Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano!  :D

Witam wszystkich. Przymierzam się powoli do zmiany maszyny na coś poważniejszego i tak jak w temacie chciałbym Was prosić o  wasze propozycje godnych uwagi rowerków. Na rynku wybór w tej chwili jest dosyć spory dlatego jestem ciekaw co moglibyście polecić/zaproponować. W tej chwili jeżdżę na Krossie Hexagon X9 z roku bodajże 2015, na kołach 26" i rozmiarze ramy L. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony ale chciałbym wskoczyć level wyżej :). Mam 27 lat 180 cm wzrostu i na tą chwile.ok. 95 kg wagi. Żeby zawęzić poszukiwania powiem że celuje w rowerek ktory miałby służyć do codziennych treningów oraz startu w maratonach MTB, na aluminiowej ramie, kołach 29", z powietrznym amortyzatorem (bardzo mile widziana blokada skoku z manetki na kierownicy), jeśli chodzi o napęd to wciąż waham się między 2x10 a 1x11... :S Przyjmijmy że granica cenowa to jak w temacie ok. 5000 zł.

Z góry dzięki za wszelkie propozycje do rozważenia. :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

W tej cenie na pewno pod uwagę bym wziął Kross B8 2017 lub Kross B8 RIO 2016. 

Sam jeżdżę na B8 i wiem, że rama daje radę. Co więcej w tych pieniądzach Kross oferuje naprawdę dobry osprzęt.

Pozdrawiam,

Artur

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Z doświadczenia wiem ze na początek 2 blaty z przodu to lepszy pomysł. Za te pieniądze jesteś w stanie kupić naprawdę fajną maszynę. Masz parę propozycji ode mnie ;) 

Accent, naprawdę świetne ramy gdybyś kiedyś chciał ulepszyć rower
http://accent-bikes.com/produkty/rowery/mtb/cross-country-29/peak-29-slx

Kross, sam śmigam na B8 z 2015 i jestem zadowolony :D tylko jeden blat z przodu :/ 
https://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-b8

Canyon, super rower, tylko posiada 3 blaty z przodu co moim zdaniem jest już przestarzałe, ale zawsze można to zmienić. No i niestety z tego co się orientuje nie ma możliwości kupić w PL tylko trzeba ściągać z Niemiec, ale z tym nie ma większego problemu.
https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-6-9.html

Pozdrawiam, Janek!

Edytowane przez janullo789
  • Pomógł 2
Opublikowano

W tej cenie spokojnie dostaniesz Treka Superfly 5: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/superfly/superfly-5/p/2050600-2017/

Ale zastanowiłbym się czy trochę nie dołożyć i kupić model wyżej który ma amortyzator Reba. W treku możesz negocjować cenę w sklepie :)

Jeśli chcesz/możesz kupić za granicą to zobacz na stronę https://www.bike-discount.de/ i model Radon Zr Team lub trochę droższy Radon Zr Race

• Pomógł 2
Opublikowano

Sam stałem przed dylematem, który rower wybrać. Czy TREK Superfly 5, czy KELLYS Gate 50? Podobna cena. Ostatecznie kupiłem GATE 50 za 4999zł.

Gate 50 ma obie sztywne osie (Superfly ma tylko z tyłu, amortyzator nie ma!), lepszy osprzęt i niższą cenę.

Pod poniższym linkiem masz możliwość zakupu na raty 0%

https://salon-rowerowy.pl/hardtail-29/7885-rower-kellys-gate-50-2017-7-dni-w-hotelu-gratis-losowanie-darmowa-wysylka-przeglad-gratis.html#/114-wielkosc_ramy-m

