GrochowaMTB Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) 15 minut temu, KonradTrek800 napisał: Z całym szacunkiem do polskiej manufaktury ale rama i widelec porażka, no i ta korba... Akurat od Chińczyków to mogliby się wiele nauczyć w temacie projektowania i produkcji ram itp. Mimo wszystko mocno kibicuję. Czasami powinniśmy po prostu cieszyć oczy Nikt nie namawia nawet do kupna tego roweru. A jeśli nawet ktoś by kupił to piękny z niego mieszczuch i w tej roli będzie się spisywał Spójrzcie na te gadżety. Przecież to technologiczny skansen. Ale nie o to tu chodzi. Czasami rower może powinien przede wszystkim cieszyć oko. Kiedyś odrestauruję mojego mieszczucha. Tak mi się marzy https://shop.chesini.it/eng/shop/components Edytowane 26 Marca 2019 przez GrochowaMTB
KonradTrek800 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Do lansowania się po mieście to takie cudeńko. Zainteresowanie płci przeciwnej gwarantowane
Eddek Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 9 minut temu, KonradTrek800 napisał: Zainteresowanie płci przeciwnej gwarantowane Taka ta rura trochę... Opadająca
GrochowaMTB Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 17 minut temu, KonradTrek800 napisał: Do lansowania się po mieście to takie cudeńko. Zainteresowanie płci przeciwnej gwarantowane Ten rower aż krzyczy: jestem niewygodny! 🙂
seraph Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Ujemny slopping? Dolny chwyt dla ekwilibrystów i gumowych ludzi, ale to ostre koło, więc tego nie trzeba rozumieć😵
cgrav Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 pytanie może niekoniecznie powinno pojawić się pod tym tematem, ale że jestem zakochany w gravelach i przymierzam się do kupna pytanie - gdzie jeździcie na dolnym śląsku ? są jakieś fajne szutry wokół wrocławia ?
GrochowaMTB Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 58 minut temu, cgrav napisał: pytanie może niekoniecznie powinno pojawić się pod tym tematem, ale że jestem zakochany w gravelach i przymierzam się do kupna pytanie - gdzie jeździcie na dolnym śląsku ? są jakieś fajne szutry wokół wrocławia ? Kolego, jestem z Dolnego Śląska. Do niedawna mieszkałem w ogóle w gravelowym raju czyli we wsi Grochowa - właściwie już w lesie, na zboczu góry, na pięknym rowerowym szlaku z którego mogłem się górami dostać właściwie wszędzie nie wjeżdżając praktycznie już na drogi po których poruszają się auta. Zresztą nawet tu gdzie mieszkałem, na górze na której mieszkałem były kilometry pięknych ścieżek rowerowych i wiele atrakcji typu stare sztolnie, kopalnie, forty itd. Mogłem się kręcić wokół domu w odległości 5 kilometrów i przez parę godzin szwendać się lasami. Teraz niestety, ale wyprowadziłem się do pobliskich Ząbkowic. Ale i tak mam blisko w góry Sowie/ Bardzkie. Przede wszystkim tu jeżdżę. Są tu setki kilometrów dróg leśnych, szutrowych. Całe góry Sowie, Bardzkie, Złote poprzecinane są takimi szlakami i można tu spędzać całe dnie. Ale jak nie znasz tych dróg to umarł w butach. Nie są one dobrze oznaczone i prędzej czy później zgubisz się i wypluje Cię z powrtoem gdzieś w dolinę. A energię trzeba tu oszczędzać bo chociaż góry niskie to przewyższenia spore. Poza tym jeździmy w Izery (prawdziwy rowerowy raj!!!) w Góry Stołowe, W Rudawy Janowickie, dużo do Czech w Jessenniki itd. Mamy dziesiątki różnych tras. Niestety, sporej ilości nie mam na stravie aby wrzucić Ci jakiegoś gotowca. Ale najważniejsze co chciałem Ci przekazać - oprócz roweru pomyśl od razu o tym jak chcesz go wozić. Wg mnie dobry uchwyt rowerowy do samochodu do podstawa. Sprawi, że jesteś wolny rowerem i właściwie tydzień w tydzień możesz pojechać i zwiedzać coś innego. Odnośnie bagażników rowerowych mam