Pazuzu Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 3 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Fuji zbierał naprawdę super recenzje. Co się stało, że ostatnio już któryś raz słyszę o jakiś niedoróbkach w tym rowerze? Podobno sama firma miała poważne kłopoty i... nie wiem czy została wykupiona czy co. Ale rowery są dostępne, to mniemam, że działa. Może ten wysyp niedociągnięć to efekt właśnie problemów firmy? Jednak... niestety, w wielu markach zdarzają się niedoróbki. U mnie w Specu od początku był problem z przednią piastą. Poszła do wymiany. U kolegi sztyca leciała samoistnie w dół. U kolegi w Giancie tylnia kaseta lata jak głupia - tak jakby krzywa była oś w piaście. Kolega w Canyonie w kołach Mavica ciągle łapał luzy - wg serwisu po prostu trzeba było z tym żyć. U kolegi w Specu MTB złożyło się koło! Właśnie coraz więcej tematów z problemami użytkowników gravelów Fuji. Mam tylko problem z ewentualną wymianą opon. Obecne 700x38c chciałbym zastąpić 700x32c tylko nie wiem czy wejdą i jak się zachowają na obręczy 23mm.
Stryjek Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Magia tego mostka polega na regulacja? To ja podziękuj za nieplanowane dodatkowe odgłosy. Ale jeśli ktoś poleci mostek 70mm lekki z oryginalnym albo podobnym kątem to z miłą chęcią wydam kilka groszy. Zobacz mostki KCNC scandium, fajna waga i cena nie zabija.
Yarooo Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Pazuzu napisał: Mam tylko problem z ewentualną wymianą opon. Obecne 700x38c chciałbym zastąpić 700x32c tylko nie wiem czy wejdą i jak się zachowają na obręczy 23mm. Na obręczy jest napisane że minimalna szerokość opony jaką można włożyć na koło to 30mm. Tylko, że ktoś na forum pisał że miał problem z założeniem opon 32mm. Ostatnie trzy posty. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez Yarooo
Bujak Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Obecne 700x38c chciałbym zastąpić 700x32c tylko nie wiem czy wejdą i jak się zachowają na obręczy 23mm.Średnica wewnętrzna felgi 23-3=20mmZakres opon 1.5÷3.0 x 20mm=30÷60mm
eMM Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) 6 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Fuji zbierał naprawdę super recenzje. Co się stało, że ostatnio już któryś raz słyszę o jakiś niedoróbkach w tym rowerze? Podobno sama firma miała poważne kłopoty i... nie wiem czy została wykupiona czy co. Ale rowery są dostępne, to mniemam, że działa. Może ten wysyp niedociągnięć to efekt właśnie problemów firmy? Jednak... niestety, w wielu markach zdarzają się niedoróbki. U mnie w Specu od początku był problem z przednią piastą. Poszła do wymiany. U kolegi sztyca leciała samoistnie w dół. U kolegi w Giancie tylnia kaseta lata jak głupia - tak jakby krzywa była oś w piaście. Kolega w Canyonie w kołach Mavica ciągle łapał luzy - wg serwisu po prostu trzeba było z tym żyć. U kolegi w Specu MTB złożyło się koło! Z tego co czytałem jakiś czas temu w necie, to samo Fuji i Breezer mają się dobrze. Przynoszą zyski. To firma, która jest właścicielem m. in. tych rowerowych marek, wprowadziła w tym roku program naprawczy, bo wisi nad nią widmo bankructwa. Oczywiście taka sytuacja może z czasem źle wpłynąć również na kondycję Fuji. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez eMM
Pazuzu Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 16.08.2019 o 17:53, Yarooo napisał: Na obręczy jest napisane że minimalna szerokość opony jaką można włożyć na koło to 30mm. Tylko, że ktoś na forum pisał że miał problem z założeniem opon 32mm. Ostatnie trzy posty. Napisałem do tego użytkownika jak się skończyła ta sprawa, ale nie odpowiada. W dniu 16.08.2019 o 18:28, Bujak napisał: Średnica wewnętrzna felgi 23-3=20mm Zakres opon 1.5÷3.0 x 20mm=30÷60mm Tak czy inaczej rozumiem że skoro producent podaje że będzie ok, to się nie przejmować i kupować te 32mm? Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez Pazuzu
Fimala Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Są tu jacyś fani monster crossow? Mój w trakcie przeróbki 1
Yarooo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 9 godzin temu, Pazuzu napisał: Napisałem do tego użytkownika jak się skończyła ta sprawa, ale nie odpowiada. Ja na forum nie loguje czasami nawet i trzy dni, więc na Twoim miejscu bym się chwilę wstrzymał. 9 godzin temu, Pazuzu napisał: Tak czy inaczej rozumiem że skoro producent podaje że będzie ok, to się nie przejmować i kupować te 32mm? Jeżeli masz wolną kasę i bardzo Ci się spieszy możesz spróbować, tylko teoria teorią, a praktyka praktyką. Jeżeli się zdecydujesz napisz jak sprawa się skończyła.