rower-kellys-gate-50-2017-7-dni-w-hotelu

• WIDELEC
    ROCK SHOX Recon Gold TK (29), 100mm, Solo Air / OneLoc Remote Lockout / Maxle Lite 15mm thru axle
  • STERY
    FSA 1.5 integrated
  • SUPORT
    SHIMANO BB-MT800
  • KORBY
    SHIMANO Deore M677 Holowtech II (36x22) length 170mm (S), 175mm (M - L)
  • MANETKI
    SHIMANO SLX SL-M670 I-spec Rapidfire Plus
  • PRZERZUTKA PRZÓD
    SHIMANO Deore M618-D (direct mount)
  • PRZERZUTKA TYŁ
    SHIMANO Deore XT M781 (direct mount)
  • ILOŚĆ BIEGÓW
    20
  • KASETA
    SHIMANO CS-HG50-10 (11-36)
  • ŁAŃCUCH
    KMC X10EL (112 links)
  • HAMULCE
    SHIMANO M506 / 447 Hydraulic Disc
  • TARCZE HAMULCOWE
    180mm front / 160mm rear
  • DŻWIGNIE HAMULCOWE
    SHIMANO BL-M506
  • PIASTY
    NOVATEC Disc (15x100mm / 12x142mm / 32 holes)
  • OŚ THRU AXLE
    ROCK SHOX Maxle Lite - 15x100mm front / 12x142mm rear

• Pomógł 1
Opublikowano

Witam :)

a co byście powiedzieli na BULLS COPPERHEAD mało popularny w Polsce ale ja jeżdżę na nim już dwa sezony i jest OK 

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeszcze mocno bym rozważył naszego rodzimego Accenta, nowość na ten rok Peak 29 SLX: http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/accent/peak-29-slx-2017 

Z tego co widzę rower jest super wyposażony, Rama Peak jest znana i lubiana, na maratonach tego pełno.

Waga jaką podaje producent to 11kg czyli jest na prawdę dobrze.

Cena to 5,5k PLN ale jest to cena dystrybutora, w sklepach na pewno będzie taniej albo będzie można się potargować.

• Pomógł 1
Opublikowano

Powiem wam że całkiem poważnie rozważałem albo raczej nadal rozważam właśnie Krossa Level B8 2017. Wydaje się naprawde spoko opcją. Jedyny minus to brak blokady skoku amortyzatora z manetki, a uważam że podczas wyścigu takie rozwiązanie baaaardzo pomaga :) No i nie jestem pewien czy przesiadka z napędu 3x9 na 1x11 to dobry pomysł. Uważam taki napęd za naprawde ciekawą alternatywe zwłaszcza że jestem zwolennikiem prostych rozwiązań :) Niewiem tylko co na to moje kopyta xD bo nie miałem jeszcze okazji bawić się napędami 1x...

Rozważałem też Cube Acid 29" 2017 (ok. 4600 zł)

oraz Grand Canyon AL SL 8.9 29" 2017 (ok. 6600 zł) - cenowo już troszke wysoko... ;)

Co myślicie?

Opublikowano

Witam wszystkich!

Ja ze swojej strony polecam Krossa B8 2017. Sam ujeżdżam takiego już od miesiąca i jestem bardzo zadowolony. W tej cenie chyba ciężko o lepszy. Sztywność ramy, pewność prowadzenia i ekstra napęd. Dla mnie 1x11 to strzał w dziesiątkę, można ewentualnie kombinować z doborem zębatki ale o tym jest już inny temat.

• Pomógł 1
Opublikowano
19 minut temu, lukaszko napisał:

Witam wszystkich!

Ja ze swojej strony polecam Krossa B8 2017. Sam ujeżdżam takiego już od miesiąca i jestem bardzo zadowolony. W tej cenie chyba ciężko o lepszy. Sztywność ramy, pewność prowadzenia i ekstra napęd. Dla mnie 1x11 to strzał w dziesiątkę, można ewentualnie kombinować z doborem zębatki ale o tym jest już inny temat.

Witam co możesz powiedziec cos wiecej o tym rowerze? czy miales juz stycznosc z takim napedem? czy uzywasz go do zawodow czy do rekreacji?

Opublikowano

Ja mogę polecić Cannondale Trail 4 Przetestowałem, pojeździłem i uważam że rower jest wart swoich pieniędzy. :) 

Pozdrawiam Kamil 

Opublikowano

Zawody są w planach, w tej chwilę moja jazdę można określić jako amatorski trening na etapie początkującym Jeżdżę tylko po lasach i terenie, dość mocno. Wielkich gór nie mam ale ścianki, single jak najbardziej i w takich warunkach jest super. Wcześniej miałem rower crossowy 3x10 i dla mnie przejęcie na 1x11 jest bardzo na plus, bardzo upraszcza zmianę biegów.
Biegi z załączonym sprzęgłem wchodzą bardzo zdecydowanie, amortyzator jest dość twardy ale taka powinna być charakterystyka amortyzator do XC. Wybiera co ma wybrać i jazda jest bezpieczna.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a jak pozycja na nim? jaki masz wzrost i jaki rozmiar ramy? czy  mostek masz ustawiony na negatywie?

