Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, polluks napisał:

Cześć, 

Bardzo proszę wytłumaczcie mi sprawę z oponami w tym rowerze.

Prawie wszystkie gravele jakie przeglądam mają opony 700x ileś tam C, tutaj jest 622x35C. To one są 27,5" czy 28", czy może to ta sama obręcz co przy innych gravelach tylko opona o niższej wysokości. Gubię się już w natłoku wiadomości jakie przyjąłem w ostatnich dniach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zapis 35-622 to zapis w systemie ERTRO, a zapis 700x35C to zapis w systemie francuskim (metrycznym). 

Najczęściej 700x35C to to samo co 35-622. 

Opublikowano

Rozszerzając, zapis ETRTO to [szerokość opony]-[średnica wewnętrzna opony], natomiast francuski to [przybliżona średnica zewnętrzna opony]x[szerokość opony][dodatkowe oznaczenie literowe średnicy wewnętrznej]. Wszystko wyrażone w mm. Jest jeszcze system brytyjski, który idzie w calach: [średnica wewnętrzna]x[szerokość opony]. Jakoś tak wyszło, że zapisy metryczne są najczęściej spotykane w szosach i pochodnych, zapis brytyjski częściej w MTB :D

Opublikowano
W dniu 23.05.2019 o 14:30, Darasgw napisał:

Jak zamocowałeś Eddek uchwyt na telefon w tym miejscu?

Dwie fotki z bliska ;)

20190525_110534_HDR.thumb.jpg.c19d9955018dc9cc757e195a3cff5338.jpg 20190525_110524_HDR.thumb.jpg.47eaa98185c8577ebbabdc85f98ccab0.jpg

Pod dekielkiem rury wisi jeszcze dzwonek, ale w niczym nie przeszkadza.

To miejsce ma w zasadzie tylko jedną wadę: zdarza się, że przy ostrzejszych manewrach kolanem zaczepię o uchwyt. Niegroźne, ale lekko bolesne.

Opublikowano
6 godzin temu, Eddek napisał:

Rozszerzając, zapis ETRTO to [szerokość opony]-[średnica wewnętrzna opony], natomiast francuski to [przybliżona średnica zewnętrzna opony]x[szerokość opony][dodatkowe oznaczenie literowe średnicy wewnętrznej]. Wszystko wyrażone w mm. Jest jeszcze system brytyjski, który idzie w calach: [średnica wewnętrzna]x[szerokość opony]. Jakoś tak wyszło, że zapisy metryczne są najczęściej spotykane w szosach i pochodnych, zapis brytyjski częściej w MTB :D

Dziękuję za wyjaśnienie. 

Sprawdzałeś jakie szerokie (700x40C, 700x42C) wejdą do tego Cubika?

Opublikowano

Jeżeli wierzyć miarce, to 42C powinny wejść bez problemu.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Czy jest tu ktoś z posiadaczy Nuroad Pro 2019 z Torunia lub okolic?

Zastanawiam się na tym modelem i Marin Gestalt 2. Rozmiar raczej 58 (187 i 85).

Osprzęt ten sam (poza korbą), wizualnie wygrywa Cube. Marin minimalnie większy i sprzedawca/serwisant prawie na tej samej ulicy.

Ciężko oj ciężko wybrać...

Jeszcze pytanie bo nie znalazłem nigdzie: Czy obie osie w Cubiku są sztywne?

Edytowane przez polluks
Opublikowano

Kupiłem trenazer elite a do niego koło i kasetę by nie zmieniać co rusz opony tylko wymieniać koło . Wszystko pięknie tyko kupując koło nie pomyślałem żeby było na sztywne. Mam koło na szybkozamykacz. Koło dziś użyłem tak jak jest ale zaczęło mi to psuć gwint w ramie. Czy ktoś widział jakieś adaptery by móc stosować do trenazera koło starego typu pamiętając że w tylnych widelkach są gwinty pod sztywną  oś.  Sorki za literówki ale piszę na telefonie  

Opublikowano

Z trenażerem nie pomogę, sam nie mam i nigdy nie miałem, musisz popytać kolegów we właściwym temacie.

Opublikowano

To jak jest z tymi osiami? Obie są sztywne? Bo nie załapałen.

Opublikowano
W dniu 25.05.2019 o 21:20, polluks napisał:

Czy obie osie w Cubiku są sztywne?

Tak.

Opublikowano
W dniu 25.05.2019 o 16:51, Eddek napisał:

Jeżeli wierzyć miarce, to 42C powinny wejść bez problemu.

Z przodu i z tyłu?

Opublikowano

Zdjęcia dobrze tego nie oddają, ale jeżeli wierzyć miarce, to i z przodu i z tyłu powinny wejść nawet 47mm, chociaż margines nie jest duży.

20190528_174249_HDR.thumb.jpg.6970cdeae168639cd9d16a5eedd55262.jpg 20190528_174334_HDR.thumb.jpg.4335dca90ce173c340969b4fb8474980.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Eddek, bardzo dziękuję. Jesteś mega pomocny. Może kiedyś będę miał okazję się odwdzięczyć. 

Niestety Nuroad w rozmiarze 61 jest nieosiągalny. Na placu boju pozostał Marin Gestalt 2 i Cube Cross odpowiednio 60 i 61. Zrobiłem zestawienie wymiarów tych trzech rowerów i mocno się zastanawiam nad Cube Cross. Geometria prawie jak Marin ale na Shimano 105. Dla bardziej szosowej pozycji można wydłużyć mostek...

