Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, pysq86 napisał:

2. Merida BigNine 500 Lite 109069021_3447373075272775_4954400837290

+ Nie wiem czy nie najlepsze malowanie ze wszystkich. Póki co jeszcze nie widziałem na żywo. 

+ Rama  Meridy ze szlifowanymi spawami to jest majstersztyk 

+ Manitou Markhor Comp lepszy rydz niż nic

+ napęd 2x10

+ Koła i opony. 

- prawie 5k PLN a miałem szukać za 4k

- hamulce

Na sezon 2021 będzie napęd 2x11 😉

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Qarol19 mój błąd zaraz to poprawie. 

@Deco_10 no jeśli malowanie jest takie jak w hackerze 70 to spoko ten czerwony jest bardzo ładny. W sklepie powiedzieli że będzie droższy o jakies 3-4 stówy od tegorocznego. To spowoduje że do budżetu który miałem założony będę musiał dołożyć jakieś 1400. 

Dzisiaj zobaczyłem jeszcze Treka XCaliber7 ten pomarańczowy/złoty jest całkiem całkiem muszę tylko jutro przysiąść i zobaczyć jak z wyposażeniem. 

Opublikowano
12 godzin temu, pysq86 napisał:

@Qarol19 mój błąd zaraz to poprawie. 

@Deco_10 no jeśli malowanie jest takie jak w hackerze 70 to spoko ten czerwony jest bardzo ładny. W sklepie powiedzieli że będzie droższy o jakies 3-4 stówy od tegorocznego. To spowoduje że do budżetu który miałem założony będę musiał dołożyć jakieś 1400. 

Dzisiaj zobaczyłem jeszcze Treka XCaliber7 ten pomarańczowy/złoty jest całkiem całkiem muszę tylko jutro przysiąść i zobaczyć jak z wyposażeniem. 

XCaliber7 bieda z nędza, kupę kasy oddajesz za naklejke TREK na ramie i ich dziwny BOOST z tyłu :)

Opublikowano
11 minut temu, hudezz napisał:

dziwny BOOST z tyłu :)

Dziwny,to naprawdę bardzo delikatnie napisane xD 

Gate 50

23 godziny temu, pysq86 napisał:

- cięższy od Meridy 

Wszystko zależy jak producent waży,dlatego nie przykładałbym takiej wagi do wagi xD 

- nie do kupienia w rozmiarze M. otchłań internetu przeszukana.  

Nadzieja umiera ostatnia ;) 

Merida BigNine 500 Lite

+ Manitou Markhor Comp lepszy rydz niż nic

To bym dał do neutralnych

Kellys Gate 30 

napęd 2x10

2x na +,ale 10,to już średnio 

- Suntour XCR32 LOR Air

To też bym dał do neutralnych ze względu na cenę 

Merida BigNine 300 Lite

+ napęd 2x10 

JW

- malowanie na zdjęciach fajnie ale na żywo to wygląda słabo naprawdę słabo. 

Dla kobiety/dziewczyny OK,ale dla faceta??? No bez jaj( i to dosłownie xD )

Unibike FLITE 

- Suntour XCR32 LOR Air

W w/w amory i heble bym wymienił,

a tu,trzeba tylko amor.Od razu amora sprzedajesz jako nowy i kupujesz świetny, heble zostają

+/- Napęd 1x

Wg mnie minus,minus i jeszcze raz minus

Podsumowując:

Miejsca do zakupu:

1-Gate 50

2 i 3- Unibike i Merida BigNine 500 Lite

4 i 5 - to Merida BigNine 300 Lite i Gate 30

Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje.

Kross Level 9.0 jego bym wsadził na 1 miejsce z Gate 50 ;) 

I zobacz jeszcze indiany X 

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Kross Level 9.0 

Ktoś na forum sprzedaje używany Level 9.0 w pięknym czerwonym kolorze

Opublikowano

Dzisiaj zobaczyłem jeszcze

Ja też przed chwilą zobaczyłem,że kolega sprzedaje swoją maszynę.Popatrz na to.Co prawda 1x,ale blat 34 i możesz zmienić na 36 :D 

Ps.W tym rowerze masz już ŚWIETNY amor i bardzo doby napęd GX,wieczna gwarancja na ramę,a w Decathlon mają gwarancję jak marzenie :D .Jedyna jego wada to heble,ale na początek mogą być ;)

Opublikowano

Ale co chcecie od tych hamulców? Startuję na tym rowerze w amatorskich maratonach xc już drugi sezon i nie mam zastrzeżeń....

Opublikowano

Też nie mam żadnych zastrzeżeń. Klocki potrzebują trochę by się dotrzeć i to tyle.
@Accent_Szaj dziękuję za polecenie. Mod wywalił mój temat, chyba za brak numeru seryjnego, jednak sama oferta jest aktualna

W kolejnym (kolejny będzie XC900 jak tego sprzedam) hamulce będą te same i jestem z tym zadowolony

Opublikowano
9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

wieczna gwarancja na ramę

Do zrealizowania gwarancji wieczystej przy kupnie używanego roweru z Deca będzie potrzeba dobra wola pierwszego właściciela, ale myślę, że w przypadku Forumowiczów nie będzie z tym problemu. Gwarancja jest połączona z "kartą stałego klienta".

