Eddek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Do mnie masz 100km. Najbliższe sklepy, które figurują na mapie Cube.eu to Szczecin (też ~100km) i Frankfurt nad Odrą (~60km?) A bardziej w temacie, zaszedłem dziś tak w sumie trochę niechcący do sklepu Gianta (którego to sklepu ogólnie specjalnie nie lubię ze względu na obsługę, ale mam po drodze z pracy) zapytać o mostki 80mm. Mieli tylko Giantowe za 70 i 150zł, ale gość sobie przypomniał, że maja "zdjęte z nowego roweru" i może mi oddać za 50zł. Stwierdziłem, że jak może nie podejść, to lepiej 50 niż 70zł i się skusiłem. Kąt ma dość podobny do stockowego Cube, pewnie coś koło 6-7 stopni. Założyłem w pozytywie i poleciałem objechać. Przy okazji opuściłem lekko baranka, ale chyba przesadziłem, teraz dolny chwyt mam wygodniejszy, ale na łapach trochę gorzej, poprawię później. Skrócenie mostka dało efekt cokolwiek mało, ale jednak zauważalny, pozycja się delikatnie podniosła, w moim odczuciu na plus. Zrobiłem sobie 30km po twardym i dość równym i jak na razie pozycja mi pasuje. Na górze fabryczny, na dole nowy: A tak wygląda zamontowany: Uprzedzając pytanie: nie, nie ważyłem, nie jestem aptekarzem 1
M.C Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Jakiej długości był ten stary? Napisz jak pojeździsz więcej czy Ci jest wygodniej i czy tyłka nie obciąża, bo jestem ciekawy
Eddek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Fabryczny jest 100mm, więc ten jest 20mm krótszy. Dziś zrobiłem sobie rundkę po pracy, na głodnego, więc poza dwoma ścinkami po singlach raczej trzymałem się asfaltowych DDR-ów Zeszło mi 1h12m w siodle i ogólnie tyłek nie zgłasza żadnych uwag, ale może być też kwestia nowych gaci z Martombike i tego, że siodełko mam z Klunkra
M.C Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Godzinę temu, Eddek napisał: Fabryczny jest 100mm, więc ten jest 20mm krótszy. Dziś zrobiłem sobie rundkę po pracy, na głodnego, więc poza dwoma ścinkami po singlach raczej trzymałem się asfaltowych DDR-ów Zeszło mi 1h12m w siodle i ogólnie tyłek nie zgłasza żadnych uwag, ale może być też kwestia nowych gaci z Martombike i tego, że siodełko mam z Klunkra To trochę dużo zmiennych, żeby przypisać mostkowi wygodę No ale tak jak wspomniałem daj znać, i tak monitoruje ten temat bo Cube jest wyborny
Eddek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Gacie i siodełko ujeżdżam już od jakiegoś czasu
Darasgw Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Eddek. Krótszy mostek. Czyżby jednak rower w rozm. 61 za duży?
Eddek Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Opublikowano 1 Maja 2019 Eddek. Krótszy mostek. Czyżby jednak rower w rozm. 61 za duży? Jak pisałem na samym początku, oba rozmiary mi pasowały, a zdecydowałem się na większy, bo krótszy mostek to mały problem. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
JaW Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Krótszy mostek to bardziej nerwowy, trudniejszy w prowadzeniu rower. Nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Chyba niekiedy lepiej wziąć ramę o numer mniejszą i nie ruszać mostka, albo wręcz zmienić go na dłuższy. Skoro zmieniłeś mostek na krótszy aż o 2 cm i dodatkowo dałeś go na plus, to chyba Twoja pozycja była o wiele za bardzo rozciągnięta, czyli rama za duża, takie wnioski się nasuwają. 1 1
Zajop Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Ja czekam aż pojawi się temat: "ej, słuchajcie mam 175cm wzrostu, więc kupiłem rozmiar największy jaki był, ale było mi ciut nie wygodnie - chyba za bardzo sportowa geometria. Ale wymyśliłem, że dam mostek na plus, i przykręce go tył na przód. I będę mial bardziej wyprostowaną pozycję wtedy". Oczywiście to są żarty, a Tobie niech się jeździ jak najwięcej 1
