Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A właśnie, skąd zamawiałeś? Bo ja widziałem tylko że są na stronie tacxa i wysyłka za ponad 12€... 

Opublikowano

Zamawiałem w Formicki-Bike. Ogólnie ciężko mi jest polecić sklep, bo to był mój pierwszy zakup tam, właśnie ze względu na taniego Tacx-a. W momencie gdy składałem zamówienie, Tacx był dostępny od ręki, Podium Chill 710 był "w hurtowni, dostępny 3-5 dni", reszta drobiazgów od ręki. Zamawiałem we wtorek wieczorem. Do popołudnia stan zamówienia się nie zmienił, za to dostępność Chilla przeszła na "niedostępny, pytaj o dostępność", więc mailowo zapytałem co się dzieje i czy w takim razie dostanę zamówienie bez Chilla. Dostałem odpowiedź w poniedziałek, że mają wszystko poza bidonem i mogą wysłać, a bidon doślą jak dojdzie. No ok, jedziemy. Jakie było moje zdziwienie, jak otworzyłem paczkę i Chill był w środku, a Tacx-a brakowało :) To było przed zeszłym weekendem. W zeszły piątek pytałem kiedy będzie Tacx - "po weekendzie". No i dostali, w piątek. Znaczy 5 dni po weekendzie :) Mam już tracking, że wczoraj nadane, więc w poniedziałek będzie u mnie. 

Czyli na jedną rzecz, która miała być dostępna od ręki czekam już 2.5 tygodnia od zamówienia, a rzecz, która miała być 3-5 dni przyszła po tygodniu.

Dodatkowo doliczają 2.5% za szybką płatność PayU ( ¯\_(ツ)_/¯ ), więc przy zamówieniu >200zł taniej wychodzi pobranie, bo koszt pobrania GLS to 5zł, a wysyłka przedpłacona to 15zł :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki! Niestety nie ma pomarańczowych.. nie wiem gdzie mógłbym jeszcze ich szukać :/

Opublikowano

Dzięki! Idealny byłby właśnie tacx shanti lub elite fly jeżeli chodzi o kolorystykę, ale jednego nie ma a drugi mały :/

Opublikowano

Nowa owijka na (miejscami) starej owijce, wariant "grubo, ale miękko" :D

20190714_135425_HDR.thumb.jpg.7d3bf6c7391fb39e814d95d22a9f77e3.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

To i ja się przywita, wczoraj trochę przypadkowo kupiłem Nuroad w Skiteam w rozmiarze 56.

Dzisiaj pierwsze testy smile.png

6242d11e8a3a0ea45018c4c56a422f34.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Jeszcze czyściutki :P Będzie pan zadowoloooonyy :) 

Ja przy okazji zmiany owijki przesunąłem pancerze linek bardziej na przód kierownicy, bo oryginalnie zamocowali bardziej pod. W końcu pancerz przestał ocierać o główkę ramy.

Nowa owijka jest całkiem spoko, wyszło grubo fest, ale na razie po krótkim wypadzie wydaje się, że będzie ok. Dziś wieczorem może uda się zdziałać coś w rejonie 40-50km to będzie wiadomo coś więcej. I szykuje sie wymiana łańcucha, bo już przymiar wpada w kilku miejscach na 0,75 i 1 jednym na 1% :|

Opublikowano
Jeszcze czyściutki  Będzie pan zadowoloooonyy  
Ja przy okazji zmiany owijki przesunąłem pancerze linek bardziej na przód kierownicy, bo oryginalnie zamocowali bardziej pod. W końcu pancerz przestał ocierać o główkę ramy.
Nowa owijka jest całkiem spoko, wyszło grubo fest, ale na razie po krótkim wypadzie wydaje się, że będzie ok. Dziś wieczorem może uda się zdziałać coś w rejonie 40-50km to będzie wiadomo coś więcej. I szykuje sie wymiana łańcucha, bo już przymiar wpada w kilku miejscach na 0,75 i 1 jednym na 1%
Ile wytrzymał Ci oryginalny łańcuch?
Jak się nie rozpada to dzisiaj po robocie mam zamiar też trochę podkręcić :)
Opublikowano

@Eddek

Po przeczytaniu prawie całego tematu widzę po zdjęciach, że jesteś z Zielonej Góry lub okolic (zdjęcie jedno z pierwszych na dzikiej ochli) ? Mam pytanie gdzie kupiłeś swojego Nuroada ?, ponieważ przymierzam się do jego kupna, ale jeżdżę do tej pory na rowerze Enduro po górach oraz na XC po terenach wokół Winnego Grodu i nie mam pojęcia (nie znam się na ramach z geometrią szosa/endurance) jaki rozmiar wziąć przy wzroście 187 cm i przekroku 90-92cm. A niestety nie ma gdzie go przymierzyć.

Opublikowano

A jestem z ZG :) Kupowałem w Poznaniu w SkiTeam, bo jakoś nie doczytałem, że Athletic Sport w Interku na Batorego jest sub-dystro :D

Przy twoich parametrach myślę, że 58 byłby bardziej właściwy, na 61 możesz być za bardzo rozciągnięty.