Kawasaki Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 20 godzin temu, Fimala napisał: Są tu jacyś fani monster crossow? Mój w trakcie przeróbki Są Szukając gravela zwracałem uwagę na prześwity i to był jeden z istotniejszych parametrów. Jednak gdy faktycznie go kupiłem, mając drugi mtb stwierdziłem, że powinny być dalej od siebie charakterem i póki co skłaniam się do węższych opon do gravela. Niemniej jednak wciąż nie sprawdziłem, czy 2 calowa opona, wejdzie do eskera na tył...
nomnom Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Witam wszystkich gravelomaniaków, mam pewien dylemat który byćmoże pomożecie mi rozwiązać :) Jakiś rok z kawałkiem temu kupiłem swój pierwszy rower z barankiem i postawiłem na stalowego gravela od marina czyli forur corners, ogólnie jestem z niego zadowolony pasuje mi w nim w zasadzie wszystko z wyjątkiem napędu. No i tu pojawia się mój dylemat, chce zmienić napęd na 1x11 oraz hamulce z mechanicznych na hydrauliczne, zdecydowałem się na sram apex, tyle że kompletna grupa to wydatek ok 2,5 tyś, a sam rower kupiłem w promocji za 3,3 tyś :-) No i właśnie nie wiem czy warto, tym bardziej że mam chętnego odkupić mojego marina za ok 3 tyś, dokładając do tego te pieniądze które miałbym wydać na nowy napęd i hamulce to mam kwotę za którą mogę już kupić sobie coś nowego. A dokładając "trochę" (no trochę więcej niż trochę) mam budżet pozwalający mi nabyć Rondo Ruut na które od dawna mam chrapkę. No i tak się cały czas bujam z tym czy warto w ten rower doinwestować i zmienić napęd, czy nie. Ogólnie to bardzo mi na nim wygodnie, dobrze się jeździ ale jednak waży trochę (obecnie trochę ponad 13 kg) ale przez to rama i widelec wydają się być prawie że niezniszczalne, co nie jest bez znaczenia bo muszą dźwigać moje ciężkie dupsko :) Z drugiej strony nie planuje takich wypraw żeby w pełni wykorzystać jego potencjał, jak na razie to dystanse jakie pokonuje oscylują w okolicach 100 km, no i to prowadzenie linek pod dolną rurą mnie mocno wkurza za każdym razem jak przychodzi mi go czyścić :) Jeżeli bym postawił na Ruut to dostają o wiele lżejszą maszynę z bardziej sportową geometrią, ale też mi pasującą co już sprawdziłem, no i z rozwiązaniami z XXI wieku - sztywne osie, wewnętrzne prowadzenie linek, napęd 1x11, hamulce hydrauliczne, za to zamiast stalowej ramy dostaję aluminiową która o wiele bardziej przekazuje wszelkiej maści drgania i nierówności co można poczytać z kolei za minius. Wiem że ciężko porównać te dwa rowery bo to dwie różne filozofie ale może ktoś się pokusi o podpowiedź czy warto doinwestować w marina czy lepiej go sprzedać skoro jest chętny i dołożyć kasę na nowego ruuta ?