Eddek Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Oj tam, oj tam, marudzicie, a to moja robota Przy wzroście 190 i przekroku 92cm rozmiar 61 mi subiektywnie podpasował najbardziej i ogólnie był wygodny. 3 godziny temu, JaW napisał: Krótszy mostek to bardziej nerwowy, trudniejszy w prowadzeniu rower. Nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Dzisiaj wpadłem na chwilkę do lasu i w zasadzie ten krótszy mostek mi chyba bardziej pasuje i wydaje mi się, że lepiej kontroluje rower, ale może to tylko takie wrażenie przy pomijaniu losowych korzeni i kamyków. Na prostym i równym asfalcie różnica w prowadzeniu w zasadzie żadna, Poprawiłem jeszcze przed wylotem nachylenie baranka, bo jednak go wczoraj trochę za nisko dałem (w sumie dalej jest trochę niżej niż ustawa przewiduje) i dziś po 2h20m w siodle stwierdzam, że jest wygodnie i tak mi pasuje, a to jest dla mnie najważniejsze W sumie gdyby nie to, że pogoda dziś średnia (gdzieś po drodze postraszyło deszczem, pogoda chłodno-ciepła i wmordewind), jakiś mało wyspany jestem jak na 7h snu i szlajałem się z żoną to bym sobie więcej polatał. Tak to wygląda obecnie: Edytowane 1 Maja 2019 przez Eddek 2
JaW Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Skoro Ci odpowiada i jest wygodnie - super. Dodam jeszcze, że warto sprawdzić sobie ustawienia siodła, szczególnie przód/tył. Można tutaj zyskać sporo mocy i wygody, a także zapobiec kontuzjom. W moim Specu wymieniłem sztycę na karbon offset zero, a potem na fittingu dowiedziałem się, że przypadkowo był to strzał w dziesiątkę, bo miałem siodło za bardzo wycofane i musiałbym zerowy offset zastosować, chcąc mieć prawidłową pozycję. @Eddekmoże o tym też pomyśl, bo skrócenie mostka jednocześnie cofa całą sylwetkę na rowerze, również kolana.
Eddek Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Opublikowano 1 Maja 2019 U mnie fabrycznie jest offset 0, ale w sumie faktycznie muszę przetestować inną pozycję siodełka, obecnie mam dość mocno cofnięte...
Vaxol Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Witam też jestem zainteresowany kupnem tego modelu, pytanie moje takie czysto orientacyjne. Wiecie może jaką maksymalną wielkośc opony z przodu i z tyłu będzie można w nim zmieścić? Jak się sprawują opony podstawowe?? Edit, znalazłem na stronie producenta że maks 40mm :D:D Edytowane 1 Maja 2019 przez Vaxol
Cris92 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Taki Ci się tu zrobił trochę wątek zakupowy Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Eddek Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Opublikowano 1 Maja 2019 3 minuty temu, Vaxol napisał: Jak się sprawują opony podstawowe? Fabryczne Schwalbe są bardzo spoko. Wpadłem nimi na ostre kamyczki, potłuczone butelki, drobne szkło, gorący żwirek, którym drogowcy łatają dziury w drodze i jak na razie ani jednego kapcia. Wkładka przeciw-przebiciowa robi robotę 1 minutę temu, Cris92 napisał: Taki Ci się tu zrobił trochę wątek zakupowy Tak jakoś wyszło
Kubek76 Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Dzisiaj kolejne kilomery zrobione. Jestem bardzo zadowolony z zakupu Cube sprawuje się super i nawet pod mój zad podpasowało fabryczne siodło, że o zmianie przestałem myśleć. Na razie robię dystanse rzędu 40-50km. Ale może w tygodniu padnie setka. Jeżdziłem wcześniej na MTB więc trudno mi ocenić oponki ale fabryczne Schwalbe 35C pozwalają mi fajnie się rozpędzać. Trochę korci mnie wypróbować 28C, ale zdarza się cisnąć po kiepskich szutrach więc jeszcz nie wiem. Kolega Eddek konfiguruję maszynę, a mnie jakoś po regulacjach tak podeszła geo, że nie myślę o zmianach w tym kierunku. 😃 Nie mogę doczekać się kolejnego wyjazdu. 😀 2
-AdamG- Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 ...zdecydowałem się na większy, bo krótszy mostek to mały problem. A czy ten nowy mostek też ma taki smaczny detal?
