zazul Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 4 godziny temu, Premier01 napisał: https://sklep.token-polska.pl/zamiast-shimano-n-36.html tutaj jest zestawienie zamienników. Do nuroad-a pasuje BB841T-41. https://www.sbike.pl/czesci-szosowe-cx-gravel-suporty-suport-token-ninja-bb841t-41-bb86-bb89.5-bb92-pod-os-shimano-24mm-o_l_139_12993.html Dzięki, nie odnalazłem tego zestawienia. I lepszy sklep 55 zł taniej niż na niby oficjalnej stronie - https://sklep.token-polska.pl/suport-bb841t-41-p-30.html Więc nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba kupować, w końcu wiele drożej od pressfitu ultegry to nie wychodzi.
Premier01 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 1 minutę temu, zazul napisał: Dzięki, nie odnalazłem tego zestawienia. I lepszy sklep 55 zł taniej niż na niby oficjalnej stronie - https://sklep.token-polska.pl/suport-bb841t-41-p-30.html Więc nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba kupować, w końcu wiele drożej od pressfitu ultegry to nie wychodzi. Moja rada. Kup dobry klucz do suportu hellowtech II , nie taki z wyciętej blachy tylko pełny coś w rodzaju klucza nasadowego. Przy kiepskim kluczu można uszkodzić sobie aluminiowe wpusty służące do przykręcania. 1
zazul Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 7 minut temu, Premier01 napisał: Moja rada. Kup dobry klucz do suportu hellowtech II , nie taki z wyciętej blachy tylko pełny coś w rodzaju klucza nasadowego. Przy kiepskim kluczu można uszkodzić sobie aluminiowe wpusty służące do przykręcania. Raczej dobra rada, ale chyba teraz udam się do zaprzyjaźnionego sklepu rowerowego, co by też nie próbować w jakiś dziwny sposób wybijania zainstalowanego press fita, może lepiej czasami też mieć klucz dynamometryczny, a swojego jeszcze się nie dorobiłem.
CoolBreeze Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Moja rada. Kup dobry klucz do suportu hellowtech II , nie taki z wyciętej blachy tylko pełny coś w rodzaju klucza nasadowego. Przy kiepskim kluczu można uszkodzić sobie aluminiowe wpusty służące do przykręcania. Bardzo dobra rada.Do w/w suportu Tokena ten klucz będzie wręcz idealny:https://sklep.token-polska.pl/klucz-do-suportow-serii-tf24-token-p-134.htmlMam i zdecydowanie polecam. Jest idealnie spasowany. Tylko musiałem redukcję 1/2 na 3/8 do grzechotki za parę PLN kupić
Eddek Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, CoolBreeze napisał: Tylko musiałem redukcję 1/2 na 3/8 do grzechotki za parę PLN kupić Mnie zaczęło wkurzać, że co jakiś tool potrzebny, to na inną kostkę (a to klucz do kasety, a to klucz do suportów, a to nasadki) i poszedłem do Casto i wyszedłem z TYM. Ma wszystkie kostki i jeszcze uchwyt na bity, więc od razu załatwiło mi torxy i imbusy Jedna grzechotka, żeby rządzić nimi wszystkimi Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Eddek bad link
Premier01 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 23 minuty temu, CoolBreeze napisał: Bardzo dobra rada. Do w/w suportu Tokena ten klucz będzie wręcz idealny:https://sklep.token-polska.pl/klucz-do-suportow-serii-tf24-token-p-134.html Mam i zdecydowanie polecam. Jest idealnie spasowany. Tylko musiałem redukcję 1/2 na 3/8 do grzechotki za parę PLN kupić Myślałem raczej o kluczu z metalu np taki https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/klucze-sciagacze/klucze-do-wkladu-suportu/prod/prox-hollowtech. Ten który pokazałeś obstawiam że na dwa trzy dokręcenia. Przynajmniej takie opinie czytałem. Fakt że wpusty zostaną nietknięte.
