Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Wiesz co, myślę, że jak masz więcej toreb to łatwiej wszystkim zarządzać. Takie worki na przedni widelec nic nie ważą. Tylko te koszyki trochę. Ale to też nie jakiś dramat. Będzie Ci łatwiej coś znaleźć, nie będziesz się irytował przewalając całą torbę w poszukiwaniu czegoś. No i rower będzie lepiej wyważony, będzie się lepiej prowadził. Przez tyle dni to jednak ważne.

Gdybym na Wisłę się pakował to właśnie załadował bym jeszcze przedni widelec dwoma worami. Aby tył mieć nieco lżejszy. W jeden możesz włożyć spiwór a w drugi np ubrania.

Z tym ze chce wziac po prostu jak najmniej szpeju. Szkoda targac zbędna wage. Wzoruje się troche na poniższym wpisie: https://alamakola.pl/ultra-lekki-bikepacking-czyli-co-jak-przezyc-wyscig-by-n/?fbclid=IwAR3XISsbkSD2cS9RZwLlWVydS-vd1L4p3yGvwXEmbX94nhpV6cryVaQXPtU

Opublikowano (edytowane)

Obiecałem kilka słów na temat toreb Restrap. Przeglądając ofertę tego co jest w ogóle dostępne na polskim rynku analizując kompleksowość oferty postawiłem właśnie na nich. Nie będę ukrywał, że duży wpływ miała też estetyka tych toreb i to, że wszystko czego potrzebuję mogę mieć z jednej firmy. Również ceny są całkiem przyzwoite. Oczywiście są wyższe niż popularne torby sygnowane przez producentów rowerowych lub popularne wieloseryjne produkty. Restrap jest szyty ręcznie. Pod każdym produktem podpisany jest ręcznie jeden z pracowników. Jednak ceny są niższe niż np w Apidurze i tym podobnych produktach. Widać tu też jakiś pomysł na te torby. To wieloletnie doświadczenie wielu podróżników. To zdecydowanie rasowy produkt bikepackingowy. Torby kupiłem u polskiego dystrybutora. Musiałem chwilę poczekać na dostawę z Anglii. Obecnie mają jeszcze stany magazynowe. Ale nie zdziwię się jak szybo poznikają. W mojej ocenie dobry i bardzo estetyczny produkt z wieloma dobrymi i przemyślanymi patentami.

1. torba podsiodłowa 4 litry. Pierwotnie kupiłem ją mojej szefowej, ale tak mi się spodobała, że dokupiłem jeszcze jedną. Torba ma akurat fajna pojemność. Nie jestem fanem wożenia za sobą wielkiego odwłoka. Zresztą bardzo często podróżowałem z torbą na wpół pustą. Stwierdziłem, że do niedalekich tras, 1, 2 dniowych będzie w komplecie z innymi torbami akurat. Zresztą uważam, że akurat ciężka i duża torba podsiodłowa jest mało praktyczna. W jakimś tam stopniu wpływa na sterowność roweru, jego balans. Dużo lepiej mi się jeździ jak obciążę framepacka i przedni widelec. Zresztą na przedni widelec mam jeszcze duże wory, których tu nie opisuję i na zdjęciu ich nie ma. Tam spokojnie można włożyć wszystkie ubrania i np spiwór itp.

Torba mocowana tradycyjnie na rzep oraz pasek oplatający całą torbę. Rzep do rury podsiodłowej możemy przepleść przez 3 różne oczka na trzech wysokościach. To coś czego nie widziałem w innych torbach. Możemy więc dobrze dostosować torbę do kształtu siodełka itd. Już widzę, że sam na tym skorzystam jak zamontuję torbę do mojego górala z regulowaną sztycą. Pasek okalający na którym wisi torba tez jest wygodny i tez możemy go przepleść w dwóch różnych miejscach co może się przydać gdy torbę mamy mocno pustą.