Fimala Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 15 godzin temu, nomnom napisał: Witam wszystkich gravelomaniaków, mam pewien dylemat który byćmoże pomożecie mi rozwiązać Jakiś rok z kawałkiem temu kupiłem swój pierwszy rower z barankiem i postawiłem na stalowego gravela od marina czyli forur corners, ogólnie jestem z niego zadowolony pasuje mi w nim w zasadzie wszystko z wyjątkiem napędu. No i tu pojawia się mój dylemat, chce zmienić napęd na 1x11 oraz hamulce z mechanicznych na hydrauliczne, zdecydowałem się na sram apex, tyle że kompletna grupa to wydatek ok 2,5 tyś, a sam rower kupiłem w promocji za 3,3 tyś 🙂 No i właśnie nie wiem czy warto, tym bardziej że mam chętnego odkupić mojego marina za ok 3 tyś, dokładając do tego te pieniądze które miałbym wydać na nowy napęd i hamulce to mam kwotę za którą mogę już kupić sobie coś nowego. A dokładając "trochę" (no trochę więcej niż trochę) mam budżet pozwalający mi nabyć Rondo Ruut na które od dawna mam chrapkę. No i tak się cały czas bujam z tym czy warto w ten rower doinwestować i zmienić napęd, czy nie. Ogólnie to bardzo mi na nim wygodnie, dobrze się jeździ ale jednak waży trochę (obecnie trochę ponad 13 kg) ale przez to rama i widelec wydają się być prawie że niezniszczalne, co nie jest bez znaczenia bo muszą dźwigać moje ciężkie dupsko :) Z drugiej strony nie planuje takich wypraw żeby w pełni wykorzystać jego potencjał, jak na razie to dystanse jakie pokonuje oscylują w okolicach 100 km, no i to prowadzenie linek pod dolną rurą mnie mocno wkurza za każdym razem jak przychodzi mi go czyścić Jeżeli bym postawił na Ruut to dostają o wiele lżejszą maszynę z bardziej sportową geometrią, ale też mi pasującą co już sprawdziłem, no i z rozwiązaniami z XXI wieku - sztywne osie, wewnętrzne prowadzenie linek, napęd 1x11, hamulce hydrauliczne, za to zamiast stalowej ramy dostaję aluminiową która o wiele bardziej przekazuje wszelkiej maści drgania i nierówności co można poczytać z kolei za minius. Wiem że ciężko porównać te dwa rowery bo to dwie różne filozofie ale może ktoś się pokusi o podpowiedź czy warto doinwestować w marina czy lepiej go sprzedać skoro jest chętny i dołożyć kasę na nowego ruuta ? Marina FC widziałem nawet z DI2, ale moim zdaniem wsadzanie do niego 1x przeczy jego przeznaczeniu to turystyczny wół roboczy gdzie większa ilość przełożeń ma sens. Szczerze w twojej sytuacji sprzedałbym FC nawet się nie zastanawiając jak jest chętny i dołożył do Ruuta.
nomnom Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 DI2 to faktycznie ciekawie musi wyglądać na FC też się co raz bardziej skłaniam ku temu żeby kupić Ruut, ale chyba poczekam na przyszły sezon, może uda się na jakąś obniżkę trafić, tym bardziej że kumpel który chciał kupić mojego marina zaczął się na se sekwoją zastanawiać.
