Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Jeździmy bez wkładek

To wkładki :D

Opublikowano

Lista ma ponad 3 lata, troszku się zestarzała...

Opublikowano

Fuji Jari 1.5 jest już u mnie. Udało się zrobić szybką rundę ~25 km.
Początkowe obawy o brak tłumienia były zbędne. Wiadomo tłumi gorzej niż połączenie amortyzatora powietrznego + opona 2.2 ale jest wystarczająco. Rewelacyjny sposób nabierania oraz utrzymywania prędkości (ciekaw jestem jak to wygląda na rowerze szosowym :) ). Utrzymanie średniej prędkości wyższej o około 5 km/h od obecnej (na MTB) nie stanowi problemu. Dolny chwyt przy stromych zjazdach to świetna sprawa. Muszę się przyzwyczaić do manewrowania przy niskich prędkościach (przebijanie się przez zatłoczone chodniki), mniejsza szerokość kierownicy jest znacznie odczuwalna. Dodatkowo czeka mnie okres "dogadywania" się z siodełkiem więc trasy ~100 km na razie odpuszczam.
Muszę więcej pojeździć i dopiero wydam "werdykt" jednak na ten teraz jest super. Coś tam ociera/skrzypi ale zrzucam to na okres docierania/rozregulowywania.
Przy wzroście 171cm wziąłem rozmiar 52. Zapas w przekroku mam ~2 cm. Dla mnie idealnie, jednak zdaje sobie sprawę że jestem w dolnym zakresie dla tego rozmiaru. 

Opublikowano
2 godziny temu, Pazuzu napisał:

Fuji Jari 1.5 jest już u mnie. Udało się zrobić szybką rundę ~25 km.
Początkowe obawy o brak tłumienia były zbędne. Wiadomo tłumi gorzej niż połączenie amortyzatora powietrznego + opona 2.2 ale jest wystarczająco. Rewelacyjny sposób nabierania oraz utrzymywania prędkości (ciekaw jestem jak to wygląda na rowerze szosowym :) ). Utrzymanie średniej prędkości wyższej o około 5 km/h od obecnej (na MTB) nie stanowi problemu. Dolny chwyt przy stromych zjazdach to świetna sprawa. Muszę się przyzwyczaić do manewrowania przy niskich prędkościach (przebijanie się przez zatłoczone chodniki), mniejsza szerokość kierownicy jest znacznie odczuwalna. Dodatkowo czeka mnie okres "dogadywania" się z siodełkiem więc trasy ~100 km na razie odpuszczam.
Muszę więcej pojeździć i dopiero wydam "werdykt" jednak na ten teraz jest super. Coś tam ociera/skrzypi ale zrzucam to na okres docierania/rozregulowywania.
Przy wzroście 171cm wziąłem rozmiar 52. Zapas w przekroku mam ~2 cm. Dla mnie idealnie, jednak zdaje sobie sprawę że jestem w dolnym zakresie dla tego rozmiaru. 

Nie chciałbym się wypowiadać za innych ale z utrzymaniem równowagi to jedynie kwestia praktyki. Sam miałem z tym problem po przesiadce z szerokiej kiery. Obecnie po trzech miesiącach na gravelu czuję się niekomfortowo przesiadając się na poprzedni rower a którym nadal dojeżdżam do pracy. Niedawno omal nie zaliczyłem gleby po przesiadce na rower znajomego z kierownicą ok. 620 + rogi bo straciłem równowagę, równocześnie na gravelu jestem w stanie zrobić pewny manewr wyminięcia dziury, którą przegapiłem i pojawiła się metr od koła...

Opublikowano
W dniu 15.05.2019 o 09:11, Kawasaki napisał:

Dołączam do ekipy gravelfreaków, wcześniej z graveli jeździłem na Specu Diverge DSW 2016, dziś docieramy się ze świeżym nabytkiem Eskerem 6.0

7583CA0A-380B-460A-A971-C7D11119C5EF.jpeg

Jaki rozmiar Eskera, jak Ci się jeździ, opowiedz ogólne wrażenia?

