Eddek Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 13 minut temu, M.C napisał: Na razie jestem po mocowaniu błotników SKS Bluemels 53mm i weszły. Też się trochę zdziwiłem, że u mnie weszły
GrochowaMTB Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 20 minut temu, M.C napisał: Niestety, ale na widelcu nie mam żadnych mocowań. Lunch box i koszulkę (raz na jakiś czas spodnie) muszę przewieźć. Wszystko inne mógłbym upakować w sztucznym bidonie na narzędzia. Pobawię się po świętach i zobaczymy co z tego wyjdzie Na razie jestem po mocowaniu błotników SKS Bluemels 53mm i weszły. Generalnie to rezygnacja z plecaka to dobry krok jeśli mówimy o jeździe turystycznej. Tylna torba to żadne zło. Tyle, że są czasami dostępne lepsze opcje. Zobaczysz jaka to ulga nie musieć wozić czegoś w plecaku. A do torby przyzwyczaisz się. Nic złego się nie dzieje. Nawet jak się czasami trochę buja to bez przesady. Od czasu do czasu zapewne trzeba nieco dociągnąć paski. Bywało, że jak leciałem na grilla przez góry z obładowaną torbą piwami i kiełbasami to udało się nawet KOMa wykręcić na ostrym podjeździe
Fimala Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 2 minuty temu, GrochowaMTB napisał: Generalnie to rezygnacja z plecaka to dobry krok jeśli mówimy o jeździe turystycznej. Tylna torba to żadne zło. Tyle, że są czasami dostępne lepsze opcje. Zobaczysz jaka to ulga nie musieć wozić czegoś w plecaku. A do torby przyzwyczaisz się. Nic złego się nie dzieje. Nawet jak się czasami trochę buja to bez przesady. Od czasu do czasu zapewne trzeba nieco dociągnąć paski. Bywało, że jak leciałem na grilla przez góry z obładowaną torbą piwami i kiełbasami to udało się nawet KOMa wykręcić na ostrym podjeździe U mnie decyzja na backloadera zapadła jak wybrałem sie na 100km z plecakiem... Dramat, nigdy więcej.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: U mnie decyzja na backloadera zapadła jak wybrałem sie na 100km z plecakiem... Dramat, nigdy więcej. Jak Ci sie sprawdza ten backloader? Przymierzam sie do kupna wersji 15L i zastanawiam sie czy jest coś lepszego w tej cenie. Nawet złożyłem temat Ale nikt nie opisał swoich spostrzeżeń. Link do tematu
GrochowaMTB Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Kruup napisał: Nawet złożyłem temat Ale nikt nie opisał swoich spostrzeżeń. Link do tematu Mój kolega ma tego Topeak ale go nie używa. Jeździ z plecakiem. Ja mam Gianta i uważam, że jest słaby, nie polecam zdecydowanie - patrząc z perspektywy czasu na ten zakup.
Andrzej Sawicki Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Moim zdaniem torba jest potrzebna przy ciężkim ładunku, tzn. kiedy bierzemy ogrom prowiantu i/lub ciuchów. Raczej wolałbym na kierownicę, aby mieć dostęp w czasie jazdy. Dopóki wystarcza mi 3 l picia z plecaka + 1,5 l bidonów i jakaś kanapka, w ogóle nie widzę powodu obciążać roweru. Myśląc o sprzęcie, rozróżnijcie też plecak marki byleco, który buja się na grzbiecie i jednocześnie wyciska z nas siódme poty, od sztywnego plecaka z przewiewem pleców, którego nie czuć nawet w gorące dni. BTW, jeśli od 4-5 kg plecaka bolą plecy, to nie wina sprzętu, tylko albo poważny problem z tymi plecami, albo za niska kadencja i czujesz zaczepy mięśni ud.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Moim zdaniem torba jest potrzebna przy ciężkim ładunku, tzn. kiedy bierzemy ogrom prowiantu i/lub ciuchów. Raczej wolałbym na kierownicę, aby mieć dostęp w czasie jazdy. Dopóki wystarcza mi 3 l picia z plecaka + 1,5 l bidonów i jakaś kanapka, w ogóle nie widzę powodu obciążać roweru. Myśląc o sprzęcie, rozróżnijcie też plecak marki byleco, który buja się na grzbiecie i jednocześnie wyciska z nas siódme poty, od sztywnego plecaka z przewiewem pleców, którego nie czuć nawet w gorące dni. Piszesz tu raczej o całodniowej wycieczce. A mi to jest potrzebne na kilkudniowa wycieczkę gdzie muszę zabrać ciuchy śpiwór hamak itp. Mam też torbę wodoszczelna na kierownice. Mam już kilka takich wycieczek na swoim koncie i nie wyobrażam sobie jeżdżenia tak z plecakiem, dla mnie bez sensu. Plecaka używam jak jeżdżę po górach, po szlakach pieszych albo singlach, innym rowerem i wtedy plecak uważam za najlepsze rozwiązanie.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Gdyby ktoś szukał roweru od ręki. Nie jestem związany ze sprzedawca, wpadła mi w oko oferta. https://allegro.pl/oferta/potestowy-rower-merida-silex-200-2019-gravel-m-7966906044?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare&fbclid=IwAR1KfZ2RKQwjyCR0SAv5RZqstOQeWmpsaTteBn9YGCWIZanLW28WPVIT6aM
Pitt35 Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 W dniu 15.04.2019 o 13:13, GrochowaMTB napisał: Właśnie czekam na dostawę toreb od Restrapa to wrzucę zdjęcia upchanego roweru. Masz te torby? Jaki się sprawują Twoim zdaniem i jak z jakością? Shimano wprowadza dla graveli nową grupę: SHIMANO GRX.