Fimala Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 17 minut temu, nomnom napisał: DI2 to faktycznie ciekawie musi wyglądać na FC też się co raz bardziej skłaniam ku temu żeby kupić Ruut, ale chyba poczekam na przyszły sezon, może uda się na jakąś obniżkę trafić, tym bardziej że kumpel który chciał kupić mojego marina zaczął się na se sekwoją zastanawiać. Zamiast 3x przerobiłbym go na 2x z korbą 48/32 lub 46/30, kasetą 12-36 i do tego dał Xteka 9rz. który działa z klamkami bez problemu.
GrochowaMTB Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, nomnom napisał: DI2 to faktycznie ciekawie musi wyglądać na FC też się co raz bardziej skłaniam ku temu żeby kupić Ruut, ale chyba poczekam na przyszły sezon, może uda się na jakąś obniżkę trafić, tym bardziej że kumpel który chciał kupić mojego marina zaczął się na se sekwoją zastanawiać. No nie wiem. Ruut? To jednak inna geometria! Ruut to praktycznie przełajówka. M4C to wygodny rower hmmm "crosowy". Nie widzę przeszkód w upgradzie Marina. Napęd 2x9 to np fajna opcja. 1x11 też spoko. Chociaż ja dziewczynie chcę koła wymienić. To będzie pierwszy upgrade. Tak, widzę w tym sens bo dziewczyna kocha swojego Marina 🙂
Fimala Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 19 minut temu, GrochowaMTB napisał: No nie wiem. Ruut? To jednak inna geometria! Ruut to praktycznie przełajówka. M4C to wygodny rower hmmm "crosowy". Nie widzę przeszkód w upgradzie Marina. Napęd 2x9 to np fajna opcja. 1x11 też spoko. Chociaż ja dziewczynie chcę koła wymienić. To będzie pierwszy upgrade. Tak, widzę w tym sens bo dziewczyna kocha swojego Marina 🙂 Juz nie przesadzaj że Ruut to prawie przełajowka. Z tego co widze to kolega chce rower do szybkiego latania, a nie ciężkiego cruisera.
GrochowaMTB Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 38 minut temu, Fimala napisał: Juz nie przesadzaj że Ruut to prawie przełajowka. Z tego co widze to kolega chce rower do szybkiego latania, a nie ciężkiego cruisera. To po co kupował w ogóle M4C? Rowery są diametralnie różne.
nomnom Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 19 minut temu, GrochowaMTB napisał: To po co kupował w ogóle M4C? Z kilku powodów, ale pierwszy najważniejszy to to że kupowałem oczami nie rozsądkiem, a po za tym to żyłem w błędzie i byłem święcie przekonany że aluminiowa rama oraz karbonowy widelec to tylko dla wycieniowanych ludzi, a pode mną się połamie Ale głównie zadecydował wygląd którym mnie ten rower niesamowicie urzekł, wygodna pozycja na nim, oraz swoboda jaką mi dawał w wyborze tereny po którym mogę jechać. A teraz widzę że mogę mieć to samo na lżejszym rowerze, tyle tylko że ile razy już jestem pewien że chce go zmienić to wybieram się gdzieś i od razu mi ochota na nowy rower przechodzi Może faktycznie wezmę pod rozwagę napęd 2x9, ale właśnie chciałem uprościć sprawę i pozbyć się przedniej przerzutki, zawsze to jeden mniej grat który może się popsuć. @GrochowaMTBz ciekawości jakie koła składacie, alu czy może już karbon ?
