Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj poddałem Cubika mocniejszym testom, jazda po nierównej nawierzchni, po wybojach i dziurach - rower zdał ją bardzo dobrze, szczególnie, że drogi w moim rejonie jeżeli chodzi o pobocze wołają o pomstę do nieba. Następnie na test poszedł szuter - tutaj wyszło świetnie, oraz grubszy żwir nad rzeką - tutaj także efekt zadowalający (wiadomo to nie opony jak w MTB). Za to na prostej i w miarę równej drodze to już bajeczka, byłoby pewnie jeszcze lepiej gdyby nie wiatr :) Duży plus za prowadzenie, tutaj faktycznie sztywne osie pokazują swoje zalety. Na innych rowerach zawsze miałem ten nieprecyzyjny ruch. Tutaj jest pewne prowadzenie koła tam, gdzie skierujemy kierownice.

Co do komfortu to tutaj muszę poczekać na dłuższą wyprawę jak już będę bardziej rozciągnięty bo teraz po zimie jest z tym u mnie tak sobie.

Opublikowano

Jedzie do mnie komplet błotników gravelowych od Ass Savers :D

stefanhaehnel_asssavers_detour-19_b82491fa-2a5a-4763-829c-6f01f5c8e2bc_1600x.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Wrzucaj od razu foty i napisz jak się to sprawuje.

Ja rozglądam się za to za kompletem fajnych toreb dla mnie i Pani dyrektor.

Opublikowano
8 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Wrzucaj od razu foty i napisz jak się to sprawuje.

Ja rozglądam się za to za kompletem fajnych toreb dla mnie i Pani dyrektor.

Mam komplet Topeak'a (Backloader 15l, Midloader 4,5l, Toploader i Frontloader) i moge polecić z czystym sumieniem. Opłaca sie kupować je na sportpoint.pl Często są w promocji

Opublikowano
1 minutę temu, Fimala napisał:

Mam komplet Topeak'a (Backloader 15l, Midloader 4,5l, Toploader i Frontloader) i moge polecić z czystym sumieniem. Opłaca sie kupować je na sportpoint.pl Często są w promocji

Myślałem o czymś bardziej egzotycznym. https://restrap.co.uk czekam na info od polskiego dystrybutora. Ma mi podesłać na dniach jakąś ofertę.

Opublikowano
3 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Myślałem o czymś bardziej egzotycznym. https://restrap.co.uk czekam na info od polskiego dystrybutora. Ma mi podesłać na dniach jakąś ofertę.

Albo bierz Specowe. Słyszalem bardzo dobre opinie o nich.

Opublikowano
Teraz, Fimala napisał:

Albo bierz Specowe. Słyszalem bardzo dobre opinie o nich.

A całkiem już o nich zapomniałem. Muszę popatrzeć. Największy problem jest z torbą w ramę. Aby ładnie pasowała.

Opublikowano
Teraz, GrochowaMTB napisał:

A całkiem już o nich zapomniałem. Muszę popatrzeć. Największy problem jest z torbą w ramę. Aby ładnie pasowała.

No te Specowe są pod Sequoie szyte :D

Opublikowano
4 godziny temu, Fimala napisał:

stefanhaehnel_asssavers_detour-19_b82491fa-2a5a-4763-829c-6f01f5c8e2bc_1600x.jpg

Jakie ładne kolory 9_9 Dodatkowo opony z beżowymi ściankami mają jakiś dodatkowy urok ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Największy problem jest z torbą w ramę. Aby ładnie pasowała.

Ja mam Specialized Burra Burra Framepack 8 w ramie 58 pasuje idealnie i polecam. Ogólnie seria Burra Burra jest bardzo dobra ale trzeba mieć kasę bo ceny są jakie są. Znajomy ma stabilizer seatpack z Burra Burra i też sobie go bardzo chwali.  Ja z tyłu mam Blackburn Outpost Seat Pack Drybag i też sobie go chwalę. Dla mnie plusem jest to, że worek można wyciągnąć bez odpinania torby.

Opublikowano
21 godzin temu, Pitt35 napisał:

Ja mam Specialized Burra Burra Framepack 8 w ramie 58 pasuje idealnie i polecam. Ogólnie seria Burra Burra jest bardzo dobra ale trzeba mieć kasę bo ceny są jakie są. Znajomy ma stabilizer seatpack z Burra Burra i też sobie go bardzo chwali.  Ja z tyłu mam Blackburn Outpost Seat Pack Drybag i też sobie go chwalę. Dla mnie plusem jest to, że worek można wyciągnąć bez odpinania torby.

Właśnie w Topeaku Backloader też wyciągasz sam worek, a torbe zostawiasz przy rowerze. Super rozwiązanie.