Sprzączki torby są magnetyczne i błyskawicznie się zamykają. Sprzączka od paska podtrzymującego oraz tylna, zamykająca torbę sa takie same. Innna jest tylna, wzdłużna względem torby. Tylni pasek oczywiście ma specjalna plastikową zakładkę tak aby nadmiar paska nie wisiał nie potrzebnie. Zamykanie tej torby i otwieranie to czysta przyjemność. Sprzączki magnetyczne są idealnie wykonane i sprawiają wrażenie trwałych.

co w taką torbę wejdzie? Spokojnie narzędzia, dętka, bluza, kurtka, skarpetki, jakaś bułka itd. Na szybkie wypady jest po prostu idealna.

2. Torba na górną ramę. Pojemność ok 1 litra. Zwykła torba jednokomorowa. Zmieści się telefon, portfel, jakiś powerbank, latarka, jakieś batony. Torba od dołu montowana na szeroki rzep oraz z przodu na mniejszy rzep. także tutaj jest zastosowany patent z regulacją. Przedni rzep możemy przeklejać i regulować jego wysokość. Dopasujemy go właściwie do każdego roweru tak aby złapać albo za ramę albo za rurę sterową. Pasek ten mieści się pod przyklejana maskownicą. Zamek jest szczelny - "zagumowany".

3. Torba pod ramę. Pojemność ok 4,5 litra. Dwie kieszenie, dwa zamki, po każdej ze stron. Ta po lewej węższa. W środku głównej komory dodatkowa siateczka. Framepacki w 3 rónych rozmiarach. Mój największy idealnie mieści się do ramy 58 cm. Wejdzie też dobrze do ramy 56 cm. Torba ma idealny kształt. Rozszerza się ku przodowi więc wiadomo, że z przodu będzie większy ciężar. W ramie 58 pod torbą spokojnie zmieści się bidon lub termos, chociaż aby było wygodnie i weszło coś większego to muszę zastosować specjalny adapter. Również przez to, że zwęża się ku tyłowi wejdzie bidon mocowany do rury podsiodłowej.

zamki także tutaj są zagumowane i nie powinny puszczać wody. Torba na górze montowana jest na bardzo szerokie rzepy, od tyłu i od spodu na cieńsze taśmy z zaciskanymi sprzączkami. Dzięki temu łatwo nadać torbie ładny kształt i dobrze ją umocować. Oczywiście są specjalne oczka gdzie można włożyć nadmiarową tasiemkę. Torba naprawdę ładnie siedzi w ramie. Nic się nie buja. Torbę montuje się tez bardzo szybko. 

Co możemy włożyć do takiej torby? Jedzenia na dwa dni, kurkę, kamizelkę, do drugiej kieszeni jakieś mapy, papiery, rękawiczki. Te 4,5 litra można w pełni wykorzystać.

20190514_211017.jpg 20190514_211040.jpg 20190514_211049.jpg 20190514_211109.jpg 20190514_211135.jpg 20190514_211208.jpg 20190514_211235.jpg 20190514_211303.jpg 20190514_211322.jpg 20190514_211331.jpg

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 2
Opublikowano

Dzięki za fajną recenzję. Dla mnie ciekawa ta mała torba podsiodłowa taka na wypady 1-2 dniowe.

Opublikowano (edytowane)

Dołączam do ekipy gravelfreaków, wcześniej z graveli jeździłem na Specu Diverge DSW 2016, dziś docieramy się ze świeżym nabytkiem Eskerem 6.0

7583CA0A-380B-460A-A971-C7D11119C5EF.jpeg

Edytowane przez Kawasaki
Opublikowano
Teraz, Kawasaki napisał:

Dołączam do ekipy gravelfreaków.

7583CA0A-380B-460A-A971-C7D11119C5EF.jpeg

Czyżby kolega z Warszawy a zdjęcie robione przy polu golfowym w stronę Nowego Dworu? :D

Opublikowano

Tak, dokładnie, na naszej szutrostradzie wzdłuż Wisły ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Kawasaki napisał:

Tak, dokładnie, na naszej szutrostradzie wzdłuż Wisły ;)

Moja częsta trasa :) Chętnie się wybiore na wspólną jazde bo wbrew pozorom ciężko kogoś znaleźć w WWA na gravelu do wspólnej jazdy.

Opublikowano

Trasa - klasyk, zrobiliśmy ostatnio odcinek od mostu północnego do NW i powrót wzdłuż siódemki do Łomianek.