Dreamin Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 22 godziny temu, nomnom napisał: Witam wszystkich gravelomaniaków, mam pewien dylemat który byćmoże pomożecie mi rozwiązać Jakiś rok z kawałkiem temu kupiłem swój pierwszy rower z barankiem i postawiłem na stalowego gravela od marina czyli forur corners, ogólnie jestem z niego zadowolony pasuje mi w nim w zasadzie wszystko z wyjątkiem napędu. No i tu pojawia się mój dylemat, chce zmienić napęd na 1x11 oraz hamulce z mechanicznych na hydrauliczne, zdecydowałem się na sram apex, tyle że kompletna grupa to wydatek ok 2,5 tyś, a sam rower kupiłem w promocji za 3,3 tyś 🙂 No i właśnie nie wiem czy warto, tym bardziej że mam chętnego odkupić mojego marina za ok 3 tyś, dokładając do tego te pieniądze które miałbym wydać na nowy napęd i hamulce to mam kwotę za którą mogę już kupić sobie coś nowego. A dokładając "trochę" (no trochę więcej niż trochę) mam budżet pozwalający mi nabyć Rondo Ruut na które od dawna mam chrapkę. No i tak się cały czas bujam z tym czy warto w ten rower doinwestować i zmienić napęd, czy nie. Ogólnie to bardzo mi na nim wygodnie, dobrze się jeździ ale jednak waży trochę (obecnie trochę ponad 13 kg) ale przez to rama i widelec wydają się być prawie że niezniszczalne, co nie jest bez znaczenia bo muszą dźwigać moje ciężkie dupsko :) Z drugiej strony nie planuje takich wypraw żeby w pełni wykorzystać jego potencjał, jak na razie to dystanse jakie pokonuje oscylują w okolicach 100 km, no i to prowadzenie linek pod dolną rurą mnie mocno wkurza za każdym razem jak przychodzi mi go czyścić Jeżeli bym postawił na Ruut to dostają o wiele lżejszą maszynę z bardziej sportową geometrią, ale też mi pasującą co już sprawdziłem, no i z rozwiązaniami z XXI wieku - sztywne osie, wewnętrzne prowadzenie linek, napęd 1x11, hamulce hydrauliczne, za to zamiast stalowej ramy dostaję aluminiową która o wiele bardziej przekazuje wszelkiej maści drgania i nierówności co można poczytać z kolei za minius. Wiem że ciężko porównać te dwa rowery bo to dwie różne filozofie ale może ktoś się pokusi o podpowiedź czy warto doinwestować w marina czy lepiej go sprzedać skoro jest chętny i dołożyć kasę na nowego ruuta ? Posiadam Ruuta od ok. 6 miesięcy. Początkowo obawiałem się napędu 1x11 i faktycznie, na początku było ciężko. Po tym czasie mogę stwierdzić, że wybór napędu ma drugorzędne znaczenie, dużo bardziej liczy się dla mnie to ile frajdy daje taki rower, a przełajówka od Rondo potrafi dać jej sporo, dodatkowo to bardzo zwinny rowerek i pewnie się go prowadzi przy bardziej technicznych trasach. Noga do napędu się przyzwyczai a nawet moim skromnym zdaniem 1x11 powoduje, że przyrost mocy w czasie jest szybszy bo jest trochę trudniej. Sam mam ostatnio dylemat czy zamienić Srama na GRX czy zmienić korbę na 42 lub 44T, po prostu brakuje mi prędkości maksymalnej na prostej czy na zjazdach. Dlatego warto zaplanować nasz rozwój, napęd 2naX daje nam większe pole do rozwoju, 1naX jest prostszy w obsłudze i nie taki straszny jak go malują, niestety po pewnym czasie stwierdzisz, że jesteś za wolny lub, że i tak nie używasz miękkich przełożeń na tych wszystkich podjazdach.