Opublikowano (edytowane)

Za niedługo też dołączę do grona. Cannondale Topstone będzie za mam nadzieje maks miesiąc, wszystko zamówione tylko trzeba czekać aż papierkologia przejdzie :)

Edytowane przez M.C
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, M.C napisał:

Za niedługo też dołączę do grona. Cannondale Topstone będzie za mam nadzieje maks miesiąc, wszystko zamówione tylko trzeba czekać aż papierkologia przejdzie :)

W Dublinie i okolicach jest gdzie latać. Strasznie żałuje, że jak tam mieszkałem to nie miałem zajawki rowerowej. Na pewno bym jakiegoś trail-a sobie sprawił. ( mieszkałem pod Three rock mountains) :D

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
18 minut temu, Fimala napisał:

W Dublinie i okolicach jest gdzie latać. Strasznie żałuje, że jak tam mieszkałem to nie miałem zajawki rowerowej. Na pewno bym jakiegoś trail-a sobie sprawił. ( mieszkałem pod Three rock mountains) :D

Podjeżdżałem tam nie raz na swoim crossie Giancie Roam, jedna z moich ulubionych okolic na podjazdy i offroad :D Myśle że gravel będzie strzałem w 10, bo miałem problem z zasięgiem - wszędzie trzeba dojechać na takie trasy.

Opublikowano
11 minut temu, M.C napisał:

Podjeżdżałem tam nie raz na swoim crossie Giancie Roam, jedna z moich ulubionych okolic na podjazdy i offroad :D Myśle że gravel będzie strzałem w 10, bo miałem problem z zasięgiem - wszędzie trzeba dojechać na takie trasy.

Marzy mi się zrobić kiedyś coś takiego: https://www.transatlanticway.com/

Opublikowano

Piękne te wasze Kubki. Bardzo chciałem zapisać się do gravelowej rodziny ale jak przeszedłem się po sklepach i w cenie 4900zł sprzedawca proponuję mi jakieś Fuji z korbą na kwadrat to słabo mi się robi. Myślałem, że do 4000zł kupię bez problemu rower z barankiem 2x10 Tiagra i jedyna sensowna korba zintegrowana czyli 46/36. Sztywne osie. Niby standard. No i zonk. Wszędzie 50/34. Dla mnie połowa przełożeń bezużyteczna. Znów wrócił pomysł remontu starego grata. Sorki za off top...

Opublikowano

Przecież zawsze możesz kupić ramę i złożyć sam. Za 4k złoży się nawet fajnego oblatywacza. 

Opublikowano

No ale te 4000zł chciałem zainwestować brutto i odliczyć VAT kupując na firmę. Czyli realny koszt ok. 3000zł. Składanie to ewentualnie na mojej starej ramie MTB :) ale w znacznie niższych kosztach. Przy okazji czy istnieje nowy rower w powyższej cenie, spełniający warunki?:
1. Baranek, klamki szosowe
2. Opony 32-38mm
3. Napęd 2x10, sztywna korba 46/36 lub podobna, kaseta 11-32 a idealna to 13-36
4. Główka taperowana
5. Sztywne osie
5. Waga bez znaczenia
6. Marka bez znaczenia
7. Hamulce bez znaczenia
Tak aby nic nie grzebać, tylko zapłacić i jeździć.

Opublikowano
54 minuty temu, KonradTrek800 napisał:

No ale te 4000zł chciałem zainwestować brutto i odliczyć VAT kupując na firmę. Czyli realny koszt ok. 3000zł. Składanie to ewentualnie na mojej starej ramie MTB :) ale w znacznie niższych kosztach. Przy okazji czy istnieje nowy rower w powyższej cenie, spełniający warunki?:
2. Opony 32-38mm
4. Główka taperowana
5. Sztywne osie
5. Waga bez znaczenia
6. Marka bez znaczenia
7. Hamulce bez znaczenia

Jedyne sztywne osie jakie znam poniżej 4000 tys to Kellys Soot 30. Z tym ze jest na 8 biegowym Clarisie i korba 50/34. W tym budżecie niestety nie znajdziesz takiego roweru. 

Opublikowano
Godzinę temu, KonradTrek800 napisał:

2. Opony 32-38mm
4. Główka taperowana
5. Sztywne osie
5. Waga bez znaczenia
6. Marka bez znaczenia
7. Hamulce bez znaczenia

Sam myślałem o złożeniu gravela, ale ciężko z jakąś sensowną ramą (chyba że od CX).

Opublikowano

Torby zamówione. Razem z szefową zamówiliśmy dwa komplety toreb i worków restrap. Wkrótce prezentacja :)  Oby wszystko przyjechało :)

Opublikowano
11 godzin temu, KonradTrek800 napisał:

2. Opony 32-38mm
4. Główka taperowana
5. Sztywne osie
5. Waga bez znaczenia
6. Marka bez znaczenia
7. Hamulce bez znaczenia

3 tysie to niewielki budżet na taki rower, biorąc pod uwagę wymagania będziesz go musiał zwiększyć do 5000zł😁

Opublikowano
12 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Torby zamówione. Razem z szefową zamówiliśmy dwa komplety toreb i worków restrap. Wkrótce prezentacja :)  Oby wszystko przyjechało :)

Jakiego producenta wybraliscie? 

Opublikowano
3 minuty temu, Fimala napisał:

Jakiego producenta wybraliscie? 

wszystko od Restrap. ładnie to wygląda i porządnie jest zrobione i sprawdzone w boju przez praktyków :)