Eddek Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Opublikowano 6 Maja 2019 5 minut temu, -AdamG- napisał: A czy ten nowy mostek też ma taki smaczny detal? Gorzej, ma paskudne logo Gianta Na szczęście wisi nad tym Bryton w uchwycie, więc trochę zasłania 2
massaro Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Cześć, ja posiadam Nuroad z 2018 na oponach Clement. Zastanawiam sie nad zmiana na G-One Allround TL-Easy 700x38 lub 35. Czy te właśnie oponki sa w modelu 2019? Z tego co udało mi sie wyczytać w internecie to maja zdecydowanie niższe opory toczenia i lepiej tłumią drgania od Clement. Pytanie rowniez czy mogę na te obręcze założyć tubeless? Ponizej pare fotek mojego egzemplarza 1
Eddek Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 2 godziny temu, massaro napisał: G-One Allround TL-Easy 700x38 lub 35. Czy te właśnie oponki sa w modelu 2019? 35C, tak. Nie wiem czy 2018 ma te same obręcze, w 2019 i obręcz i opony są tubless ready, więc w teorii nie powinno być problemów z przejściem. Mnie się akurat te oponki bardzo podobają. Na asfalcie lecą bez zauważalnego oporu (przy wysokim ciśnieniu, przy niskim trochę jednak je czuć. Na szutrze dają rady, w lesie w sumie też, nie lubią tylko piachu, tam momentalnie toną. Nie latałem na nich w deszczu jeszcze, bo nie lubię się szlajać po deszczu, więc tutaj się nie wypowiem, ale na suchym jest rewelacja.
massaro Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Dzieki za spostrzeżenia. Z tego co sprawdzilem na stronie Cube to obręcze sa identyczne. Ja rowniez deszczu staram sie unikać :). Jakie ciśnienie stosujesz do lasu i szutru w tych oponkach?
Eddek Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Na ogół jestem leniwy, więc trzymam 4.5-5bar cały czas. U mnie 90% czasu to asfalt, więc te fragmenty lasu czy szutru na 4.5bar jakoś mocno nie bolą. No ale jak wiem, że będzi etego więcej, to schodzę tak do 3-3.5bar, wtedy jest cudo, ale po powrocie na asfalt już trochę się klei
massaro Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Czytałem jeszcze bardzo pozytywne opinie o Panaracer Gravelking. Gdyby ktos z Was miał z nimi doświadczenia, ewentualnie porównanie do G-One to rowniez prośba o info
Jacek_ Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 15 godzin temu, Eddek napisał: 35C, tak. Nie wiem czy 2018 ma te same obręcze, w 2019 i obręcz i opony są tubless ready, więc w teorii nie powinno być problemów z przejściem. Mnie się akurat te oponki bardzo podobają. Na asfalcie lecą bez zauważalnego oporu (przy wysokim ciśnieniu, przy niskim trochę jednak je czuć. Na szutrze dają rady, w lesie w sumie też, nie lubią tylko piachu, tam momentalnie toną. Nie latałem na nich w deszczu jeszcze, bo nie lubię się szlajać po deszczu, więc tutaj się nie wypowiem, ale na suchym jest W ostatnią niedzielę wybrałem się późnym popołudniem na przejażdżkę i zaskoczył mnie deszcz. Nie odczułem żadnego dyskomfortu. G-one śmigały bez zarzutów. Co do piachu to mam i inne doświadczenie niż Eddek. W moje ocenie te opony idą po szutrze i piachu lepiej niż moje poprzednie opony z trekkinga schwalbe Marathon Plus. Ogólne jestem bardzo miło zaskoczony tymi doskonale wszechstronnymi oponami.
Eddek Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 1 minutę temu, Jacek_ napisał: W moje ocenie te opony idą po szutrze i piachu lepiej niż moje poprzednie opony z trekkinga schwalbe Marathon Plus. Mówimy o piachu takim suchym i sypkim (typu plaża, wydma) czy takim ubitym na polnych drogach?
Rekomendowane odpowiedzi