GrochowaMTB Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 2 godziny temu, nomnom napisał: Z kilku powodów, ale pierwszy najważniejszy to to że kupowałem oczami nie rozsądkiem, a po za tym to żyłem w błędzie i byłem święcie przekonany że aluminiowa rama oraz karbonowy widelec to tylko dla wycieniowanych ludzi, a pode mną się połamie Ale głównie zadecydował wygląd którym mnie ten rower niesamowicie urzekł, wygodna pozycja na nim, oraz swoboda jaką mi dawał w wyborze tereny po którym mogę jechać. A teraz widzę że mogę mieć to samo na lżejszym rowerze, tyle tylko że ile razy już jestem pewien że chce go zmienić to wybieram się gdzieś i od razu mi ochota na nowy rower przechodzi Może faktycznie wezmę pod rozwagę napęd 2x9, ale właśnie chciałem uprościć sprawę i pozbyć się przedniej przerzutki, zawsze to jeden mniej grat który może się popsuć. @GrochowaMTBz ciekawości jakie koła składacie, alu czy może już karbon ? Z kołami czekam aż spłyną mi jakieś wolne środki. Celuję w jakieś lekkie koła na obręczach DT i piastach... zobaczymy ile będzie tych środków - novatec lub Dt. Ale chciał bym się zmieścić z kołami w półtorej kilograma plus opony już oczywiście na mleku. Myślę, że z półtorej kilo z tych kół co są teraz urwę - oczywiście wliczając też opony. Dziewczyna na pewno poczuję różnicę. Koła na pewno aluminiowe. Ale tu sprawa jest prosta - mogę zastosować mocno wylajtowane części bo raz, że kobieta nie lata na tym rowerze a dwa to 60 kilo w porywach waży. Nie muszę martwić się w ogóle wytrzymałością takiego zestawu. Nie jeździ też w deszczu, błocie. Po prostu wezmę to co najlżejsze w umiarkowanej cenie. Może od razu zrobię sztywne osie 10 mm. Może jeszcze szarpnę się na jakąś sztyce carbonową. Myślę, że M4C zmieni wtedy zupełnie oblicze.
nomnom Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 @GrochowaMTBwłaśnie też myślałem o zmianie kół, ale z racji że ważę więcej niż 60 kg to nie wiem w sumie czy to ma sens, bo nowe koła musiały by być jednak równie pancerne jak te obecne więc nie wiem czy da się dużo na wadze urwać i czy to ma sens. Jednak chyba zostanę przy FC (jednak chyba nazbyt mi się podoba żebym się go pozbył ) i faktycznie pokombinuje z napędem i wrzucę na przód korbę dwurzędową, ale jeszcze pomyślę czy zostać przy 50/34 czy iść za radą @Fimala i wsadzić 46/30. Na pewno to co zrobię to zobaczę czy da się w miarę po kosztach zrobić bezdętki, bo i tak muszę kupić nowe opony.
Pazuzu Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jeśli chodzi o korbę, przed zakupem byłem sceptycznie nastawiony na 46/30 jednak po zrobieniu już ponad 900 km uważam że nie ma lepszego zestawienia. Problem polega tylko na tym że na rynku za dużo możliwości nie ma jeśli chodzi o kupno.
blackone Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 Witam, czy są tu na forum użytkownicy gravelów z Warszawy mogący polecić jakieś ciekawe trasy w/blisko stolicy. A może jakaś grupa gravelowa zawiązała się w stolicy?
Fimala Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) 34 minuty temu, blackone napisał: Witam, czy są tu na forum użytkownicy gravelów z Warszawy mogący polecić jakieś ciekawe trasy w/blisko stolicy. A może jakaś grupa gravelowa zawiązała się w stolicy? Pewnie, że są. Od siebie moge polecić dwie ciekawe trasy: https://ridewithgps.com/routes/30794526 Warka mocno gravelowa i urokliwa. Jazda pomiedzy sadami naprawdę robi robote: https://ridewithgps.com/routes/29990386 Warszawski klasyk Edytowane 26 Września 2019 przez Fimala 1
jarovit Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Kampinos dookoła (KSR - szlak zielony); obwodnica Płońska w różnych wariantach; Mazowiecki Park Krajobrazowy, Kozienicki Park Krajobrazowy... Popatrz tu:https://mazowsze.szlaki.pttk.pl/
pmedela Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Dołączam do klubu z moim Kross'em 🙂 1
Rekomendowane odpowiedzi