CoolBreeze Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 56 minut temu, Eddek napisał: i poszedłem do Casto i wyszedłem z TYM "TYM" mnie zapętla z powrotem tutaj. (???) 57 minut temu, Eddek napisał: Jedna grzechotka, żeby rządzić nimi wszystkimi Dobre 40 minut temu, Premier01 napisał: Ten który pokazałeś obstawiam że na dwa trzy dokręcenia. Przynajmniej takie opinie czytałem. Fakt że wpusty zostaną nietknięte. @Kruk, go chyba też używa i raczej częściej ode mnie, więc może coś powie o jego trwałości.
Eddek Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2020 2 minuty temu, CoolBreeze napisał: "TYM" mnie zapętla z powrotem tutaj. (???) Już poprawiłem 1
Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 15 minut temu, CoolBreeze napisał: 59 minut temu, Premier01 napisał: Ten który pokazałeś obstawiam że na dwa trzy dokręcenia. Przynajmniej takie opinie czytałem. Fakt że wpusty zostaną nietknięte. @Kruk, go chyba też używa i raczej częściej ode mnie, więc może coś powie o jego trwałości. Yyy ja uzywam takiego klucza do suportu HT2 jeśli o to pytacie koledzy Tylko tego starszego modelu z bolcem jeszcze w środku klucza. Jak idzie o tarcze na CL na nakrętkę do HT2 używam tego: aaaale mam go zmodyfikowanego, bo go wygiąłem z zewnątrz i okleiłem folią aby nie rysował pająka tarczy. Nie mniej polecam nasadowy własnie taki do grzechotki.
jasiek21 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 1 godzinę temu, zazul napisał: może lepiej czasami też mieć klucz dynamometryczny, Jak wkręcałem suport BSA u mnie to zapomniałem że "dynamometryczność" nie działa przy lewym gwincie. Na całe szczęście nic nie uszkodziłem.
Bujak Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Myślałem raczej o kluczu z metalu np taki https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/klucze-sciagacze/klucze-do-wkladu-suportu/prod/prox-hollowtech. Ten który pokazałeś obstawiam że na dwa trzy dokręcenia. Przynajmniej takie opinie czytałem. Fakt że wpusty zostaną nietknięte.Nasadowy jest zdecydowanie lepszy od płaskiego, bo nie rysuje suportu.Używam tego:https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-korby-klucz-icetoolz-do-suportu-shimano-hollowtech-ii-truvativ-gxp-o_166_7501.html
CoolBreeze Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 35 minut temu, Kruk napisał: Yyy ja uzywam takiego klucza Chodziło mi o ten z twojej recenzji Tokena: https://sklep.token-polska.pl/klucz-do-suportow-serii-tf24-token-p-134.html
Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 A ten klucz jest stricte do Tokenów ninja, nie nadaje się do innych suportów typu BSA HT2.