Fimala Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 42 minuty temu, GrochowaMTB napisał: Prezentują się całkiem sympatycznie. Pokaż foto jak wrzucisz na rower
Eddek Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Marianowi to nawet fajne torby nie pomogą na wygląd Za to na Specu całkiem, całkiem
Fimala Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 3 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Widziałem dzisiaj te Restrapy na żywo i szczerze mówiąc mocno średnie wrażenie na mnie zrobiły. Zwłaszcza torba na rure górną.
GrochowaMTB Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 10 godzin temu, Fimala napisał: Widziałem dzisiaj te Restrapy na żywo i szczerze mówiąc mocno średnie wrażenie na mnie zrobiły. Zwłaszcza torba na rure górną. Jestem bardzo zadowolony. Ładnie wykonane ale przede wszystkim przemyślane w każdym, nawet najdrobniejszym aspekcie. Np pasek mocujący torbę na ramę. Jest na rzep i właściwie można go przykleić na dowolnej wysokości. Tego nie widziałem w innych torbach. Mnóstwo jest takich szczególików, które sprawiają, że torby są bardzo dobre. Trochę już tych toreb widziałem i jak dla mnie to są naprawdę super. Ale to wszystko raczej na jakiś długi wpis a raczej info na priv.
GrochowaMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 W dniu 1.04.2019 o 21:05, Fimala napisał: Topeak Alt Position. 39.99 za dwie sztuki 😂😂😂 Cebula we mnie silna Kupione. Bez tego ani rusz jak chcemy wozić framepacka.
pavello Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Ja w sobotę wyjechałem na małe testy mojego Topstone'a w kwestii przerzutek i hamulców - miało być pół godziny, skończyło się na dwóch bo jakoś zboczyłem Moje plany nie uwzględniły potencjalnych ciemności więc zamiast światła z przodu miałem naładowanego Garmina Natomiast wydaje, mi się, że gravel to jest to - pustawa szutrówka w lesie i 30km/h == fun
Fimala Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 26 minut temu, GrochowaMTB napisał: Kupione. Bez tego ani rusz jak chcemy wozić framepacka. No te ramy Sequoi są pod tym względem troche upośledzone. Jaki masz rozmiar?
GrochowaMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Teraz, Fimala napisał: No te ramy Sequoi są pod tym względem troche upośledzone. Jaki masz rozmiar? 58 rozmiar. I duży bidon lub termos nie wejdzie jak mam założoną torbę. Ale to dotyczy właściwie wszystkich rowerów. Szkoda, że mając 3 śruby nie dali ich niżej. Jak by ktoś chciał mieć bidon wyżej to zamontował by na tej trzecież przecież. No ale... z tym adapterem powinno być już optymalnie. Jak ktoś ma mniejszy rozmiar ramy np 54 to w ogóle ma problem aby coś pomieścić.... Wyjątkiem jest ta rama fourcornersa pod tym względem jest niezła bo nawet rozmiar S daje możliwość włożenia sporej torby - nie wiem jak oni to zrobili 23 minuty temu, pavello napisał: Ja w sobotę wyjechałem na małe testy mojego Topstone'a w kwestii przerzutek i hamulców - miało być pół godziny, skończyło się na dwóch bo jakoś zboczyłem Moje plany nie uwzględniły potencjalnych ciemności więc zamiast światła z przodu miałem naładowanego Garmina Natomiast wydaje, mi się, że gravel to jest to - pustawa szutrówka w lesie i 30km/h == fun Ja zakochałem się po pierwszej przejażdżce jeszcze nie swoim rowerem. Wtedy wiedziałem, że muszę gravela kupić. Frajda wielka!
