Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Yarooo napisał:

Wreszcie się udało!!!

Dużo więcej piasku niż się spodziewałem, a piasek i Gravel na oponach 38C to średnie połączenie😛.

Rower uwalony konkretnie , ale było warto😀.

@Fimala i @RadS dzięki za wskazówki.

20190609_100652.jpg 20190609_181604.jpg 20190609_181412.jpg 20190609_182107.jpg 20190609_182210.jpg

Spoko, polecam sie na przyszłość :)

Opublikowano

Wzdłuż Narwi jest wał tak jak wzdłuż Wisły?

Zastanawiałem się nad tą trasą, o której mówiłeś @Fimala... Do ND wałem, a potem jak, żeby jak najmniej jechać asfaltem?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kawasaki napisał:

Wzdłuż Narwi jest wał tak jak wzdłuż Wisły?

Zastanawiałem się nad tą trasą, o której mówiłeś @Fimala... Do ND wałem, a potem jak, żeby jak najmniej jechać asfaltem?

W ND za centrum handlowym skrecasz w prawo na wał. Na asfalt jestes zmuszony wskoczyc dopiero w Zegrzu. Ale to tez maks na 5 moze deko wiecej km. Az dojedziesz do kanałku Żerańskiego.

Edytowane przez Fimala
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Przez większą część trasy wzdłuż Narwi i Zalewu Zegrzyńskiego można jechać zarówno po wale, jak i polną drogą wzdłuż wału. Ze względu na budowę ścieżki rowerowej wzdłuż Kanału Żerańskiego od Nieporętu trzeba jechać asfaltem.

Edytowane przez Yarooo
  • Pomógł 1
Opublikowano

Niekoniecznie. Ścieżka budowana jest tylko na odcinku od Zalewu do mostu w ciągu ul. Izabelińśkiej. Od tego mostu na południe można już jechać wzdłuż kanału, nawet tam, gdzie niedawno kładziono rurę gazową (na wysokości Rembelszczyzny). Jechałem tam tydzień temu, trasa przejezdna gravelem - jest lepiej niż myślałem.

Tak więc ostatecznie od Nieporętu do Warszawy jechałoby się tak: link

Dalej:

1. albo przez teren kolejowy do ronda Starzyńskiego,
  2. albo Płochocińską, Modlińską i Zarzecze do ścieżki nad Wisłą
  3. albo Marywilską do Odrowąża.
Opublikowano

Buty Five Ten Freerider pomyślnie przeszły pierwsze testy. W butach było wygodnie, nie było ekstremalnie gorąco. Buty przez to, że podeszwę mają płaską fajnie przylegają do platform, nie męczą stopy, Gdy już nieco się rozchodziły to też nie było problemu w lesie, gdzie trzeba było gdzieś tam się wspiąć i podprowadzić rower. Da się w nich normalnie funkcjonować na trasie. Zdecydowanie lepiej ten but niż zwykłe snekersy czy buty trekingowe, w których dotychczas jeździłem.

Myślę teraz jeszcze nad butami na ekstremalne upały. Myślę o jakiś.... sandałach ;) Mam fajne Scholle, ale po kilku pojeżdżawkach po mieście podeszwy są pocięte od pinów :(

Macie jakieś pomysły? A może buty na łódki? są często z cienitkiego materiału, czasami nawet z podeszwą z otworami... co ciekawe jeśli są od adidasa to bywają z podeszwą Stelth! Tak mnie wczoraj po rowerze naszło ;)

Opublikowano

Ciekawy materiał o oponach gravelowych - wiadomo, że sponsorowany, ale i tak daje sporo do myślenia :)

Opublikowano

Wrzucam ciekawe zestawienie ciśnienia w oponach w zależności od wagi jeźdźca i rozmiaru obręczy przygotowane przez ENVE. Myśle, że może się przydać :)

EnveTyrePressureChart2018-1.thumb.jpg.d3f81d6fd5ec5e21b0d66b9cf0908746.jpgEnveTyrePressureChart2018-2.thumb.jpg.b5743b8eef86752f9dd38d86ea187217.jpg

EnveTyrePressureChart2018-3.thumb.jpg.1e45ca5a038281ab7e652cf536ab13b3.jpgEnveTyrePressureChart2018-4.thumb.jpg.f904b7fa6f3fe8893512c32185de4f2d.jpg

Opublikowano

Wg tych tabelek powinienem jeździć po szutrze poniżej ciśnienia zalecanego przez producenta opony...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Eddek napisał:

Wg tych tabelek powinienem jeździć po szutrze poniżej ciśnienia zalecanego przez producenta opony...

No bo tak jest. W MTB jest to samo przecież. Zalecane cisnienie dotyczyc moze ewentualnie jazdy na dętkach.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Czyli co, powinienem nabić 3.2 bara do oponki 28, bo tak zaleca tabelka? Czy między 6 a 8, bo tak zaleca producent opon? Różnica dosyć znaczna... 

:)

Opublikowano

Zauważyłes ze chodzi o jazde po czymś innym niz asfalt. Zycze powodzenia z 6 barami w piachu, tluczniu i na korzeniach bo tak producent na oponie napisał :). Bezdetka przeciez po to jest zeby jezdzic na niskim cisnieniu. Wartosci od producenta sa po to zebys przypadkiem snake-a nie zlapal.

Opublikowano
4 godziny temu, Fimala napisał:

No bo tak jest. W MTB jest to samo przecież. Zalecane cisnienie dotyczyc moze ewentualnie jazdy na dętkach.

To czemu na oponach tublessowych też jest podawane zalecane ciśnienie ?

