gravelu. Na piasku mocno rzucało ale był przewidywalny. Na asfalcie faktycznie 30km/h spokojnie do uzyskania a na góralu to byłby dobry wynik. Ale co innego mnie wstrząsnęło. Oglądałem kiedyś filmik Szaja jak się nie zabić na szosówce po przesiadce z górala. Niby wiedziałem co i jak ale wczoraj jak dojechałem do skrzyżowania i zacząłem hamować to myślałem, że w ogóle hamulce nie działają i mało pod auto nie wjechałem. Oczywiście teorię znałem, że nówki nieużywane hamulce i poza tym trzymałem je w górnym chwycie na łapach ale i tak nieźle się zdziwiłem. Góral hamował niemal w miejscu. No ale przeżyłem więc na pewno teraz będę pamiętał. Właściciele Cube-ów zmieniali może nowe okładziny hamulców na jakieś lepsze? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Darasgw napisał:

zacząłem hamować to myślałem, że w ogóle hamulce nie działają i mało pod auto nie wjechałem. Oczywiście teorię znałem, że nówki nieużywane hamulce i poza tym trzymałem je w górnym chwycie na łapach ale i tak nieźle się zdziwiłem. Góral hamował niemal w miejscu. No ale przeżyłem więc na pewno teraz będę pamiętał. Właściciele Cube-ów zmieniali może nowe okładziny hamulców na jakieś lepsze? 

U mnie heble się dotarły po ~100km i parę razy celowo wbijałem się na podjazdy, żeby później z górki dotrzeć okładziny. Mimo to wydaje mi się, że te z pierwszego montażu to nie jest jakiś szał. Teraz jest już ogólnie cacy, nawet na łapach jak zacznę hamować, to jest prawie kotwica. O zmianie okładzin myślę w zasadzie tylko w chwilach, gdy przy hamowaniu zaczynają wyć.

Opublikowano

Jest szansa, że uda się załatwić Cuba w rozmiarze 61, czekam na odpowiedź.

I mam dylemat... co wybrać (CTM wrzucony jako porównanie ceny z osprzętem Shimano 105)

Pod uwagę biorę tylko Cuby i Marina...

Zestawienie Gravel_Cube_Marin_CTM_A.jpg
Opublikowano
9 godzin temu, polluks napisał:

Dziękuję. Jak tylko będę w Bydzi to się odezwę. Niestety ten Cube w nr 61 jest już nieosiągalny.

W związku z tym może uda mi się kupić innego Cuba czyli Cross Race Pro. Jednak mam pytanie o pozycje na tym rowerze Nuroad vs Race. Patrząc na geometrie to na Nuroad będzie bardziej pochylona, a Race bardziej wyprostowana?

3 minuty temu, polluks napisał:

Jest szansa, że uda się załatwić Cuba w rozmiarze 61, czekam na odpowiedź.

I mam dylemat... co wybrać (CTM wrzucony jako porównanie ceny z osprzętem Shimano 105)

Pod uwagę biorę tylko Cuby i Marina...

Zestawienie Gravel_Cube_Marin_CTM_A.jpg

A propo poprzedniego posta - Cross Race Pro tez bym chetnie kupil (grupa 105) 😉 ale byl poza budzetem.

Wg mnie co do geometrii moze byc w miare podobnie. Generalnie gravel jako gravel z zalozenia jest bardziej "turystyczny", wiec powinno byc wygodnie.

PS. Jest jeszcze Cube Cross Race SL Cyclocross, ale to nie wpada w kategorie graveli juz.

IMO CTM jest tez mega opcją.

Trzymam kciuki za dobry wybor! 😉

Opublikowano
14 godzin temu, stranGer napisał:

Hej,

Zapraszam do BDG jesli bedziesz w okolicy. Od kwietnia jestem posiadaczem takiego Cube (kupiony przez bikester), rozmiar 61.

Rower bajera 😉

pozdr,

stranGer

Też chciałem kupić od tej firmy bo mój rower zaginął w transporcie ale zniknął z portalu. Jak widzę to przez Ciebie 😉 Na szczęście mój zamówiony odnalazł się. Dzięki temu mam gwarancję Cube-a na rower i ramę a Ty masz tylko 2 lata na rower. Dlatego w bikester wcześniej wahałem się z zakupem. Oby nic się nie działo. Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, Darasgw napisał:

Też chciałem kupić od tej firmy bo mój rower zaginął w transporcie ale zniknął z portalu. Jak widzę to przez Ciebie 😉 Na szczęście mój zamówiony odnalazł się. Dzięki temu mam gwarancję Cube-a na rower i ramę a Ty masz tylko 2 lata na rower. Dlatego w bikester wcześniej wahałem się z zakupem. Oby nic się nie działo. Pozdrawiam

:) 

Na razie odpukać jest ok. Też się wahałem, ale właśnie nigdzie nie było 61 w PL, a ja jestem niecierpliwy :p

Korci mnie tylko żeby węższe opony wstawić, ale nie wiem na ile poprawi to szybkość na trasie, a jednocześnie jaki rozmiar dobrać żeby na szutuer było ciągle ok. 

Myślę nad 28...

