Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Długość łańcucha oczywiście może spowodować problemy ze spadaniem łańcucha ale raczej kwestia kilku ogniw. Metoda jaką stosujesz jest ok, raczej bym szukał przyczyny w złym ustawieniu przerzutek. Jak masz dwie przerzutki które są ustawione poprawnie to naprawdę jest bardzo małe prawdopodobieństwo że spadnie łańcuch, zdarza się ale to z winy operatora.

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 7.05.2021 o 17:38, taki_jeden napisał:

Ani ceny na razie nie spadną ani niestety nie zwiększy się dostępność rowerów :( I to informacja że tak powiem od źródła, widziałem ostatnio zamówienia jakie jeden dość spory sklep składał na przyszły rok i odp. od dystrybutorów. 

Pierwszy kupiony za uzbierane pieniądze rower to wyścigowy Huragan na klejonych wówczas do obręczy oponkami-cynglami. Wcześniej dostałem używanego Diamanta niemieckiego-faktycznie był pancerny i ważył chyba z 20kg.

Po dłuższym czasie kupiłem turystycznego Gianta Tourera 2. Katowałem się na nim na ponad 100km trasach, bo też do lekkich nie należał. Po nim dojrzałem do czegoś lekkiego, szybkiego i wygodnego-był to karbonowy BMC Granfondo GF02. Dla uzupełnienia w cięższy teren dokupiłem Cube'a.

Teraz się okazało że zamiast tych dwóch ostatnich wystarczyłby jeden  -gravel.

Wybór padł na niedostępną Meridę Silex 400 oraz na Boardmana ADV 9.0

Dlaczego te modele? Podobno dla niezwykłej wygody a w moim wieku to szczególnie ważne. Merida w cenie 7,5tys.zł lub jej karbonowa wersją za 10.6tys.zł.

Boardman ADV 9.0 w cenie 1850funtów i też nie do zdobycia. Obydwie Meridy na osprzęcie GRX ale dolna półka, natomiast Boardman który praktycznie jest w podobnej cenie co karbonowa Merida, ma osprzęt GRX ale z dużo wyższej półki.

Jestem w rozterce czy faktycznie wydawać tyle kasy na karbonowe ramy?

Wg Was, co wziąć na celownik?

Tak jak mówiłem wcześniej, priorytetem jest wygoda a możliwość zjazdu z asfaltu na szutr to w proporcji jakieś 70/30% tras.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na Wasze opinie i doświadczenia (dodatkowo całość utrudnia wielkość ramy która powinna być XL)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Czy używacie może stopki/podpórki rowerowej do gravela?miałem stopkę accenta przez 3 lata w gravelu ale mi się zepsuła. Spróbowałem 2 miesiące bez stopki ale jednak jestem zbyt przyzwyczajony do tego że ze stopka mi wygodnie ze postanowiłem jednak kupić nodzięki poprzedniej nie byłem zbyt zadowolony gdyż miała i cienka końcówkę na której opierał się rower. Czy możecie polecić jakąś "zgrabną " stopkę która będzie praktyczna też podczas wypraw z pakunkiem ?dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.06.2022 o 10:36, Chrismel napisał:

Oni robią porządne - nie telepią się podczas jazdy: https://www.hebie.de/en/parking/bike-stands/

A przynajmniej ta na pewno jest cicha bo używam jej od kilku tysięcy kilometrów: https://www.hebie.de/en/parking/rear-stands/fix/662/. Przy okazji ma sensowną wagę (220 g)

dzięki , wygląda ok ale niestety nie mam takiego mocowania i szukam czegoś z mocowaniem co oplata ramę

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Miłośnikiem rowerów gravelowych raczej nie jestem, natomiast lubię się dobrze bawić i wszystko co jest do tego potrzebne robię pod swoje zapotrzebowanie. Od razu zaznaczam, nie wszystko musi kosztować,  stare, że "nie działa", a  zdarte to tego poprostu nie szkoda ;)

To na czym jeżdżę po lasach :)

Favorit F1:

Rama rok 1972, koła na piastach Campa Record 1982 rzecz jasna pod wolnobieg ;) na kielichowanej jakiejś tam obreczy z odzysku :), przód zabytek pod nakrętki 14-ki na piaście Shimano, również początek lat 80-tych, Opony Gravelking SK 700x35,kiera TranzX ergo, klamki Tourney, Korba na kwadrat Tourney, Przerzutka RD-TY20, Wolnobieg Shimnano  6s UG z początku lat 80-tych ;) 

Screenshot_20220903-203029.jpg

Screenshot_20221002-215942.jpg

I coś do dynamiki ;)

Eska Sport :)

Rama  szosowa 1959r, kierownica Sakae 1978r, szczęki Favorit lata 60/70, koła przełajowe Pasak R35, Opony Gravelking EXT i SK 700x 38 ( niekiedy z przodu zakładam 42 :) ) , manetki na ramę Simplex z początku lat 80-tych, napęd 3x8 :) Waga roweru bez toreb 10 kg ;)

Screenshot_20221029-172202.jpg

Screenshot_20221030-174555.jpg

👆 Stan po Wataha Ultra Race- Droga do Piekła, dst 400 km, Góry Świętokrzyskie ;)

Edytowane przez kaido2
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, poszedłem do sklepu po przeciwnakrętkę do piasty i kupiłem UNIBIKE GEOSA. Jako że jestem już stary i całe życie jeździłem na rowerach MTB to trzymam ręce na kierownicy i mam totalny problem z hamowaniem. Podobno to przejdzie, ale mam obawy że prędzej gdzieś przydzwonię. Znalazłem coś co się nazywa dodatkowe dźwignie hydraulicznego hamulca tarczowego SHIMANO GRX  Moje pytanie dokładał ktoś już to coś ? A jeszcze lepiej by było żeby do geosa.

shimano-grx-bl-rx812-2-131769-f-sk7-w780-h554_1.jpg shimano-grx-bl-rx812-2-131770-f-sk7-w780-h554_1.jpg