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomaszk napisał:

Ale co chcecie od tych hamulców?

Tak jak napisałem powyżej ;)

9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

,ale na początek mogą być ;)

Godzinę temu, komandosek napisał:

chyba za brak numeru seryjnego

To nie musi być zdjęcie nr,a wystarczy go wpisać z faktury

Opublikowano
13 minut temu, komandosek napisał:

Albo choćby faktura, ja nie mam karty

8 minut temu, Tomaszk napisał:

Hmmm, mnie informowano, że warunkiem jest zakup na kartę stałego klienta ...

O właśnie: https://www.decathlon.pl/dozywotnia-gwarancja.html

W moim Decu potwierdzili, że karta klienta musi być do realizacji tej gwarancji - ojciec przypadkowo kupił rower dla siebie na moją kartę.

Opublikowano
30 minut temu, Frost napisał:

W moim Decu potwierdzili, że karta klienta musi być do realizacji tej gwarancji

"... dożywotnia gwarancja przysługuje klientowi (...) który:

posiada kartę stałego klienta sieci Decathlon i zarejestrował na niej swój zakup podczas płacenia w kasie, lub w internecie."

To ze strony Deca 

Choć i tak by nie dawali dożywotniej na ramę, jak by nie byli pewni swoich produktów. Zawsze jest 2lata ;)

Opublikowano

Aż zadzwoniłem na infolinię. Macie rację, jednak mam rower zarejestrowany bo kupowałem przez konto klienta w sklepie internetowym Decathlonu, a kart już nie wydają w fizycznej formie

Opublikowano
Godzinę temu, komandosek napisał:

Aż zadzwoniłem na infolinię. Macie rację, jednak mam rower zarejestrowany bo kupowałem przez konto klienta w sklepie internetowym Decathlonu, a kart już nie wydają w fizycznej formie

Dokładnie tak, skanowałem kartę z telefonu. Tak czy siak aby ktoś mógł reklamować to musi to zrobić na Twoje konto pod które podpięty jest rower.

Opublikowano

Mimo że wiem dokładnie co to za rower, że decathlon daje najwięcej za najmniej pieniędzy to rockridery odrzuciłem odrazu. nie podoba mi się kształt ramy te dolne rury i to że tylne lagi nie odchodzą z tego samego miejsca co rura górna. pozatym 1X i nie coś mi ten sram nie leży. 

póki co czekam do połowy piździernika kiedy to w sklepach pojawią się nowe meridy. i znalazłem jedną sztuke Gate 50. Wiem Gate ma lepszy osprzęt ale musiałbym go kupić przez internet i jest droższy od meridy. Merida ma tą przewagę że sklep mam 5 minut od domu i będę mógł sobie cały dokładnie obejrzeć przed zakupem. 

Opublikowano
19 minut temu, pysq86 napisał:

jedną sztuke Gate 50

A potem będziesz sobie pluł w brodę że się za długo zastanawiałeś i nie ma.

Opublikowano

Świat mi się zawalił :)

Nie wiem, czy to odpowiedni temat, ale po części związany z zamiarem zakupu odpowiedniego roweru w tym przedziale cenowym, więc może się komuś przyda, jako przestroga przed hurra optymizmem związanym z super wypasionym osprzętem. 

Ad rem: wypożyczylismy dzisiaj z kumplem z Decathlonu 2 rowery: ja RR XC 500, kumpel ST 900. Ogólnie polecam tę usługę, bo za kilkadziesiąt złotych można faktycznie sprawdzić rower a nie wyłącznie na placyku przed sklepem, jak to niestety sam testowałem dotychczas.   

XC 500 dość często zachwalany: Reba, sztywne osie, lekki, itd., więc napalony byłem na jazde nim całkiem mocno. 

Zrobiliśmy ponad 70km - głównie lasy, ścieżki z luźnym piaskiem, trochę pól, nieco asfaltu. 

Kumpel lepszy kondycyjnie - dużo biega, też jeździ na rowerze, więc byłem pewien, że to jest powód jego odjeżdżania mi praktycznie na każdym odcinku tym ST 900. 

Tak właśnie to wyglądało do 45 km...po którym zmieniliśmy się rowerami. O dziwo sytuacja uległa zmianie - tym razem to on zaczął mieć problemy z utrzymaniem tempa, sterownością roweru w miekkim piachu, podjazdach, prostych, asfalcie. 

Końcówka była już ciężka, bo szliśmy na wiatr, ale i tak mimo wszystko lepiej sobie z tym radzilem niż on. 