CoolBreeze Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 35 minut temu, Kruk napisał: A ten klucz jest stricte do Tokenów ninja, nie nadaje się do innych suportów typu BSA HT2. To wiem, ale "klucz" pojawił się w nawiązaniu do suportu, który wybrał kolega @zazul... 3 godziny temu, zazul napisał: Dzięki, nie odnalazłem tego zestawienia. I lepszy sklep 55 zł taniej niż na niby oficjalnej stronie - https://sklep.token-polska.pl/suport-bb841t-41-p-30.html Więc nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba kupować, w końcu wiele drożej od pressfitu ultegry to nie wychodzi. i rady kolegi @Premier01 odnośnie przykręcania w/w suportu 3 godziny temu, Premier01 napisał: Moja rada. Kup dobry klucz do suportu hellowtech II , nie taki z wyciętej blachy tylko pełny coś w rodzaju klucza nasadowego. Przy kiepskim kluczu można uszkodzić sobie aluminiowe wpusty służące do przykręcania. Tak czy siak, fajny wątek się o kluczach HT2 zrobił i zaraz nam @Eddek zrobi "kill'em"
Eddek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) No, dzieje się Gburier dziś mi przytargał paczuszkę, a w paczuszce nowe kółka Jakiś czas temu marudziłem, że piasta z tyłu zdycha. No i w sumie trochę ją tam połatałem, ale całość dalej jest już lekko krzywa, dalej bieżnia jest zarysowana, więc całość nie pracuje gładko, a wibracje przenoszą się nawet na siodełko. Uparłem się na piastę na łożyskach maszynowych i padło na Novateca D792. Jak się okazało, stosunkowo ciężko dostać ja w TA 12x142 i 28H, więc prędzej w QR9 i przekładka osi. Piasta + oś to ~350-380zł. Później ktoś musi to wymienić, bo ja taki cwany nie jestem, więc kolejne 50-100zł (i bliżej 100zł, bo lokalne serwisy mają roboty na kolejne 3-4 tygodnie, więc ceny poszły w górę razem z czasem oczekiwania). Czyli 400-450zł za samą tylną piastę. A tak się złożyło, że trafiłem na ogłoszenie na obelix, firma z Krakowa (kolo-kola.pl) sprzedaje komplet kół, piasty Novatec D791/792 32H, w TA 12x142 i 15x100, obręcze DTSwiss 545D, szprychy i nyple cnSpoke. 700zł komplet + wysyłka. Szybka burza pod kopułą i wychodzi, że dokładam niecałe drugie tyle, a mam całe dwa nowe koła. Kontakt przez FB, pytam czy da się przód zrobić na 12x100, bo taki mam widelec - no problem. Cena ta sama? Ta sama. Czyli całość z wysyłką pobraniem 720zł? "Tak jest!" No to robim! Pierwszy termin był na 15-17 czerwca, ale się człowiekowi spiętrzyło, za co przeprosił, mówi, że za tydzień. Mi pasuje, nie pali się. We czwartek się przypomniałem, okazało się, że obręczy nie ma, ale jest 533D. W sumie z grubsza to samo, obręcz enduro, różnica w wadze niewielka, ale oczko szersza (22m vs. 21mm w 545D). Będzie gotowe na poniedziałek, u mnie we wtorek. Dalej pasi, nie pali się, w weekend i tak nie miałem czasu latać, więc spoko. W piątek rano na FB wiadomość, że udało się zbudować kółka w nocy i dziś wychodzą, będą na poniedziałek. Miooodzioo. No i dziś przyszły: Do najlżejszych nie należą, ale ostatecznie chciałem coś, co wytrzyma moje roztrzepanie i durne pomysły (jak hopsanie ponad garbami na drodze i szlajanie się po ażurowych płytach). Różnica w matmie wynika pewnie z krzywej podłogi i tego, że musiałem je lekko trzymać, żeby nie zjechały z wagi. Komplet 2235g, tragedii nie ma, szczególnie, że fabryczne koła, na wiankach i z mniejszą ilością szprych wychodzą tylko ~90g lżejsze. Tak, gdyby ktoś był ciekawy ile ważą oryginalne koła w Nuroad. Na razie set jest na dętkach, ale pewnie docelowo będzie tubeless, ale nie wiem jeszcze. Dziś już nie ma czasu na latanie, więc pierwsze testy jutro rano. Gdzieś też wykiełkował pomysł, żeby w starym kole wsadzić jakąś tanią piastę na wianku, jakieś Shimano czy coś, drugą kasetę, tarcze i zrobić sobie gotowy set typowo pod ustawki szosowe, na węższych oponach, tylko na obręczy 21mm dużo węższej opony nie założę. Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Eddek 1
pierruś Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 ciężkie trochę , ja w podobnej cenie złożyłem zestaw na tych samych piastach komplet o wadze około 1800g
zazul Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Fajnie, że ktoś zważył stockowe koła, dzięki. Koła bardzo ładne, pasują kolorystycznie do Twojego roweru nawet, może faktycznie wytrzymałość ważniejsza od wagi. Mi cały czas marzą się wymienione kilka postów wyżej hunt-y, ale nie wiem czy w tym sezonie sobie je sprawie. Na razie kupiłem ninja tokena by naprawić definitywnie support i uległem presji i temperaturze powietrza i kupiłem ciuchy mniej mtb bardziej szosowe i jeszcze chyba zmienie fabryczne siodełko na specialized power comp, więc wydatki i wydatki prawie jak na auto. Do tego jeszcze teraz po pierwszej rozwalonej dętce zmieniam zmieniam fabryczne dętki jakiejś dziwnej firmy na schwalbe i tak cud, że te stockowe dętki tyle km przeżyły, nie wyglądają jakby im się to miało udać.