20190529_162526.jpg
Opublikowano

Typowym błędem przy tego typu porównaniach jest ignorowanie parametru bb drop, czyli obniżenie środka suportu, który często rozgranicza cx od gravela.

Polecam stronkę https://geometrygeeks.bike/

gdzie szybko i łatwo porównasz wszystkie parametry.

Odnośnie szerokości opon z tyłu to raczej problematyczne miejsce będzie przy rurze podsiodłowej na dole niż między tylnymi widełkami i tam należałoby łapać pomiar, co w praktyce jest raczej trudne do uchwycenia miarką.

Opublikowano

@polluks

Zrobiłem zestawienie wymiarów tych trzech rowerów i mocno się zastanawiam nad Cube Cross.

Czy chodzi o Cube Cross Race? Mam taki model (Cross Race Disc 2018). Jak coś to pytaj. To mój pierwszy rower tego typu ale od razu okazał się strzałem w 10! Po lesie i asfalcie śmiga jak wściekły. Nie wahaj się, bierz! Ja nie mogę się na swojego napatrzeć.

Tak wygląda:

82afb2235dd054424f6213de82cbcd54.jpg&key=abde230106830ad64a3cb3e3ccbbf516df0775979e4048bbb8bf85f89f2cecac

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kawasaki napisał:

Odnośnie szerokości opon z tyłu to raczej problematyczne miejsce będzie przy rurze podsiodłowej na dole niż między tylnymi widełkami i tam należałoby łapać pomiar, co w praktyce jest raczej trudne do uchwycenia miarką.

Dokładny pomiar zrobię jak zrzucę tylne koło przy najbliższym serwisie, ale na pierwszy rzut oka na dole jest przynajmniej tyle samo miejsca, co na górze, rurki przy oponie się zwężają w przekroju i szeroko wchodzą na mufę suportową.

Dodam jeszcze, że zaraz po zakupie roweru przymierzałem błotniki SKS Blumels Trekking 28" 53mm, które zostały mi z crossa i wchodzą na spokojnie w ramę.

Opublikowano
9 godzin temu, Kawasaki napisał:

Typowym błędem przy tego typu porównaniach jest ignorowanie parametru bb drop, czyli obniżenie środka suportu...

Dopisałem ten wymiar. Różnice są minimalne, ale moźe istotne.

2019-05-30 06.54.51.jpg
Opublikowano

Mam pytanko czy NUROAD RACE ma w pełni karbonowy widelec czy tylko golenie a rura sterowa jest alu

Opublikowano

zdecydowałem się na zakup Nuroad Race, znalazłem ostatnią sztukę w rozmiarze 61cm i teraz czekam na dostawę, powinien się pojawić u mnie w poniedziałek - podzielę się z wami opinią po wypróbowaniu; będę chciał przerzucić się na spd w tym gravelu (jak dotąd tylko platformówki), jakby ktoś miał coś w tym temacie przypadkiem do polecenia to chętnie przyjmę wskazówki :)

Opublikowano
1 minutę temu, danielkot napisał:

będę chciał przerzucić się na spd w tym gravelu (jak dotąd tylko platformówki), jakby ktoś miał coś w tym temacie przypadkiem do polecenia to chętnie przyjmę wskazówki :)

Ja tam parę stron wcześniej pisałem o EH500, fajne jak chcesz SPD, ale nie chcesz rezygnować z platformy pod cywilne buty ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
51 minut temu, danielkot napisał:

zdecydowałem się na zakup Nuroad Race, znalazłem ostatnią sztukę w rozmiarze 61cm i teraz czekam na dostawę, powinien się pojawić u mnie w poniedziałek - podzielę się z wami opinią po wypróbowaniu; będę chciał przerzucić się na spd w tym gravelu (jak dotąd tylko platformówki), jakby ktoś miał coś w tym temacie przypadkiem do polecenia to chętnie przyjmę wskazówki :)

Gdzie znalazłeś w rozmiarze 61?

Opublikowano

Jeżeli nie jeździłeś do tej pory na blokach to oprócz spd kup sobie jeszcze ochraniacze na kolana i łokcie. Przydadzą się jak zaliczysz glebę kiedy zapomnisz o wpiętych butach w pedały na jakimś skrzyżowaniu.

Opublikowano
Teraz, Jacek_ napisał:

Jeżeli nie jeździłeś do tej pory na blokach to oprócz spd kup sobie jeszcze ochraniacze na kolana i łokcie. Przydadzą się jak zaliczysz glebę kiedy zapomnisz o wpiętych butach w pedały na jakimś skrzyżowaniu.

Dlatego EH500 były fajne - przyszły w komplecie z blokami SH56, które w ataku paniki można wyszarpać :D Ja się kilka razy zapomniałem, ale jeszcze się ani razu nie wyglebiłem dzięki temu ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 minut temu, polluks napisał:

Gdzie znalazłeś w rozmiarze 61?

na bikester.pl ; była jednak to ostatnia sztuka 

7 minut temu, Jacek_ napisał:

jestem świadom możliwych upadków, ale nie będę świrował z jakimiś ochraniaczami, plan jest aby zamontować spd początkowo w moim dotychczasowym rowerze, żeby nowego oszczędzić