już wyrobione mocne zdanie bo spróbowałem wszystkiego. Najwygodniejsze bagażniki to te na hak lub ewentualnie zatrzaskowe na tylną klape - ale mało aut pozwala na ich zamontowanie. Właśnie przed chwilą kupiłem sobie Thula 970. Powiem Ci, że to bardzo wazne aby bagażnik szybko montować, aby był lekki i najprostszy. Dlaczego? Bo jak masz go montować 20 minut a potem po rowerze kolejne 20 z nim walczyć i nosić gdzieś na balkon czy do piwnicy to się odechciewa. Poza tym nie raz rano, o 2, 3 wyjeżdżaliśmy aby np zobaczyć w górach wschód słońca. Wyobraź sobie teraz montaż w nocy jakiegoś wielkiego bagażnika. A tak wychodzisz, wyciągasz taki zwitek z bagażnika, w sekundę montujesz, wieszasz rower i ruszasz na podój nowych terenów
adi1201 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Co z widocznością tablicy rejestracyjnej?
GrochowaMTB Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 Teraz, adi1201 napisał: Co z widocznością tablicy rejestracyjnej? Wcześniej miałem inny bagażnik,, podobny, tyle, że na tylną klapę. Powiem Ci szczerze, że jeździłem nim sporo. Bagażnik zasłaniał tablicę i częściowo delikatnie światła. Ale nie było jakiegoś dramatu. NIgdy nikt się nie przyczepił. Nigdy nie zatrzymała mnie policja, chociaż nie raz jechali za mną. Teraz dokupiłem sobie trzecią tablicę bo mam zamiar w tym roku zrobić Alpy w Szajcarii a tam nie ma żartów. Mam jeszcze jeden bagażnik na hak, taki duży, masywny i solidny, z belką świetlną. W razie czego ta belkę mogę zdjąć i zawiesić na ten nowy, ale raczej nie będę tego robił jak będę się kręcił wokół komina. W razie czego mogę zawiesić na rowerach samą tablicę. Zobaczymy. W razie czego są dostępne same belki świetlne z miejscem na tablice i pewnie można je zawiesić na rowerze. https://allegro.pl/oferta/tablica-panel-listwa-swietlna-samochodowa-amos-6744031844?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1262553&ds_rl=1262553&ev_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_akcesoria_samochodowe&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=CjwKCAjwm-fkBRBBEiwA966fZG2dpPjIuKIH2_ZP1jiiF1fe0EwYuUhyWFXp2tJzkru1BEjkQfo7ehoCqs8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds 1
adi1201 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Ok, o takiej opcji nie słyszałem. Wydaje się w porządku. Dzięki!
GrochowaMTB Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Obecnie mam dwa bagażniki. 1. Do dłuższych wyjazdów, na większą ilość rowerów, w tym do wyjazdów za granicę: https://www.interpack.eu/product-pol-3666-Bagaznik-rowerowy-na-hak-Inter-Pack-Trio-7-pin.html 2. Do kręcenia się właśnie wokół komina, na szybkie wyjazdy aby nie bawić się długo w montaż: https://www.decathlon.pl/baganik-samochodowy-na-rower-na-hak-xpress-2r-id_8176983.html Ciekawe, że tych najtańszych uchwytów Thule na ma na swojej stronie. Generalnie biore pod uwagę właśnie zdjęcie tej belki świetlnej z dużego bagażnika i zawieszenie na małym. Tak w razie czego mam tą opcję Albo samą tablicę nawet Edytowane 26 Marca 2019 przez GrochowaMTB
Fimala Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 Gravele, Białystok, 1936. Taki to nowy wynalazek te gravele 2
GrochowaMTB Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ciekawy gadżet do naszych rowerów. Cena jednak słona. http://pogobikes.pl/kategoria/drobne-czesci-i-dodatki/b-rad-belka-pod-bidon-i-akcesoria
Fimala Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 11 minut temu, GrochowaMTB napisał: Ciekawy gadżet do naszych rowerów. Cena jednak słona. http://pogobikes.pl/kategoria/drobne-czesci-i-dodatki/b-rad-belka-pod-bidon-i-akcesoria Myślałem nad zakupem aby przesunac bidon nizej, ale w koncu skusilem sie na rozwiazanie od Topeak'a.
