Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki za podpowiedzi. Ciekaw jestem czy w sklepie mnie ściemniali że taki niepełny karbonowy widelec (tylko golenie) w Cube Nuroad Pro może dość szybko nie wytrzymać kogoś o dużej masie jak mojej (191 zm i 101 kg) niż w rowerze z widelcem całym z karbonu. Podobno takie połączenie aluminium i karbonu daje takie niebezpieczeństwo. Oczywiście nie był to sklep Cube tylko innych marek jak Spec i Kellys. A co do Mcgregor9 to o Marin2 też czytałem i myślałem nawet bo wychodzi na to że to dobry rower ale u mnie przegrał  wyglądem. Sorki

Opublikowano

Każdy rower ma deklarowany maksymalny limit wagowy, który musi zapewnić rowerowi bezpieczeństwo. W przypadku Cube dla szosy jest to 115kg (całkowita waga roweru, czyli rower+rowerzysta+bagaż = <115kg). W takim wypadku rower używany zgodnie ze swoją kategorią nie może się uszkodzić sam z siebie, bo stanowi to wadę roweru. Producenci ten limit na bank robią z zapasem, żeby nie było akcji pt. całkowita waga 118kg i rama pęka ;) Więc o ile nie planujesz przy swojej wadze (bez urazy ;)) zabierać gravela na hopki i zjeżdżać nim ze schodów, to specjalnie bym się nie przejmował.

Mój teściu dobija obecnie mojego starego górala (znaczy, takiego, co ma już 20 lat i jego stalowy, sztywny widelec był gdzieś kiedyś przez kogoś spawany) i jak na razie nie udało mu się roweru zepsuć do końca. A sam waży dobre 110kg.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Mcgregor9 napisał:

Cześć,

Też nowy na forum. Szukam gravela i zastanawiam się pomiędzy Cube Nuroad pro a Marin Gestalt 2 z 2019. Co myślicie o Marinie? Podobne parametry tylko widelec chyba cały karbonowy.

Pozdrawiam

a który Marin 2? wyskoczyło mi kilka różnych o tej nazwie :) na pierwszy rzut oka,  w tej samej cenie, Cube ma lepszy osprzęt. Wydaje mi się, że najważniejsze jest: czy głównie będziesz jeździł po lesie: wtedy 1x11 będzie ok, czy może lubisz po szosie się też powłóczyć, wtedy doradzałbym 2x11 lub 2x10, bo nie zabraknie Ci przełożeń kiedy będziesz chciał przyspieszyć. Ja szukając gravela miałem ten dylemat. Na szczęście Kross spóźnił się z dostawą do sklepu i mam Cube z 2x11 co daje radę w lesie a na szosie górale nie mają szans. Wilk syty i owca syta 🙂 

Edytowane przez -AdamG-
Opublikowano
12 godzin temu, -AdamG- napisał:

Darasgw

Ja przy 190 cm wzrostu ważę 90 kg, śmigam wszędzie i nie przejmuję się tym czy widelec padnie czy nieemoji3.png 100 to przecież nie jest jakoś mega dużo! Jak będziesz często uderzał widelcem w doły/konary/kamole to każdy padnieemoji3.png gravel to nie enduro, jest raczej rowerem do jazdy po drogach, po których już wcześniej coś jechało i prawdopodobieństwo trafienia w coś dużego jest zminimalizowaneemoji3.png dasz radę!

Ps.

Cube jednak ładniejszyemoji6.png a jak dołożysz 400 to możesz mieć Cube na 105 

http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-cross-race-2019-p-12145.html ) nie wiem czy można wrzucać linki do sklepu, jak coś to usunę :)

Dzięki za podpowiedź co do roweru. Jednak Cube Cross Race to nie gravel. Jak widać na stronie Cube inna rama niż w Nuroad. Zależy mi na wygodzie i turystyce bardziej niż na sporcie. Mój dotychczasowy MTB Trek X-Caliber 9 jest nastawiony na sport. I wystarczy 😉 . Właśnie wystawiłem go na sprzedaż. Dobierając rozmiar ramy w Cube bez jej mierzenia bo w żadnym sklepie w okolicy nie ma go wezmę rozmiar 61. To będzie chyba bezpieczny wybór przy 191 cm, przekroku 91 cm i 101 kg wagi. Waga to nie wiszący brzuch a aktywny sport w tym siłowy więc jak się nawet będę musiał trochę wyciągnąć to nic nie będzie przeszkadzać 🙂

