Tomek1981 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 20 godzin temu, pavello napisał: Na 99,9% nie będzie - do ramy aluminiowej nie da się wrzucić takiego zawieszenia. Chodziło mi czy będą kontynuować produkcje modeli aluminiowych z 2019,bo przymierzam się do kupna gravela i Topstone 105 oraz Canyon Grial Al 105 to moi faworyci ze wskazaniem na Cannondale ze względu na suport BSA
Fimala Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 2 godziny temu, Tomek1981 napisał: Chodziło mi czy będą kontynuować produkcje modeli aluminiowych z 2019,bo przymierzam się do kupna gravela i Topstone 105 oraz Canyon Grial Al 105 to moi faworyci ze wskazaniem na Cannondale ze względu na suport BSA Kurde Canyon jest śliczny na żywo. Widziałem i chyba bralbym go zamiast topstone'a. Dla mnie Topstone mega nudny jest jak na Cannondale'a
pavello Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 W dniu 23.06.2019 o 20:37, Fimala napisał: Kurde Canyon jest śliczny na żywo. Widziałem i chyba bralbym go zamiast topstone'a. Dla mnie Topstone mega nudny jest jak na Cannondale'a Grail jest ładny z jednym minusem - rama aluminiowa ma straszne spawy Gdyby Canyona można było kupić na raty pewnie bym kombinował, a tak mam Cannondale'a (i jestem zadowolony). Sporo do image'u tego roweru dodają opony z jasnym bokiem i podejrzewam, że gdyby założyc G-One'y to Topstone wyglądałby lepiej
Bujak Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Z zakupem kolejnego roweru, a zarazem pierwszego baranka miałem czekać do zimowych wyprzedaży, ale nie doczekałem się Miłośnikiem graveli już jestem, ale do tej pory platoniczne było to uczucie. Jakiś czas temu byłem już zdecydowany na Tribana RC520, ale kusiła mnie opcja z hydraulicznymi hamulcami, której w Decathlonie nie uraczysz.Zastanawiałem się już, że chętnie bym dołożył 500 zł właśnie dla hydraulicznych hamulców, więc zacząłem szukać... i znalazłem. Cena 4077 zł z transportem z Wysp.Padło na:Planet X London Road na napędzie sram Rival 22 HRD z hydraulicznymi hamulcami. London Road ma ciężkie koła grippiemme (2300g) z opcją zmiany na Fulcrum Racing 600 Disc Centrelock Clincher Wheelset (1650g) za dopłatą 200 £. Przez moment miałem już je w koszyku, ale fulcrumy mają 24 szprychy, a planuję zakładać bagażnik z obciążeniem, więc koła muszą być pancerne,dlatego zostałem przy grippiemme. Są diabelsko ciężkie, ale jest szansa, że wytrzymają też katowanie w trudniejszym terenie. Przede mną najgorszy koszmar konsumenta: oczekiwanie na montaż i dostawę. Mój rower jeszcze nie zaczął być składany, więc mam jeszcze możliwość zmiany kół.Co o tym myślicie?
Eddek Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Ł50 extra za to, żeby mieć tylny hebel standardowo pod prawą ręką :O Srogo trochę...
Bujak Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Nie doplacałem za to W hamulcach linkowych wystarczy zamienić linki, a w klamkach hydraulicznych nawet tego nie muszę robić, bo pod kierownicą na każdym przewodzie jest złącze, którym można odłączyć hamulce od roweru. Po zamianie pewnie konieczne będzie odpowietrzenie, ale myślę, że nie będę musiał nic kombinować z owijką. Planet X są bardzo tanie i podobno słabo złożone (ludzie marudzą na układ linek) więc planuję zrobić sobie na początku przegląd zerowy, wszystko rozkręcić, przesmarować i skręcić ponownie po swojemu.Tutaj widać to złącze:
Eddek Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Klasa, nie wiedziałem o tym Co tylko potęguje szok, że kasują za to 50 funta
Bujak Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Cena 50 £ jest taka sama w każdym rowerze. Wynika raczej z tego, że monter musi się zatrzymać i zrobić coś inaczej niż zwykłe. W dodatku może się pomylić i traci wtedy dodatkowy czas.