Jestem z Bemowa, z przyjemnością na każdą gravelową ustawkę się piszę ;)

Opublikowano
14 minut temu, Kawasaki napisał:

Trasa - klasyk, zrobiliśmy ostatnio odcinek od mostu północnego do NW i powrót wzdłuż siódemki do Łomianek.

Ja latam dlugi wariant z odbiciem w Nowym Dworze w prawo, wzdłuż Narwi do elektrowni Wodnej i pozniej powrót kanałkiem żerańskim. 

Opublikowano

To już konkretna pętla, a skąd startujesz?

Opublikowano
6 minut temu, Kawasaki napisał:

To już konkretna pętla, a skąd startujesz?

Rembertów. Wychodzi 114km, ale szczerze Ci powiem, że odcinek od Nowego Dworu do elektrowni wodnej jest piękny dużo fajniejszy niż od Wawy do ND. :) Polecam
Możemy się wybrać jak chcesz :D W sobotę planuje gdzieś uderzyć na jakieś 100-150km :)

Opublikowano

Dobrze widzieć więcej osób z Warszawy :) Polatałbym kiedyś z Wami na moim Jari jeśli nie macie nic przeciwko :) A trasa wzdłuż "Trzech Rzek" to póki co najlepsza gravelowa pętla pod Warszawą, jaką znalazłem.

Opublikowano
2 minuty temu, RadS napisał:

Dobrze widzieć więcej osób z Warszawy :) Polatałbym kiedyś z Wami na moim Jari jeśli nie macie nic przeciwko :) A trasa wzdłuż "Trzech Rzek" to póki co najlepsza gravelowa pętla pod Warszawą, jaką znalazłem.

Fajnie by było zbudować większą i regularną grupe do gravelowania :)

Opublikowano

Jo, u mnie na podwórku to samo, jak się zbieramy, to leci gravel, cross, MTB, E-Bike, Full... ;) Taka wesoła kompania :D

Opublikowano

Musicie swoim kobietom kupić gravelówki :D

Opublikowano
10 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Chętnie, ale ona kompletnie nierowerowa :(

Opublikowano
16 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Moja rowerowa i już jej się nawet odgrażałem, że jej kupię w miejsce obecnego crossa, ale moja ma straszne opory przed inwestowaniem we własną rozrywkę.

Opublikowano
4 godziny temu, Kawasaki napisał:

4 godziny temu, Fimala napisał:

Ja latam dlugi wariant z odbiciem w Nowym Dworze w prawo, wzdłuż Narwi do elektrowni Wodnej i pozniej powrót kanałkiem żerańskim. 

3 godziny temu, RadS napisał:

Można prosić o jakieś mapki albo o dokładniejszy opis trasy?  Z góry dziękuje. :)

Opublikowano
22 minuty temu, Yarooo napisał:

Można prosić o jakieś mapki albo o dokładniejszy opis trasy?  Z góry dziękuje. :)

Proszę bardzo: https://www.strava.com/activities/1959244842

Można spokojnie wałem lecieć do Nowego Dworu zamiast asfaltem od Jabłonnej

Opublikowano

Ze spóźnionym refleksem, razem z moim Jarusiem zgłaszam akces do kącika gravelowego.

mójJari.jpg
  • Lubię to! 3
Opublikowano
2 minuty temu, m0cna napisał:

Ze spóźnionym refleksem, razem z moim Jarusiem zgłaszam akces do kącika gravelowego.

mójJari.jpg

Tylko żebyśmy nie pomylili rowerów 😜

BA87B189-0725-4630-A90F-16F8B95091A0.jpeg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
8 minut temu, m0cna napisał:

mójJari.jpg

5 minut temu, RadS napisał:

BA87B189-0725-4630-A90F-16F8B95091A0.jpeg

Mam nadzieje, że widze was w Sobote na naszym małym meet-upie :P

Opublikowano
8 minut temu, RadS napisał:

Inne koszyki, spokojna rozczochrana ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, m0cna napisał:

mójJari.jpg

Jaki to dokładnie model i który rocznik?