Zarówno kumpel, jak i ja stwierdziliśmy, że na tym XC500 po prostu jeździło się dużo ciężej i trudniej. Praktycznie w każdych warunkach. 

Sprawdzalismy, czy w XC nic nie hamuje np. na tarczach, ale wszystko kręciło się lekko. 

Pytanie do doświadczonych: co moglo być przyczyną takiego stanu rzeczy? Rowerki zadbane, widać, że nie były jakoś mocno eksploatowane, bo wypożyczalnia działa od niedawna. 

A i jeszcze jedno - przekonałem się do napędu x1 ;)

Dodam jeszcze, że gdyby nie to, że jechaliśmy na dwa rowery, tę samą trasę, nigdy bym nie przypuszczal, że doznam dość mocnego rozczarowania. Wrażenia z jazdy XC 500 były pozytywne, ale przy odniesieniu do osiągów uzyskiwanych na ST900 jednak rozczarowujące. 

Czy dopiero będąc "pro" jest się  wstanie wydobyć z takiego XC 500 jakiś potencjał?  

Opublikowano
Godzinę temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Zrobiliśmy ponad 70km - głównie lasy, ścieżki z luźnym piaskiem, trochę pól, nieco asfaltu. 

Nie no ,bez jaj.

Możliwe że coś z piastami ,bądź z supportem jest nie tak i dopiero przy obciazeniu daje o sobie znać.

Ps. Daj swojego posta tu

https://forum.szajbajk.pl/forum/229-górskie-mtb/

I załóż nowy temat,swoją drogą ciekawy :)

Opublikowano
Świat mi się zawalił
Nie wiem, czy to odpowiedni temat, ale po części związany z zamiarem zakupu odpowiedniego roweru w tym przedziale cenowym, więc może się komuś przyda, jako przestroga przed hurra optymizmem związanym z super wypasionym osprzętem. 
Ad rem: wypożyczylismy dzisiaj z kumplem z Decathlonu 2 rowery: ja RR XC 500, kumpel ST 900. Ogólnie polecam tę usługę, bo za kilkadziesiąt złotych można faktycznie sprawdzić rower a nie wyłącznie na placyku przed sklepem, jak to niestety sam testowałem dotychczas.   
XC 500 dość często zachwalany: Reba, sztywne osie, lekki, itd., więc napalony byłem na jazde nim całkiem mocno. 
Kumpel lepszy kondycyjnie - dużo biega, też jeździ na rowerze, więc byłem pewien, że to jest powód jego odjeżdżania mi praktycznie na każdym odcinku tym ST 900. 
Tak właśnie to wyglądało do 45 km...po którym zmieniliśmy się rowerami. O dziwo sytuacja uległa zmianie - tym razem to on zaczął mieć problemy z utrzymaniem tempa, sterownością roweru w miekkim piachu, podjazdach, prostych, asfalcie. 
Końcówka była już ciężka, bo szliśmy na wiatr, ale i tak mimo wszystko lepiej sobie z tym radzilem niż on. 
Zarówno kumpel, jak i ja stwierdziliśmy, że na tym XC500 po prostu jeździło się dużo ciężej i trudniej. Praktycznie w każdych warunkach. 
Sprawdzalismy, czy w XC nic nie hamuje np. na tarczach, ale wszystko kręciło się lekko. 
Pytanie do doświadczonych: co moglo być przyczyną takiego stanu rzeczy? Rowerki zadbane, widać, że nie były jakoś mocno eksploatowane, bo wypożyczalnia działa od niedawna. 
A i jeszcze jedno - przekonałem się do napędu x1
Dodam jeszcze, że gdyby nie to, że jechaliśmy na dwa rowery, tę samą trasę, nigdy bym nie przypuszczal, że doznam dość mocnego rozczarowania. Wrażenia z jazdy XC 500 były pozytywne, ale przy odniesieniu do osiągów uzyskiwanych na ST900 jednak rozczarowujące. 
Czy dopiero będąc "pro" jest się  wstanie wydobyć z takiego XC 500 jakiś potencjał?  

Xc500 ma fabrycznie opony jak kowadła, strasznie spowalniają rower
Opublikowano
[mention=11507]komandosek[/mention]
Za radą [mention=11428]Accent_Szaj[/mention] rozpocząłem nowy wątek tu: 
Też właśnie wrzuciłem ten trop - znaczy masa kół...
Dzięki, nawet nie chciałem się wdawać w kolejną tasiemcowatą dyskusję. Kwestia leży w oponach. Toro to opony trailowe, a te na rowerze są wykonane z chmskiego chińskiego plastiku
Opublikowano

Ha. Dopiero doczytałem, ze zrozumieniem, że napisałaś "opony", mnie chodziły po głowie koła i ich masa. 

Te opony to ciekawy kierunek. Aż takie różnice mogą być w "skuteczności" jazdy na kiepkiej gumie względem też chyba nie jakichś wypasionych marki Rockrider w ST900?