Kawasaki Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 A ja bym Fulcrumy wziął, albo kupił w Polsce składane na DT Swissie koła za niewiele więcej bo 2300g to jest nieporozumienie. 2kg to są już ciężkie koła, a te walce nie wiem z czego robią. 1
Bujak Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Teraz nie będę brał tych Fulcrum, bo w Polsce dostanę je w tej samej cenie, a te grippiemme do zajeżdżania po terenie, albo na zimę się przydadzą.
Tomek1981 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 5 godzin temu, pavello napisał: Grail jest ładny z jednym minusem - rama aluminiowa ma straszne spawy Gdyby Canyona można było kupić na raty pewnie bym kombinował, a tak mam Cannondale'a (i jestem zadowolony). Sporo do image'u tego roweru dodają opony z jasnym bokiem i podejrzewam, że gdyby założyc G-One'y to Topstone wyglądałby lepiej Ja miałem tylko przyjemność obejrzeć w realu Griala w wersji CF z tą fikuśną pochłaniającą drgania karbonową kierownicą fajny sprzęt i aktualnie dostępny,bo aluminiowe modele wykupione.Na razie kasę ze sprzedaży fulla schowałem do skarpety,przeglądam oferty i kalkuluję,bo rozum mówi nie kupuj kolejnego roweru i katuj przełaja,a serce kup gravela🤷🏻♂️.I jak żyć?
Kawasaki Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Życie jest za krótkie, żeby mieć 1 rower Choć mając cx nie kupowałbym gravela...
SZOGI Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Poleci ktoś jakieś koła coś w rozsądnej cenie jako drugi komplet tylko lżejsze. Do ESKERa 6.0 pod sztywne osie. Oraz oponki ten sam rozmiar ale lżejsze.
Kawasaki Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zapytaj w wojczal bike to Ci doradzą i złożą profi koła. Ile chcesz wydać i do czego mają służyć te koła?
Zigfir Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 11 godzin temu, SZOGI napisał: Poleci ktoś jakieś koła coś w rozsądnej cenie jako drugi komplet tylko lżejsze. Do ESKERa 6.0 pod sztywne osie. Oraz oponki ten sam rozmiar ale lżejsze. To sam mi chodzi po głowie... tylko tu by trzeba postrzec na coś w na wyższym stożku, bo ponoć nie sama waga ale i właściwości aero mają tu duże znaczenia. Ale na początek to proponuje wywalić oryginalne dętki i zamienić na takie po 110g per sztuka dzięki czemu drugie tyle się zaoszczędzi na jednej. Fabrycznie zakładane mają 220g per sztuka. Ewentualnie zastąpić mleczkiem. Do tego oponki, z typowych gravelowych Panacera - Gravel King - wersja z grubszym bieżnikiem: 330g (700x32C) / 380g (700x35C) / 400g (700x38C)? Przy 32 C i wspomnianej wymianie dętek mamy różnicy na - 500g. @Stryjek jeździ już chyba na Grawel Kingu bez dętek - zapraszamy do zdania relacji :). Ewentualnie jak przewaga asfaltu to może Continental Grand Prix 5000 32 albo cieniej 28... 😈 Bo to też jest jakaś opcja - na żwir sobie zostawić oryginalny zestaw, a na asfalcik poskładać dodatkowe koła na gumach gładkich. Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Zigfir
Fimala Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 2 godziny temu, SZOGI napisał: Poleci ktoś jakieś koła coś w rozsądnej cenie jako drugi komplet tylko lżejsze. Do ESKERa 6.0 pod sztywne osie. Oraz oponki ten sam rozmiar ale lżejsze. Te bym zostawił bo są to całkiem sensowne kółka do katowania w bagnie i pod ciężarem, a składałbym drugi komplet do użytku czysto szosowego.