Opublikowano

Wzrost 174 cm, noga 80-81, rama M-17. Mostek na minusie. Pozycja raczej sportowa, aczkolwiek nie jakiejś ekstremum.

Opublikowano

Od miesiąca przeglądałem rowery w tym przedziale cenowym i w zasadzie  miałem trzech faworytów krossa B8, Cuba LTD oraz Ghost Kata x6 Al, Ten trzeci katalogowo cena około 6000zł, ale wciąż jest w cenie 4400zł na centrurowerowe.pl . Ale wyłącznie na rami 19,5 cala, rekreacyjnie na pewno będzie dobra ale do zawodów nie wiem czy nie będzie za duża, musisz sprawdzić wymiary na stronie producenta. 

Opublikowano (edytowane)

Ja od siebie mogę polecić Cube LTD PRO Blackline model 2016. Pełny osprzęt XT RD-M8000 oraz FD-M8000, amorek to Rock Shox Recon Silver TK Air. Korba również XT FC-M8000, 2X: 36x26T a występuje również w 3X 40x30x22T. Kaseta również XT CS-M8000 11-rz. Waga z pedałami spd to 13,60kg ale po zmianie opon na zwijane powinno zejść się do 13kg.(mi sie udało zejść do 12,70kg) Ja swojego kupiłem za 4200zł i w tej cenie uwierz mi lepszego na takim osprzęcie nie znajdziesz :)

Edytowane przez SeBo
Opublikowano

Też mam Cube Ltd Pro świetny osprzęt i świetny rower  jestem podobnego wzrostu i twojej wagi i nic lepszego z takim osprzętem mi nie wpadło w oko dodam że hamulce Magury MT2 z moją waga dają radę pozdrawiam 

Opublikowano

Rok temu stalem przed podobnym dylematem budżet 5000zł. Objeździlem kupe sklepów z rowerami i mój wybór padł na koniec tamtego roku na CUBE LTD PRO 2017r black. Naprawde warty uwagi rower. Jezeli masz możliwość w swojej okolicy sprawdzić ten rower to goraco polecam.

Opublikowano
Dnia 9.04.2017 o 14:08, lukaszko napisał:

Witam wszystkich!

lukaszko mógłbyś może wstawic jakieś szczegółowe fotki tego rowerka? :) I powiedz prosze coś więcej o amortyzatorze. Jak spisuje sie blokada??

Opublikowano

Fotki po zakupie.
Blokada jest na goleni, bez problemu można ją obsłużyć w czasie jazdy. Działa ale nie testowałem jej dokładnie.3c2ba68e52b7dbb165cc903b51acf2b4.jpgf2169ad4f1881ed84ae7b6adaaef7f29.jpg

• Pomógł 2
Opublikowano

Ta rama nie ma otworów do wewnętrznego prowadzenia linek, prawda? Czy się myle? :D

Opublikowano

Że też tak wielu Szajbajków kupuje rowerki na początku sezonu , a zimą są takie trafiejki sami zobaczcie ze zrzutu

000000000000000000000000000000000000000000000000000bn900.jpg

Opublikowano

Na początku sezonu też można dostać rabat. I nie każdy chce marnować sezon jak nie ma na czym jeździć. Po sezonie też wybór bywa ograniczony.

Co do wewnętrznego prowadzenia linek to nie ma żadnych otworów. Wszystko idzie na zewnątrz ale w pełnym pancerzu.

Opublikowano (edytowane)

Sam jestem w trakcie szukania maszyny do tej samej kwoty i jeszcze oprócz krossa b8 znalazłem scotta scale 960 co o tym rowerku sądzicie? Cena katalogowa to 4600zł bodajże. 

Do 30 kwietnia kross ma promocje na raty 0% (10/20/30rat). 

Edytowane przez Steve
Opublikowano

Powoli producenci zaczynają odchodzić od wewnętrznego prowadzenia linek ale jak będzie to wyglądać za 5 lat to dopiero zobaczymy tyle zmian trendów już się naoglądałem że nie zdziwi mnie jak większość rowerów w przyszłości będzie elektrycznych :) , a może nawet większość zawodów ;)