Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, amator2kolek napisał:

Zastanawiam się nad druga owijką, ale widzę, że taka potrafi kosztować ponad stówę. Może podkładki żelowe i jedna owijka będzie lepszym pomysłem. 

Ja zdjąłem starą owijkę za 30zł, odciąłem z niej 2x2 kawałki na dolny i górny chwyt (tak, żeby nie owijać klamek i dolnych końcówek) i na to wrzuciłem drugą owijkę za 40zł i jest całkiem spoko. Mam długie palce, więc tak grubo mi pasuje, a i przy okazji amortyzacja się poprawiła. 

Opublikowano
6 minut temu, Eddek napisał:

Ja zdjąłem starą owijkę za 30zł, odciąłem z niej 2x2 kawałki na dolny i górny chwyt (tak, żeby nie owijać klamek i dolnych końcówek) i na to wrzuciłem drugą owijkę za 40zł i jest całkiem spoko. Mam długie palce, więc tak grubo mi pasuje, a i przy okazji amortyzacja się poprawiła. 

Mi najbardziej brakuje "grubości" na dole,  cały zakres od klamek do końca,  bo tam trzymam na zjazdach,  kiedy trzęsie. Więc coś podobnego pewnie zrobię. 

Zastanawia mnie też, czy nasze rowery są inaczej wykończone. Wspomniałeś, że opona g one miała realnie 38mm, moja ma 35, a nawet 34 bez klocków bieżnika. Może owijka też się różnić, ale na pewno jest za cienka na moje ręce,  a nie mam wielkich. 

Jaką dokładnie owijkę kupiłeś?

Opublikowano

Ja mam żelową owijkę od nowości, która jest bardzo wygodna. Ma ona pośrodku pasek szerokości 5 mm z dosyć twardej przezroczystej gumy - żelem bym tego nie nazwał, a jednak działa bardzo dobrze.
Tak sobie myślę, że DIY możnaby pod zwykłą owijkę spróbować podkleić grubą taśmę dwustronną lub pasek dętki i to może dać podobny efekt.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie to , ale za ciasno ją nawinąłem i była mi dalej za cienka, więc wykorzystałem ją jako podkład, a na wierzch poszła ta (tylko czarna, ale nie widzę jej obecnie na sklepie).

Ta pierwsza jest z klejem, ta druga jest bez w razie coś. 

Edyta: @Bujak też ma pomysł, ja miałem trochę inny. Moim planem awaryjnym, gdyby dalej było mi za twardo było kupić gąbkowe gripy do kierownic turystycznych, pociąć je na odpowiednie kawałki i z nich zrobić podkład pod owijkę. Obecna owijka jest trochę kaleczona przez Tiagrę (kota, nie osprzęt), więc jak zniszczy do końca to pewnie tak zrobię ;) 

Edytowane przez Eddek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego forum w innych tematach nie trafiłem na właściwą odpowiedź. Stąd pytanie do Was. Jakie buty SPD zakładacie do gravelów? Mam turystyczne i chcę kupić MTB. Nie chce wydawać majątku stąd myślałem by wziąć z Decathlonu Shimano M089 jednak trafiłem na tańsze bo w promocji Shimano ME3. Droższe są ME400 ale z mocowaniem BOA. Z tych 3 chcę wybrać. Doradzicie?

Opublikowano

Ja używam głównie Shimano MT5, ale mam też M089. M089 wydają mi się sztywniejsze i są lepiej wentylowane, ale chodzenie w nich jest dalekie od wygodnego, szczególnie z blokami SPD. MT5 pod tym kątem są lepsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, Darasgw napisał:

Z tego forum w innych tematach nie trafiłem na właściwą odpowiedź. Stąd pytanie do Was. Jakie buty SPD zakładacie do gravelów? Mam turystyczne i chcę kupić MTB. Nie chce wydawać majątku stąd myślałem by wziąć z Decathlonu Shimano M089 jednak trafiłem na tańsze bo w promocji Shimano ME3. Droższe są ME400 ale z mocowaniem BOA. Z tych 3 chcę wybrać. Doradzicie?

Shimano MT5 z tym ze po 6,5k km juz zaczynają sie rozklejac.

Opublikowano
9 minut temu, Fimala napisał:

Shimano MT5 z tym ze po 6,5k km juz zaczynają sie rozklejac.

Moje mają teraz w rejonie 6k przebiegu, w tym trochę chodzenia i na razie trzymają się całkiem nieźle.

Opublikowano
34 minuty temu, Eddek napisał:

Moje mają teraz w rejonie 6k przebiegu, w tym trochę chodzenia i na razie trzymają się całkiem nieźle.

Najwidoczniej masz szczescie. Bo ten model ma mocno srednia trwalosc. Koledze zaczely sie rozpadac miesiac po zakupie. Uzytkowo sa super, szkoda ze Shimano dalo ciala z trwaloscia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu zdecydowałem się na konkretny model. Za 319 zł wypatrzyłem Shimano SH-ME5. Dzięki za porady 

d9c22a77421bbef252764c5aa317.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Pytanie do posiadaczy ramy 56 - jaki jest przekrok w tej ramie?

Waham się pomiędzy 53 i 56. Obiektywnie - 56 powinna być dla mnie lepsza, ale subiektywnie czuję się lepiej na 53 po przymiarkach. Przy 177 cm wzrostu wychodzi 79 cm długości nogi.

Na 56 luzu na pandziątka wydaje się nieco za mało... 

Opublikowano
2 godziny temu, piotrofff napisał:

Hej,

Pytanie do posiadaczy ramy 56 - jaki jest przekrok w tej ramie?

Waham się pomiędzy 53 i 56. Obiektywnie - 56 powinna być dla mnie lepsza, ale subiektywnie czuję się lepiej na 53 po przymiarkach. Przy 177 cm wzrostu wychodzi 79 cm długości nogi.