Opublikowano

Większość już napisałem w tym wątku:

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎05‎-‎26 o 10:34, GrochowaMTB napisał:

Rowerki wypakowane na całodniową wyprawę. Dziewczyna daje radę tylko na zadek narzeka. Jakie siodełko byście radzili spróbować? Jeździmy bez wkładek.

Przesiadłam się na Brooksa B17 imperial, i nawet wolę siedzieć na nim bez wkładki, niż z wkładką.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Wreszcie mogę się dopisać pełnoprawnie do klubu jako kolejny posiadacz Eskera 6.0. 😈

62303333_2430113643720051_7856798195857227776_o.thumb.jpg.419d0934608b817d3cfe36db44b20f8a.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Mój "Karmazynowy pirat", czyli Marin Lombard 2017. Tu akurat w settingu bojowym pod Krzyżtoporem:

crimson_pirate.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Właśnie przyszły. Five Ten Freerider. Zamawiane w Niemczech. W Polsce... Już nie ma stanów magazynowych. Rozmiar ledwie 46 2/3. Zwykle noszę 45,5. Trzeba brać więc pod uwagę rozmiar większe. Buty leżą na nodze jak wyglądają. Są obszerne, "rozczłapane" oraz nieco grube jak na lato. Zobaczymy na weekend jak w praktyce. Ubolewam, że nie ma na rynku fajnych butów na gravele, trekingi, crossy. Lekkich butów turystycznych gotowych na platformy. Jak już są to odstraszają albo trampkowym wyglądem albo plastikiem. Firmy przegapiły chyba tą rewolucję na rynku rowerowym? Masa osób jeździ na rowerach rekreacyjnie i nie chce się wpinać. Shimano podobno pokazało buta typowo pod gravela, na SPD... Jak by mało było takich butów! Wziąłem te buty bo dodatkowo brykam na trailówce więc tak czy inaczej wykorzystam je. Jak nie sprawdzą się na gravelu to będę szukał czegoś nieco lżejszego.

20190606_124252.jpg

19 godzin temu, Darasgw napisał:

Popularny tu Cube Nuroad Pro 

20190522_134648.jpg.9984c699541d76ced7fa38ace1bae8b9.jpg

Wygodnie Ci na takich pedałach? to trochę kiepskie podparcie dla stopy.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano
9 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Właśnie przyszły. Five Ten Freerider. Zamawiane w Niemczech. W Polsce... Już nie ma stanów magazynowych. Rozmiar ledwie 46 2/3. Zwykle noszę 45,5. Trzeba brać więc pod uwagę rozmiar większe. Buty leżą na nodze jak wyglądają. Są obszerne, "rozczłapane" oraz nieco grube jak na lato. Zobaczymy na weekend jak w praktyce. Ubolewam, że nie ma na rynku fajnych butów na gravele, trekingi, crossy. Lekkich butów turystycznych gotowych na platformy. Jak już są to odstraszają albo trampkowym wyglądem albo plastikiem. Firmy przegapiły chyba tą rewolucję na rynku rowerowym? Masa osób jeździ na rowerach rekreacyjnie i nie chce się wpinać. Shimano podobno pokazało buta typowo pod gravela, na SPD... Jak by mało było takich butów! Wziąłem te buty bo dodatkowo brykam na trailówce więc tak czy inaczej wykorzystam je. Jak nie sprawdzą się na gravelu to będę szukał czegoś nieco lżejszego.

20190606_124252.jpg

...

Wyglądają na grube ale np u mnie sprawdzają się świetnie nawet w wyższych temperaturach. Jeśli nie masz to dorzuć do kompletu skarpetki z coolmax-em - moim zdaniem warto.

Opublikowano
18 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Wygodnie Ci na takich pedałach? to trochę kiepskie podparcie dla stopy.

Czemu ma nie być wygodnie? Z jednej strony platforma a z drugiej SPD. Jak jadę do sklepu to nie muszę szukać butów rowerowych. Zresztą buty do SPD Shimano kupiłem tzw turystyczne.By dało się spokojnie w nich chodzić jak zejdę z roweru. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Też uważam, że do rekreacyjnych rowerowań podwójne pedały są w sam raz. Chociaż ziomek w bojówkach , trekkingach i zwykłej koszulce trochę dziwnie wygląda na gravelu :D

Opublikowano

Wczoraj 8 km od domu gdy wracałem z przejażdżki złapała mnie burza. Buty przemoczone i na pewno przy dzisiejszej pogodzie nie wyschną. Dziś więc jadąc wykorzystam, że mam z jednej strony platformy i pojadę w adidasach. No ale trzeba będzie rzecz jasna pomyśleć o drugiej parze butów z blokami. 