Opublikowano

Jeśli ktoś znający się na rzeczy chciałby poświęcić chwilę na doradzenie roweru. Wiem, że tu królują Cubusie. Też mi się podoba ale też podoba mi się Giant Anyroad 1 który katalogowo kosztuje 1300 zł drożej od Nuroada Pro i nie byłoby tematu gdyby nie to, że znalazłem u dilera Gianta (z 2018 roku model) za 200 zł zaledwie więcej niż Cube. Giant ma sztyce z karbonu i cały karbonowy widelec w odróżnieniu od Cube. To co pisałem wcześniej o wątpliwościach łączonego widelca karbon (tylko golenie) z aluminium dla ciężkiego jeźdźca. W Giant nie ma tego dylematu. Ale tam hamulce to jakiś dziwny myk. Stąd prośba jakby ktoś porównał i nie sercem a rozumem poradził. 

https://www.giant-bicycles.com/pl/anyroad-1--ge-

https://cube.pl/2019/rowery/road/road-cyclocross/nuroad/cube-nuroad-pro-blacknred-2019/

Opublikowano

W twoim linku jest jak byk napisane że Giant ma aluminiową rurę sterową. Nie ten link czy ktoś cię wprowadza w błąd?

Na zdjęciu z kolei widać hydrauliczne klamki, a w opisie jest system Giant Conduct. Jeśli to pierwsze - spoko, jeśli to drugie - jesteś skazany na system Gianta, który jest tylko u nich, więc jest odpowiednio droższy. Albo potem przeróbki na pełną hydraulikę (drogo) albo na tarczówki mechaniczne (mniej drogo, ale czy jest sens?).

Opublikowano
2 minuty temu, nctrns napisał:

W twoim linku jest jak byk napisane że Giant ma aluminiową rurę sterową. Nie ten link czy ktoś cię wprowadza w błąd?

To samo miałem napisać.

Od siebie dodam, że geometria Gianta jest taka, że rura podsiodłowa jest dość krótka, a sztyca bardzo długa. Nie żebym nie wierzył w węgiel, ale połączenie dużej masy z długą dźwignią wydaje mi się potencjalnym słabym punktem. Słabszym niż łączenie alu z węglem w widelcu ;) No, ale mogę się mylić, nie jestem specem od węgla ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ma to sens co napisaliście.  Dzięki. Więc Cube w rozm. 61

• Lubię to! 1
Opublikowano

czytając różne fora uśmiechałem się jak ktoś prosi o pomoc przy wyborze np jednego z 3 rowerów i jak ją uzyskuje to nagle wyskakuje z całkiem innym rowerem. Kurcze okazało się, że nie jestem lepszy. Kellys Soot 50 z 2018 roku mi namącił. Za 4800 pełna 105-ka. I jak tu nie zgłupieć? A Wy co myślicie o tym Kellys-ie? 

http://2kola.net.pl/gravel/616-kellys-soot-50-2018.html#/36-rozmiar_roweru-l

Opublikowano

Oj! Ten Kellys wygląda nieźle. Gdybym nie kupił już Nuroad pro 2 tyg temu też bym miał niezły zgryz. Choć ja miałem trochę prościej. Mój Cube był na stanie sklepu gdzie go kupiłem i mogłem go wypróbować. Poza tą 105 to reszta wygląda podobnie, choć designe Cuba bardziej mi odpowiada.

Opublikowano

Cube nieco ładniejszy ale Kellys też nieźle wygląda. No i ta 105-ka w przybliżonej cenie. Jak widać w mej poprzedniej wypowiedzi jest dostępny w rozmiarze L a czytałem, że inni (Eddek?) wzięli Cube-a bo nie był dostępny Kellys w rozm. L. 

Opublikowano

Patrzyłem na Soot-a, ale 50-tki nie mieli i nie byli w stanie zamówić. Przymierzyłem się do M-ki i w sumie jakbym wsiadł na rower dziecięcy. Kellys podaje 54cm dla rozmiaru L i to ma być dla niby 190cm wzrostu? Mając na uwadze jak podchodziła M-ka, to L-ka też byłaby za mała, podobnie jak rozmiar 58 w Specu Diverge E5 był dla mnie za mały (jak 56 w Romecie Aspre). Ostatecznie nie mogąc się przymierzyć i bez perspektywy na zamówienie w sklepie do przymiarki odpuściłem, ale nie powiem, z wyglądu mi się nawet podobał. 