Opublikowano
12 minut temu, Eddek napisał:

A jestem z ZG :) Kupowałem w Poznaniu w SkiTeam, bo jakoś nie doczytałem, że Athletic Sport w Interku na Batorego jest sub-dystro :D

Przy twoich parametrach myślę, że 58 byłby bardziej właściwy, na 61 możesz być za bardzo rozciągnięty.

Dzięki za odpowiedź, może uda się spotkać gdzieś na drodze i przymierzyć :)

Mam też propozycje w dobrej cenie Krossa Vento Cx 2.0 za 3200, ale podobno aluminiowy widelec to zgroza. Niestety sam nie jestem w stanie stwierdzić czy faktycznie tak jest bo nigdy nie jeździłem bez amora z przodu.

Opublikowano

Nie jest tak sztywno jak może się wydawać ;) Ja przed zakupem się bałem, że mi łokcie i nadgarstki połamie na dziurawym asfalcie, a jak się okazało jest całkiem komfortowo na pół-carbonie. Jako punkt odniesienia zablokowałem sobie skok amorka w swoim crossie i tak latałem po okolicy (jak pojechałem na Czarną to się trochę zdziwiłem), po mieście też kostki dawały się we znaki. Teraz już mnie specjalnie nie rusza :) 

Opublikowano

A nie masz żadnego doświadczenia z widelcem full alu ? Bo cena kurcze bardzo korzystna jak na rower z apexem

Opublikowano

Niestety, jedyny sztywny, z jakim jeździłem wcześniej, to stalowy w całkowicie stalowym MTB sprzed prawie 20 lat :D

Szukasz w sumie bardziej czegoś do CX czy gravela?

Opublikowano

Szczerze to różnice w cyferkach są znikome jak się porównuje, więc obojętnie byle weszły gumy 38c od Panaracera. Do Sportowej geo jestem przyzwyczajony, więc na rasowe cx pewnie bym nie narzekał, a napewno byłbym szybszy. Tylko męczy mnie ten wideł i dlatego zastanawiam się czy warto dołożyć 1300 do nuroada

Opublikowano

Do Nuroada wciśniesz nawet 42 na bank, 47 pewnie tez wejdą, bo miejsca między widłami jest ~52mm. W każdym razie błotnik 53mm wchodzi dość spokojnie i jest spory luz do opony 35C :D No i jest jeszcze kwestia napędu, Nuroad przychodzi z 2x10, zamiast 1x11.

Opublikowano

No właśnie i tu pojawia sie niezły dylemacik..  Kross jest tańszy i to bardzo dużo i ma ciekawszy napęd napewno stabilniejszy na dziurach i "żwirkach" (mocniejsza sprężyna-napinanie), a cube ma Carbonowy wideł :/ tylko Kwestia rozmiaru mógłby ktoś doradzić szczegółowo ? Właśnie wróciłem z roboty i pomierzyłem się wzrost 187cm; przekrok mierzony po wewn. stronie nogi dokładnie 91,5cm boso.

Opublikowano

Ja wiem, że Tiagra to nie Dura-Ace, ale osobiście nie mam problemu z napięciem łańcucha w garbatym terenie. Raz mi się zdarzyło, że mi łańcuch spadł, ale to było w trakcie jak zrzucałem z dużego na mały blat i akurat podbiło mnie na garbie (wjazd z "objazdu" na Zieloną Strzałę przy obecnie rozbudowywanym przystanku Kolei Szportawskiej). Raz :) Jak się trzymam jednego blatu to już po dziwnych garbach latałem i zero problemów, więc o to byłbym spokojny. Natomiast przy 1x11 masz ogólnie mniej przełożeń, trochę większe dziury między nimi i brakuje twardych do szybkiej jazdy po wspaniałych i gładkich asfaltach ;)

Co do rozmiaru, jestem o 3cm wyższy, ale nogę mam podobną, więc mój 61 z krótszym mostkiem może być tym czego szukasz. 

Chciałem zaproponować wizytę w Rancie u Jacka, bo wiem, że miał na stanie Aure XR4 w 58 (bo mierzyłem), ale teraz patrzę, że geo nie bardzo się pokrywa, więc w sumie żaden punkt odniesienia. No i Aura w podobnej cenie, co Nuroad jest na QR 9mm, a nie sztywnych 12mm.

Opublikowano

Sztywne osie to mus, odkad zaznałem komfortu zakładania koła że sztywna osią bez regulacji zacisku hamulca tarczowego :) z miękką ośką jak jest z hamulcami każdy wie.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

W Athleticu mają na miejscu jeszcze Kellys Soot 50 chyba nawet w L-ce, ale to już znowu o poziom cenowy w górę, bo już 105-tka ;) W RedBike na Piaskowej mieli Speca Diverge E5 w 58, ale dla mnie 58 wydawał się malutki. No i w cenie Nuroada jest tutaj Claris, co trochę boli...

Edytowane przez Eddek
Sznurki
Opublikowano (edytowane)

Za tą cenę to odrazy bralbym canyona z sentymentu albo krossa esker 6.0 bo ma 105 i dt-swissy. Boli w ZG brak sklepów Cube i Marina... Rozsądne rowery za dobre pieniążki

Edytowane przez Gaca
Opublikowano

Rzucam pomysłami co widziałem w naszej wiosce ;)

Opublikowano

No nic chyba się zastanowię między nuroad pro a cross race tylko muszę poszukać informacji jaka opona wchodzi do cr.