Ciśnienie ma zagwarantować też trzymanie się opony zalane mleczkiem na obręczy. Przy zbyt małym ciśnieniu może dojść do odklejenia rantu ( stopki) opony w wyniku działających na nią sił. Np: ostry zakręt na zjeździe.

Można jeździć na ciśnieniu mniejszym od zalecanego minimum bo wiadomo producent zostawia sobie zawsze jakiś margines bezpieczeństwa. Ale jak schodzić to też z umiarem.

Opublikowano
1 minutę temu, Nemrod napisał:

To czemu na oponach tublessowych też jest podawane zalecane ciśnienie ?

Ciśnienie ma zagwarantować też trzymanie się opony zalane mleczkiem na obręczy. Przy zbyt małym ciśnieniu może dojść do odklejenia rantu ( stopki) opony w wyniku działających na nią sił. Np: ostry zakręt na zjeździe.

Można jeździć na ciśnieniu mniejszym od zalecanego minimum bo wiadomo producent zostawia sobie zawsze jakiś margines bezpieczeństwa. Ale jak schodzić to też z umiarem.

Bo mozesz miedzy innymi na nich tez jezdzic z detkami. Tabele są pogladowe. Kto chce moze testowac. Mi np super sprawdza sie cisnienie w zakresie 2.5-2.8. Nie wyobrazam sobie jazdy na 4 barach w terenie. Przeciez opony w gravelu to praktycznie jedyna amortyzacja.

Opublikowano

Panowie, zauważcie, że ciśnienia są różne dla różnej wagi. Wy macie na oponie podane średnie zalecane ciśnienie w dodatku dla dętki.

Opublikowano
1 minutę temu, Fimala napisał:

Bo mozesz miedzy innymi na nich tez jezdzic z detkami. Tabele są pogladowe. Kto chce moze testowac. Mi np super sprawdza sie cisnienie w zakresie 2.5-2.8. Nie wyobrazam sobie jazdy na 4 barach w terenie. Przeciez opony w gravelu to praktycznie jedyna amortyzacja.

Raczej nikt nie kupuje Opon tubless aby jeździć na nich z dętkami...khem...chyba, że lubi przepłacać.

Zresztą wystarczy spojrzeć na opony tubless i ich nietublessowe odpowiedniki. Bezdętkowce mają niższe zalecane ciśnienie ale mają.

Opublikowano

Moje G-One są tubeless ready, obręcz też, ale fabrycznie przyszły z dętkami i tak je używam. Ciśnienie podane na oponie to 3-5 bar i ja na ogół mam 4.5-5 bar, bo tak jest mi najwygodniej. Zawsze wolałem twardo w oponach, nie wiem czemu, dotyczy to zresztą nie tylko roweru. W terenie 5 bar faktycznie robi twardo, ale 4-4.5 mi pasuje całkiem fajnie, 3-3.5 bar to już cud, miód i orzeszki, ale po wyjechaniu z lasu i mając w perspektywie kolejnych kilkanaście czy dziesiąt kilometrów po asfalcie lot z 3 barami w papciach to dla mnie srogi wycisk. Z kolei siedzenie 15 min na poboczu i nabijanie małą pompką te 2 bary też przyjemne nie jest. Jak dla mnie to ta tabelka jest solidnie zaniżona albo raczej pod jazdę w piachu niż szutrze.

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Eddek napisał:

Moje G-One są tubeless ready, obręcz też, ale fabrycznie przyszły z dętkami i tak je używam. Ciśnienie podane na oponie to 3-5 bar i ja na ogół mam 4.5-5 bar, bo tak jest mi najwygodniej. Zawsze wolałem twardo w oponach, nie wiem czemu, dotyczy to zresztą nie tylko roweru. W terenie 5 bar faktycznie robi twardo, ale 4-4.5 mi pasuje całkiem fajnie, 3-3.5 bar to już cud, miód i orzeszki, ale po wyjechaniu z lasu i mając w perspektywie kolejnych kilkanaście czy dziesiąt kilometrów po asfalcie lot z 3 barami w papciach to dla mnie srogi wycisk. Z kolei siedzenie 15 min na poboczu i nabijanie małą pompką te 2 bary też przyjemne nie jest. Jak dla mnie to ta tabelka jest solidnie zaniżona albo raczej pod jazdę w piachu niż szutrze.

Tabelka robiona pod Dirty Kanze :)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kawasaki napisał:

Zestawienie sporej ilości graveli:

http://gravelowy.pl/?p=317

Fajne zestawienie, ale mam wątpliwości co do niektórych słów w nim zawartych, szczególnie opisujących wrażenia z tego jakie są to rowery. Nie czepiając się innych

Cytat

w połączeniu ze sztycą grubości 27,2mm jest komfortowo i miękko.

Nt akurat mojego Topstone'a - ja  tego wogóle nie czuję. Napisanie o Sorze

Cytat

Pracuje i wygląda wyśmienicie

powinno skutkować napisaniem, że 105-tka w innych rowerach z tego opisu jest zupełnie zbędna ;) Korba owszem na kwadrat, ale proponowanie wymiany na Sorę która nie ma wersji 46-30 jest baaaardzo na siłę.

Trochę w tym wszystkim subiektywnych opinii niepopartych (?) jeżdżeniem na opisanych modelach. Natomiast idea przerobienia starego Giant'a http://gravelowy.pl/?p=274 na gravel jest z......a :) :x

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Tak, gość chyba jest też w jakiś sposób „zmotywowany” przez Krossa ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek1981 napisał:

Ciekawe czy jeszcze będą wersje Al?

Na 99,9% nie będzie - do ramy aluminiowej nie da się wrzucić takiego zawieszenia.