GrochowaMTB Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Fimala napisał: Myślałem nad zakupem aby przesunac bidon nizej, ale w koncu skusilem sie na rozwiazanie od Topeak'a. Jakie? Wrzuć jakieś info.
Fimala Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 3 minuty temu, GrochowaMTB napisał: Jakie? Wrzuć jakieś info. Topeak Alt Position. 39.99 za dwie sztuki 😂😂😂 Cebula we mnie silna
GrochowaMTB Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) 6 minut temu, Fimala napisał: Topeak Alt Position. 39.99 za dwie sztuki 😂😂😂 Cebula we mnie silna Tamto rozwiązanie może nieco bardziej przemyślane, ale ta cena jest nienormalna. Też wezmę sobie dwa Topeaki. W drugim rowerze mam bezsensownie wysoki montaż bidonu. Dzięki za namiar! Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez GrochowaMTB
Eddek Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Pomysł fajny, ale 75 ziko za w sumie kawałek alu i 4 śrubki to jakiś słaby żart. Ja obecnie rozważam zakup uchwytu na butelkę, ale to myśl na lato bardziej, żeby zamiast 2 małych wozić jedną dużą butle.
GrochowaMTB Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 10 godzin temu, Eddek napisał: Pomysł fajny, ale 75 ziko za w sumie kawałek alu i 4 śrubki to jakiś słaby żart. Ja obecnie rozważam zakup uchwytu na butelkę, ale to myśl na lato bardziej, żeby zamiast 2 małych wozić jedną dużą butle. miałem taki uchwyt pod butelkę zamontowany pod ramą. Ale z tego co pamiętam to nie każda butelka na długość wchodziła. Uchwyt reż od Topeaca. https://pl.aliexpress.com/item/TOPEAK-Regulowany-Uchwyt-Na-Butelk-Rower-w-MTB-Motocykl-Rower-Szosowy-Nap-j-Kubek-Kawy-Butelka/32834172899.html
Eddek Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 2 minuty temu, GrochowaMTB napisał: miałem taki uchwyt pod butelkę zamontowany pod ramą Ja myślałem bardziej o czymś TAKIM. Powinien solidnie trzymać każdą butelkę o umiarkowanie standardowej średnicy bez specjalnej różnicy dla jej długości.
GrochowaMTB Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Eddek napisał: Ja myślałem bardziej o czymś TAKIM. Powinien solidnie trzymać każdą butelkę o umiarkowanie standardowej średnicy bez specjalnej różnicy dla jej długości. Tamten uchwyt jest o tyle dobry, że jest mocno uniwersalny, ten tylko pod butelkę. Ale... można spróbować tak i tak. To nie majątek.
Fimala Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 21 minut temu, Eddek napisał: Ja myślałem bardziej o czymś TAKIM. Powinien solidnie trzymać każdą butelkę o umiarkowanie standardowej średnicy bez specjalnej różnicy dla jej długości. Do przewożenia wody na obozowisko ok, ale żeby korzystać z tego w czasie jazdy wydaje mi się to mocno średnie z ergonomicznego punktu widzenia.
Eddek Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Fimala napisał: ale żeby korzystać z tego w czasie jazdy wydaje mi się to mocno średnie z ergonomicznego punktu widzenia. Zgadza się, ale nie zakładam, że będę pić z 1.5L butelki w trakcie jazdy, raczej na postoju, a tam już nie ma większego problemu, żeby wyjąć butelkę z tego uchwytu.
Eddek Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Stojak sklepowy powinąłeś przy okazji? Fajny czarnuch
Rekomendowane odpowiedzi