SZOGI Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jak kolega wyżej pisze chcę drugi komplet bo te są ok. Dętki już zamówione opony zmienię jak te się zjadą. To poleci ktoś się jakieś obręcze w dobrej cenie, ewentualnie jakieś miejsce gdzie to kupić (złożyć).I tak z ciekawości ile te obręcze fabryce,ne z roweru mogą być warte?
Stryjek Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 8 godzin temu, Zigfir napisał: To sam mi chodzi po głowie... tylko tu by trzeba postrzec na coś w na wyższym stożku, bo ponoć nie sama waga ale i właściwości aero mają tu duże znaczenia. Ale na początek to proponuje wywalić oryginalne dętki i zamienić na takie po 110g per sztuka dzięki czemu drugie tyle się zaoszczędzi na jednej. Fabrycznie zakładane waż 220g. Ewentualnie zastąpić mleczkiem. Do tego oponki, z typowych gravelowych Panacera - Gravel King - wersja z grubszym bieżnikiem: 330g (700x32C) / 380g (700x35C) / 400g (700x38C)? Przy 32 C i wspomnianej wymianie dętek mamy różnicy na - 500g. @Stryjek jeździ już chyba na Grawel Kingu bez dętek - zapraszamy do zdania relacji :). Ewentualnie jak przewaga asfaltu to może Continental Grand Prix 5000 32 albo cieniej 28... 😈 Bo to też jest jakaś opcja - na żwir sobie zostawić oryginalny zestaw, a na asfalcik poskładać dodatkowe koła na gumach gładkich. Pozbyłem się dętek ale jakiś wielkich testów nie robiłem, ot rodzinne wycieczki. Mogę tylko powiedzieć że fabryczne obręcze po uszczelnieniu taśmą dobrze trzymają ciśnienie a opona ładnie w nie wskakuje. Kompresora nie mam więc robiłem to nabojami CO2 od wiatrówki Jak już opona wskoczyła to odkręcałem zaworek i zalewałem mlekiem przez wentyl i pompowałem pompką stacjonarną. Na razie system działa, jakieś grubsze podsumowanie będzie po dłuższym czasie.
Fimala Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 3 godziny temu, SZOGI napisał: Jak kolega wyżej pisze chcę drugi komplet bo te są ok. Dętki już zamówione opony zmienię jak te się zjadą. To poleci ktoś się jakieś obręcze w dobrej cenie, ewentualnie jakieś miejsce gdzie to kupić (złożyć). I tak z ciekawości ile te obręcze fabryce,ne z roweru mogą być warte? Gotowy zestaw w dobrej cenie: https://www.olx.pl/oferta/dt-swiss-e1800-spline-32-kola-szosowe-CID767-IDAhsdt.html#06c08165ba
Kawasaki Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 1800 to wciąż ciężkie koła - spokojnie można zejść na 1500-1550g na obręczach MTB przy cenie ca.1500PLN za DT-Swissa. Jeśli ma być bardziej szosowo to nawet niżej z wagą...
Bujak Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 A ja bym Fulcrumy wziął, albo kupił w Polsce składane na DT Swissie koła za niewiele więcej bo 2300g to jest nieporozumienie. 2kg to są już ciężkie koła, a te walce nie wiem z czego robią. A niech to... jednak wziąłem te Fulcrumy.
