Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, komandosek napisał:

września albo i do pazdziernika...

To i w Decu będą posezonowe wyprzedaże,To wtedy i do wątku się załapie :P

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

To i w Decu będą posezonowe wyprzedaże,To wtedy i do wątku się załapie

Raczej tylko jak wejdzie nowy model. Stary (czerwony) XC500 był chyba 2 sezony w ostatniej konfiguracji. 

Opublikowano

Niestety jak wróciłem z pracy to wszystkie XC 500 zostały wyprzedane. O ile musiałbym zwiększyć budżet aby pojawiła się jakaś sensowna opcja? 

Opublikowano
5 minut temu, Winkiel napisał:

wszystkie XC 500 zostały wyprzedane

Szukaj Deca albo Kellys.

Kellys jest na Shimano,a Decatlon na Sram.

Obie marki w swoim przedziale cenowym są najlepsze

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Winkiel napisał:

Niestety jak wróciłem z pracy to wszystkie XC 500 zostały wyprzedane. O ile musiałbym zwiększyć budżet aby pojawiła się jakaś sensowna opcja? 

Zadzwoń do nich deca na infolinię to powiedzą kiedy następna dostawa i gdzie w Twojej okolicy stoi rower jaki chcesz kupić w Twoim rozmiarze.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zadzwoniłem, nie spodziewają się w najbliższym czasie dostawy tego modelu.

Opublikowano
17 godzin temu, Winkiel napisał:

Zadzwoniłem, nie spodziewają się w najbliższym czasie dostawy tego modelu.

Rozmiar m i L xc 500 sa dostepne z tego, co widze.

Opublikowano

@PiotrRockrider ale kolega ma 168-170cm czyli S 

W dniu 2.08.2020 o 19:58, Winkiel napisał:

Mam ok. 168-170cm wzrotu

Tak,czy siak znalazł takiego kocura,że głowa mała :)

Opublikowano
6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

@PiotrRockrider ale kolega ma 168-170cm czyli S 

Tak,czy siak znalazł takiego kocura,że głowa mała :)

Pochwali się co? 

Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

ale kolega ma 168-170cm czyli S 

Wg rozmiarówki to M:

S: od 150 cm do 164 cm;
M: od 165 cm do 174 cm;
L: od 175 cm do 184 cm;
XL: od 185 cm do 195 cm.

A M-ki są.

Opublikowano

Stan który jest na stronie Decathlona nie zawsze się pokrywa z tym co mają na magazynie. Mają dziwne cachowanie danych i np. gdy pokazuje się 1 sztuka i doda się ją do koszyka to przy próbie opłacenia pokazuje, że już jej nie ma. Dodatkowo jeżeli komuś się uda przejść do płatności i ją anuluje to system rezerwuje 1 sztukę na 24h mimo anulowania zamówienia. Wydaje mi się, że to pojedyncze sztuki które się pokazuję są to właśnie takie rezerwacje. Dzwoniłem przedwczoraj do Decathlona i przemiła pani poinformowała mnie, że w najbliższym czasie nie będzie dostaw tego modelu. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Lipa straszna z tym kupowaniem. Mieszkam w Bydgoszczy i w okolicy ani w deca nic nie mają ani meridy nigdzie nie ma ani kellysa. najchetniej przygarnąłbym tego kellysa ale żeby go kupić musiałbym się do niego przymierzyć a to jest niemożliwe. Udało mi się przymierzyć do meridy 500 więc gdyby lite była gdzieś dostępna to bym brał w ciemno. Ale nie ma nic nigdzie

Opublikowano
22 minuty temu, pysq86 napisał:

Mieszkam w Bydgoszczy

Może warto pojechać do Poznania.Paliwo teraz tanie,a rower kupujesz raz na długi czas ;) 

Albo chociaż Toruń?