Fimala Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Teraz, GrochowaMTB napisał: 58 rozmiar. I duży bidon lub termos nie wejdzie jak mam założoną torbę. Ale to dotyczy właściwie wszystkich rowerów. Szkoda, że mając 3 śruby nie dali ich niżej. Jak by ktoś chciał mieć bidon wyżej to zamontował by na tej trzecież przecież. No ale... z tym adapterem powinno być już optymalnie. Jak ktoś ma mniejszy rozmiar ramy np 54 to w ogóle ma problem aby coś pomieścić.... Wyjątkiem jest ta rama fourcornersa pod tym względem jest niezła bo nawet rozmiar S daje możliwość włożenia sporej torby - nie wiem jak oni to zrobili No ja mam właśnie 54 Z tym adapterem ledwo wchodzą 0.5l
GrochowaMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) 5 minut temu, Fimala napisał: No ja mam właśnie 54 Z tym adapterem ledwo wchodzą 0.5l Kolega ma 54 i widzę, że nie wkłada nawet torby pod ramę. Tylko Seqoia ma tą przewagę nad sporą innych graveli, ze ma miejsce na koszyki na widelcu. To pokazuje jakie to ważne. Nie ukrywam, że to też był argument za kupnem Speca. Mam na boki założone specjalne kosze i mogę tam założyć worki ok 8 - 10 litrowe a to już coś. Bardzo wygodne jest pakowanie do tych worów. W tygodniu uzbroję rower we wszystko co mam i wrzucę fotkę. Muszę też powiedzieć, że obładowanie przedniego widelca pozytywnie wpływa na prowadzenie się roweru. Edytowane 13 Maja 2019 przez GrochowaMTB
Fimala Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 1 minutę temu, GrochowaMTB napisał: Kolega ma 54 i widzę, że nie wkłada nawet torby pod ramę. Tylko Seqoia ma tą przewagę nad sporą innych graveli, ze ma miejsce na koszyki na widelcu. To pokazuje jakie to ważne. Nie ukrywam, że to też był argument za kupnem Speca. Mam na boki założone specjalne kosze i mogę tam założyć worki ok 8 - 10 litrowe a to już coś. Bardzo wygodne jest pakowanie do tych worów. W tygodniu uzbroję rower we wszystko co mam i wrzucę fotkę. Muszę też powiedzieć, że obładowanie przedniego widelca pozytywnie wpływa na prowadzenie się roweru. Potwierdzam, z torbą na kierownicy prowadziła się elegancko.
GrochowaMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 12 minut temu, Fimala napisał: Potwierdzam, z torbą na kierownicy prowadziła się elegancko. Wydaje mi się, że torba podsiodłowa stosunkowo najgorzej wpływa na manewrowość roweru i taką ogólną wygodę podróżowania. Dlatego teraz zamówiłem sobie taką tylko 4 litrową. Aby pod siedzenie nie ładować nie wiadomo ile. Zamówiłem tego Restrapa co u mojej dziewczyny. Spodobał mi się i domówiłem dla siebie. Jak będę miał u siebie to porobię lepsze zdjęcia i opiszę każdą torbę z osobna. Kupił bym sobie jeszcze torbę na samą kierownicę, najlepiej taką niedużą. Niestety, Restrap nie ma czegoś takiego. Na allegro kilka firm oferuje takie. Tylko nie będzie kompletu - ubolewam
Fimala Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Teraz, GrochowaMTB napisał: Wydaje mi się, że torba podsiodłowa stosunkowo najgorzej wpływa na manewrowość roweru i taką ogólną wygodę podróżowania. Dlatego teraz zamówiłem sobie taką tylko 4 litrową. Aby pod siedzenie nie ładować nie wiadomo ile. Zamówiłem tego Restrapa co u mojej dziewczyny. Spodobał mi się i domówiłem dla siebie. Jak będę miał u siebie to porobię lepsze zdjęcia i opiszę każdą torbę z osobna. Kupił bym sobie jeszcze torbę na samą kierownicę, najlepiej taką niedużą. Niestety, Restrap nie ma czegoś takiego. Na allegro kilka firm oferuje takie. Tylko nie będzie kompletu - ubolewam Ja teraz na Wisłe muszę pobawić się w mistrza logistyki. Chce się zmieścić w podsiodłówke i tą małą torbe na top tube + food bag
GrochowaMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 1 minutę temu, Fimala napisał: Ja teraz na Wisłe muszę pobawić się w mistrza logistyki. Chce się zmieścić w podsiodłówke i tą małą torbe na top tube + food bag Wiesz co, myślę, że jak masz więcej toreb to łatwiej wszystkim zarządzać. Takie worki na przedni widelec nic nie ważą. Tylko te koszyki trochę. Ale to też nie jakiś dramat. Będzie Ci łatwiej coś znaleźć, nie będziesz się irytował przewalając całą torbę w poszukiwaniu czegoś. No i rower będzie lepiej wyważony, będzie się lepiej prowadził. Przez tyle dni to jednak ważne. Gdybym na Wisłę się pakował to właśnie załadował bym jeszcze przedni widelec dwoma worami. Aby tył mieć nieco lżejszy. W jeden możesz włożyć spiwór a w drugi np ubrania.
Rekomendowane odpowiedzi