GrochowaMTB Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2019 Koła w tym Eskerze to mocny punkt tego roweru. Piasty to nic specjalnego - ale przynajmniej pewne, serwisowalne, wszedzie naprawialne Shimano. A jak dorwie się do nich jakiś magik to sprawi, że będą się bardzo dobrze kręcić - trzeba to umieć wyregulować i znaleźć balans. Obręcz DT R500 jest dobra, tania i wytrzymała i nie ma tu co grymasić. Można lżej. Mój kumpel poskładał na ultralekkim stansie i szybko pożałował. Za cięciami w wadze poszły cięcia w wytrzymałości. Szybko powgniatał obręcze. Pluje sobie w brodę. Moje są całe porysowane ale ani jednej wgnioty a nie raz uderzyłem za mocno. Co do stożka w oponach do gravela - ej no, nie róbcie jaj. Stożek ma znaczenie przy wyższych prędkościach. Ani aerodynamika roweru nie predysponuje go do wysokich prędkości, ani jego waga a koła stożkowe będziecie wrzucać? W dodatku do roweru za parę tyś pln? Nie róbcie jaj:) Piszcie do Daveo - koleś jest najbardziej konkretny i dał mi nieco niższe ceny jak Wojczal i przede wszystkim rzeczowo mi doradził. Naprawdę konkret firma. Jak składacie koła, nie oszczędzajcie na piastach. Wrzućcie już DT350. Do końca życia roweru będziecie mieli spokój. Piasta serwisowalna, z dostępem do części, przejściówek, adapterów. Kręci się idealnie jak na taki sprzęt. Opony to są dwa rozwiązania. Jak do tyrania w terenie i po wszystkim GravelKing SK jak na asfalty to GravelKing. Te drugie w razie czego dadzą radę sobie wszędzie, ale na asfalt są idealne. Panowie, jeśli chodzi o zbijanie wagi i proste upgrady to nie ma nic lepszego jak zalać opony mlekiem. Właściwie to za cholerę nie mogę zrozumieć jak można jeździć na dętkach. Ok, jest jeden powód - jak ktoś ciągle zmienia opony. Wyrzucajcie dętki - to będzie wasz najlepszy i najtańszy upgrade! 3
M.C Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Wczoraj pojechałem nad morze po pracy. Bardzo mi się podobała przeprawa przez gravelową drogę, a potem omijanie ludzi poprzez jazdę po trawie. Chciałem zjechać i po plaży pojeździć, bo odpływy odsłaniają ląd na pare kilometrów. Myślicie ze po piasku było by bezpiecznie jeździć? Morze jest strasznie słone, więc chyba trochę niezdrowe dla roweru?
Kawasaki Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ja za mleczko dziękuję, nie widzę sensu babrania się z kisielem, jeśli nie zależy mi na ultra niskim ciśnieniu i skoro mogę wrzucić lekką dętkę... Różnica w wadze względem mleczka 40g-50g? Jak rower dłużej stoi obracać koła? Dolewać kolejne mleczko - niwelując coraz bardziej różnicę wagową? Co gdy będę w ciemnym lesie i trafi się dziura, której mleko nie sklei? Każde rozwiązanie ma wady i zalety, ale nie jest tak, że mleko to same zalety i przewaga nad dętką.
Nemrod Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 1 minutę temu, Kawasaki napisał: Ja za mleczko dziękuję, nie widzę sensu babrania się z kisielem, jeśli nie zależy mi na ultra niskim ciśnieniu i skoro mogę wrzucić lekką dętkę... Różnica w wadze względem mleczka 40g-50g? Jak rower dłużej stoi obracać koła? Dolewać kolejne mleczko - niwelując coraz bardziej różnicę wagową? Co gdy będę w ciemnym lesie i trafi się dziura, której mleko nie sklei? Każde rozwiązanie ma wady i zalety, ale nie jest tak, że mleko to same zalety i przewaga nad dętką. Heh akurat zysk wagowy jest najmniej istotny. Opona zalana mleczkiem lepiej pracuje, opory toczenia są mniejsze. Daje też praktycznie 100% ochronę przed drobnymi uszkodzeniami opony ( mleczko pozalepia ewentualne dziurki). No i pozwala zejść z ciśnieniem bez ryzyk złapania snejka. Zawsze tez można mieć ze sobą normalną dętkę na czarną godzinę. Chociaż ja nigdy nie miałem okazji skorzystać z tej deski ratunku.
Rekomendowane odpowiedzi