Opublikowano

mógłbym tylko czy w Poznaniu jest to czego szukam? Jeśli miałbym obstawiać to może lepiej do jakieś małej miejscowości gdzie jest mniej ludzi i jest szansa że jeszcze wszystko się nie sprzedało. Na chwile obecną jestem rozbity pomiędzy Big nine 500 lite a Kellys gate 50. Meride już mierzyłem i strasznie dobrze się na niej czuje. Gate jest lepszy osprzętowo ale nie mierzyłem a z tego co wiem to Kellys ma popieprzoną rozmiarówkę więc nie ma mowy o kupowaniu bez przymiarki. 

Opublikowano
9 minut temu, pysq86 napisał:

tego co wiem to Kellys ma popieprzoną rozmiarówkę więc nie ma mowy o kupowaniu bez przymiarki. 

Nie popieprzoną,a agresywną geometrię ;) i fakt trzeba się do niego przymierzyć.

10 minut temu, pysq86 napisał:

tylko czy w Poznaniu jest to czego szukam?

Na to pytanie Ci nie odpowiem. Poszukaj, zadzwoń i jedź na 1 dzień do paru sklepów. Nawet jak nie będą mieli strikte Gate 50,to może 30, 70 lub 90,ale zawsze się przymierzysz ;)

Opublikowano

Hough! 

Kręcę się wokół własnego ogona i nie mogę zdecydować. Poczytałem, przemyślałen i budżet urósł z ~3tys. do max 5kPLN i ani złotówki więcej. 

Jeżdżę póki co na starym Krossie 3x7, glownie wyprawy leśne, warmińskie pagorkowate, trasy 20-30km. Trochę asfaltu na dojazdach, szutry itp. 

Wzrost 182, przekrok 88-89cm, waga 77kg. 

W maratonach raczej nie będę brał udziału, raczej, bo w kryzysie wieku średniego różne pomysły mogą mi się zrodzić. 

Ostatecznie rozważam 4 rowery: 

1. Merida Big Nine 500 Lite 2021 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3447392111937538&id=118359721507477

2. Superior XP 909 (czarny - brak) 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-superior-xp-909-pd21895/

3. Kellys Gate 50 

https://rower.com.pl/kellys-gate-50-29-2074018

4. RR XC 100 

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html

Kolejność nieprzypadkowa. 

Na tym etapie rozwoju kondycji przeważa w głowie napęd x2 - dlatego plus dla Meridy (podoba mi się też wizualnie, tak jak Sup - czarny). 

RR XC swego czasu mierzyłem XC 50, ale wydał mi się jakiś taki "plastikowy" w tym swoim wykonaniu.   

Kellysem też trochę przed sklepem pojezdziłem w rozm.L (M nie było). Wydawal mi się ok, ale to kilka minut i to malowanie to nie moja bajka. Waga też nie odstawala znacząco od starego "górala" - chciałbym poczuć jednak różnice wkładając z kieszeni te ilosc godzin pracy :) 

Superiorów nigdzie nie ma w mojej okolicy, to samo Meridy - wizualnie i osprzętowo (minus dla Sup za 1 blat) wydają mi się na moje potrzeby wystarczające - tyle, że na żywca nie widziałem. Hamulce kiedyś wymienię, jak mnie wnerwią. 

Przyjąłem już, że rower mogę kupić na koniec sezonu. 

Jak żyć ?!!! 

Opublikowano
4 godziny temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Kellysem też trochę przed sklepem pojezdziłem w rozm.L (M nie było). Wydawal mi się ok, ale to kilka minut i to malowanie to nie moja bajka.