Wujekwiniu Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 W dniu 24.03.2019 o 19:53, Eddek napisał: Kilka świeższych fotek Cubeka Ja mam pytanie ile posiadasz wzrostu bo rozważam zakup między rozmiarem 58 a 61 Pozdrawiam Witek
Eddek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 39 minut temu, Wujekwiniu napisał: Ja mam pytanie ile posiadasz wzrostu bo rozważam zakup między rozmiarem 58 a 61 Pozdrawiam Witek 190cm wzrost, 92cm noga, wziąłem rozmiar 61cm i mi pasuje.
Wujekwiniu Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 19 godzin temu, Eddek napisał: 190cm wzrost, 92cm noga, wziąłem rozmiar 61cm i mi pasuje. Ok bo właśnie po przymiarce 58 wydawał się trochę mały przy wzroście 193 cm. Dzięki za odpowiedź
szymon331 Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Czesc zastanawiam się nad cube nuroad pro/Giant contend ar3 jako pierwszy rower tego typu Ale bardziej jestem za cube Myślisz że będzie to dobry wybór? I mam pytanie czy Cube ma gwinty do zamocowania bagażnika?
Eddek Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Opublikowano 5 Lipca 2020 34 minuty temu, szymon331 napisał: Myślisz że będzie to dobry wybór? Ja na swoim zrobiłem lekko ponad 8k i ogólnie sobię chwalę (poza tylną piastą, ale nie można mieć wszystkiego). Do Gianta się nawet nie mierzyłem, więc nie mam odniesienia. 36 minut temu, szymon331 napisał: I mam pytanie czy Cube ma gwinty do zamocowania bagażnika? Ma, można nawet dostać wersję z fabrycznymi błotnikami i bagażnikiem (wersja Pro FE), chociaż nie wiem jak ten fabryczny się trzyma, bo na fotach nie wygląda, żeby był przykręcony do górnej części widelca W każdym razie masz gwinty przy osi i w górnej części tylnego widelca + pojedyncze punkty na łącznikach tylnego trójkąta na górze i za mufą pod błotnik. Przód ma tylko 2 punkty przy osi na błotnik, nie ma dodatkowych pod przedni bagażnik montowany na widelcu.
szymon331 Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Z tego co widziałem to chyba osprzęt w cube lepszy niż w giancie W sumie chodziło mi tylko o tylny bagażnik więc super
Eddek Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Opublikowano 5 Lipca 2020 Geometrycznie są bardzo podobne, Cube jest na Tiagrze 2x10, Giant na Sorze 2x9 (która wcale nie jest taka zła, żona ma w Silexie 200 i sobie chwali). Giant będzie miał pewnie lepsze piasty, reszta z grubsza to samo.
szymon331 Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Kurde no właśnie i tu się waham bo jak kupie Cube to będę musiał jeździć na serwis po 200 km A z giantem nie będzie takiego problemu Chyba że byłbyś w stanie mi polecić jakiś rower tego typu do 4600
Rekomendowane odpowiedzi