Opublikowano
Ma to sens co napisaliście.  Dzięki. Więc Cube w rozm. 61

61 będzie dla Ciebie idealny, ja mam 190 i rower 58, siodełko na max cofnięte (nawet lekko za skalę). Były do wyboru tylko 56 i 58.
Będziesz zadowolony! drażnią na początku słabe hamulce (mech) ale rozkręcam się i jest coraz lepiej szkoda, że nie wymyślili tych całych graveli wcześniej...
Opublikowano

trochę poszperałem w danych rozmiarów Kellysa i Cube i faktycznie L-ka Kellysa raczej będzie mała. Trzeba by kombinować z siodłem i mostkiem. Tym bardziej, że ponownie zmierzyłem przekrok i mam nie 91 a 93 cm. Z ciekawości dziś zmierzę L-kę Giant Anyroad bo pojawił się u mnie w Intersporcie. Według mnie miał rację EDDEk pisząc "że rura podsiodłowa jest dość krótka w Giant, a sztyca bardzo długa" ale trzeć przyszłym tygodniu obejrzę na żywo Cube-a bo ktoś zamówił w rozmiarze 56 w sklepie w mojej miejscowości i najprawdopodobniej zamówię 61 dla siebie. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Teraz skupię się na sprzedaży mego MTB Trek X-Caliber 9. Pozdrawiam

20190406_133759.jpg
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.04.2019 o 06:59, Darasgw napisał:

To będzie chyba bezpieczny wybór przy 191 cm, przekroku 91 cm i 101 kg wagi

Ja mam o jeden cm mniej wzrostu i przekrok ten sam. W butach spd mam 7cm nad górną rurą luzu. Siodło dałem 1cm do przodu od środkowej pozycji i jest super wygodnie. Pozycja jak niżej na rozm. 61.

20190420_124834.thumb.jpg.048a75e7dc61a1ae41e1866f1ca8d1ea.jpg

Przy okazji. Nie będę miał dostępu do roweru przez kilka dni, czy może mi ktoś podać jaki jest obwód dolnej rurki tylnego trójkąta tuż przy blacie i długość, bo chciałem zamówić sobie osłonę PRO na nią zeby ni tłukł po niej łańcuch i są dwa rozmiary dł 235 i 275mm i dwie szerokości?

W dniu 25.04.2019 o 21:31, Mcgregor9 napisał:

Chodzi o Gestalt 2 z 2019

Pierwszy mój typ to był Marin. Z dostępnością Gestalt 2 2019 rozm. 58 czy 60 jest problem. Raczej ich nie ma. Chyba gdzieś jedną 58 znalazłem. Pytałem w wielu miejscach w PL jak i u oficjalnego dystrybutora. I co wiecej sami cie wiedzą czy cos dojdzie. I poszedłem w Cube.😁

Edytowane przez Kubek76
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Oglądałem dziś Gianta Anyroad którego skreśliłem  wcześniej .  Mam nadzieję że jak zobaczę w realu Nuroada to tak samo mi się spodoba. Jakbym tu nie poczytał to pewnie kombinowal z Giantem. W środę lub czwartek oględziny Cube-a i jak się wszystko potwierdzi to zamówię.  Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Opublikowano
2 minuty temu, Darasgw napisał:

W środę lub czwartek oględziny Cube

W środę to najwyżej mnie mogłbyś zobaczyć na Cube bo to 1 Maja. Dzień wolny, kręcimy kilometry 😁

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kubek76 napisał:

Przy okazji. Nie będę miał dostępu do roweru przez kilka dni, czy może mi ktoś podać jaki jest obwód dolnej rurki tylnego trójkąta tuż przy blacie i długość, bo chciałem zamówić sobie osłonę PRO na nią zeby ni tłukł po niej łańcuch i są dwa rozmiary dł 235 i 275mm i dwie szerokości?

Ja kupiłem i leży tak: ;)

20190413_154254_HDR.jpg

Edytowane przez Eddek
Opublikowano

Hm. W sklepach nie ma zazwyczaj graveli bo jak mówią sprzedawcy jest to nisza. Raczej nie nisza ale ewolucja innych rowerów. Sporo przeglądałem forów i jak dotąd nikt nie hejtował "gravelingu". Fajnie

Opublikowano
Hm. W sklepach nie ma zazwyczaj graveli bo jak mówią sprzedawcy jest to nisza. Raczej nie nisza ale ewolucja innych rowerów. Sporo przeglądałem forów i jak dotąd nikt nie hejtował "gravelingu". Fajnie

Wydaje mi się, że sytuację z gravelami można porównać do tego jak kiedyś traktowano SUVy. Większość się śmiała bo: ani to terenówka ani zwykła osobówka. Dziś, większość chciałaby tym jeździć, prawie wszystkie liczące się firmy je produkują, na ulicach jest zatrzęsienie. Spada sprzedaż wszystkich innych grup nadwoziowych. Tak samo będzie z gravelami Kiedy obywatele zobaczą, że można pogodzić jazdę w terenie z jazdą po szosach, i dodatkowo prawie bez strat na szybkości/właściwościach terenowych, to może masowo będą kupować gravele/przełaje
Opublikowano