Tutaj masz Kellysa Gate 70 na następny rok.

https://www.newbike.cz/kellys-gate-70-29-2021/d13524

Jeśli podobało Ci się malowanie tegorocznej Meridy 500 Lite, a pewnie tak, to ten Kellys również Ci podpasuje. Niestety jeszcze kilka złotówek musiałbyś dorzucić :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Deco_10 napisał:

Hehe,ahhh ten  1x ;) 

@Inżynier_Mamoń A może ta maszyna?Niestety też 1x :(

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kellys-gate-90-2019-p-3665.html?gclid=CjwKCAjwj975BRBUEiwA4whRBx65icYikfcly0-nebiNV2THB2yjsifA1mwV7a36E8uLeid7uB2_OxoCDVkQAvD_BwE

Wiem o co Ci chodzi,bo też w życiu nie zmieniłbym mojego 2x 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
3 godziny temu, Deco_10 napisał:

https://www.newbike.cz/kellys-gate-70-29-2021/d13524

Jeśli podobało Ci się malowanie tegorocznej Meridy 500 Lite, a pewnie tak, to ten Kellys również Ci podpasuje. Niestety jeszcze kilka złotówek musiałbyś dorzucić :)

Tak, ten Gate 70 w końcu wygląda jak rower :)

Tym razem budżet jest na sztywno - max. 5 tys. i ani grosika więcej.

Zależy mi głównie na posiadaniu w nowym rowerze: amorka powietrznego, sztywnej osi (przynajmniej tył), jakiś napęd 2x klasy Deore i waga do tych ~12.5-13kg. Wszystko co lepsze jest oczywiście ok, ale nie chcę iść w koszty tylko dlatego, że np. lepsze klamki, napęd, czy hamulce. Zakładam, że jeżeli w przyszłości któryś z podzespołów padnie, lub uznam, że za słaby, to wtedy będę się szarpał po kieszeni i rozwijał pasję majsterkowicza. 

@Accent_Szaj cena atrakcyjna. Mam jedynie wątpliwość co do rozm. ramy Gate'ów. 

Nie mam porównania, bo nie było w rozm. M a jazda Lką na placyku niby wydała mi się w porządku, ale wolałbym się jednak organoleptycznie przekonać, że jest lepiej niż na M..

Opublikowano

Panie Inżynierze :) mam podobne wymagania i budżet. I właśnie ucieka jeden kandydat czyli Kellys Gate 50. Model 2021 będzie miał napęd 1x. 

Opublikowano (edytowane)

Tak wiem. Dlatego coraz bardziej przekonuje mnie ta Merida. 

Jednoblatowca bym był skłonny nawet może wziąć przy dobrej cenie - czyli jak ten całkiem lekki Superior ~4200. Stąd u mnie na 2 miejscu w rankingu. 

Jeszcze Trek X Caliber 8 mi chodzil po głowie... ale też x1. 

Trochę z tymi jednoblatowcami, jak z turbo w silnikach benzynowych :)..jedynie u Japończyków jeszcze się uchowały wolnossące benzyny. 

Edytowane przez Inżynier_Mamoń
Błąd ortograficzny
Opublikowano
3 minuty temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Jeszcze Trek X Caliber 8 mi chodzil po głowie... ale też x1. 

Waga 13.8kg i do tego napęd SX. W tym budżecie znajdziesz maszyny dużo lepiej wyposażone i nawet 2kg lżejsze.  

Generalnie Trek jest spoko, ale dopiero w wyższych modelach (od Procalibrów wzwyż). 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
8 godzin temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Jeszcze Trek X Caliber 8 mi chodzil po głowie.

Tylko nie SX. Kolega @Winkiel mnie ubiegł :D

Zastanów się nad tą 90. Zadzwoń do nich w poniedziałek i dopytaj czy faktycznie ma z tyłu M8120? Jest to przerzutka do 2x,więc w przyszłości będziesz mógł na niego przejść ;)

Opublikowano

Z tego co na szybko sprawdziłem, to opis i malowanie na stronie Green Bike odpowiada rocznikowi 2020. 

2019 Gate 90 były na Sramie NX Eagle, więc coś się nie zgrywa z nagłówkiem oferty. 

Jutro podpytam u źródełka.