Na 56 luzu na pandziątka wydaje się nieco za mało... 

Jak czujesz sie lepiej na 53 to bierz 53. Zawsze mozesz troche pozycje mostkiem rozciagnac. Za duzej ramy nie skrocisz.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2019 o 17:27, Fimala napisał:

Jak czujesz sie lepiej na 53 to bierz 53. Zawsze mozesz troche pozycje mostkiem rozciagnac. Za duzej ramy nie skrocisz.

Zawsze mozna dac krotszy mostek. w wiekszej rami.. Ja mam 178cm i w Nuroad Pro rozmiar 56 dalem mostek 80mm i jest idealnie.

Rozmiar 53 wydawal mi sie zdecydoanie za maly, zwlaszcza, ze jezdzac w SPD to zyskuje sie dodatkowo pewnie 3-4cm przekroku.

Opublikowano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Zawsze mozna dac krotszy mostek. w wiekszej rami.. Ja mam 178cm i w Nuroad Pro rozmiar 56 dalem mostek 80mm i jest idealnie.

Rozmiar 53 wydawal mi sie zdecydoanie za maly, zwlaszcza, ze jezdzac w SPD to zyskuje sie dodatkowo pewnie 3-4cm przekroku.

Nie zawsze jeżdżę w spd, poza tym mam dość krótkie nóżki i na 56 jest w mojej opinii za mało miejsca na pewne elementy. Przymierzałem też Fuji Jari i dobrze się czułem na ich 52 oraz 54 ze wskazaniem na ten mniejszy. Sam nie wiem. Z kolei Kelly's Soot  M wydaje mi się najbardziej dopasowany ale ten rower mi nie odpowiada z innych względów. 

BTW czy koła w nuroadzie pro da się bez problemu utublesić?

Opublikowano
9 godzin temu, piotrofff napisał:

Wg producenta tak. Obręcze są TLR, fabryczne opony G1 też.

Opublikowano
16 godzin temu, piotrofff napisał:

Nie zawsze jeżdżę w spd, poza tym mam dość krótkie nóżki i na 56 jest w mojej opinii za mało miejsca na pewne elementy. Przymierzałem też Fuji Jari i dobrze się czułem na ich 52 oraz 54 ze wskazaniem na ten mniejszy. Sam nie wiem. Z kolei Kelly's Soot  M wydaje mi się najbardziej dopasowany ale ten rower mi nie odpowiada z innych względów. 

Myślę, że masz dobre odczucia, masz stosunkowo niewielki przekrok w stosunku do wzrostu. Mam 182/85cm i jeździłem rok na Cube 56 i było ok, a mam aż 6cm większy przekrok, teraz też mam szosę 56 i składam Jari na ramie 54. Przy Jari 54 przy swoim przekroku nawet w butach będziesz dotykał nabiałem ramy, bo 54 ma standover 804mm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Dzięki temu tematowi i filmikowi na youtube stałem się szczęśliwym posiadaczem cube nuroad w wersji exc z roku 2018 (jak łatwo się domyśleć kupiłem używkę). Szczególne podziękowania za przydatne informacje odnośnie dopasowania rozmiaru. 

Moim zdaniem rower przezentuje się świetnie, a do tego jest dużo lżejszy niż mój dotychczasowy oraz marin 4c, nad którym się zastanawiałem. Póki co przejechałem nim jedynie kilkanaście kilometrów więc trudno mi określić czy spełnia moje najważniejsze oczekiwanie - wygoda na dłuższych trasach. Szczerze mówiąc myślałem, że pozycja będzie troszkę bardziej wyprostowana (boli mnie ostatnio szyja od wyginania), ale może krótszy mostek i przesunięcie siodełka coś poprawi. Problem w tym, że myślałem nad redshiftem, a te są miniumum 90mm. Chyba, że ktoś zna jakieś inne rozwiązania? 

Z mankamentów jakie zauważyłem w swoim egzemplarzu to skrzypienie przy mocniejszym duszeniu pedałów. Jeszcze nie zlokalizowałem dokładnie ich źródła, ale obawiam się, że to pressfity. Jak u was z nimi, jęczą? 

Oto on:

20200119_115710_HDR~3.jpg

Edytowane przez nhrfebfge
Opublikowano

Wydaje się niedorzeczne, ale zobacz sztycę.
Popedałuj na stojąco i zobacz czy skrzypi dalej.

Opublikowano
W dniu 20.01.2020 o 14:20, Bujak napisał:

Wydaje się niedorzeczne, ale zobacz sztycę.
Popedałuj na stojąco i zobacz czy skrzypi dalej.

Nie jest to sztyca. Sprawdzę jeszcze pedały ale raczej to też nie będą one. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema,
Właśnie czekam na dostawę mojego Nuroada Pro. Pierwsze co będę na pewno potrzebował to błotniki. Pytanie co polecacie? Coś lekkiego z SKS się nada?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Opublikowano

A chcesz pełne błotniki czy "szportowe"? :)

Ja mam założone SKS Routing, pełne i dają rady, ale -20 do stylówy ;)

Opublikowano

No tak, nie zauważyłem, że masz właśnie SKS. Myślałem jednak o czymś lekko bardziej sportowym, jak speedrocker.

Opublikowano

Moje SKSy są szerokie na 42mm i wchodzą bez problemów, więc inne o tej szerokości też powinny. Ja preferuje na obecne warunki pełne błotniki, bo nie znoszę czyszczenia mufy suportowej i tych wszystkich ciasnych zakamarków po każdej jeździe ;)

Opublikowano

Ma to sens. Są jeszcze bluemels z chlapaczami. Kuszą, ale waga szybko wzrasta ;-).