Wydaje mi się, że sytuację z gravelami można porównać do tego jak kiedyś traktowano SUVy. Większość się śmiała bo: ani to terenówka ani zwykła osobówka. Dziś, większość chciałaby tym jeździć, prawie wszystkie liczące się firmy je produkują, na ulicach jest zatrzęsienie. Spada sprzedaż wszystkich innych grup nadwoziowych. Tak samo będzie z gravelami Kiedy obywatele zobaczą, że można pogodzić jazdę w terenie z jazdą po szosach, i dodatkowo prawie bez strat na szybkości/właściwościach terenowych, to może masowo będą kupować gravele/przełaje
A ja tam dalej nie czaję sensu posiadania SUV'a jeśli nie mieszkamy gdzieś po za miastem i nie mamy chociaż 1km do przejechania gorszą drogą, czy zimą w śniegu. Taka Toyota C-HR na ten przykład. Ładna z zewnątrz wygląda na duże dość auto, a w środku mamy auto segmentu B, tylko podniesione wyżej na kołach. Podziękował. Mieszkam w mieście i kupić SUV, bo modny mi się nie widzi. Wolę jakiegoś Aurisa, lub Hinde Civic, albo jeśli typowo miejskie autko to oczywiście Yaris. Kupowanie przez wielu SUV'a to jak kupowanie gravela tylko po to, żeby jeździć nim po szosie. Bez sens trochę. 90% SUV'ów jedyny "teren" jaki widziało, to progi zwalniające i krawężniki przy centrach handlowych.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, -AdamG- napisał:

Kiedy obywatele zobaczą, że można pogodzić jazdę w terenie z jazdą po szosach, i dodatkowo prawie bez strat na szybkości/właściwościach terenowych, to może masowo będą kupować gravele/przełajeemoji3.png

Jak szukałem swojego gravela to trafiłem na sprzedawcę, który sam (jako zawodnik MTB) lata na przełaju. Jak powiedziałem, że chcę zamienić crossa na gravela, to stwierdził, że jeżeli nie planuje latać po naprawde garbatym terenie, to jest to świetny pomysł. 

11 minut temu, Cris92 napisał:

Kupowanie przez wielu SUV'a to jak kupowanie gravela tylko po to, żeby jeździć nim po szosie.

Co do SUV-ów to się zgodzę akurat, szczególnie jak się widzi takiego nadmuchanego na tycich kółkach, które nawet na dziurach nie specjalnie pomagają. 

Co do roweru, to gravel faktycznie może być taką analogią SUV-a, mimo wszystko ma tą przewagę nad szosą, że poświęcając nieco wagi i ałero zyskujesz możliwość wbicia się w teren bez strachu o kształt kół, kapcia na pierwszym kamyku czy zakopania się w pierwszym piasku. Dla ludzi, którzy mieszają swoje ścieżki w ten sposób gravel jest świetnym rozwiązaniem. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Nadmuchanego na tyci kółkach mówisz. Już lepiej małe fele, duży balon, niż taka 22 calowa felga z profilem opony 35 w Audi SQ7. Powiedz mi, że ludzie wyjeżdżają tym w teren? Nie. Kupują, bo ich stać i są modne SUV'y. Kiedyś zamiast SQ7 ten sam gość kupiłby A8L z silnikiem W12. Taki tylko przykład, bo nie wiem, czy ceny podobne, ale klasa samochodu już tak.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, -AdamG- napisał:

Wydaje mi się, że sytuację z gravelami można porównać do tego jak kiedyś traktowano SUVy. Większość się śmiała bo: ani to terenówka ani zwykła osobówka. Dziś, większość chciałaby tym jeździć, prawie wszystkie liczące się firmy je produkują, na ulicach jest zatrzęsienie. Spada sprzedaż wszystkich innych grup nadwoziowych. Tak samo będzie z gravelamiemoji106.pngemoji3.png Kiedy obywatele zobaczą, że można pogodzić jazdę w terenie z jazdą po szosach, i dodatkowo prawie bez strat na szybkości/właściwościach terenowych, to może masowo będą kupować gravele/przełajeemoji3.png

Sama kierownica "baranek" kojarzy się "obywatelowi" jako dla zawodowca także raczej nie liczyłbym na masowe kupowanie graveli czy przełajów.

Heh co do "bez straty szybkości" na szosie to jadąc moja przełajówką na oponach typowo cx nadmuchanych do 3,5 -4 barów przy tej samej mocy mam słabsze średnie o około 3km/h w stosunku do mojej szosy na oponkach 5,5 - 6 bara.

• Lubię to! 1