Opublikowano
59 minut temu, stranGer napisał:

:)

Na razie odpukać jest ok. Też się wahałem, ale właśnie nigdzie nie było 61 w PL, a ja jestem niecierpliwy 😛

Korci mnie tylko żeby węższe opony wstawić, ale nie wiem na ile poprawi to szybkość na trasie, a jednocześnie jaki rozmiar dobrać żeby na szutuer było ciągle ok. 

Myślę nad 28...

Jak chcesz wkladac 28 to trzeba bylo brac szose a nie gravela.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nawiązując jeszcze do możliwości wsadzenia szerokich kapci, dziś mając zdjęte koła podszedłem z miarką jeszcze raz:

20190531_203950_HDR.thumb.jpg.26665c882fac43f670279a74f98e9fb1.jpg 20190531_204051_HDR.thumb.jpg.511a8f4966ffeb62825b6f9f0bccc1be.jpg

Ogólnie w ramie jest między rurami w miejscu opony ~50mm, więc i opona o rzeczywistej szerokości 47mm powinna wejść bez problemu.

W widelcu też jest 50mm między goleniami w miejscu, gdzie ląduje opona, więc 47mm też powinna wejść na spokojnie. Daje to trochę opcji na zabawę ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Eddek napisał:

Nawiązując jeszcze do możliwości wsadzenia szerokich kapci, dziś mając zdjęte koła podszedłem z miarką jeszcze raz:

20190531_203950_HDR.thumb.jpg.26665c882fac43f670279a74f98e9fb1.jpg 20190531_204051_HDR.thumb.jpg.511a8f4966ffeb62825b6f9f0bccc1be.jpg

Ogólnie w ramie jest między rurami w miejscu opony ~50mm, więc i opona o rzeczywistej szerokości 47mm powinna wejść bez problemu.

W widelcu też jest 50mm między goleniami w miejscu, gdzie ląduje opona, więc 47mm też powinna wejść na spokojnie. Daje to trochę opcji na zabawę ;)

Trochę mało luzu zostanie. Guma idealnie równa może nie być, może się też krzywo ułożyć i do kompletu może się oblepić błotem itp.

Opublikowano
8 godzin temu, Zigfir napisał:

Trochę mało luzu zostanie. Guma idealnie równa może nie być, może się też krzywo ułożyć i do kompletu może się oblepić błotem itp.

To ja przecież nie mówię, że trzeba od razu pchać opony 47mm :) Miejsca jest dość, żeby fabryczne 35 wymienić na 42 na przykład, które wejdą na spokojnie nawet zwichrowane.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Myślę, że 700x45c z wyższym bieżnikiem spokojnie wejdzie. Można tak uzbroić rower na zimę.

Albo inaczej... koła 27,5 i jeszcze szersza wejdzie. Cyk, pyk szybka zmiana całych kół i mamy rower na jesienno-zimową pluchę. A na wiosnę-lato, 28" 700x35C z lekkim bieżnikiem... Tak sobie wymarzyłem...

Edytowane przez polluks
Opublikowano

Ja zapraszam Polluks do Katowic jakbyś był zainteresowany przejeżdżka na cube nuroad race 61 cm. 

Kupiłem ale trochę za duży na mnie i będę szukał dalej czegoś 58 cm, mam 183 cm. 

Chyba że mostek trzeba będzie skrócić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Macxc napisał:

Chyba że mostek trzeba będzie skrócić. 

Przy 183cm rozmiar 61 jest chyba ogólnie za duży, skrócenie mostka wiele nie da.

Ja mam 190 i przy moim 61cm skrócenie mostka o 20mm dało tyle, że jest mi wygodniej, ale w górnym chwycie test ośki i tak wychodzi pozytywnie (na 100mm też wychodził pozytywnie).

Opublikowano

Mój cube jest już ze mną! Zrobiłem dzisiaj nim pierwsze 50km i wrażenia są super. Szybko się jezdzi. Dosc wygodnie. Mam tylko jedna zagwostke, mianowicie dziwne spawanie w miejscu przy napędzie. Czy to jest standard? 

received_303957683883489.jpeg
Opublikowano
8 godzin temu, danielkot napisał:

Czy to jest standard?

Tak :)

Opublikowano
2 godziny temu, Eddek napisał:

Tak :)

Uspokoiłeś mnie, nie byłem przekonany co do tego że mogliby mi taki kit wcisnąć ale dziwnie to wygląda więc chciałem się upewnić :)

Opublikowano

Spaw nie jest może piękny, ale jest zrobiony w tym miejscu ze względu na mocowanie zacisku hamulca. 

Opublikowano

Ja problem wyglądu tego spawu rozwiązałem montując w tym miejscu nóżkę :P

Opublikowano

Każdy producent musi jakoś zamontować zacisk. Marin zrobił chyba nakładkę. Spawy też widać.

33492ac773ac000043be05db2c7d7c74.jpg
Opublikowano

Witam,

Jestem gotowy do zakupu Cube Nuroad Pro. Dlatego mam pytanie czy w Wielkopolsce znajdzie się jakiś sklep, gdzie można go kupić. Dodam, że mieszkam w Ostrowie Wielkopolskim pomiędzy Wrocławiem, Poznaniem i Łodzią.

Opublikowano

Jeżeli wierzyć stronie SkiTeam, to mają tylko rozmiary 53 i 61. W innych sklepach musisz pytać.