Opublikowano
15 minut temu, Eddek napisał:

Też uważam, że do rekreacyjnych rowerowań podwójne pedały są w sam raz. Chociaż ziomek w bojówkach , trekkingach i zwykłej koszulce trochę dziwnie wygląda na gravelu :D

Kurcze a tak mi się grawele zaczęły podobać i miałem plan kupić sobie w przyszłym roku a lubię się ubierać tak jak opisujesz. To co, mam jeździć pod krawatem? :)

Opublikowano

Ja tam się nie przejmuję, tylko muszę pamiętać o opasce na nogawkę, bo się brudzi od łańcucha ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Darasgw napisał:

Czemu ma nie być wygodnie? Z jednej strony platforma a z drugiej SPD. Jak jadę do sklepu to nie muszę szukać butów rowerowych. Zresztą buty do SPD Shimano kupiłem tzw turystyczne.By dało się spokojnie w nich chodzić jak zejdę z roweru.

A myślałem, że to takie małe lipne platformy a nie SPD. Zwracam honor :) 

3 godziny temu, Eddek napisał:

Właśnie na gravelu to chyba wszystko wypada. SPD, platformy? jak najbardziej. Rajtuzy z pampersem i kuse koszulki? Jak najbardziej. Bojówki, luźna koszulka? czemu nie. Ja już od dłuższego czasu nie wyglądam na rowerze jak kolarz :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Eddek napisał:

Ja tam się nie przejmuję, tylko muszę pamiętać o opasce na nogawkę, bo się brudzi od łańcucha ;)

Ja używam amerykańskich kontraktowych BDU. Mają na dole nogawki tasiemki do ściągnięcia. Dzięki nim mi się nogawki nie brudzą i mie ryzykuję również wciągnięcia nogawki w łańcuch. Do tego są niby w 100% bawełniane ale schną rewelacyjnie.

Opublikowano

Ja używam UTP z Helikon-Tex'a, nie mają niestety ściągacza, ale spodnie są rewelacyjne i można je dostać w wariacie X-Long, co przy moich szczudłach jest sporą zaletą ;)

Opublikowano

A ja mam dylemat siodełkowy. Waham się miedzy Specem Phenom Expert a Toupé Expert Gel. 
To pierwsze teoretycznie mtb - w wersji comp testuje sobie przełożone z roweru mtb. Jest to siodło z podniesionym tyłem i tu zastanawiam się czy jednak do gravela nie będzie lepsze płaskie?
Tu w grę wchodzi Toupé Expert Gel. Stety lub nie wygląda że istnieje tylko w wersji GEL. Nie wiem czy uda mi się ściągnąć na testy siodełko. Cena praktycznie zbliżona.

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Może i ja się załapie do klubu, wprawdzie rower jest w kategorii touring, ale koła dosyć szerokie 38mm a wejdą jeszcze większe no i kierownica też gravelowa.
Dzisiaj pierwsza jazda za mną moim Trekiem 520.

F5Yx2fJkg10qwgjCCKKm_8GyDvF34kn7ySNgFP91tHQ-2048x1152.jpg

Edytowane przez waldi_8027
  • Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 15.05.2019 o 14:41, Fimala napisał:

Proszę bardzo: https://www.strava.com/activities/1959244842

Można spokojnie wałem lecieć do Nowego Dworu zamiast asfaltem od Jabłonnej

Wreszcie się udało!!!

Dużo więcej piasku niż się spodziewałem, a piasek i Gravel na oponach 38C to średnie połączenie😛.

Rower uwalony konkretnie , ale było warto😀.

@Fimala i @RadS dzięki za wskazówki.

20190609_100652.jpg 20190609_181604.jpg 20190609_181412.jpg 20190609_182107.jpg 20190609_182210.jpg
  • Lubię to! 1